Stran 1 od 1

Klimatska naprava

Objavljeno: Sr jun 26, 2019 5:51 pm
Napisal/-a UrosSterle
Pozdrav vsem. Res je da še nisem uspel priti do servisa a bi vseeno vprašal za mnenje. Klima (Relault Laguna mk3 2011) lani polnjena, sedaj pa hladi, pa neha, pa spet hladi. Brez kakšnega pravila. Primer: danes šel iz službe delala normalno. Doma dal avto v garažo da ni na soncu, se odpeljem hladi, po cca 15 minutah neha ... pa spet malo hladi ... pa spet malo neha. Ko hladi hladi čisto normalno, ko ne pa kot da bi jo izklopil.

Kakšna ideja? Hvala

Re: Klimatska naprava

Objavljeno: Sr jun 26, 2019 6:17 pm
Napisal/-a Fan
Tester in pregled klimatronika. Pa se hitro vidi kaj nagaja.

Re: Klimatska naprava

Objavljeno: Sr jun 26, 2019 6:20 pm
Napisal/-a Ivan36
Mogoče je sklopka kompresorja ? Meni je lani avgusta še delala sedaj pa je kompresor ali sklopka mrtva? Sistem drži plin je poln 1000g :evil: :lol: :roll:
Moram dobiti enega dobrega električarja, da prej preveri elektriko do sistema potem pa naprej ... Star veliki Renault nikoli več! :DDD :mrgreen:

Re: Klimatska naprava

Objavljeno: Če jun 27, 2019 11:02 am
Napisal/-a limas
Lahko, da je kaj na električni povezavi (kabli, rele, stiki...)
Stopi do uglednega klima mojstra, da bo zadevo popravil tako kot je treba. Ni nujno, da bo drago.
Zdaj poleti imajo kar lepo gnečo, tako, da se naroči za termin.
Če si iz Ljubljane, sta vredna zaupanja Lindič in Ajnik. S slednjim imam zelo dobre izkušnje. Izogibaj pa se tistega ljubitelja Volvov iz Rakove jelše.

Laguna mk3 velja za zanesljiv avto, ki nima težav s klimo. Verjetno pa veš, da moraš na vsaki dve leti opraviti reden servis klime (vakuumiranje, nov plin in olje...). Je veliko ceneje kot čakati okvaro.

Re: Klimatska naprava

Objavljeno: Če jun 27, 2019 11:18 am
Napisal/-a Cefizelj
Meni je lani šla sklopka. Samo ni hladilo nič, ni se priklapljala. Na Laguni 3. Cena obnove 70€.

Sposoben mehanik bo hitro ugotovil napako.

Re: Klimatska naprava

Objavljeno: Če jun 27, 2019 12:20 pm
Napisal/-a limas
Glede sklopke mi je nek klima-mehanik nekoč rekel, da je glede sklopke dobro vklapljati klimo, ko je avto v leru in ne pri visokih obratih. Bojda je sklopka takrat bolj obremenjena. Ne vem koliko je tukaj resnice?

Re: Klimatska naprava

Objavljeno: Če jun 27, 2019 12:34 pm
Napisal/-a Ivan36
Itak, ko dela dela 24ur na dan v AUTO načinu se sploh ne izklopi, samo temperaturo dvigneš iz 22C na ene 24C ali 26C, ko je zunaj 36C+ Tako sem imel predlani in lani do 18 augusta nastavljeno pa je delala OK samo ni pa bilo ledeno hladno, ko si dal na 22C čez dan ... Mislim, da imajo avtomatske klime ene par sekund zamika pri vklopu kompresorja, ker, ko je zjutraj hladno avtomatsko vklopi gretje a ne takoj čez ene par sekund do 1 minute začne klima delati?!

Re: Klimatska naprava

Objavljeno: Pe jun 28, 2019 7:24 am
Napisal/-a Firediver
Najbrž je tukaj problem z by-pass ventilom na kompresorju, ki v auto režimu klime dozira moč hlajenja. Taki kompresorji sploh nimajo več mehanske sklopke, so stalno gnani z jermenom s tem, da ta by-pass ventil omogoča "vrtenje v prazno" in "polno moč hlajenja" ter brezstopenjsko vse nivoje vmes.