Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Grosuplja

Re: Kateri brisalci? (nasveti, povprasevanja)

Napisal/-a DePalmo Sr dec 04, 2024 11:25 am

bum1 je napisal/-a:
danci1973 je napisal/-a:Torej je avto še v zakonsko zagotovljeni garanciji? Pusti jim ga tam in naj uredijo, kakor vejo in znajo. Če skačejo, ropotajo in (ne)čistijo tako, kot na videu, ki si ga objavil, potem je to nesprejemljivo in tudi ni varno.

Verjemi, da sem to že naredil. Celo produktni tehnik s Porsche Slovenija je prišel in potrdil, da zadeva ni ok. Da bo poslal vprašanje proizvajalcu in da dobim odgovor. Odgovora nikoli nisem dobil. Ko sem na pooblaščencu (po več kot pol leta od sestanka) vprašal kaj je z odgovorom, so se nekaj motali ven in mi naprej vrgli, da sem "malo bolj pedanten", dobil sem celo vprašanje "ali brisalci opravljajo svoje delo?" in na koncu, da sem "edini, ki si dam toliko opravka s tem".

Menjaj servis. Jih je dosti po Sloveniji.

bum1
Nov uporabnik

Napisal/-a bum1 Sr dec 04, 2024 11:37 am

DePalmo je napisal/-a:Tisto sled ki si jo dal na sliki je nekaj na šipi in to ni voda. Ti svetujem da jo očistiš, ampak se mi zdi da navaden stelex ne bo zadost. Uporabi kaj močnejšega, nato jo zalij z vodo da vidiš če je čista ali so še kakšne sledi.

Tako sled brisalec pusti samo, ko gre navzdol. Ko gre navzgor, obriše normalno.

Uporabniški avatar
radar
Uporabnik

Napisal/-a radar Sr dec 04, 2024 11:43 am

bum1 je napisal/-a:Ker na mojem polotu (in tudi na dosti ostalih VW modelih) original metlice nagravžno škripajo, preskakujejo in puščajo vodno sled ravno v vidnem polju, sem v "lovu" za metlice, ki bi brisale, tako kot je potrebno.

- Bosch Aerotwin: po nekaj dneh začnejo škripati,
- SWF: prav tako pušča vodno sled v vidnem polju in tudi kmalu začnejo škripati,
- Valeo Canopy: ob "hladnejšem" vremenu (blizu ničle), zaškripajo ko gredo navzgor, voznikova metlica pušča vodne sledi, ko gre navzdol.

Ne vem a je problem v nosilcih (na pooblaščencu pravijo, da so nosilci OK) ali je res kvaliteta metlic tako slaba? Nikoli na nobenem od prejšnjih vozil nisem imel težav z metlicami.

Poskusiti moram še Valeo Silencio in pa na netu sem zasledil "Beast Wipers". Glede "Beast Wipers" mi je čudno, da jih trži samo Withcar in da ni nobenega zadetka o tej znamki na tujih spletnih straneh. Jih je mogoče že kdo preizkusil? Zanimivo, Bosch Aerotwin za polota ima oznako A863S, Beast Wipers pa WA863S.

Takole v praksi delujejo original metlice:
https://www.youtube.com/watch?v=zLXqI85ZmZg

Takole original metlica na voznikovi strani pušča vodno sled:
https://img.motor-talk.de/KgG5Uu2vPpU7_rfB.59.jpg

Imamo vw doma in po zamenjavi brisalcev so jih zamenjali original vw brisalci. Več ket delajo tiho in brez vseh problemov.
Ali si zamenjal metlice s kakšnimi drugimi, za primerjavo, da lahko reces, da so nosilci ok?

Na ostalih vozilih smo imeli bosch aerotwin, ki so prvo sezono
brisali brez pripomb, potem pa so postali glasni.
Tako, da jih sedaj pri nas ne kupujemo več.

Lp

bum1
Nov uporabnik

Napisal/-a bum1 Sr dec 04, 2024 12:44 pm

bum1 je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:Tisto sled ki si jo dal na sliki je nekaj na šipi in to ni voda. Ti svetujem da jo očistiš, ampak se mi zdi da navaden stelex ne bo zadost. Uporabi kaj močnejšega, nato jo zalij z vodo da vidiš če je čista ali so še kakšne sledi.

Sem posnel v nadomestnem vozilu. No take brisalce dobiš na novem vozilu (in tudi na nadomestnem :lol: ). Proti koncu posnetka se tudi sliši, kako moteče piska klima (tudi v mojem tako piska). Ja, "malo bolj pedanten sem" očitno.
https://www.youtube.com/watch?v=VxvR06kEuKI

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Sr dec 04, 2024 3:09 pm

Načeloma so najboljši brisalci tisti, ki vsebujejo veliko silikona. To pomeni tiho delovanje in dobro brisanje.
Preveri lestvice najbolje ocenjenih brisalcev na ameriškem trgu in jih naroči preko spleta.
Jaz bi izbral Rain-X Silicone Endura.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Sr dec 04, 2024 8:18 pm

Metlice so lahko iz nevem kakšnih vse čudežnih materialov. Če ni pravilno nastavljen bo vsak škripal. Mogoče ne takoj nov, po kakšnem mesecu pa zagotovo.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Če dec 05, 2024 9:17 am

Glede original brisalcev, ki jih dobiš na novem VW lahko tudi sam potrdim, da prav nagravžno škripajo (Tiguan). Jaz sem jih zdaj po 1 letu menjal za Bosch aerotwin (tudi zadnjega) in sedaj delujejo lepo tiho in pobrišejo kot se zagre. Po enem letu zato, ker čez poletje je še nekako šlo, nižje temperature pa očitno še bolj pripomorejo k škripanju.

Osebno sicer poznam še dva druga primera, ko pri novem avtu (VW) brisalci škripajo od samega začetka, v enem primeru na Taigu, v drugem na Polu. Imamo torej same različne avte z istim problemom kar mi govori, da so krivi izključno brisalci. Ti originalni, ko sem jih imel jaz so "made in Belgium" in metlice so že na otip precej trše in manj upogljive kot tiste od Boscha. Iz tega sklepam, da je to bistvo problema.

Glede same obstojnosti boschevih brisalcev pa lahko na podlagi izkušenj iz prejšnjih avtov povem, da zdržijo nekje 3 leta preden začnejo tudi ti škripat ali pa slabo brisat. Pa še vedno niti približno ne škripajo tako hudo kot tile originalni na novih VW-jih.
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če dec 05, 2024 9:49 am

Jaz sem opazil, da so brisalci postali hudo potrošna roba tako, da lahko pozabimo na dolgotrajnost dobrega brisanja in neškripanja ne glede na znamko brisalcev.

Glede novih vozil in škripajočih brisalcev - je mogoče zaradi skladiščenja (stara zaloga vozil)?
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Če dec 05, 2024 10:40 am

bum1 je napisal/-a:
bum1 je napisal/-a:

Sem posnel v nadomestnem vozilu. No take brisalce dobiš na novem vozilu (in tudi na nadomestnem :lol: ). Proti koncu posnetka se tudi sliši, kako moteče piska klima (tudi v mojem tako piska). Ja, "malo bolj pedanten sem" očitno.
https://www.youtube.com/watch?v=VxvR06kEuKI

Še vedno trdim da imaš nekaj na šipi, da ni čista. In ja, sem pogledal celoten posnetek.

Si dajal kakšne premaze na šipo? Kakšen RainX? Kakšen vosek? Kaj tretjega? Če ne veš, kako se obnašajo kapljice med vožnjo? Tam nad 60 oz. 80, bežijo iz šipe?

Tako packarijo sem jaz imel ko mi je RainX crkoval in ko sem imel narobe nanešeno keramično zaščito. Ampak meni se je to delalo na celi poti brisalev, ne samo po sredini.

AssKicker
Stalni uporabnik

Napisal/-a AssKicker Če dec 05, 2024 10:55 am

Samo nekaj kot zanimivost. Proizvajalci brisalcev priporočajo menjavo brisalcev 2x letno. Pred, in po koncu zime.

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Če dec 05, 2024 11:20 am

AssKicker je napisal/-a:Samo nekaj kot zanimivost. Proizvajalci brisalcev priporočajo menjavo brisalcev 2x letno. Pred, in po koncu zime.

Nekateri proizvajalci...

Bosch pravi 1x letno:
Bosch je napisal/-a:To obtain superior performance from wiper blades, Bosch’s recommended replacement interval is approximately 12 months, and this can shorten dramatically if vehicles see consistent use in adverse conditions.

Champion pravi, da jih menjaš, ko opaziš, da ne delajo več v redu, verjetno na leto ali dve.
Champion je napisal/-a:Windscreen wipers should be replaced as soon as you notice a difference in visibility, probably every year or two, sooner if there has been a particularly cold winter. It is recommended that you replace both at the same time, so that you have a consistent field of visibility at all times.

Valeo ne omenja časa, našteva pa znake, kdaj je treba menjat...

Glede na to, čemu vse so brisalci izpostavljeni, je vse, kar je več kot 1 leto (če se avto redno uporablja in ni samo v garaži), super.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Če dec 05, 2024 11:25 am

Firediver je napisal/-a:Glede novih vozil in škripajočih brisalcev - je mogoče zaradi skladiščenja (stara zaloga vozil)?

Če že, bi rekel stara zaloga brisalcev. V mojem primeru je bil avto po naročilu in kot tak v proizvodnji kak mesec preden sem ga prevzel.
Antiznačkar po prepričanju

bum1
Nov uporabnik

Napisal/-a bum1 Če dec 05, 2024 3:32 pm

DePalmo je napisal/-a:Še vedno trdim da imaš nekaj na šipi, da ni čista. In ja, sem pogledal celoten posnetek.

Si dajal kakšne premaze na šipo? Kakšen RainX? Kakšen vosek? Kaj tretjega? Če ne veš, kako se obnašajo kapljice med vožnjo? Tam nad 60 oz. 80, bežijo iz šipe?

Ni problem v šipi. Nič nimam gor. Enako kot na posnetku (nadomestni polo) je tudi pri mojem avtu. Nobenih premazov ni gor. Na pooblaščencu so mi 3x menjali metlice zaradi reklamacij. Nato so rekli, da ne morejo nič več, da tudi če še enkrat zamenjajo bo enako.

Drugače so tudi mene na pooblaščencu skušali prepričati, da sem jaz kriv (da imam vitrex slabe kvalitete, da imam umazano steklo), ker sem vztrajal naprej, so potem priznali, da nisem edini, ki reklamiram brisalce. Vendar, da ne morejo nič. Kar mi ni logično.

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Če dec 05, 2024 3:41 pm

Stekla še niso zamenjali...

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Če dec 05, 2024 4:47 pm

Na brisalcih bi tudi potrebovali DOT, ker tisti iz stare zaloge so že v štartu trdi in to je tudi bistvena razlika med prvo vgradnjo in kasnejšimi nakupi. Tako da, če je prvo vgradnja škripala bo tudi vse ostalo, napaka je nekje drugje.

Uporabniški avatar
DePalmo
Poznavalec foruma

Napisal/-a DePalmo Pe dec 06, 2024 7:47 am

bum1 je napisal/-a:
DePalmo je napisal/-a:Še vedno trdim da imaš nekaj na šipi, da ni čista. In ja, sem pogledal celoten posnetek.

Ni problem v šipi. Nič nimam gor. Enako kot na posnetku (nadomestni polo) je tudi pri mojem avtu. Nobenih premazov ni gor. Na pooblaščencu so mi 3x menjali metlice zaradi reklamacij. Nato so rekli, da ne morejo nič več, da tudi če še enkrat zamenjajo bo enako.

Drugače so tudi mene na pooblaščencu skušali prepričati, da sem jaz kriv (da imam vitrex slabe kvalitete, da imam umazano steklo), ker sem vztrajal naprej, so potem priznali, da nisem edini, ki reklamiram brisalce. Vendar, da ne morejo nič. Kar mi ni logično.

OK, če tako praviš, meni izgleda kot neka packarija. Ali mast ali pa kakšen premaz, kateri ne deluje dobro.

A roke brisalcev so že menjali? Čeprav so nove, lahko da je vzmet v njih že zmatrana in ne pritiskajo dovolj brisalcev na šipo. Lahko pa probaš še "stare" brisalce, torej tiste s kovinskim ogrodjem, tam se sila malce drugače razporedi kot pa pri teh "novih".

bum1
Nov uporabnik

Napisal/-a bum1 Pe dec 06, 2024 10:52 am

Ne, razen menjave metlic niso nič drugega naredili. Rekli so, da tako pač je, še več, rekli so, da pri drugih modelih tudi škripa in da ne morejo nič. :roll:

Bom šel do drugega pooblaščenca.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe dec 06, 2024 2:29 pm

Zanimivo bo videti rešitev tega problema.
Sumim na to, da dovolj kvalitetni in tihi brisalci (za vozila takega ranga), pa četudi bi bili dražji, niti ne obstajajo.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

bum1
Nov uporabnik

Napisal/-a bum1 So dec 07, 2024 11:26 am

Firediver je napisal/-a:Zanimivo bo videti rešitev tega problema.
Sumim na to, da dovolj kvalitetni in tihi brisalci (za vozila takega ranga), pa četudi bi bili dražji, niti ne obstajajo.

Rešitev morajo najti. Ker tako ne gre naprej.

In kot me je vprašal direktor pooblaščenca, kjer sem kupil ta avto in ga tudi servisiram: "Ali brisalci opravljajo svoje delo"?

No tako opravljajo svoje delo, video s Poljske:
https://www.youtube.com/watch?v=7l59dvkfI1s&t=220s
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov