Nasveti in napotki ter povpraševanja...

miško24
Nov uporabnik

Peugeot 407

Napisal/-a miško24 Ne mar 08, 2026 11:25 am

Zdravo.Sem lastnik peugeot 407 sw,letnik 2008,251000 prevoženih kilometrov,dizelski motor 2.0.Avto imam sedaj že 8 let.Kot kaže je sedaj prišel čas ko bo treba menjati zglob spredaj desno,kolesni ležaj zadaj desno,alternator se mi je tudi pred kratkim lučka za akumulator prikazala, kmalu bo tudi treba velik servis delat ter menjati olje.Ali se mi splača vse te servise delat glede na vrednost avtomobila?Avto je srednje ohranjen tako zunaj kot znotraj pač letom primerno ni pa rje nikjer.Prosim za kakšne nasvete moje mnenje je da se to vse skupaj ne splača popravljat glede na vrednost avtomobila.Razmišljam pa že kar nekaj časa o zamenjavi avtomobila sedaj pa bo verjetno to kar treba.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Re: Peugeot 407

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne mar 08, 2026 12:37 pm

Hja, mislim da nimaš DPFja, in če ti mašina dela ok, ne pije olja, naredi si sam predračun delov + delov . Z novejšim dizlom boš imel vsekakor večje stroške vzdrževanja. Poglej koliko bi dobil za tak avto, če ga nisi naveličan oz. ti dobro služi.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

miško24
Nov uporabnik

Napisal/-a miško24 Ne mar 08, 2026 2:32 pm

mrtwelvetrees je napisal/-a:Hja, mislim da nimaš DPFja, in če ti mašina dela ok, ne pije olja, naredi si sam predračun delov + delov . Z novejšim dizlom boš imel vsekakor večje stroške vzdrževanja. Poglej koliko bi dobil za tak avto, če ga nisi naveličan oz. ti dobro služi.

Ima dpf filter.Mašina je načeloma ok 2.0 motorji niso problematični.Če si nahitro vse prekalkuliram se bolj ne splača vse popravljat kot pa da ja.Pa tudi kilometri so že tukaj bo pa kaj drugega za popravljat recimo sklopka...

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Ne mar 08, 2026 4:31 pm

1. Najbolj se splača opraviti servis in obdržati avto. Material nabaviš preko spleta (Autodoc...), v trgovini je precej dražji. Alternator odklopiš in ga daš na obnovo.
2. Zadnje serije kakovostnih in stroškovno prijaznih avtov so tam nekje do 2015-2017. Izogibaj se AdBlue sistemov, ker se radi kvarijo.
3. Tudi pri novem (drugi rabljeni) avtu boš imel skrite napake in dotrajane dele. Iskanje avta, komunikacija s prodajalci, cijazenje na ogled in pogajanja za ceno... je zelo stresno. Potem boš v naslednjih tednih odkrival skrite napake in dotrajane dele.
4. Če ga prodaš v takem stanju, opozori kupca na pomanjkljivosti.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne mar 08, 2026 6:24 pm

Plus pri tem avtu ki ga imaš je, da so mehanikom znane vse hibe takega avta, dokaj poceni velik servis, ... Zmeči material skupaj na Autodoc, pa mehanike mal pokliči koliko bi bilo delo.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Xyzbogadusa
Nov uporabnik

Napisal/-a Xyzbogadusa Sr mar 11, 2026 8:30 pm

mrtwelvetrees je napisal/-a:Plus pri tem avtu ki ga imaš je, da so mehanikom znane vse hibe takega avta, dokaj poceni velik servis, ... Zmeči material skupaj na Autodoc, pa mehanike mal pokliči koliko bi bilo delo.

Bog ne daj da bi mehanik zaslužil malo kajne. Kupi sam zamenjaj sam.
Drugače pa, vsak avto je treba rihtat. Lahk je novejši pa bo tudi treba kaj v njega porint. Vrednost avta nima veze z vzdrževanjem. Če boš imel avto za 20k in boš dal 2k za popravila bo ok, če imaš pa avto za 2-3k pa popraviš za 1k pa ne bo ok?

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Če mar 12, 2026 5:00 pm

Kaj obračaš moje besede ? Čisto prav je da mehanik zasluži - pošteno.

Hočem povedat, da je pri novejšem letniku od njegovega, možnosti za napak - okvar veliko večja, da ne naštevam DPF Euro 6 ali novejši, Addblue, in drugi deli (več senzorjev, več plastičnih delov na motorju ki radi počijo, ... in ko te j bilo že napisano slabši materiali (vse več reciklaže) itd itd.

S tem ne mislim da kupi zdaj Golfa 2, ne, samo povem to kar je. Naj kupi oz. naredi kar hoče.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Če mar 12, 2026 7:18 pm

Xyzbogadusa je napisal/-a:Bog ne daj da bi mehanik zaslužil malo kajne. Kupi sam zamenjaj sam.

Če mehanik kupi potem si sam nosi riziko, da kos ne bo pravilen, sam si mora it v nakup, iskat pravilne kose, katalogi, dobava naročilo eventualno it iskat kos ga peljat do garaže.
Glavno je, da je transparentno, da je stranka seznanjena, če bo mehanik zaračunal ekstra za dobavo kosov.
Če si sam nabaviš kose si lahko tudi poiščeš, kje bodo najcenejši. Mehanik bo mogoče imel eno dve trgovine, ki so najbližje njemu, kjer bo kupil vse.
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Če mar 12, 2026 7:19 pm

Xyzbogadusa je napisal/-a:Če boš imel avto za 20k in boš dal 2k za popravila bo ok, če imaš pa avto za 2-3k pa popraviš za 1k pa ne bo ok?

2-3k vreden avto s 1k popravili, v takem primeru mogoče že pride do scenarija, ko avto nadaljuje svojo kariero na jugu, kjer je popravilo cenejše, kjer so manj natančni na tehničnih pregledih itd.

Kristjan123
Uporabnik

Napisal/-a Kristjan123 Če mar 12, 2026 8:03 pm

Blinder je napisal/-a:
Xyzbogadusa je napisal/-a:Bog ne daj da bi mehanik zaslužil malo kajne. Kupi sam zamenjaj sam.

Če mehanik kupi potem si sam nosi riziko, da kos ne bo pravilen, sam si mora it v nakup, iskat pravilne kose, katalogi, dobava naročilo eventualno it iskat kos ga peljat do garaže.
Glavno je, da je transparentno, da je stranka seznanjena, če bo mehanik zaračunal ekstra za dobavo kosov.
Če si sam nabaviš kose si lahko tudi poiščeš, kje bodo najcenejši. Mehanik bo mogoče imel eno dve trgovine, ki so najbližje njemu, kjer bo kupil vse.[/quote

Izbiro in nabavo delov zmeraj prepustim lastnemu mehaniku lahko je malo dražje ko, če bi sam iskal po siistemu kje je najceneje. Samo če upoštevam ceno mojega časa in dejstvo da vgrajeni deli morajo bit dovolj kvalitetni da bo "vse špilalo" in ni nekih izgovorov kje si nabavil to sranje. Če kaj ni ok je to problem mehanika in ne moj. Ko vse to sešteješ je tako najbolj ugodno sam ljudje svojega časa in živcev ne znajo ovrednotit...

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Če mar 12, 2026 9:19 pm

Mehanik dobiva zelo konkreten rabat na material, ki gre v njegov žep. Govorimo o vrednosti 20-30%.
V današnjih časih so spletne platforme dokaj napredne in uporabniku prijazne, da dobiš ustrezen material. Ne vem kaj bi lahko zgrešil na Autodoc?
Nepooblaščeni mehaniki so v zadnjih letih postali hudo požrešni. Nekdo mora plačat njihove hiše, vozni park, vikende v Istri... in običajno gre za najslabše učence, ki so se usmerili v poklicne srednje šole.

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Napisal/-a Blinder Če mar 12, 2026 10:23 pm

Ampak mehanik ne bo nabavil kosa na autodoc. Če se prav spomnem ekstrema, je bil kos v autodoc 60% cenejši kot v lokalni trgovini. 10 napram 25 EUR.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Če mar 12, 2026 11:25 pm

mehaniki nimajo rabata 20-25%!!

ga imajo veliko več... seveda odvisno od komponent, ampak na določene imajo od 25% pa tudi do 50% + off in velikokrat so njihove cene zelo primerljive z cenami spletnih trgovin!!
seveda mora ta mehanik obrniti kar nekaj materiala, da se potem lahko izpogaja za dobre cene.

pa ne rečem, da si mehanik nekaj ne vzame, saj je on zaslužen za take cene, ampak določeni mehaniki še nabijejo osnovno ceno + delo in so kot "zlatarji". to pa tudi ni ok!

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe mar 13, 2026 8:00 am

"Težave" rešujete na napačnem koncu.

Če se mehanik zna dobro "prodati" in ima dovolj (ali celo preveč) dela - zakaj bi si nižal ceno? Ker je altruist, mazohist, mogoče zaradi družbenokoristnega dela, da se izogne zaporu? Iz čiste ljubezni do stranke, da njena denarnica ne bi preveč trpela?
Mojbog, saj živite na planetu Zemlja in ne nekje v oblakih...

Če mehanik nima dovolj dela (vzrok mogoče nekvaliteta storitve), mora itak ceno spustiti ali pa se lotiti drugega posla, ampak spet - če ni dober, nihče noče slabo opravljenega dela. Bo pa stranka prej prišla na vrsto in hej - ceneje je!

Problem pa še vedno ostaja: Popraviti je treba avto in dejmo temu posvetiti vso energijo. Bo problem prej rešen.
Človek brez problema, to strašna je stvar!
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov