Nasveti in napotki ter povpraševanja...

fulgur
Nov uporabnik

Povečan hrup v kabini pri višjih hitrostih

Napisal/-a fulgur Ne mar 29, 2026 7:00 pm

Živijo,

sem lastnik Kia Sportage III 2013 1,7 CRDI EX URBAN.

Zadnje čase opažam, da je v kabini zelo glasno in hrupno pri višjih hitrostih (kot da bi bil motor toliko bolj glasen). Radia se skoraj ne sliši.

Ta teden sem namestil nove gume, naredil avtooptiko in ni nič boljše. Pri avtu je tudi redno menjano olje.

Razen res hrupa v kabini kakšnih drugih simptomov ne opažam.

Edino kar se mi zdi zanimivo je, da se hrup poveča, ko na avtocesti minimalno volan obrnem v levo, torej pri blagem ovinku v levo. Takrat se mi zdi, da malenskostno še bolj hrumi vse skupaj.

Lahko kdo pomaga, svetuje?

Hvala in lp.

MORDOR
Novinec

Re: Povečan hrup v kabini pri višjih hitrostih

Napisal/-a MORDOR Ne mar 29, 2026 7:04 pm

Ležaji Avto dajte na dvigalo. Pravi mehanik bo takoj potrdil ali zavrgel to možnost ob vrtenju kolesa.
Življenje ni praznik,ampak delovni dan!

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Če apr 02, 2026 4:44 pm

Glede na opisane simptome bi tudi jaz rekel, da so kolesni ležaji zanič. Avto dvignit in vsako kolo posebej zavrteti, pa se bo slišalo, kateri ležaj je zanič.

fulgur
Nov uporabnik

Napisal/-a fulgur Če apr 02, 2026 7:57 pm

Je pa res, da se to res samo pri najvišjih hitrostih sliši, sicer ne. Je to nevarno odlašati ali lahko vendarle počakam na naslednji redni servis in še to omenim mehankarju?

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Po apr 06, 2026 2:10 pm

Če imaš servis čez en teden, pol lahko počakaš, če ga imaš pa čez eno leto, potem pa ne čakaj.
Odvisno je od tega, koliko boš prevozil do servisa in kako obrabljen je ležaj. Tole bomo pa tukaj na forumu težko ugotovili.

Kristjan123
Uporabnik

Napisal/-a Kristjan123 Po apr 06, 2026 6:07 pm

fulgur je napisal/-a:Je pa res, da se to res samo pri najvišjih hitrostih sliši, sicer ne. Je to nevarno odlašati ali lahko vendarle počakam na naslednji redni servis in še to omenim mehankarju?

kalkulirat koliko bo ležaj zdržal dokler ne bo preveč glasno al pa nevarno za se vozit je bolj tako. . pač ko se enkrat začne oglašat se menja in gremo dalje..

clio05
Nov uporabnik

Napisal/-a clio05 Po apr 06, 2026 10:29 pm

Tud moj je delal hrup na AC za brezveze menjal kolesne ležaje, na koncu so pa gume bile Kumho zimska.
Tako da kolesni ležaj zadnji crkne pri okoli 200-250.000km, sprednji 300.000+- ob normalni uporabi, če pa se voziš po slabih cestah pa občutno prej.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: frgo in 29 gostov