Novice

Lastniki Porschejevih klasik bodo lahko mirneje spali

Porsche je predstavil sledilno napravo in mehansko zaporo prestavne ročice, namenjeno klasičnim modelom njihove znamke.

Glede na rek, da so nekateri Porschejevi modeli kot vino – starejši so, boljši so – se njihovi lastniki lahko upravičeno bojijo kraje. Za preprečevanje tovrstnih dejanj so se pri Porscheju odločili lastnikom ponuditi možnost vgradnje sledilne naprave, razvite prav v ta namen. Sestavni del naprave so tipala, vgrajena na različnih skritih mestih v vozilu, ki komunicirajo z mrežo na celotnem območju Evrope. Razporeditev tipal je določena za vsak model posebej, načrte pa lahko dobijo le pooblaščene delavnice, kjer poskrbijo za vgradnjo. Tudi v primeru, da bi morebiti kakšni dobro organizirani kriminalni skupini uspelo priti do dokumentacije, je za vsako vozilo na razpolago toliko različnih točk vgradnje, da bi iskanje vgrajenih tipal in njihovo onemogočanje vzelo preveč časa.

Poskrbljeno je tudi za primer odklopa akumulatorja, saj tipala, priključena v električni sistem vozila, v tem primeru sprožijo alarm. Poleg tega ima sistem še lastno napajanje, ki mu omogoča delovanje, neodvisno od  avtomobilskega napajanja. V tem primeru GPS sistem pošlje alarm v nadzorni center, obenem pa je preko aplikacije obveščen tudi lastnik. Alarm je poslan tudi v primeru zaznave raznih motilcev signala, s katerim so v veliki meri opremljeni profesionalni tatovi. V primeru, da lastnik potrdi krajo, nadzorni center obvesti policijo in javlja lokacijo vozila. Z daljinskim nadzorom je v primeru ugasnjenega vozila preko sistema možno tudi blokirati vžig motorja, ponovna deblokada pa je mogoča le s pomočjo nadzornega centra. V primeru, da vozilo z dovoljenjem uporablja nekdo drug, lahko lastnik nastavi dovoljeno območje gibanja vozila, obveščen pa je lahko tudi ob prekoračenju nastavljene največje dovoljene hitrosti.

Poleg varnostnih funkcij sistem lastniku omogoča tudi pregled opravljenih poti in lažje iskanje vozila na velikih parkiriščih, v primeru servisa ali transporta pa ga je možno tudi začasno onesposobiti. Kot dodatno zaščito pri Porscheju za nekatere modele ponujajo še možnost vgradnje mehanske zapore menjalnika, ki blokira prestavno ročico v vzvratni prestavi pri ročnem in v položaju P pri samodejnem menjalniku. Vgradnja mehanske zapore stane okoli 250 €, medtem ko je strošek vgradnje sledilne naprave približno 1.000 € ter 20 € mesečno za naročnino na storitev, ki lastnikom omogoči mirnejši spanec.

Avtomobilizem.com (Vir: Porsche, Motor Authority. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Do uvedbe avtonomnih vozil v praksi še dolga pot
Vajenci obnovili edini preostali prototip BMW-ja 1600 GT kabriolet