Novice

Koncept I.D. Vizzion kot pogled v bodoči Volkswagnov vrh ponudbe

Realistična vizija električnega naslednika Phaetona, ki bo imel do 650 km dosega z enim polnjenjem ter bo pripravljen za povsem samodejno vožnjo.

Najkasneje v letu 2022 naj bi pri Volkswagnu predstavili serijski model na podlagi novega člana konceptne družine I.D. – električno limuzino, ki bo opremljena s tehnologijami za doseganje 5. stopnje avtonomne vožnje.

Po velikosti koncepta (5.163 mm dolžine) lahko I.D. Vizzion postavimo ob bok Mercedes-Benzu razreda S in Audiju A8, pa tudi sicer pri Volkswagnu prevzema vodilno vlogo, ko je govora o uvajanju novih sodobnih tehnologij. Zasnovan je na koncernski arhitekturi MEB, pogonski sklop pa je zgrajen na dveh elektromotorjih, ki sta nameščena vsak na svoji osi. Prednji poskrbi za 75 kW moči, medtem ko je zadnji, kljub kompaktnejši obliki, še enkrat močnejši (150 kW). Skupna sistemska moč znaša 225 kW, za shranjevanje energije pa poskrbi litij-ionska baterija (111 kWh) ploščate oblike, ki je nameščena v dno vozila.

Ko je govora o dosegu z enim polnjenjem, Volkswagen navaja številko 650 km (NEDC), koncept pa naj bi iz mirovanja do hitrosti 100 km/h pospeševal 6,3 sekund. Najvišja hitrost je omejena na 180 km/h. I.D.Vizzion je optimiziran za brezžično polnjenje, a ima nameščeno tudi vtičnico za standard CCS.

Zunanji videz bodoče največje limuzine v ponudbi znamke je po opisu proizvajalca avantgarden in prestižen. Koncept so namestili na predimenzionirana 24-palčna platišča, kar ob višini 1.506 mm še poudarja njegovo dolžino. Nizek sprednji del zaznamuje svetlobni podpis v tehniki LED, ki je značilen za modele družine I.D. in se preko prekinjenih bočnih linij povezuje z zadnjimi žarometi.

Samomorilska vrata koncepta odpira ob elektronskem ključu tudi sistem prepoznave obraza, ob tem pa se izkaže, da v njem ni stebrička B. V notranjosti so se snovalci posvetili izkoristku prostora in očiščenju potniškega prostora, pri materialih pa so se odločili za naraven videz lesa in usnja.

Osnovo za delovanje pete stopnje avtonomije naj bi predstavljali podatki laserskih skenerjev, ultrazvočnih senzorjev, radarskih senzorjev in kamer. Potovalne podatke naj bi obdelovali v oblaku, koncept pa naj bi bil opremljen tudi s sistemom komunikacije med vozili, kot so ga lani predstavili v konceptu Sedric. Realno izvedbo tovrstne konfiguracije znamka napoveduje za leto 2025.

Opremljenost s tehnologijo avtonomne vožnje se odraža v notranjem oblikovanju, kjer bi zaman iskali pripomočke za voznikov nadzor, kot so volan in stopalke. Potnikom ostajata dva gumba – eden spredaj in drugi zadaj – za zaustavitev vozila, posredovanje ukazov in nadzor glasnosti avdio sistema. Za vse ostalo poskrbi virtualni asistent, ki preko glasovnega upravljanja sprejema želje potnikov, ko je na primer govora o cilju vožnje. Alternative so uporaba aplikacije na pametnem telefonu ali nadzor z uporabo kretenj s podporo sistema razširjene resničnosti (Microsoft HoloLens), ki poskrbi tudi za delo in zabavo na poti.

Virtualni pomočnik je zaradi umetne inteligence učljiv ter spoznava osebne preference svojih potnikov. Slednji lahko uporabljajo senzorje vitalnih telesnih znakov, ki so med drugim lahko v pomoč pri nameščanju temperature notranjosti.

Prvi serijski primerek električne družine I.D. bo kombimuzina, ki je napovedana za prihodnje leto, medtem ko naj bi I.D. Vizzion na ceste zapeljal v roku treh let, za začetek z volanom in stopalkami.

Avtomobilizem.com (Vir: Auto Express. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Koncept I.D. Vizzion kot pogled v bodoči Volkswagnov vrh ponudbe"


srcnik
6 leta 1 mesec nazaj

Kaj ste eni pametni, da ne vidite dalje od svojega nosa… Samovozeča vozila so dobra stvar, sploh za vožnjo npr. v službo cca. 1h v eno smer (nekateri imajo še daljše razdalje) to ti je idealka, zjutri se vsedeš v avto pa lahko med vožnjo še zadremaš ali pa v miru prebereš kake novice, knjigo… Isto je s službenimi potmi v tujino, npr. nemčijo 600km v eno smer po AC, ne vem kake užitke vi avtomobilski navdušenci doživljate pri vožnji po AC, da rabite sami vozit…. Ok, mogoče ko greš prvič ne rečem je še zanimivo, samo ko greš pa n-tič je pa dolgočasna rutina, tako da ni kaj pogrešati. Pač za dušo boš pa v prihodnosti imel še kakšnega starodobnika iz današnje generacije vozil za dušo 🙂 (lahko si pa izračunate strošek taxija, če se voziš dnevno 80km v službo, sicer vam pa tako ali tako podjetje plača toliko potnih stroškov, da vam to ne predstavlja nobenega problema #sarkazemoff)

VW-T4
6 leta 1 mesec nazaj

Zakaj samovozeče vozilo? Sej če nočeš vozit, pokličeš taxi…

6 leta 1 mesec nazaj

avto brez volana, ha, kje je pa tu užitek, mene zagotovo ne bo vozil noben avtonomni avto, sigurno ne brez mojih rok na volanu

xxl
6 leta 1 mesec nazaj

Saj ne gre samo za to, kaj pa vse ostalo, kar to vleče seboj, kot sem spodaj napisal? Zadeva je dosti bolj kompleksna, kot eni pametujejo z klišeji o pijancih in zagrizenih kavbojih.

xxl
6 leta 1 mesec nazaj

6,3 do 100, 300 KM, hitrost omejena na 180 km/h in brez volana? Pa koji če mi -urac takšen avto? Pa kaj je z vami idioti eni? Mi je popolnoma vseeno kaj me vozi, če ne morem sam, kaj vam ni jasno? Vsiljujete nam že nekaj let to idejo, katera vleče seboj toliko drugih stvari (infrastruktura, službe, vožnja v ekstremnih pogojih, lastništvo,avto moto šport, tuning-styling…). Da, vi ste strokovnjaki, ampak, zame ste idioti.
Napisano ni namenjeno uredništvu tega portala, ampak, tistim, ki živijo v nekem svojem svetu.

meganer
6 leta 1 mesec nazaj

Predvidevam, da voziš tudi avto brez klime, radia ker kdo pa to nuca.

Zanima me kako bo to z pjančki za “volani” ker vozil ne boš, sam pijan pa tude vrjetno neboš smel biti

Tattoo-
6 leta 1 mesec nazaj

Glede na to, da gre praktično cela avtomobilska industrija (in še tudi ostali veliki igralci) v to smer bi rekel da si le ti tisti, ki živi v nekem svojem svetu…približno tako, kot se v začetku stoletja zagrizeni kavboji niso mogli sprijazniti z “jeklenimi kočijami”.

xxl
6 leta 1 mesec nazaj

Sploh ne vem, kaj vi dva pametnjakoviča tukaj delata. To je portal namenjen ljubiteljem avtomobilizma, ne pa nekomu, ki mu avto prav nič ne pomeni razen, da ga pripelje od A do B in to brez vaše pomoči, to najbrž komaj čakata, ampak, seveda, nobeden vam ne brani, da ga obiskujeta. Ne razumeta kaj hočem povedat, zato brezveze, da sploh nadaljujem debato z vama.

meganer
6 leta 1 mesec nazaj

Nikakor ni bilo mišljeno iz moje strani kot žalitev. Samo tko se vrti, tako kot so prišli računalniki, bančna kartica, mobilniki, pametni mobilniki bojo tudi avtonomna vozila. Moj oče se je leta 2001 skoraj skregal z trgovcem ker mu je hotel prodato nov avto z klimo. Danes pa ….. tako bo, pa če nam je prav ali ne. Tako kot je avtomatik prišel z veliko zamudo v slovenijo, …. Očitno bo potrebno imeti drugi avto za “ljubico”.

xxl
6 leta 1 mesec nazaj

Nisem prepričan, da je klima primerljiva z volanom. Drug avto za ljubico? Kje ga boš vozil, če bodo na cesti samo avtonomna vozila? Na dirkališču, katerega v Sloveniji ni? In kako ga spravit do dirkališča? Z avtonomnim vozilom (verjetno poklicanim prek aplikacije) in prikolico? To moraš posebej odkljukat. Koliko te bo to stalo, če boš sploh dovolj bogat, da si lahko to privoščiš, raje ne razmišljam. In to je samo ena od veliko različnih situacij, katere še nimajo konkretnega odgovora, glavno, da nam strokovnjaki vsiljujejo nekaj, nas pa nobeden ne vpraša, ali si sploh tega želimo. Če nam je prav ali ne, praviš, kaj pa demokracija, svoboda odločanja? Ne razmišljat, gledat resničnostne šove, športne dogodke, verjeti fake news-om, zato smo takšne ovce.

Locher
6 leta 1 mesec nazaj

@xxl: Vsi pozabljajo na negativne ekonomske posledice samovozečih avtomobilov.

xxl
6 leta 1 mesec nazaj

Saj pravim, kaj pa milijoni poklicev, ki bodo izginili zaradi tega, pa prilagoditev infrastrukture, saj niso vsi deli sveta enako razviti?!

Gosic
6 leta 1 mesec nazaj

Za oblake točk, kot je tu mišljeno, niti ni potreben velik poseg v infrastrukturo. Sploh pa če bodo vozila med seboj komunicirala in si te točke delila. To bo infrastruktura postala dobesedno google maps za vozila. Predvidevam, da bo za začetno lokacijo potrebna le povezava z GPS ali z vozilom v bližini. Potem pa bo nadaljeval pot po oblaku. Sliši se zanimivo in za tiste, ki se vozimo veliko po AC le dobrodošlo. In predno kdo napade: takoj bi se vozil z vlakom, če bi to bilo urejeno, tako kot bi to moralo biti.

 
Fiat Abarth 124 GT s trdo streho iz ogljikovih vlaken in Fiat 124 Spider S-Design
Evropski avto leta 2018