Stran 1 od 1

Izguba hladilne tekocine

Objavljeno: Sr maj 16, 2018 2:09 pm
Napisal/-a NoFear85
Pozdravljeni,

Vozilo izgublja hladilno tekocino, nekih vidnih sledi ni. Ekspanzijska posoda na max, naredim n km in vozilo javi da manjka tekocina. Ustavim, odprem cep posode in tekocina nazaj naraste na max. Odpeljem, vcasih lahko ponovim enako, vcasih pa ob odprtju cepa ostane posoda prazna. Pac tekocino se dolije in tako gre naprej, do naslednjega javljanja o pomanjkanju. Prevozeni km so lahko razlicni, lahko naredim samo 10km, lahko pa 100.

Gre se za motor 2.0 tdi 184hp, oznaka motorja pa CUPA, letnik 2014, 150000km prevozenih.

Na vozilu je ze bila menjana vodna pumpa, pa tudi zgorah hladilnik (interkuler al markoli je).

Na servisu so poizkusili narediti tlacni preizkus, endar brez uspeha, saj se izgublja tlak. Domnevajo na tesnilo glave. Ali obstaja kak preizkus, da bi se videlo kje izteka tekocina, kaksna barvila s tlacnim preizkusom ali kaj podobnega, da se ne gre v menjavo tesnila po nepotrebnem?

Hvala za odgovore

Re: Izguba hladilne tekocine

Objavljeno: Sr maj 16, 2018 8:09 pm
Napisal/-a StarKiller99
avto kaj belo kadi? - tesnilo glave

in pa je pod avtom kaka lužica? voda namreč nekam mora iti

Re: Izguba hladilne tekocine

Objavljeno: Sr maj 16, 2018 8:18 pm
Napisal/-a limas
Gre za velike izgube tekočine v kratkem času. Če bi kadilo belo bi opazil.
Sumim na novo vodno črpalko.

Re: Izguba hladilne tekocine

Objavljeno: Sr maj 16, 2018 8:20 pm
Napisal/-a NoFear85
Avto ne kadi, pod avtom ni videti nobene luze. V mirovanju avto ne izgublja vode, samo med voznjo. Motorni prostor pa ni videti nic moker.

Re: Izguba hladilne tekocine

Objavljeno: Sr maj 16, 2018 9:09 pm
Napisal/-a Novinec1968
Imel sem povsem enake simptome na Espace 1,9 dci. med vožnjo po mestu in na kratke razdalje se mi to ni dogajalo, medtem ko je po daljši vožnji po
avtocesti vedno manjkalo hladilne tekočine. Žal servis ni poznal druge metode kot menjavo tesnila glave, vendar ni bilo nič boljše, menjala se je cela glava, spet ni bilo nič boljše, zato je bil zamenjan cel motor. Na srečo se je vse to dogajalo pri generalno obnovljenem motorju za katerega je znani "mojster" iz Krškega dal 12 mesecev garancije in je vsa zgoraj napisana popravila opravil brezplačno, razen da je vsakič zaračunal novo olje in filter.

Tvoj avto nima veliko km, je še dokaj nov, motor naj bi bil praktično "bulletproof" in ne verjamem da bi bilo tako hudo. Intercooler sigurno nima nič s tem, če bi spuščala vodna pumpa, bi bilo mokro in na delu motorju kjer je montirana bi bile vidne sledi od antifriza. Mogoče bi sneli pokrov zobatega jermena in preverili pri pumpi če je vse suho in brez sledi curljanja antifriza , ker pa omenjaš nadtlak pa zna res biti da gre za tesnilo in da kompresija iz motorja uhaja v hladilni sistem in seveda obratno - antifriz v cilindre kjer izhlapi in zato tudi ni nikjer mokro.

Sam žal ne vem za nobeno metodo po kateri sprašuješ, itak pa ne gre za prepihano tesnilo v delu da bi se to vidlo zunaj motorja. Tesnilo je prepihano
v delu med cilindri in kanali z antifrizom in to se lahko vidi šele ko se glava sname z bloka motorja. Mešata se kompresija in antifriz. Včasih je zraven lahko še olje - takrat vidiš to v ekpanziji, ko je med antifriz pomešano olje.

Re: Izguba hladilne tekocine

Objavljeno: Sr maj 16, 2018 9:38 pm
Napisal/-a NoFear85
Olje in antifriz se ne mesata, antifriz je cist, pokrov za dolivanje olja tudi (ni t.i. smetane), na sipki za kontrolo olja tudi ni opaziti, da bi bile kapljice vode.

Re: Izguba hladilne tekocine

Objavljeno: Sr maj 16, 2018 9:39 pm
Napisal/-a pskoda
Jaz sem kupil novega in sem ga pri cca 62kkm prodal (motor je ratal prešvoh). Do teh km ni bilo nobenega problema sem pa slišal za probleme vodnih pump so rade puščale.

Re: Izguba hladilne tekocine

Objavljeno: Če maj 17, 2018 12:52 am
Napisal/-a titanius
A je vodna pumpa kaksna poceni cungalunga ali je vgrajena kaksna drazja?

Re: Izguba hladilne tekocine

Objavljeno: Če maj 17, 2018 5:58 am
Napisal/-a Firediver
A ste preverili toplotni izmenjevalec (hladilna tekočina/motorno olje)? Ta motor bi ga vsekakor moral imeti, nisem pa prepričan...

Re: Izguba hladilne tekocine

Objavljeno: So maj 19, 2018 12:30 am
Napisal/-a titanius
Kaj pa pokrovček ekspanzijske posode? Bi lahko bil povezan, da voda enostavno ispari?