Nasveti in napotki ter povpraševanja...

bluedot
Novinec

Re: 2.2 JTDm dizelski motor - menjava olja na 10K km?

Napisal/-a bluedot Če nov 20, 2025 9:29 am

@TrijoAdijo: Motor je sam po sebi odličen, veliko navora, nizka poraba. Problem je samo tesnilo za oljno črpalko - žalostno je le, da to AR ne popravi, kljub temu, da je to sedaj dobro znana težava.

Drugače pa, BMW je pred kratkim vpoklical 200.000 vozil ravno zaradi motorja. Kolega, ki ima avtoservisno delavnico, mi je mesec ali dva nazaj razlagal, da so trenutno najslabši motorji od Mercedesa. Pravi pa, da je na splošno, ne glede na znamko, kvaliteta zelo upadla v zadnjih desetih letih.

Če hočeš čim bolj na ziher, so, vsaj po mojem mnenju, edina dobra izbira samo še japonski avtomobili. Pa še to mogoče ni več ziher... Kolega je pred kratkim kupil 3 leta starega RAV4 (dobesedno z max opremo in še dodatki) in čeprav ni imel težav z motorjem, je imel kondenz v zadnjih lučeh, klima mu je odpovedala in še neka zadeva je bila, za katero sem pa že pozabil, kaj. Je pa vsaj bivši lastnik toliko fer bil, da je to vse povedal.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če nov 20, 2025 10:03 am

S tem da pri Toyoti imaš do 10 let ali 200000 km jamstva, ki veliko tega krije. ;)
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

bluedot
Novinec

Napisal/-a bluedot Če nov 20, 2025 1:10 pm

Tisto je Toyota Relax, ja. Sem gledal tudi Toyoto pred nakupom Stelvie. :) Ampak na koncu so čustva prevladala - mi ni žal.

Alfa ima podobno finto in niti ni pogojena s starostjo vozila ali kilometri - imenuje se Alfa Romeo FIT. Na primer, če v avtu poči zobati jermen in uniči motor, je pod AR FIT garancijo prav tako zajeto popravilo motorja. To mi je sam vodja servisa potrdil.

Kako pa to laufa s temi o-ringi in posledično uničenimi motorji... Ne vem. Nisem spraševal (takrat še nisem vedel za o-ring težavo), ampak letos mi je potekla garancija in sedaj ga bom vozil na servis k kolegu, ki je AR manijak. On mi je tudi povedal za o-ring težavo, na uradnem servisu pa so rekli, da kao ne poznajo vzroka za uničene motorje.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če nov 20, 2025 6:04 pm

Kukec je napisal/-a:
TrijoAdijo je napisal/-a:
Gricko je napisal/-a:mah ...kr neki.... in to pri uradnem prodajalcu??? ziher je navijal za "leva" z 1,2 mlinčkom :huh:

nič ni problem z dizlom - motor kot tak , razen butaste zasnove zajema oljne črpalke in sparanje z slabim materialom tesnila

Na žalost, pa ta "malenkost", če je ne odpraviš pravočasno lahko povzroči hude okvare motorja.

če to zamenjaš pravočasno, si bolj kot ne "rešen" problemov

če ne zamenjaš, bodo slej ko prej vitalni deli motorja ostali oz bodo stradali olja, kar ima za posledico uničen motor (ojnični ležaji...) .... fakin o ring, ki ne tesni in pumpa vleče zrak...

In tale butasta zasnova se vleče že od 2.0 JTDm / Cdti. In je proizvajalec tole gladko odjebal. Od recimo 10ih 2.0 Cdti motorjev jih je 12 zaribalo, pri jtdm je ta cifra malo nižja.
Pri 2.2 motorju pa so še "dodali" slabo skup zašraufano oljno pumpo.

Skratka...AR je bila, je in vedno bo....pač od krševega krša krš.

legendarac je napisal/-a:Povedal mi je kakšne so njihove izkušnje na servisu. Priporočal mi je raje bencinca 2.0 280KM. Če zdaj kupim rabljenega dizla ki ima kar ceno nad 40000 eur in že moram takoj odpirat motor da rešim te probleme. Ne vem če je to dober nakup, ker vozim drugo znamko in vem da bo motor šel še vsaj 200000 brez problemov. Je težka odločitev.

Edit: šele sedaj ko sem oddal prispevek sem videl tvoj podpis, tako da niti ne rabiš odgovorit.....

Ni nobena težka odločitev to. Ta italijinski sekret pustiš tam kjer je in nanj niti ne pomisliš.

Edit: šele ko sem oddal svoj post sem videl tvoj podpis, tako da ne rabiš niti odgovorit...

Skoraj vse se da porihtat in preprečit preventivno, tako da krš od krša krševega ravno ni, je pa res malo smotano, če kupiš tak avto in misliš da si za 5 let miren in samo tankaj vozi... je precej več cvetk tudi pri drugih bolj "premium" vozilih.
Kaj pa potem se sploh lahko kupi da si miren v tem razredu oz. približni nabavni ceni?
Vag, da boš olje dolival vsakih 1000km, par let starega bmw, ki bo z n47/57 motorjem kot tempirana bomba kdaj bo zaribal ali utrgalo ketno, ali kaj iz stelantis grupe z jermeni v olju?

Dejma malo računat:

2.0 Jtdm / Cdti sta zunaj bila kako dolgo? Če me spomin ne vara...od leta 2008. Koliko zaribanih motorjev je bilo zaradi te zasnove pri CDTi? Vsi. Koliko pri Jtdm? mal manj kot vsi.
Kaj je proizvajalec (torej italijan) naredil po tem vprašanju? Nič...oz. še malo manj kot nič...ker je enako tesnilo uporabil tudi pri novejših CDTi / jtdm.
In to enako neumnost je ta isti italijan zmontiral v 2.2 jtdm, s tem da ji je dodal še oljno pumpo, ki je fabrško zašraufana tako, da se vijaki losajo, posledično izguba tlaka olja in imaš recept, da fino prodaš 2.2 jtdm rabljen, dober motor enemu, ki se je sveto zavezal AR.
Pa ne se mi zdej zgovarjat na bmw, stelantis in podobne sranja.

bluedot je napisal/-a:@TrijoAdijo: Motor je sam po sebi odličen, veliko navora, nizka poraba. Problem je samo tesnilo za oljno črpalko - žalostno je le, da to AR ne popravi, kljub temu, da je to sedaj dobro znana težava.

Od alfe ni niti en jtdm odličen. Preden kakega alfista trofi kap, nej ima v mislih, da sem imel alfo z jtdm sranjem. In kaj sem se iz tega lastništva tega kupa sranja naučil? Da je italijan edini človk na svetu, ki ti proda crknjenega papagaja in te prepriča, da ta papagaj spi.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 Če nov 20, 2025 8:49 pm

legendarac je napisal/-a:Tudi sam sem tik pred nakupom Stelvia 2.2 diesel, dobil informacije pri uradnem prodajalcu Alf,naj raje ne kupujem diesla ker se zelo kvarijo. So mi raje priporocili bencinca. Pravijo da nekje do 100000 kilometrov bo ok, potem pa se zacnejo problemi. Zdaj pa sem v dilemi kaj narediti, ker ima ta ki sem jo gledal prvozenih malo manj kot 50000km? In tudi na mobile.de se jih ogromno prodaja z malo prevozenimi kilometri.

pozdravljen.
kako kaj? A vaga si se naveličal? Alfa je prekrasna samo tako.kot so.napisali in ti tudi povedali_loterija.....Maš še kaj drugega ogledanega? Nazadnje kolk pomnim, si imel Passata....

legendarac
Novinec

Napisal/-a legendarac So nov 22, 2025 7:35 am

sašo5 je napisal/-a:
legendarac je napisal/-a:Tudi sam sem tik pred nakupom Stelvia 2.2 diesel, dobil informacije pri uradnem prodajalcu Alf,naj raje ne kupujem diesla ker se zelo kvarijo. So mi raje priporocili bencinca. Pravijo da nekje do 100000 kilometrov bo ok, potem pa se zacnejo problemi. Zdaj pa sem v dilemi kaj narediti, ker ima ta ki sem jo gledal prvozenih malo manj kot 50000km? In tudi na mobile.de se jih ogromno prodaja z malo prevozenimi kilometri.

pozdravljen.
kako kaj? A vaga si se naveličal? Alfa je prekrasna samo tako.kot so.napisali in ti tudi povedali_loterija.....Maš še kaj drugega ogledanega? Nazadnje kolk pomnim, si imel Passata....

Nisem se navelical VAG-a. Saj ves vedno iscemo nekaj drugega, Stelvio pa se mi dopade odkar so ga naredili.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 13 gostov