Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Hornet33
Nov uporabnik

Re: DSG Menjalnik.

Napisal/-a Hornet33 Ne jan 05, 2025 7:13 pm

RedBaron je napisal/-a:
meganer je napisal/-a:Sam sem prevozil z DSG menjalnikom veliko s prikolico, vrjetne dosti več kot jo bos ti.
DSG z prikolico je super kombinacija.

Treba pa je vedeti, da ce kupiš avto z 100.00km na stevcu ... realno pa ima .....

Do 210.000km niti ene težave z dsg.

Koliko si ti prevozil s s prikolico in koliko težav si pri tem imel, meni žal, čisto nič ne pomaga--- jaz sem pač imel kar nekaj stroškov. Zdaj ali je to posledica prikolice, ne vem, na koncu koncev niti ni važno, pa koristila mu verjetno ravno ni -> ne mislim tu na lahek priklopnik.

Na samo vožnjo z dvosklopčnim menjalnikom (pa naj bo s prikolico ali brez) načeloma nimam pripomb (razen cukanja pri milimetrskem manevriranju). Jeba je, ko zadeva crkne, pa tudi mojster ki je popravljal je, kljub vsemu svojemu ugledu, naredil za en drek... Pa sem lepo delal z menjalnikom!! Tako da bi tudi moja izkušnja bila verjetno boljša, če bi bilo narejeno kot je treba in se težave ne bi ponovile.

Je pa tudi res, da je bilo kilometrov tudi kar nekaj več kot 210 tisoč.

Tako da me je zdaj kar nekako strah kupiti avtomatika... ja saj ne rečem, vozit ga je fajn... ampak že ko dodam v enačbo strošek rednih servisov, me po malem mine. Da morebitnih okvar sploh ne omenjam...

Morda kakšen klasični avtomatik... ampak tudi kolikor spremljam, tale novi opevani 8 stopenjski ZF ima neke fedre v wandlerju in so tudi težave.

V glavnem dejstvo je, da je avtomatik pač bolj rizičen od ročnega in tudi morebitne okvare so dražje... Tudi serviserji avtomatskih menjalnikov imajo kar nekaj posla :)

Če ni skrivnost me zanima s katerim serviserjem si imel slabo izkušnjo?

Moj vw se približuje 400k prevoženim in ker nisem v zmožnosti doplačat 15k za novejšega, resnično razmišljam, da bi preventivno obnovil dsg in vozil dalje, saj mi avto ponuja vse kar potrebujem.
Kakšnih info o izkušnjah ne najdem.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Ne jan 05, 2025 10:03 pm

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Po jan 06, 2025 11:08 am

Kontra,
Z https://www.avtomatski-menjalniki.si/ sem imel dobro izkusnjo pri kompletni obnovi powershift menjalnika. Niso poceni, so pa dali konkratno garancijo na menjalnik.

Profesionalen odnos in pristop do stranke.

Hornet33
Nov uporabnik

Napisal/-a Hornet33 Po jan 06, 2025 5:08 pm

Hvala obema za odgovor, čeprav si nasprotujeta :D

Kaj pa servis Marolt na Vrhniki?

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Napisal/-a RedBaron Po jan 06, 2025 8:28 pm

z vsako zadevo je tako, da boš našel pozitivne in negativne kritike... pa tudi kdor dela, ta greši...

Kar se tiče odnosa niti nimam pripomb - moti me to, da so se po prevoženih 30 kkm pojavile težave - garancija pa je potekla - 1 leto, pri kakšnem drugem serviserju (TIT) dobiš 2 leti...

Nisem pa se potem ukvarjal z reševanjem, ker sem avto prej prodal v obstoječem stanju. Na pregled bi moral čakati cca 1 mesec, ker je bil ravno čas dopustov.

Če dajo dobro garancijo in nisi "obremenjen"... zakaj pa ne.. prej se dobro pogovori, kašen material bo vgradil!! Original, ali kaj cenejšega...

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Po jan 06, 2025 9:48 pm

No jaz sem iz krajev, kjer ima Tit servis. Vsi na Dolenjskem vedo, da se ga je bolje izogibati kot imeti kake opravke z njim. Zato sem pristal na Gorenjskem :D

Tudi jaz sem avto prodal pred potekom garancije (leto in pol). Do takrat pa bp.

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Po jan 06, 2025 11:03 pm

Meni je bilo receno da so na Gorenjskem definitivno mojstri, ampak je treba zavit v tisto manjso, manj blesceco delavnico.

Uporabniški avatar
emozul
Poznavalec foruma

Napisal/-a emozul To jan 07, 2025 7:21 am

Jp, turbine.si, so malo naprej.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Napisal/-a RedBaron To jan 07, 2025 2:53 pm

Tezko je biti pameten.... saj kot sem rekel, za vsako zadevo bos nasel tako pozitivne kot negativne komentarje in izkusnje...

Po vsem tem, sem jaz osebno se vedno pristas rocnih menjalnikov. Sploh pri nakupu rabljenega avta, z nekoliko vec km je riziko precej manjsi.

Res pa je izbira vedno manjsa, sploh ce hoces malo bolj konkreten avto, po moznosti 4×4.

slemarko
Nov uporabnik

Napisal/-a slemarko Ne jan 12, 2025 10:19 am

Mah, mene pri uporabi skoraj nove službene Škode z DSG menjalnikom zelo moti trzajoče speljevanje, pa tudi ustavljanje, ki zgleda, kot bi prestavil eno nižje pa nerodno spustil sklopko pri ročnem. Nikakor me ne prepriča, če ga primerjam z pravimi, klasičnimi avtomatiki, ki jih imam doma, različnih proizvajalcev in starosti. Če že je avtomatik, mora delovati svilnato mehko, ne bom kupoval novega ali skoraj novega avta, deloval bo pa tako, kot da ne znam delati s sklopko.
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V

PINki92
Nov uporabnik

Napisal/-a PINki92 To jan 14, 2025 1:22 pm

meganer je napisal/-a:Ma dej ne komplicirejte.
Vzemi DSG in čao. Ko to probaš, ni šans da gres nazaj. Kaj bo ko crkne, če crkne .....

Ali bos delal pol miljona pa 1 olje not zamenhal?
Redni servis in to je to. Ce bo pa čez 10, 15 let servis 500 bonpa tudi za preživet.

Jaz nebi tuhtal niti sekundo.

Bi bilo lepo, če bi bilo res. Oče je na 2018 Tiguanu pri 100k prevoženih menjal mehatroniko za 1800€.

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To jan 14, 2025 2:14 pm

Zanimivo, jaz tega trzanja, cukanja ali nervoznega delovanja pri manevriranju ne opažam. "Nervozna" je edino avtomatska ročna, ki se vklopi prehitro oz. takrat, ko tega ne bi hotel oz. pričakoval in zato ob ponovnem speljevanju cukne. Iz tega razloga jo izklapljam. Bolj me motijo prenizki obrati in počasnost delovanja v D načinu, na drugi strani S način predolgo vztraja v (pre)visokih obratih, je pa vsaj bolj odziven. Idealno bi bilo, če bi obstajal nek režim med D in S.

Druga stvar, ki me moti pa so nerazumni kickdown-i. Razumel bi, če bi dal eno ali dve prestavi nižje, ampak včasih skoči tudi iz 6. v 2 kar je zlasti pri dizlu neumnost, ker ima dovolj navora in ne rabi iti v rdeče polje. Zato na odprti cesti ali avtocesti največkrat preklopim v M +/-. Nasploh me DSG sedaj po cca. 20k prevoženih km ni tako zelo navdušil, kot sem tule in še kje drugje vsa leta stalno bral hvalospeve. Edina res pozitivna stvar je poraba goriva, ki je praktično enaka kot če bi imel ročni menjalnik.
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Napisal/-a RedBaron Sr jan 15, 2025 3:52 pm

Podobno stvar sem doživel pri fordu... Motor doseže max. moč pri 3500 rpm, vrti se sicer do 4500, ampak ga je totalno nesmiselno priganjat tja, ker ni nič od njega - razen hrupa :lol:

Avtomatik pa pri kickdownu-u vztraja v prestavi do 4500 rpm :ue Če ga šaltaš na roke med 3500 in max 4000 rpm, so prehitevanja občutno hitrejša!!

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Kraj: Kozje

Napisal/-a whitee Sr jan 15, 2025 6:45 pm

Se popolnoma strinjam z ugotovitvami zgornjih dveh uporabnikov. Tudi jaz občasno vozim od mame 6-stopenjski DSG in me res ne prepriča. Ravno par dni nazaj me je spet presenetil, da daš malo gasa pri počasnem manevriranju in se ne zgodi nič, pa dodaš malo več in avto nenadno poskoči, kot, da ne znaš vozit.

Oče ima AISIN v Volvotu in je res dosti bolje za vozit. Jaz imam v svojem Mercedezovo avtomatiko, prav tako z pretvornikom navora in je tudi v tem primeru boljše za moj okus kot DSG.

Hvalospeve DSG ponavadi najbrž pišejo tisti, ki v življenju še niso peljali navadnega avtomatika.

Za športno vožnjo verjamem, da je ok, ampak bom rekel, da je tudi AISIN navaden avtomatik presentljivo hiter ob ročnem prestavljanju.

void
Poznavalec foruma

Napisal/-a void Sr jan 15, 2025 6:49 pm

Tako je, jaz imam tudi klasični Aisin menjalnik. Ni najhitrejši, speljuje pa res lepo in nikoli se ne zaletava. V sport/manual načinu je pa skoraaaaj tako hiter kot DSG :)

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Pe jan 17, 2025 10:18 am

Tudi sam se šel iz navadnega AISIN automatika na DSG in imam mešane občutke. DSG je res hitrejši, ampak pri počasnem manevriranju je bil navaden avtomatik prijetneši za vozit. Hitrost ni bila nikoli problem.
Slika

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Pe jan 17, 2025 6:02 pm

dsg..... toliko prehvaljen....

sam nisem ravno za avtomatike, pa sem v službi dobil nadomesti avto ( oktavia 2.0 -110kw enak kot moj, samo da je dsg, moj pa ročni) oba letnik 2018 z cca 180Kkm, redno servisirana pri istem servisu.

Najprej malo privajanja na avtomatiko, potem ti postane všeč.
Cijazenje v gužvi, nežno speljevanje od semaforja do semaforja.....
po enem tednu mi je ratalo fajn, po dveh še bolj.... za vožnjo od točke do točke, za cijazenje , za AC super.

Potem sem imel par poti po zavitih cestah ( logatec- Tolmin recimo) in me je začelo vse skupaj odbijati :huh:
Nikoli v pravi prestavi, če se malo bolj dinamično voziš, malo prehitevaš....v ovinke priletiš s previsoko, v prehitevanje gre s previsoko, potem zmeče dol in ropota namesto da bi prestavil višje.....
v D je za mene zaspan, za malo dinamično sploh neustrezno, v S pa za mene tudi počasen a hkrati drži visoke obrate za brez veze...
v M je za moje pojme hudičevo počasen, si ne predstavljam, kako počasen je potem klasik, če je že ta tako počasen - ročni je zakon

od semaforja do semaforja- dokler greš počasi - ok, ko si malo bolj agresiven, hoče pa kar dirkati, speljevanje iz križišča moraš prav paziti koliko gasa - malo - gre zelo mehko, prepočasi , če je malo več gasa bi pa kar kopal, sploh če je podlaga slabša - vmesna točka je težko dosegljiva

Parkiranje - garažo imam malo v klanec in čez prag....najprej nebi šel, potem začne pa kar pospeševati - ker je garaža ravno za avto, je treba parkirati na 5 cm, kar je kar podvig .... on bi pospeševal, ti bremzaš on ne ve ali bi ali ne bi....

v glavnem po enem mesecu in cca 4kkm.... za avto 100% raje izberem ročnega..... če se pa vozim z družinskim ( smax, sharan, kombi... ali kaj podobnega, kjer ni oz je manj dinamike) pa je avtomatik super

DSG kot menjalnik me pa ni prepričal, sploh je zamera, ker v M ne moreš voziti v prestavi, v kateri bi rad, recimo zjutraj po omejitvi 30 je on v 2 ( pri 2200obratov) in se ne premakne za boga v 3jo - ne v D, ne v S ne v M

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 So jan 18, 2025 11:37 am

Jaz nekega cukanja nisem občutil pri Passatu 2023 in 7 stopenjskim DSGju. Edino kar me je zmotilo je bil zamik med pritiskom na stopalko za plin in premikanjem, daš gas on si pa vzame čas :lol: in pa seveda nenehno prestavljanje v nevtralno. Smo nekako reševali v sport načinu in ročnim prestavljanjem.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron So jan 18, 2025 1:32 pm

Ta zamik se pri DSG-ju lahko rešuje tudi na takšen način, seveda v navadnem ekonomičnem načinu vožnje (sport ima svoje parametre in ravno ne varčuje). Namreč po defaultu je nastavljeno na časovni odziv nadzora, če pa se prenastavi na neposreden odziv nadzora se ta zamik zmanjša lahko za polovico 500ms, če je bilo pred tem 1000ms oz. 1sek ali pa se skoraj izniči 200ms. 3sek na 1,5sek ali 500ms.

Pri VCDS-ju (Long coding):
Koda: Izberi vse
Pod menu: 44 Steering Assist
Security access 19249
Adaptation
Driving profile switchover
"incremental controlled over time" sprememba v "direct; controlled over threshold value"
Do it. Saved.

Pri OBDeleven (Long coding):
Koda: Izberi vse
V menuju pod moduli izberete: Steering Assist (42)
izberete Security Access
vpišete kodo: 19249
izberete Adaptation
izberete Driving profile switchover
izberete "incremental controlled over time" in spremenite izbrano v "direct controlled over" OK.
Spodaj se izbere še zelena kljukica
Shranjena sprememba.
  • Vorsprung durch Technik | Progress through Technology

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Poznavalec foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees So jan 18, 2025 1:35 pm

Kaj pa tunerji, ponujajo da ti programirajo menjalnik da dela bolj po tvojih željah ?
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov