Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?
 
Uporabniški avatar
srcnik
Uporabnik
 
Prispevkov: 1206
Pridružen: Po nov 22, 2010 11:51 am

Re: reklamacija avta- POMOČ

Napisal/-a srcnik Če avg 08, 2019 8:47 am

Saj ti je takoj naslednji post (xxl) utemeljil...
 
silvo768
Nov uporabnik
 
Prispevkov: 16
Pridružen: Sr dec 07, 2016 5:57 pm

Re: reklamacija avta- POMOČ

Napisal/-a silvo768 Ne avg 11, 2019 5:48 pm

Zanimiva tema. Reklamacije so, dokler se kaj vidi (poškodbe), precej enostavne. Ko pa pridete na delovanje, ki je vezano na elektroniko, se pa stvari sila zakomplicirajo. Problem je, da večina (tudi mehaniki) sploh ne ve kako stvar funkcionira. Prve težave se začnejo pri stiku z mehanikom:
- Mehaniki, v delavnici, testirajo statično in gotovih dogodkov sploh ne vidijo. Njihovi diagnostični sistemi ne kažejo nujno vseh “trenutnih vrednosti”. In potem je potrebno iskati parameter posredno
- Dobro je vedeti, da OBD diagnoza ne kaže napak ampak samo indice. Obd diagnoza je mišljena kot pomoč pri lociranju napak. Mehanik pa mora napako, generalno, še vedno odkriti sam.
- Koristno je vedeti, da ima, teoretično, vsak tip avtomobila lasten nabor kod. In lahko se zgodi, da kode za neko hibo vaš sistem ne vsebuje.
Pri certifikaciji novega tipa mora proizvajalec oddati načrt OBD. Tu so opisane vse kode na katere elektronika tipa reagira in ob katerih pogojih reagira. Če tega ne poznate, potem niti natanko ne veste na katere napake elektronika reagira in kako. Zadaj je namreč kup predpisov po katerih stvari delujejo. Teh predpisov pa običajno obe strani ne poznata. In seveda konec je “nadmudrivanje”.

Ena možnost dokazovanja je, da beležite delovanje motorja med vožnjo. Ni težko dobiti programov, ki med vožnjo zapisujejo željene parametre. S takimi podatki, še posebno če se odločite za odvetnika, so možnosti uspeha reklamacije večje.
In še nasvet: pri problemih z elektroniko ne jemljite slovenskih sodnih izvedencev!
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov