Napisal/-a bum1 Ne mar 15, 2026 12:37 am
Vem, stara tema, pa jo bom kar uporabil.
VW polo 1.0 TSI, ročni menjalnik, letnik 2023, ima slabih 16.000 km. Avto je po zadnjem servisu lani začel tresti v prostem teku.
Naj dodam, da so na pooblaščencu 2x menjali ročico menjalnika - prvič, ker je vsakič naglas "zaškripalo", ko si dal v rikverc. No, nova ročica je pri pretikanju oddajala čudne "kovinske" zvoke, avto je ene parkrat, ko sem dal v rikverc pošteno streslo. Sem ponovno reklamiral in ko so drugič zamenjali, je bilo ok. Se je pa pojavilo nekakšno cvileče piskanje med vožnjo. Na pooblaščencu so rekli, da je zaradi dvakratne menjave ročice menjalnika verjetno zaščitna pena (obloga) za zamenjati. Sicer ne vem točno zaščitna pena (obloga) od česa (menjalnika?). No skratka, so še to zamenjali. Naslednji dan se je v kabini slišal nek kovinski pok (kot da bi nekaj kovinskega odtrgalo), sem omenil omenil to na servisu in je bil odgovor samo: "Hm, zanimivo". No vozilo je po tem začelo prekomerno tresti v prostem teku, prav tako je potresalo, ko sem speljal. Sem omenil to na pooblaščencu - so se peljali in "niso čutili nič nenavadnega". Sem vztrajal naprej - naj bi kao dobili enak avto enakega letnika z enako oznako motorja za primerjavo. So mi rekli, da drugi avto še bolj trese kot moj in da je to stanje tehnike. Ker se nisem sprijaznil s tem, sem vztrajal naprej: so pogledali sklopko in vztrajnik in mi dejali da je prišlo do termične preobremenitve in da se vidijo sledovi nepravilne uporabe. Cena: če hočem zamenjati komplet bo to stalo 2.000 €. Ko sem jim dejal, da ni možnosti, da sem jaz kriv za to, da mora biti izvor težave drugje, jih sploh ne zanima, oni samo vidijo sledove...
In se sprašujem, kako hudiča bi jaz lahko povzročil termično preobremenitev. 99% časa se v vozilu vozim sam, avto ni nikoli obremenjen, nobenih hribov in vožnje/speljevanja v klance, vozim enako, kot avtomobile v zadnjih 25 letih, pa mi v 2 primerih prejšnjih avtov (oba sem imel 10+ let, enega celo na 12 let podlage) ni bilo potrebno menjati sklopke in vztrajnika. Pri tem avtu pa je to potrebno pri starosti manj kot 3 leta in prevoženih manj kot 16.000 km... Ja, itak...