Testi

Ford Fiesta Titanium X 1.0 EcoBoost Powershift – Avtomatizacija

Poraba 8,7 l/100km Največja hitrost 180 km/h Cena 16.835 eur
Plusi
 • motorne zmogljivosti
 • menjalnik
 • vozne lastnosti
 • opremski paket Titanium+
 • Ford SYNC
Minusi
 • poraba goriva
 • cenovna razlika napram različici z ročnim menjalnikom
 • preveč odmaknjena upravljala klimatske naprave
 • tipke ročnega pretikanja avtomatskega menjalnika
 • podatek o zunanji temperaturi skrit v meniju potovalnega računalnika
 • neuporaben naslon za roke spredaj

Nekdaj je veljalo nenapisano pravilo, da so za majhnimi mestnimi avtomobili s samodejnimi menjalniki pogledovali zgolj vozniki v tretjem življenjskem obdobju. Saj gre za tisto fazo v življenju, ko pričneš svoj avto vtikati v parkirno luknjo kot slepec nit v šivankino uho ter med vožnjo iščeš pravo prestavo na ročnem menjalniku kot šestnajstletnik famozno točko G.


Blaženost brezdelja leve noge

Nekdaj je tudi veljalo, da so bili samodejni menjalniki v majhnih mestnih avtih kot birokrati iz naše rajnke domovine – počasni, okorni in precej požrešni. Pa še radi so (ga) cukali! A je kasneje, povsem v nasprotju z novodobnimi evropskimi birokrati, postala menjalniška avtomatika tudi v nižjih avtomobilskih razredih bistveno bolj prefinjena ter uporabnikom prijaznejša. Dokajšnja revolucionarnost je ob tem uspela koncernu Volkswagen z dvosklopčnim DSG menjalnikom, s katerim so dokončno dokazali, da je lahko »blaženost brezdelja leve noge« tudi v Polu, Ibizi & Co. uživaška in vredna razmisleka o doplačilu.

S sodobno in nič kaj arhaično menjalniško avtomatizacijo se sedaj lahko pohvalijo tudi pri najbolj prodajanem malem avtomobilu na stari celini, ki se je znašel pri meni na testu. Ob večdnevnim cijazenju v mestnem vrvežu sem tako želel preveriti, če je šeststopenjski PowerShift menjalnik z dvojno sklopko vreden doplačilnega zneska v višini povprečne cene enega kvadratnega metra stanovanja v Kranju (beri: 1.560 evrov).

Kot Ljudmila z Janezom

V kozmetično prenovljeni Fordovi Fiesti se je tokrat vrtel izvrsten trivaljni turbobencinski motor EcoBoost, prostornine Oktoberfestovskega »Bierkrug-a«*. Motor, ki se v svoji velikostni kategoriji lahko pohvali s kar nekaj titulami, sem v močnejši različici že preizkušal v enoprostorskem B-MAXu, v tokratni testni Fiesti pa se je vrtela 20 konjev šibkejša verzija. Motor(ček), ki se ponaša z blokom iz sive litine, nič večjim od lista A4, navdušuje z delavoljnostjo, uporabnim navorom v širokem razponu vrtljajev ter daje velikokrat občutek, da je, podobno kot Janša, močnejši kot je v resnici. Med vožnjo oddaja precej zanimiv zvok, ki pa, za razliko od marsikaterega podobno velikega trivaljnika, ne spominja na podivjano kosilnico, temveč preseneča z lepozvočnim tenorjem s primesmi drobcene mere športne rezkosti.

Ob tem je potrebno priznati, da novi dvosklopčni menjalnik PowerShift tako lepo sodeluje z malim trivaljnikom kot Ljudmila Novak z Janezom Janšo. Sicer zna biti pri speljevanju nekoliko sunkovit in je potrebno malce več pazljivosti s stopalko za plin, a je kasneje, podobno kot Ljudmila, dokaj neopazen. Kar pa je (za menjalnik, da ne bo pomote!) lahko precej pohvalno, saj prestavlja mirno, dovolj intuitivno in je ob priganjanju tudi zadovoljivo hiter. Menjalnik ima ob običajnem še možnost športnejšega načina prestavljanja (S), ki pa, podobno kot Tonin, pripomore zgolj k malce več glasnosti in višjim vrtljajem, drastične spremembe pa (žal) ne prinese.

James Bond

Šesta generacija Fordove Fieste, ki jo sedaj poznamo že šesto leto, je v lanskem letu doživela kozmetično prenovo s prepoznavno “aston-martinizacijo” avtomobilskega nosa. Sicer se mi je zdela Fiesta pred prenovo lepša in prepoznavnejša, z novo masko pa očitno Fordovci želijo, da bi se njihovi vozniki počutili vsaj malček “james-bondovsko”. Ampak nekako ne verjamem, da vam bodo takoj, ko boste parkirali svojo prenovljeno Fiesto tam nekje pri hotelu Metropole v Monte Carlu, že na njihovem parkirišču pričeli pretresati martini. Saj že star pregovor pravi, da ena zvezda še ne prinese Mercedesa (kar so že pred časom spoznali celo Korejci).

K sreči pa se kozmetična prenova ni dotaknila njenih odličnih voznih lastnosti ter komunikativnega volanskega mehanizma, kar postavlja Fiesto še vedno v vrh razreda malih mestnih avtomobilov. In če povsem odmislim kakšnega »gokartsko« naravnanega Minija, ima Fiesta v tem segmentu le malo konkurentov.

Užitek v vožnji zna hkrati dopolnjevati vsesplošna solidnost počutja v kabini, katero kazi zgolj rahla dislociranost upravljanja klimatske naprave ter ostanki klavirskega laka okrog radia. A se lahko pohvali z dobrim voznikovim položajem za sicer precej debelim volanskim obročem, prijetno ambientalno osvetlitvijo ter uporabnim sistemom MyKey, ki zna nekoliko prizemljiti pubertetniško mularijo (nastavitev največje glasnosti radia, hitrostne omejitve ter omejitev izklopa ESP). A zna še največji užitek med vožnjo predstavljati poslušanje sistema Ford Sync, medtem ko se le-ta trudi zvočno predvajati prejeto SMS sporočilo, prepolno šumnikov, saj je ob tem slišati kot natakar v kitajski restavraciji.

Chanometer

Majhen mesten avto s samodejnim menjalnikom bi bilo potrebno počasi uzakoniti voznikom vseh starosti, ki se večinoma cijazijo v mestnem vrvežu. Fordova Fiesta 1.0 EcoBoost Powershift je bila med testom že na dobri poti uvrstitve na lestvico najprepričljivejših alternativ mestnemu avtobusu LPP in Biciklju – vse dokler se ni pogled ustavil na malem zaslončku potovalnega računalnika, kjer je prikazana povprečna poraba.

Mala »aston-martinovska« Fiesta je namreč žlampala skorajda toliko, kot čisto pravi Aston Martin! Njena poraba se je sicer na koncu ustavila »celo« pod 9 litri, a se je pri mestnih vožnjah že bližala številki 10! Zatorej sem pričel povsem samodejno pogledovati k 10 odstotkov cenejšemu modelu z ročnim menjalnikom, vsaj dokler še znam najti pravo prestavo na menjalniku.

Več o Fordovi Fiesti pa na uradni strani.

Tekst in foto: Chan

* pivski vrček z volumnom enega litra

Rezultati testa

 • Pogonski sklop
  Kombinacija odličnega trivaljnega motorja in dvosklopčnega menjalnika deluje med vožnjo vsaj tako uglašeno kot Slovenski oktet v najboljših letih. Le kakšnih hitrejših poskočnic ne pričakujte.
  9
 • Notranjost
  Dober položaj za volanom, spodobno število odlagalnih površin, prijetna ambientalna osvetlitev ter pomanjkljiv prostor za kolena za potnike na zadnjih sedežih.
  8
 • Opremljenost
  Najvišje pozicionirani opremski paket Titanium X pušča v razredu malih mestnih avtomobilov le malo neizpolnjenih želja in je tudi malček nadstandarden (polusnjeni in ogrevani sedeži, glasovno upravljanje).
  10
 • Vozne lastnosti
  »Fordovsko« prepoznavno uravnoteženo podvozje ter prijetno komunikativen volanski mehanizem, ob katerem deluje kakšna Kia Rio kot iz devetdesetih let prejšnjega stoletja.
  9
 • Gospodarnost
  Že cena testnega primerka (kljub konkretnemu popustu) je daleč od tistih sfer, kamor pogleduje večina kupcev Fiest. A če ceno opravičuje doplačilo za avtomatiko, pa dokončno oceno povsem uničuje previsoka poraba.
  5
 • Zmogljivost
  Zgolj za suhoparno skakljanje med semaforji je sodobnega litrskega EcoBoost trivaljnika skorajda že škoda. Spodobno suveren tudi na avtocestah.
  8
 • Sklep
  Fordova Fiesta z menjalnikom PowerShift dokazuje, da avtomatika v malih mestnih avtomobilih postaja čedalje boljša in uporabnikom prijaznejša. A le, če se bodo uporabniki avtomatično sprijaznili še z ne preveč prijazno porabo.
  8.2

Tehnični podatki vozila

cena testnega vozila (€) 16.835
dolžina × širina × višina (mm) 3.969x1.722x1.495
emisija CO2 (g/km) 114
garancija (splošna/prerjavanje/mobilna) 2/12/2
gibna prostornina (cm3) 999
kompresija (1:) 10,0
masa praznega vozila (kg) 1.122
medosna razdalja (mm) 2.490
menjalnik/pogon 6-stopenjski samodejni / spredaj
največja hitrost (km/h) 180
največja moč (kW/KM pri vrt/min) 74/100 pri 6.000
največji navor (Nm pri vrt/min) 170 pri 1.400 - 4.000
namestitev motorja spredaj prečno
napake med testom
obračalni krog (m) 10,1
osnovna cena vozila (€) 14.860
pnevmatike 195/50 R16
poraba goriva na testu (l/100 km) 8,7
poraba goriva po ECE (l/100 km) 6,6/3,9/4,9
pospešek 0-100 km/h (s) 10,8
prostornina posode za gorivo (l) 42
prostornina prtljažnika (l) 295-980
število valjev/ventilov 3/12
vrsta motorja turbobencinski
vrtina × gib (mm) 71,9x82,0
zavore spredaj/zadaj kolutne/bobnaste
Prikaži več Skrij

Mnenja uporabnikov

12 komentarjev za "Ford Fiesta Titanium X 1.0 EcoBoost Powershift – Avtomatizacija"


Spartacus
5 leta 1 dan nazaj

Evo ko ste že o prožnosti začeli:
Opel 2.0 CDTI biturbo
https://www.youtube.com/watch?v=KEd83qITsKI 3:30 pospeševanje 6. prestava
Pa primerjimo z VW … octavia dizel “RS”
https://www.youtube.com/watch?v=2DW3bh5rMog … 3:23 pospeševanje: 6 prestava

Avta sta oba 2.0diesel in primelrjiva cena, zravn ma pa astra teže kot en janšev oklepnik 🙂

maniaxxx
5 leta 1 dan nazaj

Polo TSI poje za zajtrk marsikaj v pospešku do 100 na uro, sam problem je ker ga pol zmanjka….torej za caffe racerje je to fajn zadeva, za kako resno udeležbo v prometu, sploh pa na AC in izven mesta pa sivo povprečje

J.McLane
5 leta 1 dan nazaj

… mislil sem napisat “ki se mu NE da prestavljat”

Polo78
5 leta 1 dan nazaj

To glede voznika se vsekakor strinjam, seveda sem predpostavljal, da vozi optimalno. Tudi ne rečem, da podatek 0-100 ni nepomemben. Le preveč poudarka se včasih daje na to, sploh če nekdo izpostavi 1.2 TSI za katerega vemo, da ga pri malo večjih hitrostih začne rapidno zmanjkovat – enako seveda velja tudi 1.0 ecoboost in ostale podobne mlinčke, da ne bo kdo rekel, da izpostavljam samo TSI. In iz prakse vem, da so ravno zaradi upadanja moči z večanjem hitrosti, prehitevanja veliko lažja in varnešja z avtomobili, ki bi na testu prožnosti pometli s temi mlinčki, hkrati pa imajo slabše pospeške 0-100. In ne bi se spet ponavljal, s čim se v vsakdanji praksi večkrat srečamo, z draganjem ali s prehitevanji…

J.McLane
5 leta 1 dan nazaj

Da ne boste doktorirali o prožnosti, če si dober voznik in imaš ročne prestave zato da prestavljaš potem je še kako pomemben podatek 0-100, če se ti ne da pa svoje zadovoljstvo poišči v avtomatiki. Prožen motor, ročni menjalnik in voznik, ki se mu “da” prestavljat, pa je recept za katastrofalna prehitevanja.

 
Lexus IS300h F-Sport – Izziv
Fiat 500L 1.6 Multijet Trekking – Retro je “in”*