Nasveti in napotki ter povpraševanja...

fulgur
Nov uporabnik

Težave s parkirno zavoro

Napisal/-a fulgur Pe jan 30, 2026 9:35 pm

Pozdravljeni,

pri svoji Kia Sportage III 2013 1,7 CRDI EX URBAN imam težave s parkirno zavoro. Večkrat sem že padel na tehničnem pregledu, ker je prevelika razlika med učinkom parkirne zavore na levem oziroma desenm kolesu.

Zadnjič pa mi je na AMZS serviser priporočil, naj vsake toliko časa, na dva tedna recimo, med ustavljanjem potegnem ročno zavoro, da se postrga stran rja pri diskih/paknah/nečem drugem tam blizu, ki nastaja sploh kadar je mokro.

Lahko kdo to komentira, ali je to OK? Je to res praksa?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Re: Težave s parkirno zavoro

Napisal/-a Fan So jan 31, 2026 12:06 am

Pri omenjenem vozilu je največkrat napaka na žičnih potegah. Niso enako dolge in še neumno so napeljane. Sama parkirna zavora vam vozila ne bo ustavljala, lahko pa se kaj odlomi in vse skupaj zdrobi v zavornem disku, kjer je tudi zavorni boben. Edina rešitev je menjava elementov parkirne zavore ( obloge ) in nato redna uporaba pri ustavljenem vozilu.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

fulgur
Nov uporabnik

Napisal/-a fulgur So jan 31, 2026 2:31 pm

Hvala, torej če si prav razlagam, tudi zaradi rje, ki se nabere, ni smiselno občasno med ustavljanjem malo zategniti ročno, da se postrga dol. Nisem sicer imel v mislih, da bi prav ustavljal z ročno, le da bi jo malo zategnil med ustavljanjem npr. pred semaforjem. Vem pa, da to ni rešitev za težave z nesorazmernim učinkom zavore na eni in drugi strani kolesa.

Uporabniški avatar
slemarko
Novinec

Napisal/-a slemarko Ne feb 01, 2026 12:56 am

Seveda je koristno vsake toliko potegniti ročno zavoro med ustavljanjem, da se obloga in boben malo obrusi in segreje ter posuši, predvsem po kakšnem intenzivnem pranju platišč. In seveda ni bilo v prvem postu mišljeno, da bi avto ustavil samo z ročno zavoro, mogoče malo znižal hitrost, bistvo je uporaba ročne zavore, ne ustavljanje avta. Ne vem pa, kako bodo to prakticirali vozniki vseh novejših avtov z avtomatsko ročno zavoro. Aja - tam pride avtovleka pa jih odvleče na servis. Zaradi ročne. Napredek pa tak.
"MOPAR Magnum 360 sound... ...no stereo needed..."
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Ne feb 01, 2026 11:56 am

Ko sem še imel ročno zavoro, sem jo pri jadranju do križišča počasi zategoval. Nikoli nobenega problema na tehničnih, sedaj ko je pa elektronska jo pa itak zategne glih da ne pri vsakem ustavljanju.
Mi je kolega mehanik povedal, da zavore bom menjal zaradi obrabe ali pa nerabe, na tebi je ali boš vrgel stran potrošeno ali novo :D .
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov