Novice

Razkrita zunanja podoba Toyote FCV

Po konceptu, predstavljenem na lanskem tokijskem salonu, so pri Toyoti danes razkrili končno serijsko podobo svoje limuzine na gorivne celice, ki bo na evropski trg prišla poleti 2015.

Prvi, ki si bodo lahko omislili serijski model limuzine na gorivne celice, bodo japonski kupci, kjer bo avtomobil na trgu že aprila 2015 pri prodajalcih vozil Toyota in Toyopet. Predvidena maloprodajna cena, brez davka na porabo, bo na japonskem trgu znašala 7 milijonov jenov (dobrih 50.000 evrov), prodaja pa bo na začetku omejena na regije* v katerih razvijajo infrastrukturo za oskrbo z vodikom.

Cene za evropski in ameriški trg še niso znane, enako velja za podrobnejše tehnične podatke.

Vodik velja za obetavno gorivo prihodnosti zaradi več dejavnikov: možnosti pridobivanja iz primarnih energetskih virov, enostavno shranjevanje in transportiranje, obenem pa ima stisnjen vodik višjo energijsko gostoto kot baterije.

Toyota se z razvojem in uporabo vozil na gorivne celice ukvarja že več kot dve desetletji, v zadnjih letih pa so sistem gorivnih celic znatno izboljšali. Aktualna limuzina ima na primer enake zmogljivosti in avtonomijo kot vozilo z bencinskim motorjem, napolniti pa jo je mogoče v približno treh minutah. Med vožnjo v ozračje oddaja samo vodno paro, ki je posledica reakcije med vodikom in kisikom.

Karl Schlicht, podpredsednik družbe Toyota Motor Europe, je ob uvedbi novega modela dejal: “Zelo se veselimo prihoda tehnologije gorivnih celic. Seveda je pred nami še veliko izzivov, med katerimi izstopata dostopnost napajalne infrastrukture in osveščenost kupcev. Naše pretekle izkušnje s hibridi nam bodo v veliko pomoč pri lansiranju nove tehnologije na tržišče. V Evropi se bomo tega lotili korak za korakom in postopoma predstavili avtomobil na izbranih trgih. Prepričani smo, da bo v prihodnosti vodik postal vse bolj priljubljeno avtomobilsko gorivo.”

Družbe skupine Toyota Group** sodelujejo tudi pri drugih pobudah, povezanih z vodikom, na primer pri razvoju in preskušanju gorivnih celic za domačo uporabo in pri razvoju avtobusov in viličarjev na gorivne celice.

Avtomobilizem.com (Vir: Toyota)

* Prefektura Sajtama, prefektura Čiba, metropola Tokio, prefektura Kanagawa, prefektura Jamanaši, prefektura Aiči, prefektura Osaka, prefektura Hjogo, prefektura Jamaguči in prefektura Fukuoka
** http://www.toyota-global.com/company/profile/toyota_group/

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Razkrita zunanja podoba Toyote FCV"


primoz1111
9 leta 9 meseci nazaj

zato ker so jih spacali matematiki pa fiziki, ki nimajo pojma o duši in estetiki samo 100010111001010010 (Sem si pa privoščil)

Daedalus
9 leta 10 meseci nazaj

Zakaj morajo biti tehnološki avtomobili takšne nakaze?

J.McLane
9 leta 10 meseci nazaj

“enostavno shranjevanje in transportiranje” tole vsekakor ni res. Že sama cena in kompleksnost črpalke na vodik pove svoje.

9 leta 10 meseci nazaj

Grd ko satan, tud če je napredn 🙂

 
Aston Martin pripravlja modelsko ofenzivo
Izkoristite prednosti telemetrije profesionalnih dirkaških moštev z modelom GT-R Nismo