Humar Rus
Tema: Predelave vozil

Aleks Humar in Florjan Rus

Naj gre za potrebo ali hobi, predelave vozil so med lastniki avtomobilov še vedno zanimiva tema. Podrobneje se ji bomo posvetili tudi pri nas, kjer bosta v forumski temi Strokovnjak svetuje našim bralcem z nasveti priskočila na pomoč izkušena mačka na tem področju, Aleks Humar in Florjan Rus, aktualna državna prvaka v reliju.

Aleksa Humarja in njegovega sovoznika Florjana Rusa smo bolje spoznali in podrobno spremljali v lanski reli sezoni, ko sta že tretjič zapored osvojila naslov državnega prvaka.

Pred dnevi smo se zopet zadrževali v idrijskih koncih, kjer smo si pred začetkom nove sezone med prvimi ogledali najnovejši Aleksov dirkalnik Renault Clio R3T.

Po izredno uspešnih treh temah ''Strokovnjak svetuje'' lahko z zadovoljstvom in pričakovanjem zapišemo, da se nam tokrat z nasveti s področja predelave vozil pridružujeta poznavalca Aleks Humar in Florjan Rus, ki bosta odgovarjala na vaša vprašanja. Aleksa smo spoznali kot izredno marljivega in sposobnega človeka, njegove dolgoletne izkušnje in uspehi v dirkanju pa mu dajejo neprecenljivo znanje, ki ga bo delil tudi z nami.
Prikaži več Skrij
1. Koliko stanejo vse predelave na rally avtomobilih?
Jaz bi najprej čestital za osvojeno 3. mesto na Velenjskem rallyju, zanima pa me, koliko stanejo vse predelave na teh rally avtomobilih in kaj vse je predelano? Recimo neka okvirna cena in predelave za avte iz različnih razredov.
Odgovor strokovnjaka
Cena predelave je zelo relativna, osnovne stvari (varnost), da se avtomobil lahko homologira stanejo približno okrog 4 tisočake. Tu notri spadajo dirkalni sedeži, pasovi, gasilni aparat, varnostna kletka… Nadaljna cena pa zavisi od predelave razreda, novi razredi R, ki jih uvaja FIA, so nekoliko dražji saj ne moreš več sam predelovati vozila, ampak je potrebno kupiti tovarniški KIT za poredelavo.
2. Kupil bi distančnik za volan, samo ne vem kje ga naj najdem?
Pozdravljeni, jaz bi kupil distančnik za volan, samo ne vem kje ga naj najdem, mi lahko kako pomagate? Imam Golfa 7 in sem visok čez 200cm in mi je volan predaleč kljub temu da ga imam čisto ven. Hvala za odgovor. Blaž
Odgovor strokovnjaka
Uporaba distančnika je nemogoča z uporabo serijskega volana, ki pa je predpogoj za varnost v cestnem prometu, saj vsebuje zračno blazino. Z namestitvijo dirkalnega volana, pa se lahko izbira njegovo globino ali vgradi distančnike.
3. Ali naj kolektor obmotam z tkanino za izpušni kolektor ?
Lep pozdrav Vozim Mitsubishi Colt CZT in zaradi razpoke na kolektorju bom original kolektor zamenjal in kupil športnega http://www.autobahn88.com//promotion/ne ... AMF035.pdf Moje vprašanje pa je. Ali naj kolektor obmotam z tkanino za izpušni kolektor ali naj pustim tako kot je in probam kako drugače zaščititi cevi za vodo ? saj sem prebral da če kolektor obmotaš se zelo segreje in rad poči. Prosim za pomoč Lp
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljen, pri dirkalnih avtomobilih smo večkrat povili dirkalni kolektor in v nobenem primeru še ni počil.
4. Katero podvozje priporočate za vsakodnevno vožnjo z občasnimi obiski na dirkališču?
Katero podvozje priporočate za vsakodnevno vožnjo z občasnimi obiski na dirkališču (5 obiskov na leto)? Vsi priporočajo bilsteine b14. Imate izkušnje s temi oz obstaja kak manj znani ekvivalent? Poudarek mora seveda biti na dobri vodljivosti, ne na izgledu.
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljen, izkušnje imava z bilstainovimi blažilniki, ki pa niso bili povsem isti model. Na avtu za popis trase, so se odrezali dokaj solidno. Drugih izkušenj z “civilnimi” blažilniki pa žal nimamo. Dirkalno podvozje pa je seveda povsem druga zgodba, tako v preformansah kot seveda tudi v ceni.
5. Kako odstranitev sekundarnega katalizatorja vpliva na izpušne pline?
zdravo, vprašnje leti na odstranitev sekundarnega katalizatorja...kako ta odstranitev vpliva na "tehnični" ter izpušne pline? hvala.
Odgovor strokovnjaka
Avtomobilski katalizator je naprava za pretvarjanje škodljivih izpušnih plinov, ki nastajajo v motorjih z notranjim zgorevanjem, v manj škodljive pline. Sestavljen je iz nešteto majhnih kovinskih ali keramičnih celic na katere nanesejo tanek sloj žlahtnih kovin (platina, rodij, iridij). Vgrajen je v neposredni bližini motorja, saj je njegovo delovanje pogojeno z visoko temperaturo (300°C – 900°C). Ločimo dvostezne katalizatorje (two-way), v katerih oksidirajo ogljikov monoksid in nezgoreli ogljikovodiki, ter tristezne katalizatorje (three-way), v katerih poleg oksidacije poteka tudi redukcija škodljivih elementov. Z odstranitvijo katalizatorja pridobimo zanemarljivo količino moči, seveda pa avto pade na tehničnem preizkusu.
6. Kako je s homologacijo?
Lepo pozdravljeni, tudi jaz imam vprašanje glede predelave vozil. Zelo rad spremljam tuje oddaje, na katerih obnavljajo starejša vozila in v njih vgrajujejo novo vzmetenje, nov motor, predelujejo karoserijo, nameščajo večja kolesa,... Vem, da je v Ameriki precej ohlapna zakonodaja, kar se tiče homologacije vozil, me pa zanima, kako je glede tega pri nas? Je sploh mogoče, da tako vozilo pri nas zapelje na ceste? Hvala za odgovor in lep dan še naprej!
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljen, med nami in Američani seveda obstajajo razlike in to kar velike. Pri nas, je veliko več birokratskih ovir, kot samih težav s samo predelavo vozil. Seveda pa se tudi pri nas da zadevo izpeljati. Zakon govori takole: Za že homologirano ali posamično odobreno vozilo (za katero je bilo že izdano potrdilo o skladnosti), ki je bilo naknadno predelano, mora vložnik vložiti zahtevek za posamično odobritev predelanega vozila. Vloga se mora glasiti na lastnika vozila, vloži pa jo lahko v njegovem imenu tudi pooblaščena oseba s pisnim pooblastilom, ki se identificira z osebnim dokumentom. Vloga mora biti podpisana in v primeru pravne osebe overjena tudi z žigom. Vlogi je potrebno priložiti kopije: – potrdila o skladnosti (SA, SB ali SC) oz. izjave o ustreznosti (A, B, C) ali potrdila pooblaščenega zastopnika o podatkih na izdani izjavi o ustreznosti, če je bila izjava izgubljena; – tehnične dokumentacije – poročila o predelavi, risb, specifikacij, izračunov, ki dokazujejo skladnost predelave vozila z zahtevami tehničnih specifikacij (TSV) in navodili proizvajalca; – certifikatov o homologaciji vgrajenih sistemov, samostojnih tehničnih enot ali sestavnih delov oziroma poročil o njihovem preskusu kakor je to določeno v Prilogi II – Delu 1 oz. Delu 2 ali Delu 3 Pravilnika o ugotavljanju skladnosti vozil in sicer tistih, ki se nanašajo na dele vozila povezane s predelavo; – dokazila o lastništvu – prometno dovoljenje in morebitni računi o nakupu vozila in bistvenih sestavnih delov oz. overjene kupoprodajne pogodbe.
7. Kaj se za začetek splača predelati?
Pozdravljeni! Imam veliko željo da bi tudi sam nastopil kdaj na kakšnem rallyu al pa na začetku raje kakšen GHD. Recimo da avtomobil za predelavo že imam, kaj se za začetek najbolje splača predelati, če ni velikega budgeta? Lp Gregor
Odgovor strokovnjaka
Vaše vprašanje je eno izmed bolj zapletenih. Za začetnika je predvsem priporočljivo, da kupi že sestavljeno vozilo in se osredotoči predvsem na vožnjo. Če pa vztrajate pri predelavi lastnega vozila, pa za začetek obvezna čimboljša varnostna oprema, šele nato se lahko začne razmišljati o drugih predelavah. Pri dirkalnem vozilu je ključna stvar dobro podvozje, ki mora seveda biti tudi dobro nastavljeno, šele nato pridejo izboljšave, ki pripomorejo h večji moči vozila.
8. Ali je na osebnem avtomobilu možno podaljšati volanski drog?
Mene pa zanima če je na navadnem osebnem avto možno podaljšat volanski drog in koliko bi takšna predelava stala. Hvala za odgovor.
Odgovor strokovnjaka
Kakršnekoli spremembe v volanski drog, so drastični posegi v sam avtomobil. V primeru, da je želja samo približati volan vozniku, se uporabljajo različni distančniki ali volani z večjo globino.
9. Koliko pa je približna cena takega vozila?
Koliko pa je približna cena takega vozila? In na reliju je sovoznik vedno prisoten ali se lahko izbira oz. kako je s tem?
Odgovor strokovnjaka
Cena vozila v rangu Clia R3T se giblje okrog 70 tisoč evrov. Seveda je tukaj mišljen samo kit komplet iz tovarne, nato je potrebno vozilo še sestaviti, nakupiti par osnovnih rezervnih delov. Cena avtomobila pripravljenega na dirko se giblje okrog 100 tisočakov. Na sami dirki (rally), sta v vozilu vedno dve osebi, ki sta si po vlogah povsem enakopravne in se v vsakem trenutku dirke lahko zamenjata. Seveda to zaradi doseganja dobrih časov na hitrostnih preizkušnjah ni v praktični uporabi.
10. Kako se odločite katero zmes gum boste izbrali (trda, mehka)?
Pozdrav, Jaz imam vprašanja glede nastavitve podvozja in gum. 1. Na kakšen način določite Višino/trdoto vzmetenja? Ga nastavljate posebej za določene brzince? 2. Kako se odločite katero zmes gum boste izbrali (trda, mehka) 3. Kako se odločate glede tlaka v gumah ( spredaj/zadaj)? imate nek najboljši kompromis, ki se obnese v večini situacijah, ali pa prilagajate tlak vsakemu brzincu posebej? 4. Uporabljate navaden zrak za polnjenje gum, ali dušik? Hvala za morebitne odgovore in veliko uspehov v tej sezoni. Bomo navijal ob progi :D
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljen, 1. Nastavitev dirkalnika se navadno pripravi na testu pred samo dirko, višina in trdota sta pogojena z konfiguracijo hitrostnih preizkušenj. Splošni princip nastavitev je boljši kot je oprijem trši je avto in obratno manj kot je oprijema bolj “mehko” je nastavljen. Med samo dirko se sama nastavitev podvozja prilagaja minimalno, predvsem na občutke ob vožnji. V primeru spremembe vremenskih pogojev pa se seveda vse spremeni. 2. Izbira pnevmatik je odvisna od temperature asfalta in dolžine hitrostne preizkušnje. 3. Tlak v pnevmatikah se nastavi tako, da ob koncu hitrostne preizkušnje ne preseže določenega tlaka, začetni pa je odvisen od dolžine hitrostne preizkušnje. Pri avtomobilih gnanih na sprednji kolesni par je navadno razlika tlaka spredaj/zadaj na začetku hitrostne preizkušnje 0.2 bara, ob koncu 0.1 bara. 4. Po FIA pravilih je dovoljeno polnilo pnevmatik izključno zrak. Zasebno sporočilo
11. Kakšna je teža serijskega pokrova motorja na trenutnih avtomobilih?
Pozdravljeni imam dve vprašanji. 1.) kakšna je teža serijskega pokrova motorja na trenutnih avtomobilih, in kakšen bi bil prihranek in dejanski vpliv na vozne lastnosti, v primerjavi z karbonskim. 2.) kakšen je postopek če bi šel sam v izdelavo karbonskega pokrova motorja. zanimajo me papirji. homologacija itd. skratka kaj potrebujem narest, da bom lahko legalno vgradil pokrov ali kateri drugi del lastne izdelave.
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljen, 1.) Serijska vozila imajo pokrove motorja narejene iz kovine. Obstajajo jeklene ali aluminijaste različice, slednje so dosti lažje. Glede na vložek, ki bi bil potreben za izdelavo karbonskega pokrova, le ta ne bi prinesel posebne prednosti. 2.) Glede domače izdelave posameznih delov so stvari bolj zapletene. Menim, da je tako narejene dele težko homologirati. Kratek povzetek z LPP-jeve strani o homologaciji vozil: Za že homologirano ali posamično odobreno vozilo (za katero je bilo že izdano potrdilo o skladnosti), ki je bilo naknadno predelano, mora vložnik vložiti zahtevek za posamično odobritev predelanega vozila (obrazec: vloga za pregled predelanega vozila) na sprejemnem okencu. Vloga se mora glasiti na lastnika vozila, vloži pa jo lahko v njegovem imenu tudi pooblaščena oseba s pisnim pooblastilom, ki se identificira z osebnim dokumentom. Vloga mora biti podpisana in v primeru pravne osebe overjena tudi z žigom. Vlogi je potrebno priložiti kopije: – potrdila o skladnosti (SA, SB ali SC) oz. izjave o ustreznosti (A, B, C) ali potrdila pooblaščenega zastopnika o podatkih na izdani izjavi o ustreznosti, če je bila izjava izgubljena; – tehnične dokumentacije – poročila o predelavi, risb, specifikacij, izračunov, ki dokazujejo skladnost predelave vozila z zahtevami tehničnih specifikacij (TSV) in navodili proizvajalca; – certifikatov o homologaciji vgrajenih sistemov, samostojnih tehničnih enot ali sestavnih delov oziroma poročil o njihovem preskusu kakor je to določeno v Prilogi II – Delu 1 oz. Delu 2 ali Delu 3 Pravilnika o ugotavljanju skladnosti vozil in sicer tistih, ki se nanašajo na dele vozila povezane s predelavo; – dokazila o lastništvu – prometno dovoljenje in morebitni računi o nakupu vozila in bistvenih sestavnih delov oz. overjene kupoprodajne pogodbe Originalne dokumente mora vložnik predložiti pri pregledu vozila.