Stran 1 od 54

Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Ne maj 28, 2017 12:25 pm
Napisal/-a corus
NOVICE

V aprilu so v Evropi registrirali 7,1 odstotkov manj vozil kot leto poprej. Največji padec beležijo dizelsko gnana vozila.

V EU so že spoznali kako je z dizli, pri nas in na balkanu pa še dolgo ne bomo.

https://www.avtomobilizem.com/novice/di ... 7-05-2017/

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Ne maj 28, 2017 12:49 pm
Napisal/-a emozul
Meni se zdi dobra novica.

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Ne maj 28, 2017 1:56 pm
Napisal/-a nered
Me niti ce cudi pa mislim, da bo se toliko bolj padlo z prihajajocimi leti. Vecina drzav ima dodaten davek za onasnazevanje v neki obliki, katerega pretezno placujejo lastniki dizlov, na trgu je vse vec bencinskih motorjev ki so zmozni kilometrine dizlov z cenejsim vzdrzavanjem. Hkrati pa hitra rast popularnosti LPG, EV in Plugin-Hybridov.

Se v kombinacijo dodas, da vecina mest dodaja povrhu se dodatne davke za izpuhe, katerega spet vecinoma placajo dizelasi, prepoved prometa v centrih itd..

Kmalu bo tudi pri nas davek na oznazevanje, kar bolj kot ne pomeni davek na dizel.

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 8:31 am
Napisal/-a xxl
No,kar dajte si duška. :roll:

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 8:34 am
Napisal/-a Fnatic
Kar se mene tiče, mi je vseeno. Prej dva bencinarja, zdej dizla. Zakaj? Splet okoliščin. Nič ni bilo namerno. Edino zdej res manj pokurim ampak nisem eden izmed tistih, ki gledam na vsak deci porabe. Če bodo dali davke na dizle, pač ok. Če bo prepovedan vstop dizlom v kaka mesta, tudi prav. Nimam problemov s tem. Bi lahko imel kakega hybrida? No, novega avta si ne morem privoščit. Elektrika hja, iz bloka malce težje na parking mečem kake 50m podaljške za polnit. Bi moral res premislit ampak če nimam za drug avto zdej, potem bo zaenkrat ta dizel ostal.

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 9:30 am
Napisal/-a Firediver
Časi se hitreje spreminjajo, kot pa smo vajeni sprememb. Pred časom 80-ta, 90-ta leta) se je na veliko govorilo kako je naftni lobi nepremagljiv in zaradi tega ni razvoja elektro vozil in evo ga! Veliki boom! Še vedno ne morem razumeti kako je lobi tako hitro popustil...

In zato si ne upam pomisliti, kaj bodo časi še prinesli do konca mojega življenja. Sedaj bo naval na elektro sceno, potem se bo elektrika podražila in tako bomo tehnologije (prevoza, pogona, telekomunikacije, ogrevanja, itd) menjavali dosti bolj hitreje kot doslej.

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 9:43 am
Napisal/-a cashy
glede popuščanja naftnega lobija mislim, da so se vsi glavni investitorji v naftno industrijo začeli počasi preseljevati z investicijami v razvoj alternativnih virov energije. Razvoj alternative so zavirali, dokler niso sami bili vpleteni v njen razvoj in so bili povsem odvisni od nafte. Zdaj so ti naftni lobiji pomembni deležniki v sceni alternativne energije in jim čisto ustreza, da se razvoj seli na to področje in da jim vedno širša uporaba te energije nosi vedno večje dobičke (ali pa jim jih še bodo). Itak njih ne briga, na kakšen pogon se folk vozi, njim je pomembno le to, da iz tega kujejo dobiček.

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 10:03 am
Napisal/-a xxl
In dobiček za njih , oziroma stroški za nas, bodo vedno približno enaki ali višji, ne glede na kaj se bomo vozili. Ne mi o vplivih na zdravje, ker tudi bencinci bodo potrebovali DPF, a ko krava prdne, se nobeden ne sekira, pa je to veliko hujša posledica za ves svet, kot avto.

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 10:09 am
Napisal/-a pskoda
Jaz bi imel bencinarja samo kaj ko je mani prejšni pil skoraj 11l na 100km zdajšni dizel z podobno močjo in višjega ranga pa malo čez 6l na 100km. Vožnja je zelo podobna in te porabe so merjene na cca 30kkm ne pa na 1 tank.

ps.: iz paga domov sem imel z bencinarjem porabo +15l na cca 300km z dizlom pa cca 7l z isto vožnjo

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 11:06 am
Napisal/-a kemykos
Joj pskoda, zakaj nabijaš vsak dan eno in isto in to v 5ih različnih temah?? :roll:

Začni si poleg jutranje kave mešat malo nafte zraven, da bo tvoj um in srce v pravi dizlaški formi.

Kaj ti gredo bencinarji, plinarji in elektkarji tako na živce, kaj so ti slabega naredili???

Vsi so slabi samo dizel je vredu, varčen, neškodljiv, nesmrdeč, nesporen??

Mentaliteta na podnu po vzoru, če lahko sosed kuri plastiko bom še pa jaz.... :cry: :x :| :huh:

Pa kaki višji rang, kaj te maš tako boljšega od tvojih sosedov bencinarjev, ki ti tako močno najedajo živce ??

Drugače nisem nesramen ampak takšna mentaliteta je podobna tistemu boju med Teslo in Edisonom, pametnejši popušča, se umakne ampak čas bo pokazal svoje. Sicer pa čas že kaže svoje: Tesla najbolj prodajan avto v Ameriki, Norveška in nekatera mesta na Kitajskem skoraj čisto električna, to so pravi pokazatelj prihodnosti in napredka ne pa odstranitev EGR in DPF, ker država služi na bogih ljudeh, ki so vzeli leasing+kredit samo zato, da se lahko pokažejo sosedom in sedaj avto ne dela kot bi moral, ker je bil pripeljan iz Nemčije s 4X prevrtenimi kilometri. Da ne omenim dragega zavarovanja in cestnega sklada...

Spet ena podobna mentaliteta visoko inteligentnih ljudi, pes pa avto morta bit Nemška in to je treba nujno naslikat na časovnico FB-ja, da se vidi, da se ve, kako sem se bil sposoben zakreditirat.........PAMET V ROKE LJUDJE, avto je potrošni material tako kot WC papir, v življenju posameznika nima nobene pomembne vloge ampak je prevozno sredstvo, tako kot čevlji, ki jih zamenjaš vsake toliko časa.

Lp (zaprisežen bencinar z LPG-jem v riti)

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 11:34 am
Napisal/-a Ivan36
Konec lanskega leta je 53 odstotkov registriranih osebnih avtomobilov vozilo na bencin, 46 odstotkov na dizelsko gorivo in en odstotek na utekočinjeni naftni plin. Število bencinskih vozil se je v primerjavi z letom 2015 zmanjšalo za dva odstotka, število dizelskih pa se je povečalo za šest odstotkov.

Število osebnih avtomobilov na utekočinjeni naftni plin in na stisnjeni zemeljski plin ter na kombinacije z navedenima gorivoma se je povečalo za 10 odstotkov. Število osebnih avtomobilov na hibridni pogon se je povečalo za 40 odstotkov, število tistih na električni pogon pa za 59 odstotkov.


http://reporter.si/clanek/slovenija/slo ... lov-514809

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 12:25 pm
Napisal/-a emozul
pskoda, ti pa res skoz eno in isto nabijaš.
Ali, da ima premalo konjev, ali da ti je preveč pil,.....

Malo si tole preberi:
http://www.rtvslo.si/zdravje/bolezni-zd ... rce/423590

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 12:43 pm
Napisal/-a nered
pskoda je napisal/-a:Jaz bi imel bencinarja samo kaj ko je mani prejšni pil skoraj 11l na 100km zdajšni dizel z podobno močjo in višjega ranga pa malo čez 6l na 100km. Vožnja je zelo podobna in te porabe so merjene na cca 30kkm ne pa na 1 tank.

ps.: iz paga domov sem imel z bencinarjem porabo +15l na cca 300km z dizlom pa cca 7l z isto vožnjo


Nevem kolikor stari avto si imel in kako tezko nogo imas. Ampak imas danes bencinarje, ki bodo naredili kilometrino dizla jaz lahko dam dva primera:

- Astra K 1.4 Turbo (92kW/125KM) 99% voznje po regionalni cesti z enim tankom (50EUR) nardimo 900-950km
- Mazda 6 (2014) Skyactive-G (109kW/145KM) 99% voznje po AC, vozim z tempomatom 130km/h z enim tankom (60EUR) naredim 1100km ce vozim brez tempomata in si vsake toliko dam malo duska potem tam med 900-1000km.

Noben od teh dveh nima premalo konjev no vsaj za moj okus.

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 12:50 pm
Napisal/-a AssKicker
Tukaj tudi jaz stopim v bran dizlom. Na trgu žal ni vozila, ki bi se peljal tako udobno, s toliko opreme, bencinskim motorjem 200+ konjev, AWD, in ki bi po vrhu vsega kuril pod 8 litrov. Aja, pa ceno pod 10k. In dokler bo tako, bom vozil dizla.

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 1:29 pm
Napisal/-a yeo
Haha, dizel se vozi udobno?
Še nisi vozil modernega turbo bencinarja? Ko motorja ne slisis in vibracij ni, v primerjavi z dizlom ki trese in ropota kot da delas v kamnolomu..

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 1:30 pm
Napisal/-a uros11
Bravo, primerjaš modernega benzinarja in traktor, pa te bo kdo jemal resno.

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 1:32 pm
Napisal/-a nebivedu
AssKicker je napisal/-a:Tukaj tudi jaz stopim v bran dizlom. Na trgu žal ni vozila, ki bi se peljal tako udobno, s toliko opreme, bencinskim motorjem 200+ konjev, AWD, in ki bi po vrhu vsega kuril pod 8 litrov. Aja, pa ceno pod 10k. In dokler bo tako, bom vozil dizla.Ti se pa v dobrem bencinarju še nisi vozil, ane.

Celo, splošno znani po velikem pitju bencina, subaruji niso več tako požrešni in se z 2.5 litrsko mašino v outbacku komot voziš s porabo pod 8 litrov na 100km prevoženih.

Pa ceno imajo pod 10k, samo 10 let stari, kar je enako kot da bi se v novem nemcu vozil.

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 1:34 pm
Napisal/-a pskoda
Hehe ste me pa napadli

Jaz NIKOLI ne bom zagovarjal dizla in tudi pristaš NOBENE znamke nisem in jo bom spluval bilokatero, če bo za en k.
Če mi kdo najde bencinarja, ki bo pil za mojo vožnjo pod 10l (rabim testno vožnjo par dni) in pogoj je nekje 200hp ga TAKOJ kupim dokler pa to ne bo mogoče bom pa zagovarjal na žalost ali srečo kakor vzameš dizla.

Dizel je ZAKON in hvala bogu, da obstajajo

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 1:37 pm
Napisal/-a yeo
uros11 je napisal/-a:Bravo, primerjaš modernega benzinarja in traktor, pa te bo kdo jemal resno.

Ojoj, kako nekatere boli ta tema. :) oprosti ker sem užalil tvojega nemškega dizla :)
Ampak dizli tudi danes tresejo in so glasni, tega se pač ne da izničit, imajo večjo kompresijo in ne morejo bit nezni kot bencinarji.

Re: Dizli izgubili prevlado v Evropi

Objavljeno: Po maj 29, 2017 1:38 pm
Napisal/-a pskoda
Da še dodam. Najmanj do zdaj, kar sem vozil od bencinarjev je popila alfa 145 2.0 155hp leta cca 2000, ki je bila poraba dobrih 10l novodobni in kao varčni motorji pa :huh:

ps.: lahko tudi napišem koliko pije GTE bo sigurno kreg