Nasveti in napotki ter povpraševanja...

frenzy10012
Nov uporabnik

Zavore zanič po 11k kilometrov - menjane pri pooblaščencu

Napisal/-a frenzy10012 Ne mar 29, 2026 11:05 pm

Pred 10 meseci in cca 11.000 km sem menjal komplet zavor (diski + ploščice) na vseh 4 kolesih na Renault Koleos 2018 (cca 700eur). Menjavo je opravil pooblaščen Renault servis (zaenkrat ga ne bom imenoval). Zdaj pa problem – en dan se peljem in ugotovim, da zavora na začetku sploh ne prime oziroma zelo slabo - kot da bi pritiskal na neko spužvo. Poleg tega se je pojavilo enakomerno pulziranje oziroma vibriranje na pedalu. Občutek je tak, kot da bi se vklapljal ABS (isto kot na snegu/ledu, ko zabremzaš in začne pulzirat pedal, ko se vklopi ABS).
Avto sem peljal nazaj na servis, kjer so rekli, da bo verjetno treba ponovno zamenjati zavore. Dodali so še, da je garancija proizvajalca zavor samo 6 mesecev oziroma 8.000 km, in da menjavo ne bo krila garancija. Zanima me vaše mnenje – je to normalno po 10 mesecih in 11.000 km? Avto vozim 95 % po avtocesti, zaviram zelo malo, pa še to zelo z občutkom.

Je imel kdo podobno izkušnjo? Kaj bi to dejansko lahko bilo?

Uporabniški avatar
slikar
Nov uporabnik

Kraj: Kranj

Re: Zavore zanič po 11k kilometrov - menjane pri pooblaščenc

Napisal/-a slikar Po mar 30, 2026 8:30 am

Vprašanje, če so ti prvič dali nove, da niso bile že rabljene? ;)

MORDOR
Novinec

Napisal/-a MORDOR Po mar 30, 2026 9:18 am

A si to bili montirani originalni deli Renault. Ne glede na to ali so bili ali ne po 11000 ne morejo biti zavore zanič. Razen če je voznik zanič.
Življenje ni praznik,ampak delovni dan!

Uporabniški avatar
Blinder
Mojster foruma

Kraj: Obala

Napisal/-a Blinder Po mar 30, 2026 9:34 am

Premium zavore komplet 450 €? 2 ure dela za zamenjat (profi)?

Pulziranje je zaradi enega (ali več) zvitih diskov.

Glede spužvastega občutka, a ne zavore vedno primejo enako? Razen, če je manj olja notri ali če olje recimo zavre
Sem fant redkih besed. Govori vec moja desna noga.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Po mar 30, 2026 11:11 am

Nekaj je šlo po zlu pri montaži. Kar se tiče spužvastega občutka, pa lahko odpoveduje ABS senzor ali enota. Slednje se takoj vidi s testerjem.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

MORDOR
Novinec

Napisal/-a MORDOR Po mar 30, 2026 11:14 am

V glavnem ni normalno. Zavore niso hec. Zamenjaj še enkrat pa bo mir.
Življenje ni praznik,ampak delovni dan!

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec Po mar 30, 2026 12:33 pm

kako pa izgledajo vizualno? ima disk kaj roba? koliko je še materiala na ploščici?
Čuden občutek na pedalki je lahko tudi zaradi olja. Je bilo le to menjano?

frenzy10012
Nov uporabnik

Napisal/-a frenzy10012 Po mar 30, 2026 12:47 pm

Ko zaviram vedno pulzira kot pri ABS na snegu, ne glede na to kakšna je hitrost, res pa je, da pri večji hitrosti bolj pulzira in močneje kot pri zaviranju pri manjši hitrosti. Spužvast je bil pedal takoj ko so se začeli problemi, potem pa je po dveh vožnjah ostalo samo še pulziranje. Tukaj
https://ibb.co/x8MxhWvm je seznam kaj se je menjalo + delo 200 EUR. Koliko se spomnim je bilo rečeno tako, da se bo menjalo z neoriginal deli, ampak da naj ne bi bilo večjih razlik. Ampak očitno so precej velike razlike.

Slike zavor, če se kaj slučajno vidi:
https://ibb.co/wrLZrBCn
https://ibb.co/WWgG6dsq

Je pa avto pred težavami stal kakšen teden, zunaj pa je bil mraz, nekje do -3, če je to kak faktor.

Uporabniški avatar
slemarko
Novinec

Napisal/-a slemarko Po mar 30, 2026 1:18 pm

Na zadnji sliki zavorni disk meni ne deluje, kot da je star 10 mes. in 11 kkm, zunanji del naležne površine ploščice na disku je nepravilno obrabljen, kot, da bi bil pod kotom odmaknjen od ploščice in ga le-ta ne prime dobro. Pri ničkoliko novih zavornih diskov in ploščic, ki sem jih pomenjal, se to tudi čez leta ni videlo tako. Moj nasvet je, da pojdi po mnenje drugega (lahko samo zavornega) servisa, ker trenutni servis očitno nekaj dela narobe. Kakšen teden nedelovanja in mraz nima nobenega bistvenega faktorja tule. Tudi, če bi avto stal zunaj en mesec, zunaji del diska (tisti, ki še prime ploščica po njemu) ne bi smel zgledat tako.
Zadnjič spremenil slemarko, dne Po mar 30, 2026 1:27 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
"MOPAR Magnum 360 sound... ...no stereo needed..."
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V

AssKicker
Stalni uporabnik

Napisal/-a AssKicker Po mar 30, 2026 1:22 pm

glede na slike bi reku da je bila montaža površna. Notranji del diska je bolj pobran, vidi se tudi toplotna obremenitev na tem delu.. Mogoče pretirana uporaba masti

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Po mar 30, 2026 1:52 pm

Glede na to, da se je zamenjala zavorna tekočina, bi rekel, da je za spužvast občutek krivo slabo odzračevanje.

Za tresenje pa slabo / površno čiščenje pesta pred montažo novega diska.

Vsenafarbos
Nov uporabnik

Napisal/-a Vsenafarbos Po mar 30, 2026 2:13 pm

Z originalnimi zavorami (diski, ploščice) nisem nikoli imel težav, vedno so zdržale okoli 100.000km.

V kolikor je bil gor ponaredek (ATE, TRW, Zimmermann...) je treslo, tipično že po 3000-4000km. Pa je bil avto enkrat Clio, drugič Golf...

Po menjavi zavornih diskov, naj bi se z merilno urico preverilo opletanje diskov. Če je to znotraj specifikacij in se potem razvijejo vibracije, potem so aftermarket diski zanič.

frenzy10012
Nov uporabnik

Napisal/-a frenzy10012 Če apr 09, 2026 7:15 am

Neodvisen mehanik je pogledal avto in rekel, da so zavore zarjavele in zanič ter da je treba zamenjat vse 4 diske in ploščice, brez debate. Rekel je tudi, da še ni videl tako slabih zavor po tako kratkem času. Na servisu pravijo, da so gor ZIMMERMANN, zdaj bi pa nekaj mutili in menjali samo spredaj. A se oni hecajo? Pri zavorah se ne bom pustil nategovat in igrat na pol, ker gre za varnost mene in moje družine. Ker nočejo niti vrnit kupnine niti naredit menjave v celoti, bo očitno šlo to po pravni poti.

Uporabniški avatar
Kukec
Stalni uporabnik

Napisal/-a Kukec Če apr 09, 2026 8:02 am

Zanimivo, da na uradnem servisu vgrajujejo material, ki ni oem. Si bil s tem seznanjen? na računu bi moralo biti bolje definirano za kakšne znamke gre.
Sicer pa cena je itak očitna. Original disk je cena prib. takšna za kos, kot je pri tebi za par.
Imam pa sam eno izkušnjo z zimmermanom. Jaz sem vgradil diske zimmeramn in ate ploščice, kolega na enakem avtomobilu pa diske in ploščice oboje zimmerman, in je površina ploščice pri zimmermanu bila manjša kot ate, in je podobno puščalo takšne robove ki so nato rjaveli, ampak daleč od tega, da bi potem bile zavore zanič pri 10.000km.

frenzy10012
Nov uporabnik

Napisal/-a frenzy10012 Če apr 09, 2026 10:17 am

Spomnim se samo, da so takrat nekaj na hitro rekli, da bodo dali gor neoriginalne zavore in da razlike praktično ne bo, razen da bo malo ceneje. Ker je bil to pooblaščen Renault servis, sem jim pač zaupal. Če bi vedel, da bodo gor dali takšen šrot, bi brez problema plačal tudi 2x več. Ravno zato sem sploh šel k pooblaščencu, ker se pri zavorah res nisem hotel igrat z nekimi polovičnimi rešitvami ali “popoldanci”.

Res je čudno, da ni na računu nič specificirano kateri je proizvajalec, nisem niti pomislil.

AssKicker
Stalni uporabnik

Napisal/-a AssKicker Če apr 09, 2026 10:56 am

Zimmermann ni šrot, daleč od tega. Dnevno prodam kakih 5 kompletov od zimmermanna, pa v parih letih mogoče 2 reklamacije imel. Tudi sam sem jih že montiral, brez problema. Govorim o navadnih zavorah, ne navrtanih.

frenzy10012
Nov uporabnik

Napisal/-a frenzy10012 Če apr 09, 2026 3:37 pm

AssKicker je napisal/-a:Zimmermann ni šrot, daleč od tega. Dnevno prodam kakih 5 kompletov od zimmermanna, pa v parih letih mogoče 2 reklamacije imel. Tudi sam sem jih že montiral, brez problema. Govorim o navadnih zavorah, ne navrtanih.

Zaradi mene so lahko to najboljše zavore na svetu, ampak če so mi zarjavele že po 10 mesecih, so zame najlabše in ne zaupam več temu proizvajalcu.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Če apr 09, 2026 5:06 pm

frenzy10012 je napisal/-a:
AssKicker je napisal/-a:Zimmermann ni šrot, daleč od tega. Dnevno prodam kakih 5 kompletov od zimmermanna, pa v parih letih mogoče 2 reklamacije imel. Tudi sam sem jih že montiral, brez problema. Govorim o navadnih zavorah, ne navrtanih.

Zaradi mene so lahko to najboljše zavore na svetu, ampak če so mi zarjavele že po 10 mesecih, so zame najlabše in ne zaupam več temu proizvajalcu.

tako, kot ti je bilo zgoraj rečeno....zimmermann ni šrot! sicer so kot povsod različne serije ( boljše, slabše znotraj koncerna), ampak bi upal reči, da so boljše kot prvovgradnja pri marsikaterem avtu nižjega srednjega razreda

Da imaš stanje, kakršno je , pa je lahko več stvari
- lahko slab izdelek
-lahko pa slaba in neustrezna montaža
-nepravilno delujoče zavorne čeljusti.....

Če je montaža OK, so tudi slabi dski lahko nekaj časa ok, če je montaža slaba pa so lahko super diski hitro z v smeti

od čistoče naležne površine pesta na disk, pravilnega delovanja čeljusti ( če se jih ne vzdržuje, lahko vodila hitro zaribajo), dobro odzračenega sistema...

In na uradnih servisih kolikor sem jih spoznal, malokdaj očistijo, namažejo gibljive dele čeljujsti, kar popoldanci ponavadi ( če so vsaj približno ok) to naredijo ob vsakem servisu / vsako leto. Na uradnem, raje pustijo, da vse zariba in potem menjajo komplet =P

dejanb75
Nov uporabnik

Napisal/-a dejanb75 Če apr 09, 2026 5:18 pm

Kdo pa je rekel da so res Zimerman? Tako so rekli, vprašanje pa je kaj so res vgradili. Morda najcenejše kar se dobi na trgu. Moja tašča je na pooblaščenem servisu plačala original, dobila pa Febi. Avto zavira uredu, ampak za 3x več denarja kot je vredno. Na ploščicah se vidi zadnji del številke artikla (čeljust ne pokrije vsega) in sem primerjal s šiframi na Autodocu in ugotovil kaj je. Preverjal sem pa zato ker sem bil prepričan da ne bodo dali original. Če boš menjal ploščice poglej šifre na njih da boš videl kaj so ti ugradili. Moj nasvet je da kupi sam ATE ali podobno na Autodoc in jih daj zanesljivemu mehaniku da ti to vgradi. Pa še kvaliteno zavorno olje kupi naj ti ga zamenja. Vse skupaj več kot 400 € za ATE ne bi smelo biti.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Če apr 09, 2026 8:26 pm

Obstajajo tudi zavorni diski z nerjavečim pestom.
Čudi me, da vozniki po preteku garancije še vedno hodijo k pooblaščencem v naivnem upanju, da bo njihov avto najbolje servisiran, tudi če bo treba za plačilo računa prodati ledvico.
Skoraj vsaka soseska ali vsako naselje (vas) ima svojega popoldanca, ki operira na črno. Večinoma gre za izkušene avtomehanike, ki so zaposleni na pooblaščenih in ostalih avtoservisih. Imajo dvigalo, orodje in znanje, mnogi tudi računalniški priklop. Samo na področju v Ljubljane z okolico jih poznam več kot 10.
Obiščeš ga med vikendom, ko je v garaži, se dogovoriš za termin, naročiš material na Autodoc, pripelješ avto in si ves čas prisoten. Izpolniš kartonček in shraniš račune od materiala. V desetih letih se tako prišpara na tisoče ojrov.
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 28 gostov