Aleš Arnšek
Tema: OLJA IN MAZIVA

Aleš Arnšek

Na uvodni pogovor z vsakim od naših strokovnjakov se odpravim z nekaj treme. Moje znanje o posameznem področju je, v primerjavi z njihovim, povsem zanemarljivo. Ampak potem si vedno znova rečem: "Saj s strokovnjaki se pogovarjamo zato, da se kaj naučimo." Prav zato bomo v naslednjih mesecih enako možnost dali tudi vsem vam.

Moj tokratni sogovornik je bil Aleš Arnšek, vodja programa olj in maziv v Petrolu. V naši največji energetski družbi je pred več kot petnajstimi leti začel z delom v tehnični službi, kasneje pa se je v sklopu interne reorganizacije preusmeril še v prodajni del posla. Kot magister strojništva se je z enakim področjem ukvarjal že med študijem, njegova specializacija pa so bila biološko razgradljiva maziva.

Področje avtomobilizma oz. maziv za vozila (osebna, tovorna …) predstavlja le del področja olj in maziv, vanj znotraj Petrola spadajo še industrijska maziva, bazna olja in aditivi. Petrol trži program olj in maziv pod lastno blagovno znamko, pri čemer gre za izdelke priznanega proizvajalca Texaco, s katerim sodelujejo že od leta 1994.

Navzven potrošnik nima občutka, da se na področju olj in maziv s časom kaj dosti premika, pa je res tako?

Nasprotno, gre za izjemno dinamično področje, ki se neprestano spreminja. Pri Petrolu tržimo določena maziva pod enakim nazivom že vrsto let – če vzameva za primer Petrol Garant: na trgu je že od leta 1994, a je njegova tedanja sestava povsem neprimerljiva z današnjo, saj je vsakič znova prilagojena aktualnim motorjem na trgu. Potrošnik si za informacijo lahko ogleda podatke na embalaži, pri čemer nekatere najpomembnejše lastnosti vedno primerno izpostavimo na prednji strani.

Kje je največja razlika med tedanjimi in današnjimi olji, kaj se je v razvoju najbolj spremenilo?

Spremenilo se je v bistvu vse. Mazila so v osnovi narejena iz dveh glavnih komponent: baznih olj, torej osnove, ki predstavlja okvirno devetdeset odstotkov sestave, in aditivov, ki izboljšujejo osnovne lastnosti baznih olj. V tem času so se aditivi popolnoma spremenili, saj so povsem drugačne zahteve avtomobilov: zmanjšala se je prostornina oljnega karterja, podaljšal se je interval menjave … Da današnje olje vse to prenese, mora imeti boljšo zaščito proti oksidaciji, boljše delovanje ali večjo vsebnost aditivov, ki vplivajo na zmanjšanje trenja in obrabe. Konec koncev so se morala izboljšati tudi sama bazna olja, s časom so postala kvalitetnejša, bolj čista – iz osnovnih mineralnih olj grupe I se je trend preusmeril na olja grupe II, kamor spadajo hidrokrekirana olja, in na sintetična olja. Na kratko, razvoj motorjev usmerja razvoj olj.

Kakšno vlogo so imele pri tem okoljevarstvene zahteve?

Tudi, a ne zaradi samih olj – izrabljeno olje je bilo vedno potrebno odstranjevati nadzorovano. Še največji vpliv na sestavo olj so imele s tega vidika vgrajene naprave za čiščenje izpušnih plinov (after treatment), ki so občutljive na žveplo, fosfor, sulfatni pepel (SAPS: Sulphated Ash, Phosphorous, Sulphur) – torej najbolj tipične elemente, ki so škodljivi. Zaradi tega so se morala prilagoditi tudi določena olja in govorimo o vse večji uporabi tako imenovanih “low-SAPS” olj. Na tem mestu velja omeniti še trend k nižji viskoznosti olj. Če je bilo pred petindvajsetimi leti olje 15W-40 tipično olje in 10W-40 dobro olje, lahko danes za slednjega rečemo, da je že dodobra zastarelo, trendi pa gredo v smer 5W-30, oW-20 … Preko uporabe primernega maziva namreč lahko deloma vplivamo tudi na zmanjšano porabo goriva.

Mislite, da so porabniki seznanjeni s pomenom oznak na motornih oljih?

Upam, da so … (smeh). Rekel bi, da bistveno bolj kot pred leti. S časom se je po mojem mnenju precej izboljšalo znanje potrošnikov, ob tem pa se je ponudba olj, z nekdanjih treh, s katerimi smo praktično lahko pokrili vse povpraševanje, povečala na deset do petnajst vrst olj. Poleg tega vsak od proizvajalcev vozil danes priporoča “svoje” olje.

Se vam zdi, da se uporabniki – iz strahu pred izgubo garancije ali neznanja – večinoma odločajo za nakup “originalnih” olj, sploh kadar ga je potrebno dodati? Kako je ob menjavi celotne količine olja?

Med proizvajalci maziv praviloma velja tihi dogovor, da se olja med sabo lahko mešajo, prav zaradi dolivanja. Za “prvo pomoč” bo tako dobro tudi drugo olje. V splošnem pa velja biti pozoren in dodati tisto vrsto olja, ki ustreza obstoječemu, pri čemer niti ni toliko pomembna blagovna znamka, kot sestava motornega olja. Dandanes je z malo truda moč priti do vseh informacij o priporočenih oljih s strani proizvajalcev. Ob menjavi olja pa po našem mnenju ni nobene omejitve glede zamenjave olja. V začetku sicer lahko pride do nekoliko povečane porabe olja, saj po daljši uporabi ene vrste olja v motorju nastanejo obloge, ki v določeni meri tudi tesnijo, po zamenjavi olja z drugim pa lahko pride do čiščenja teh oblog (npr. novo olje ima drugačen čistilni učinek), pri čemer se tolerance v porabi olja začasno lahko nekoliko povečajo, ni pa to nujno.

Kako se na Petrolu odločite, katera olja boste dali v ponudbo?

Sledimo trendom, nabor olj je izredno širok. S ponudbo na bencinskih servisih skušamo s šestimi, sedmimi vrstami olj zadovoljiti potrebe čim širšega spektra motornih vozil, saj gre v večini primerov za olje za dolivanje. V veleprodaji (servisom, prevoznikom, avtobusnim podjetjem) pa je nabor izdelkov res ogromen, saj skušamo v čim večji meri zadovoljiti vse njihove želje in potrebe.

Najin pogovor se na tem mestu ni končal, saj naju je odneslo med aditive, njihova razmerja in delovanje, pa na učinke daljšanja servisnih intervalov, vpliv načina vožnje, sistemov start&stop in konstrukcijskih sprememb v avtomobilih na obremenjenost motornih olj. Ker bi bil celoten zapis predolg, ste na tem mestu na vrsti vi: našemu strokovnjaku Alešu Arnšku lahko v forumski temi Strokovnjak svetuje zastavite svoje vprašanje na temo olj in maziv.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Prikaži več Skrij
1. Nivo olja
Pozdravljeni ! Ponovno postavljam vprašanje imam leto starega qashqai-ja 1,2 dig bencin, prevoženih 15000km , ker redno kontroliram nivo olja in ga dolivam, da je vedno na max, sem do sedaj dolil že 3l olja , to pomeni da porabi 1l na 5000km kar mi ni normalno za novo vozilo, sploh, ker ima prijatelj avto z enakim motorjem prevoženih 8000km in ima nivo olja še vedno na max pa ni nič dolival, avto ni nikoli preobremenjen, se voziva največ dva v njem , zelo malo pa AC, nikoli v kakšne strme hribe in ne vleče prikolice. Lp
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, že pred časom sem odgovoril na podobno vprašanje glede porabe olja in tudi tokrat ne morem biti čisto nič konkretnejši… Poraba olja je vedno v nekem razponu, lahko je nič, lahko pa je tudi cel liter na 1000km, možno je tudi začasno povečanje porabe olja po menjavi znamke (oz. vrste) olja, pri povečanih obremenitvah itd.. Vplivov je res veliko in ni nekega splošnega pravila, zato se tudi vsak proizvajalec avtomobilov zavaruje glede tega in ponavadi v tehnično knjižico napiše, da je je npr. 1 L na 1.000 km v mejah normale… Preverite, kaj piše za vaš avto. Je pa res, da okroglo 4 L na 20.000 km ni tako malo, verjetno je to kar celotna menjava …. Lep pozdrav, Aleš
2. Razlika med traktorsko hidravliko in klasičnim hidravličnim oljem
Dober dan Imam eno vprašanje: Potrebujem (mineralno)olje za traktorsko hidravliko 10W46. ali mi lahko pojasnete razliko med tem oljem in oljem hydrolubric VG46. Ali se lahko ta olja mešajo-dolivanje? Hvala
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, Traktorska hidravlika je ponavadi viskoznosti 10W-30 ali 15W-30 tudi xW-40 ali 80W oz. 85W, kar pomeni da ima viskoznost pri 40°C med 60 in celo 100 mm2/s, medtem ko ima klasično hidravlično olje VG 46 viskoznost okoli 46mm2/s pri 40°C. Še večje razlike se pojavijo pri visokih (delovnih) temperaturah npr. pri 100°C, kjer ima klasično hidravlično olje precej nižjo viskoznost od traktorskega olja. Naslednja razlika je v sami funkciji, traktorska olja se lahko uporabljajo tudi v menjalnikih in transmisijskih prenosih, kjer se zahteva zaščita zobnikov pred obrabo po API GL-4, namenjena pa so tudi uporabi/mazanju mokrih zavor. Klasično hidravlično olje ni namenjeno mazanju zobnikov in mokrih zavor. Torej je traktorsko olje (imenujemo ga tudi univerzalno traktorsko transmisijsko olje-UTTO) namensko olje za traktorje, medtem ko je klasično hidravlično olje bolj namenjeno industrijski hidravliki. Če se že uporablja hidravlično olje v traktorjih mora le-ta imeti ločen sistem za hidravliko, uporabiti pa je potrebno hidravlično olje z višjim indeksom viskoznosti ti. HVLP hidravlikčno olje (uporablja se tudi izraz VGS hidravlika), katero ima boljše nizkotemperaturne lastnosti in manjšo odvisnost viskoznosti od temperature. Lp, Aleš
3. Oznake olja
Pozdravljeni, proizvajalec vozila za motorno olje priporoča sledeče: API SL ali SM, z oznako "ENergy conserving" / ILSAC GF-3 ali GF-4, z oznako 'For gasoline engines' ACEA A1, A2 ali A3 SAE 5W-30 Preiskal sem kar nekaj spletnih trgovin in kot kaže, motorna olja s točno temi specifikacijami niso več v prodaji - so pa takšna, ki ustrezajo novejšim specifikacijam (npr. API SN/CF in ACEA C2/C3). A novejši standardi (npr. API SN) zagotavljajo združljivost za nazaj? Ali torej lahko namesto API SL / ACEA A1 uporabim olje, ki ustreza API SN / ACEA C3?
Odgovor strokovnjaka
Zdravo, API specifikacija je načeloma združljiva za nazaj, torej SN lahko uporabite, če je predpisan SM. Pri ACEA je pa malo drugače. A1/B1 je specifikacija, ki preskušeno varčuje z gorivom. Njena strižna viskoznost je nižja od klasičnih motornih olj, zato je manj notranjega trenja pri pretakanju olja po motorju, posledično pa tudi manjša poraba goriva. To se sklada tudi z oznako po API, Energy conserving. Olje z oznako ACEA C3 je pa olje z nizko vsebnostjo žvepla, fosforja in sulfatnega pepela ter je zato v prvi vrsti namenjeni dizelskim osebnim vozilom s SCR katalizatorji, vaš avto pa bencinar, istočasno se pa tudi strinjam, da je vedno težje dobiti olje viskoznosti 5W-30, ki ustreza ACEA A1/B1 in/ali A5/B5 ter API SN… Predlagam torej, da uporabite klasično motorno olje viskoznosti 5W-40, ki ustreza npr. ACEA A3/B4 in API SN (SM). Viskoznost je res nekoliko višja, Fuel Economy-ja tudi ne bo, bo pa poraba olja manjša. Ker predvidevam, da gre za nekoliko starejše vozilo, verjetno to niti ne bo tako slabo… Lep pozdrav, Aleš
4. Kako je z mešanjem različnih olj med seboj?
Pozdravljeni Zanima me kako je z mešanjem različnih olj med seboj? Primer: v avtomobilu uporabljamo olje 0w30, doma na polici je nekje še pol litra olja 5W30. Ker v avtomobilu manjka nekaj olja, ga je potrebno doliti. Oba olja sta sicer primerna za tip motorja, ker na obeh pišejo enake specifikacije 504.00/507.00. Zanima me če lahko uporabimo to olje? Seveda me tudi nasplošno zanima, katera olja se lahko meša med seboj in katera ne, oziroma ni priporočljivo.
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, glede mešljivosti pa naj takoj na začetku povem, da se vsa motorna olja med seboj mešajo. Mineralna s sintetični in delno sintetičnimi ter seveda tudi obratno. In to v vseh razmerjih. Če pa gremo v podrobnosti, potem pa predlagam naslednja ‘pravila’ npr. pri dolivanju olja: -najbolje je doliti enako olje, kot ga imate že v motorju (olje istega proizvajalca in enake viskoznosti) -če to ni možno (namreč kakšne blagovne znamke ni moč dobiti vsepovsod), potem se doliva olje enake viskoznosti in enake kakovosti (enake specifikacije) -če tudi to ni možno, potem vsaj enake viskoznosti in/ali kakovosti; npr. v motorju je 5W-40, potem dolijte olje enake viskoznosti 5W-40 (to pomeni, da bo vsaj osnova enaka npr. sintetično olje) ali pa dolijte olje z enakimi specifikacijami in drugo viskoznostjo -če tudi to ni možno, potem olje eno stopnjo slabše, npr. 10W-40 -če pa tudi to ni možno, potem je pa res že kriza in takrat bo do prve ‘normalnega’ bencinskega servisa ali mehanične delavnice zadoščalo karkoli že lahko dobite… In zakaj to tako izpostavljam? Ker se ponavadi lastnik avta v trenutku, ko mu zasveti lučka za olje, odloča zelo ‘racionalno’ oz. varčno. Kupi npr. najcenejše olje, kajti ta liter olja bo že zdržal… Če imaš denar, da ti na uradnem servisu zamenjajo olje, ki stane npr. 30€/L, potem moraš imeti tudi denar, da lahko kupiš primerljivo olje za podobno cena za dolivanje. In obratno, če imaš v avtu olje osnovne kakovosti npr. 15W-40, potem pri dolivanju res ne gre pretiravati z npr. popolno sintetiko viskoznosti 0W-30… Torej za vaš primer ne vidim težave, da ne bi porabili tistih pol litra olja, ki vam je ostal. Lep pozdrav, Aleš
5. Ali lahko olje za kosilnice uporabim za avto?
Hm, mene pa zanima nekaj hecnega, bolj iz firbca, mogoče pa ob pravem pogoju še celo kdaj uporabim. Kakšna je viskoznost olja SAE 30, ki je namenjeno kosilnicam? Dobro, pri delovni temperaturi je viskoznost taka kot piše, torej 30, kaj pa ob zagonu? Je viskoznost hladnega olja za kosilnice podobna viskoznosti motornih olj 0W..., 5W..., ali 10W...? In ali lahko to olje uporabim tudi za svoj avto? Predpisane viskoznosti so ...W-20, ...W-30 in ...W-40. Torej bi lahko to olje uporabil tudi za svoj avto, saj pri tem olju za kosilnico ( ne pri vseh) ,ki sem ga kupil, so tudi ostale specifikacije napisane, ki ustrezajo tudi za moj avto, poleg API, ki je SL, so napisane tudi ACEA ki je A3/B3, za moj avto priporočeno API SL ali SM, ACEA pa, A3/B3 ali A5/B5.
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, Evo mene… Viskoznost olja SAE 30 je določena med 9,3 in 12,5 mm2/s pri 100°C. Pri zagonu je seveda bistveno višja. Za naš proizvod Petrol Tratol, ki je namenjen kosilnicam, je viskoznost pri 40°C (ki je tudi standardna temperatura za merjenje viskoznosti) okroglih 100 mm2/s, pri 100°C pa 11,5mm2/s. Indeks viskoznosti tega olja je okoli 105. Pri motornem olju viskoznosti 5W-30 npr. Petrol Premium Professional 5W-30, so viskoznosti sledeče: -pri 100°C, 12 mm2/s -pri 40°C, 69 mm2/s -indeks viskoznosti je okoli 170 Obe olji sta SAE 30, vendar je Tratol (olje za kosilnice) enogradacijsko olje in zato bolj kot ne neprimerno za uporabo v vozilih, sploh v zimskem času, ker so njegove nizkotemperaturne latnosti nezadostne. Tudi iz stališča specifikacij, enogradacijska olja dosegajo ponavadi samo osnovne zahteve, nikakor pa ne dosegajo zahtev npr. VW, Mercedasa, BMWja itd., zato niso primerna za uporabo v sodobnih vozilih. Če pa avto zahteva samo specifikacije npr. API SL in ACEA A3/B3, potem olje za kosilnice (s temi specifikacijami) lahko uporablite tudi v avtu, ampak jaz bi to delal samo, če je res nuja. Desetletja nazaj so se uporabljala samo enogradacijska olja in so vozniki olje menjali dvakrat letno, poleti npr. SAE 30 ali 40, pozimi pa npr. SAE 20, ki je bolj ‘tekoče’ pri nizkih temperaturah. Ampak te čase so povozila večgradacijska olja… Moj nasvet je torej obraten; olje, ki ga uporabljate za avto uporabite še za kosilnico… Lep pozdrav, Aleš
6. Menjava olja z drugačno viskoznostjo?
Pozdravljeni, Imam vozilo Peugeot 307 2.0Hdi letnik 2002. Sedaj je v njemu olje Quartz 7000 10W-40. Razmišljal sem, da bi ga ob menjavi zamenjal z 5W-40 ali 5W-30, ker ima avto že malo težav pri zagonu. Bi za zagon bila taka menjava boljša ali razmišljam napačno? Je sploh priporočljivo zamenjati olje z oljem s drugačno viskoznostjo?
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, Z nižanjem viskoznosti se dejansko razmerere pri zagonu spremenijo. Vendar so te razlike občutne samo pri nižjih temperaturah. Bolj kot so nizke temperature, večje bodo razlike. Pri 20°C te razlike takorekoč ne bo, pri -20°C bo pa omembe vredna razlika. Ampak vseeno mislim, da z nižanjem viskoznosti iz 10W na 5W problema težjega zagona ne boste rešili. Bo verjetno boljši ukrep zamenjava akumulatorja… Zamenjava viskoznosti ni problematična, če je v okviru zahtev motorja. Prvo viskoznost tj. 0W, 5W, 10W itd. lahko poljubno menjate, drugo viskoznost npr. 30, 40, 50 le če jo motor dovoljuje. Pri starejših motorjih lahko z nižanjem te druge viskoznosti pričakujete večjo porabo olja. In obratno, če imate problem z veliko porabo olja, potem to lahko ‘rešite’ z bolj viskoznim oljem. LP, Aleš
7. Ali je olje 5W-40 ustrezno pri prevoženih 250.000 km?
Po 5 letih voženj z Renaultom in Peugeotom sem prešaltal na Nemca oz. Volkswagna. Lastim si Golf 4 1.4 bencinar. Prejšni lastnik je imel Total Quartz 7000 10w-40 v avtu. Moj osebni mehanik pravi, da naj dam notri Arala BlueTronic 5w-40. Totalovo olje je polna sintetika, mehanik pravi, da je polsintetika povsem dovolj z Aralom. Zanima me vaše mnenje. Avto porabi ca. 2dcl na 1000 km glede na to da prejšni lastnik je nazadnje olje menjal 23t km nazaj, vmes pa samo dolival. Predvidevam da bo poraba manjša, ko bo novo olje v avtu. Jaz bom intervale delal na 8-9t km. Prevoženih pa imam 250.402 trenutno. Naj poslušam svojega mehanika ali bi vi priporočili kaj drugega? Moj osebni mehanik pa je delal na VW pooblaščenem servisu dokler ni odprl s.p. Zahvaljujem se Vam za odgovor.
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, moje, pravzaprav povsem osebno, mnenje je, da je za avto s prevoženimi 250.000 km povsem dovolj olje viskoznosti 10W-40. S tem, da tudi intervala menjave ne bi skrajševal. Lep pozdrav, Aleš.
8. Specifikacije olj Mercedes-Benz
Malce bolj specifično vprašanje: Mercedes ima lastne specifikaciJe za olja, ki jih odobri za uporabo v njihovih avtomobilih. Za bencinske motorje je je denimo spec. 229.5 (prej:229.3) , za dizle pa 229.51(prej: 229.31).....specfikaciji si "nasprotujeta" oz. nobeno olje hkrati ne more izpolnjevati obeh specifkacij. Zakaj oz. kaj je razlika ? Pa še zadeva, ki se navezuje na omenjene specifikacije: MB za določene motorje z bencinskim motorjem v Evropi (uporabljajo termin : WestEuropa) dovoljuje uporabo tako olja po eni ali drugi specifikaciji(po bencinski ali dizel specifikaciji),.....za ves ostali svet pa izključno olja po spec. 229.5
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, Kar se tiče MB za osebna vozila obstajajo naslednje specifikacije: -MB 226.5, MB 229.1, MB 229.3, MB 229.5, ki so namenjene za bencinske motorje in tudi za nekatere dieselske motorje brez DPF (brez filtrov trdnih delcev) -MB 226.51, 229.31, MB 229.51, MB 229.52, ki so namenjene za osebna dieselska vozila z DPF filtri, lahko pa se uporabljajo tudi v bencinskih motorjih. Olja MB 226.51, 229.31, MB 229.51, MB 229.52 imajo nižjo vsebnost žvepla, fosforja in sulfatnega pepela (Low SAPS olja), zato nikoli ne morejo biti v kombinaciji z MB 226.5, MB 229.1, MB 229.3, MB 229.5. Torej za bencinarje lahko uporabiš takorekoč katerokoli olje po MB, za diesle pa moraš paziti ali ima DPF filter ali ne. Nadaljna razlika med npr. 229.3 (31) in 229.5 (51) je v višji kakovosti, intervalu menjave, varčevanju z gorivom itd.. Zakaj za ‘ostali svet’ za bencinarje zahtevajo uporabo samo MB 229.5, pa res ne vem. Najverjetneje zato, ker so diesli razširjeni predvsem v Evropi in da poenostavijo vse skupaj navedejo samo specifikacijo 229.5… Mogoče lahko tukaj navežem še na razliko med osebnimi diesli in težkimi dieselskimi motorji. Motorji za osebne diesle in za težke diesle so zelo različni, zato so tudi zahteve za motorna olja različne. Že zelo dolgo velja, da olja, ki so namenjena za komercialna vozila (tovornjaki, avtobusi, delovni stroji, traktorji itd..) niso primerna za osebna vozila. Olja osnovne kakovosti (predvsem olja za starejša vozila) ponavadi zagotavljajo ustreznost tako za osebna, kot tudi za komercialna vozila (za njih se uporablja tudi termin, olja za mešane vozne parke), bolj kakovostna olja (beri za novejša vozila, za podaljšane intervale, ki so kompatibilna z napravami za čiščenje izpušnih plinov itd.) pa so preveč različna, da bi jih uporabljali povsod. Zato olje, ki je namenjeno za tovornjak in ki npr. tovornjaku omogoča interval menjave na 100.000km (recimo MB 228.51) ni primerno za uporabo v osebnem vozilu, ki zahteva olje po specifikaciji npr. 229.51. Lep pozdrav, Aleš
9. Ali leto izdelave vpliva na kvaliteto olja?
Zdravo Ali leto izdelave vpliva na kvaliteto olja? Npr. da bi kupil olje in je letnik 2012.
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, Pet let je neka normalna doba trajanja olja. V našem laboratoriju smo testirali tudi starejša olja in načeloma ni nobenih problemov s kakovostjo tudi s starejšimi olji, če so originalno zaprta in normalno skladiščena (torej ne na vročini, mrazu, vlagi itd..). Problem, ki se pojavi je, da takšna stara olja ne ustrezajo več aktualnim specifikacijam. Npr. olje letnik 2012 usteza takrat veljavnim specifikacijam, torej je namenjen tudi avtom, ki so približno istega letnika. 2012 v konkretnem primeru ni problematično olje, razen če imate novejši avto (npr. 2015), potem bi bi bilo pa že potrebno preveriti ustreznost specifikacij. LP Aleš
10. Interval menjave olja
Pozdravljeni g. Arnšek tokrat imam v teoriji dokaj enostavno vprašanje, v praksi pa ni tako enostavno. Gre za interval menjave olja. Pri normalni rabi avtomobila je interval dokaj jasen, naštel pa bi nekaj primerov, ko menjava ni tako samoumevna. 1. Z avtom naredimo le 3.000km letno. Je tudi v tem primeru potrebna menjava 1x letno? 2. Avto s količino 4 litre olja ima predpisano menjavo na 15.000km. Ali lahko interval menjave podaljšamo na 20.000km, ker ima porabo olja 1 liter na 5.000km in smo v 20.000km porabili skupno kar 7 litrov? 3. Trgovci novih avtomobilov imajo vozila na zalogi, ki pred prodajo stojijo po 6 mesecev in več. Seveda trgovci pred prodajo servisni interval resetirajo, a datum proizvodnje lahko najdemo tako po VIN številki ali npr. na hitro po DOT oznaki pnevmatik. Kako pravilno postopati v tem primeru? Menjati predčasno? 4. V garaži nam stoji snežna freza, uporabljena le kaki 2 uri na sezono? Kdaj menjati olje? 5. Ali je menjava olja pri motociklu (ki stoji nerabljen pol leta in je poleti prevozil 10.000km, interval pa ima prav tako 10.000km), bolj smiselno v jeseni ali spomladi? Torej, kaj je slabše...ali staro olje v motorju preko zime, ...ali da v jeseni natočimo novo olje v motor in se le to stara preko zime? Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, 1. Večina avtov ima predpisano menjavo po določenih prevoženih kilometrih oz. najmanj na 2 leti. V primeru prevoženih samo 3.000km letno, priporočam menjavo olja na dve leti. 2. Osebno se ne bi zanašal na takšno ‘osveževanje’ olja in bi menjal normalno po 15.000 km. Če drugega ne, je potrebno redno menjati tudi filter olja in to se dela ob predpisani menjavi. 3. S stališča olja predčasna menjava ni potrebna. Življenska doba olja je okoli 10 let, če je originalno zaprt in pravilno skladiščen. V praksi, z rezervo, omejimo ta rok na 5 let, ker po 5 letih olje niti ne ustreza več aktualnim specifikacijam. Olje med mirovanje ščiti motor pred korozijo, torej s časom nekoliko izgublja na tej lastnosti, vendar pri novem avtu to ni omembe vredno, saj olje še ni zasičeno npr. s sajami, ostanki zgorevanja itd., ki so agresivni do kovin. Tudi če je olje v kovinskem sodu, njegov rok trajanja nihče ne bo omejil na npr. 6 mesecev, pa je sod ravno tako kovinski. 4. Na dve do tri leta bo kar OK. Pa še vmes naj se motor redno zažene, da olje pocirkulira po motorju in ga dobro naolji. Ti vmesni zagoni naj bodo tako dolgi, da se olje dobro pregreje, da lahko izpari vsa vlaga, ki se v motorju nabere zaradi kondenza. Načeloma pa se olje v takšnih sezonskih strojih menja po koncu sezone. Ravno z namenom, da sveže olje dobro zaščiti motor v naslednjih parih mesecih mirovanja. 5. Sem že odgovoril pod št. 4. Olje se menja po koncu sezone! LP Aleš
11. Ponaredki olj
Pozdravljeni, že večkrat sem zasledil, da na trgu obstajajo ponaredki olj znanih znamk. Menda so nekateri ponaredki kar rabljena in le dobro prečiščena olja. Kaj menite, je kaj na tem in kako se zavarovati pred nakupom ponaredka?
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, res je, sliši se vse mogoče glede teh ponaredkov, dejstvo pa je, da se to dogaja. Največkrat ponarejajo kakšno znano blagovno znamko (ki je ne bom imenoval, da ji ne naredim negativne ali pozitivne reklame), ponaredki pa ponavadi pridejo iz vzhoda, exYu itd.. Pod ‘ponaredke’ bi jaz štel tudi klasično zamenjavo artiklov, ko ti računajo eno, nalijejo pa drugo blagovno znamko. Kako se temu ogniti? Nakup pri trgovcu ali serviserju, ki mu zaupate. Drugačnega nasveta niti ne znam dati. Nekateri ponaredki so menda vizualno tako dobri, da jih je že težko ločiti od originala… Kljub vsemu pa to ni množičen pojav, da vas ne bom preveč prestrašil! Lep pozdrav, Aleš.
12. Velika poraba olja pri avtu predelanemu na plin
Pozdravljeni! Imam en zaplet. Sem druga lastnica Hyundai IX35 letnik 2010 2.0 164 km, ki je že od začetka predelan na plin. Avto ima trenutno prevoženih dobrih 140.000 km in zadnjih 10.00 - 15.00 kilometrov popije zelo veliko olja (cca 2l na par tisoč km).Hkrati avto pri pospeševanju slišno ropota, pri normalni vožnji pa ves čas "klokota" Skratka, zvoki zvenijo zelo podobno kot da bi vozili neprestano brez olja, čeprav smo ga dolivali cca 4dcl na cca 500km. Obrnili smo se na uradni servis, kjer je bil zadnjih 5 let tudi redno servisiran, v čem bi lahko bil razlog za tako konzumacijo olja in kaj naj naredimo. Z nasvetom, da je to zelo verjetno vzrok tega, da je avto predelan na plin in pa morebitno ugibanje, da so lahko krivi batni obročki, ki so se verjetno obrabljeni, zelo verjetno zaradi plina, so nam prodali aditiv za čiščenje motorja ter dali navodila naj spremljamo porabo olja. Opazna razlika naj bi se pojavila po par tisoč prevoženih kilometrov, ne po nekaj sto. Avto je res nekaj časa pil manj olja in zvok motorja je bil tišji kot prej, zato smo mislili, da je problem rešen. Žal je problem postal po cca 3000 km hujši, saj se je pojavila lučka za okvaro motorja (predvidevamo da zaradi kurjenja olja), motor pa je začel glasno ropotati in moč motorja je izginila. Na testu so ugotovili, da motor sploh nima kompresije, zato smo se vrnili nazaj na servis. Rekli so nam, da je najverjetneje vzrok za tako porabo olja, instalacija plina in da se to pogosto pojavlja pri motorjih, ki imajo vgrajen plin. Primer, pri katerem avtu se je to že zgodilo, žal niso znali navesti, možnost rešitve oz vzroka pa tudi ne. Plin, ki je vgrajen v naš avto, ima funkcijo za dodatno mazanje , izvajalec plinske instalacije pa trdi, da njihova tehnika dodatnega mazanja kvečjemu dodaja več mazanja, ne pa povzroča, da motor izgublja olje oz. se zaradi plina motor "suši". Na servisu so končno odprli motor in ugotovili, da so batni obročki stisnjeni skupaj, ojnični ležaji pa obrabljeni. Vzrok za tako stanje jim ni jasno, saj je bil avto redno servisiran. Sedaj smo v fazi, kjer ena stran trdi nekaj, druga stran pa nekaj, vzrok pa nikakor ni jasen. Povpraševanje o možnosti vzroka za nastalo težavo so s servisa poslali tudi na Hyundai, kjer pa so bili z odgovorom dokaj skopi. Zapisali so, da motor bistveno ne odstopa od povprečja, možnost povezave okvare z instalacijo plina pa ni v njihovi pristojnosti za komentirat. Ker imate vi ogromne izkušnje z olji in mazivi, smo se obrnili na vas, če imate morda kakšno idejo kaj bi lahko bil vzrok take nepričakovano velike porabe olja in ali bi lahko mi, kot uporabniki avta, lahko storili kaj drugače? Oz če bi nas morda znali napotiti do kakega strokovnjaka, da bi prišli zadevi do dna in ugotovili ali se ta težava lahko pojavi ponovno, če se zadeva sedaj odpravi. Za kakršnokoli osvetlitev nastalega problema in morebitne rešitve se vam zelo zahvaljujem.
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, pri odgovoru na vaše vprašanje je sodeloval tudi sodelavec Tomaž Demšar, ki je na Petrolu zadolžen za tehnično podporo pravilne vgradnje in delovanja avto plinskih sistemov LOVATO in je brez dvoma strokovnjak na tem področju. Njegovo stališče je, da je znanje slovenskih avtoserviserjev (mehanikov) pomankljivo, ko se pri vozilih pojavi energent plin (LPG ali CNG). Tako je največkrat izvirna ugotovitev vzroka kakršne koli napake na motorja seveda jasna, plin je kriv! (Tukaj še moja pripomba, če plina ni in so težave z motorjem, je pa ponavadi olje krivo…!) Plin kot energent, dejansko nima takšnih mazalnih sposobnosti, kot bencin, pa tudi temperature v zgorevalnem prostoru so nekaj višje. Povišana temperatura je kar funkcija obremenitve motorja in obratov. Tako lahko ugotovimo, da ob normalni uporabi plin bistveno ne vpliva na obrabo delov motorja. Ker pa plin vpliva na dve komponenti v motorju (svečke in sedeži sesalnih ventilov v glavi motorja), pa se uporablja mazanje ventilov (resni ponudniki opreme kot so LOVATO ne uporabljamo tega sistema) ali pa sočasni vbrizg bencina v določenem režimu obratovanja motorja (LOVATO, LANDIRENCO, PRINS..). S sočasnim vbrizgom bencina se zagotovi predvsem hlajenje sedeža sesalnega ventila in mazanje le tega. Svečke pa so pri avtomobilu tako ali tako potrošni material in zdržijo cca. 10.000 km manj, kot na bencinu. Strošek cca 25€ za odlične NGK svečke. Torej, če bi plin dejansko v tem primeru vplival na motor kot celoto, bi bili uničeni najprej sedeži sesalnih ventilov. Če povzamem. Plin je materija, katera ne povzroča nikakršne dodatne obrabe delov motorja, temveč zaradi vbrizga plinaste faze goriva v motor dobimo lepše zgorevanje v zgorevalnem delu motorja. Tako so posledično obrabe delov motorja manjše (razen svečke). Vse to drži, če uporabimo sisteme za varovanje motorja (sočasni vbrizg bencina). Le tako lahko zagotovimo podobne razmere na sedežu sesalnih ventilov tudi v območu višjih obremenitev motorja. Hyundai IX35 letnik 2010 2.0 164 PS in 140.000 prevoženih kilometrov ni nič posebnega. Kupljen iz druge roke. Kako pa je bilo s servisom pred tem in kako se je vozilo z vozilom? Mogoče bi bilo dobro preveriti način uporabe vozila pri prvem lastniku? Če je šlo za slabo vzdrževanje vozila in priganjanje do skrajnih možnosti, potem je lahko to vzrok težav. Da se dotaknem še olja, olje je udeleženo pri opisanih poškodbah, saj maže dele, kjer je prišlo do težav. Koliko pa so le-te povezane z oljem, je pa težko reči. Na pamet rečeno verjetno nič in je potrebno dejansko vzroke iskati pri prejšnjem lastniku ali pa v tehnični napaki na motorju. Če lahko priskrbite kakšnih 0,5L olja iz motorja, ga rade volje prekontroliramo v našem laboratoriju. Sicer ste ga zelo dobro ‘osveževali’ (dolivanje cca. 1l na 1.000km…), pa vseeno. Lep pozdrav Aleš
13. Namenska olja za motorje DPF, katero je najboljše?
Pozdravljeni, s pridobitvijo DPF filtrov v dizelske motorje so prišla na trg tudi namenska olja za te motorje. Znano je namreč, da izgorevanje olja tvori pepel, ki trajno zamaši DPF filter. Zanima me, če res in zakaj pri teh oljih pri izgorevanju nastaja manj pepela? Pri VW je za DPF dizle določena norma 507.00. Na pooblaščenih servisih stranke lahko izbiramo med Castrol, Aral in Shell. Shell je najcenejši. Po pregledu varnostnega lista omenjenih olj sem zaključil, da je sestava Castrola in Arala identična, Shell pa ima višjo vžigno točko. Ali to pomeni, da je najcenejše olje najkvalitetnejše? Na kakšni podlagi bi lahko določili najkvalitetnejše olje, ne da bi se obremenjevali z znamko, kjer se prav gotovo plača tudi ime? Pri tem ne mislim le na ta tri imena, ampak na splošno. Super je, da lahko strokovnjaka vprašamo za mnenje in nasvet. Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, olja, ki so namenjena za uporabo v motorjih, ki za čistejši izpuh uporabljajo DPF filtre, so narejena na tako imenovani ‘Low SAPS’ tehnologiji. To pomeni, da se za doseganje vseh zahtevanih lastnosti motornega uporabljajo aditivi z nizko vsebnostjo sulfatnega pepela (Sulfated Ash), fosforja (Phosphorus) in žvepla (Sulfur). Zakaj? Ker ravno ti elementi mašijo DPF filtre. Kakšna je povezava motornega olja z DPF filtrom? Pri delovanju motorja (lahko) del motornega olja pride v zgorevalni prostor, tam deloma zgori, neizgoreli ali deloma izgoreli žveplo, fosfor in sulfatni pepel pa se nalegajo v filtru in ga s časoma zablokirajo-če uporabljamo klasično motorno olje. Je pa pri majhni porabi olja ta efekt relativno zanemarljiv, večje težave z zamašitvijo filtrov povzročaj npr. slabo zgorevanje pri kratkih vožnjah… Glede tega, kako na podlagi podatkov iz kataloga ali tehničnega lista ugotoviti najboljšo kakovost motornega olja, pa ne vem če boste z odgovorom zadovoljni… Namreč, ne morete! Edino v praksi, s spremljanjem lastnosti olja, boste lahko ugotovili katero olje je boljše od drugega. Pa ne govorim tukaj, da boste na podlagi videza ali vonja ali otipa rekli, ta je boljši, ampak da se stanje olja spremlja s pomočjo laboratorijskih analiz in recimo še porabe olja in goriva. Je pa to kar zalogaj, saj je v prvi vrsti potrebno zagotoviti enake delovne pogoje za vsa testirana olja, ker je v praksi seveda problem. Če olje ustreza določeni specifikaciji (npr. VW 507) in je torej npr. VW to olje odobril, potem olje ustreza njihovim zahtevam, in realno gledano ni in ne more biti bistvenih razlik med temi odobrenimi olji. Tudi, spet npr. VW, si ne bi dovolil tega, da bi odobril res slabo olje. Lep pozdrav, Aleš
14. Kakšno olje za Citroena?
Kakšno olje za Citroena? Za Citroena Xsara Picasso 1,6 16v je predpisano olje Total Quartz 9000 5W 40.Zanima me, če je za ta motor primerno vsako olje z to gradacijo, ali moram gledati še kakšne oznake, ali lahko dam v motor samo Totalovo olje?
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, ta motor, ki je v vašem vozilu je nekoliko starejši, to ni najnovejši motor, je tako? Za starejša vozila kaj preveč komplicirati glede specifikacij niti nima smisla. Če pogledam konkretno za to vozilo in predpisano olje, se zahteva olja po specifikaciji PSA B71 2296, kar prevedeno pomeni ACEA A3/B4 + dodatna testiranja PSA vpeljana leta 2009. Ker gre za bencinski motor starejšega letnika, je zadovoljevanje specifikaciji ACEA A3/B4 po mojem mnenju povsem dovolj. Konkretno iz našega asortimano tem zahtevam ustreza Petrol Premium Power 5W-40, ki ustreza tudi PSA specifikaciji. Dejansko to olje ni več najbolj ‘moderno’, zato tudi tako razmišljam. Če pa se motim glede starosti vozila, me pa prosim popravite.
15. Sintetična olja?
Zanima me, kako je danes s sintetičnimi olji? Kolikor vem v prodaji pravih sintetičnih olj skoraj ni več, ampak so praktično vsa le z lastnostmi sintetičnih olj. V resnici so to mineralna olja, tako obdelana, da se jih po zakonu lahko označuje kot sintetična. Yamaha predpisuje za nekatere svoje motocikle Yamalube 4-FS 10W40. To je prava sintetika. Prav tako olje je tudi Motul 300V 10W40. Do sedaj sem uporabljal ta dva olja, sedaj pa se sprašujem ali ne pretiravam s kvaliteto (in ceno), saj bi lahko uporabljal cenovno veliko ugodnejši Motul 5100 10W40, ki pa seveda ni pravo sintetično olje.
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, imate prav, ‘pravih’ sintetičnih olj takorekoč ni več. Bi pa najpreje definiral, kaj sploh so ti. sintetična olja. Osnova (bazno olje) za tipično sintetično motorno olje so polialfaolefini (PAO). Le-ti imajo nekatere prednosti pred klasičnimi mineralnimi olji, predvsem boljšo oksidacijsko stabilnost, pa tudi nekatere slabosti (slabše mazalne lastnosti, slabša topljivost aditivov). ‘Prava’ sintetična motorna olja torej niso vsemogočna in nikakor v vseh lastnostih ne prekašajo klasičnih mineralnih olj. Zaradi visoke cene PAO in z razvojem tehnologije predelave mineralnih baznih olj se je večina proizvajalcev preusmerila v druge vrste tako imenovanih sintetičnih baznih olj, npr. hidrokrekirana olja, bazna olja Grupe II, olja pridobljena po postopku GTL (gas to liquid) itd.., ki imajo vse prednosti tipčnih PAO, vendar po bistveno bolj sprejemljivi ceni. Zato so se takorekoč vsi proizvajalci motornih olj že preusmerili na tovrstna olja, kar pravzaprav ni nič narobe. Zakaj dajem ‘prava sintetična olja’ v narekovaje? Ker so vsa sintetčna olja (in teh je cela serija, ne samo nekaj teh, ki sem jih tukaj omenil), pridobljena iz surove nafte oz. mineralnega olja. Le postopki so drugačni. Bistvo sintetičnih olj je, da imajo poudarjene lastnosti, tam kjer jih želimo oz. potrebujemo. Za PAO je tipično, da imajo dobre oksidacijske lastnosti, to pomeni, da je rok menjave lahko daljši, da zdržijo večje temepraturne obremenitve kot npr. mineralna olja itd… Po drugi strani pa imajo presenetljivo slabše mazalne lastnosti. Če primerjamo mazalne lastnosti baznih olj brez aditivov, verjetno nihče ne bi pomislil na jedilno olje, ampak ravno jedilno olje (sončnično, repično) v osnovi bistveno bolje maže, kot PAO, bolje tudi od klasičnega mineralnega olja. Po drugi strani pa sončnično olje v motorju res ne bo dolgo zdržalo… S tem primerom sem hotel ponazoriti, da idealnega olja ni. Če se vrnem na vaše vprašanje, če imata olji enake specifikacije, jaz ne bi imel zadržkov pri uporabi cenejšega olja. Lep pozdrav, Aleš.  
16. Ali vsako motorno olje ustvari na kovini zaščitni film?
Mene pa zanima ali vsako motorno olje ustvari na kovini zaščitni film, ali če motor dolgo miruje to izteče v karter? Npr. Castrol Magnatec oglašuje inteligentne molekule, ki se prilepljajo k delom motorja in ščiti motor že od zagona dalje. Je to res njihova prednost pred drugimi ali imajo vsa motorna olja te lastnosti in Castrol to rad samo bolj poudari zaradi tržne prednosti? Ali je bojazen, da pri kakšnih cenejših, če avto dolgo miruje, zalaufa na suho, preden olje zaokroži in spet namaže?
Odgovor strokovnjaka
V podrobnosti te poudarjene lastnosti omenjenega olja ne poznam, je pa dejstvo, da mora ti. oprijemljivost imeti vsako olje. Dejstvo je tudi, da ja ta naloga zagotovljena s fizikalno kemijskimi lastnostmi motornega olja, s samim baznim oljem in aditivi. Težko torej komentiram lastnosti tega olja, če so veliko boljše kot pri ‘običajnem’ motornem olju? V praksi je npr. prvih 30 sekund res problematičnih glede mazanja, po drugi strani pa, a se je že kdo kdaj pritoževal, da ima probleme s tem? Olje mora biti ustrezne viskoznosti in mora ustrezati specifikacijam in to je to.    Lahko potegnemo tudi zelo grobo vzporednico z dvotaktnimi motorji, ki se v celoti mažejo npr. s samo 2% mešanico olja v bencinu (nekater sodobnejši s še nižjo koncentracijo), pa kljub temu zelo zelo redko pride do zaribavanja. Pa če še govorimo npr. o sezonskih strojih, ki lahko mirujejo v kakšni vlažni drvarnici tudi pol leta, pa nato vžgejo takorekoč iz prve… Torej? Lep pozdrav, Aleš
17. Kako proizvajalci določajo, katera gradacija je primerna za vozilo?
Na podlagi česa proizvajalci določajo, katera gradaacija je primerna za vozilo oz. primer: mazda 6 2003 letnik 2.0d motor - priporočajo olja 5w30 in 10w 40, zakaj ne 5w40?
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, proizvajalci določijo vrsto in kakovost olja glede na konstrukcijske zahteve motorja, klimatske razmere, kjer se bo vozilo uporabljalo, ekologijo (emisije), možnost varčevanja z gorivom (fuel economy) in trajnost uporabe olja (rok zamenjave). Glede na ‘težavnost’ zahtev, proizvajalci motorjev lahko kot zahtevano kakovost motornega olja določijo ustrezanje mednarodnim sprecifikacijam npr. evropskim ACEA, ameriškim API, japonskim JASO ali pa celo zahtevajo, da olje ustreza njihovim zahtevam (specifikacijam). V zadnjih letih je dejansko velik poudarek večine proizvajalcev vozil in motorjev, da sami predpišejo kakovost olja, ki mora ustrezati točno določenim njihovim zahtevam. Npr. skupina VW ima celo serijo specifikacij, prav veliko ne zaostajajo niti MB, Ford, BMW in ostali, pri tovornih vozilih pa MAN, MB, Volvo, Iveco… Zato tudi obstaja tako veliko različnih vrst motornih olj. Da olje ustreza njihovim zahtevam, mora uspešno opraviti celo serijo preizkusov, kar za proizvajalce motornih olj ni poceni, vendar na koncu imaš njihovo odobritev, si uvrščen na njihovo listo odobrenih maziv in potem ni ovir in ni zadržkov, da to olje ne bi uporabljal v njihovih vozilih tudi v garancijskem času. V vašem konkretnem primeru so vam dali na razpolago dve viskoznosti, 5W-30, ki je najverjetneje povezana z nižjo porabo goriva (fuel economy) in klasično univerzalno viskoznost 10W-40, ki ima najboljše razmerje kakovost/cena. Torej so vam dali na razpolago možnost uporabe visokokakovostnega proizvoda, ki varčuje z gorivom in je odličen pri nizkih temperaturah, ter klasičnega, kjer bo motor odlično zaščiten, ne bo pa nobene dodane vrednsoti v obliki privarčevanjega goriva, niti ni bleščeč pri nizkih temperaturah (pa še vedno dober za naše klimatske razmere, saj zagotavlja mejno temperaturo črpanja olja do -30°). Zakaj ni predpisana viskoznost 5W-40, iz preprostega razloga, ker s to gradacijo ne boste nič ‘profitirali’, cena tega olja bo visoka (sintetična osnova), zaščita nič boljša, kot pri 10W-40, rok zamenjave bo tudi enak, z gorivom pa tudi ne boste varčevali (viskoznost SAE 40). Lahko pa ga seveda uporabljate, če le ustreza enakim specifikacijam, kot predpisani 5W-30 ali 10W-40. Na splošno pa je za starejša vozila z več prevoženimi kilometri bolje, da uporabljate bolj viskozna olja (npr. 10W-40), ker bo poraba olja manjša, kot pri uporabo lahkotekočega olja npr. 5W-30. Lep pozdrav, Aleš.
18. Dolžina servisnega intervala
Imam vprašanje glede dolžine servisnega intervala. Nekateri proizvajalci oglašujejo servisni interval na 30.000km oz. 2 leti. Medtem ko mnogi mehaniki temu nasprotujejo in svetujejo menjavo na 15.000km/1 leto, ker naj bi olje izgubilo svoje karakteristike. Temu pritrjujejo tudi pri Toyoti in nekaterih drugih znamkah. Kakšno je vaše mnenje?
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, če proizvajalec vozila predpiše menjavo olja na 2 leti oz. 30.000 km, potem že ve zakaj je to predpisal in zagotovo za to trditvijo stoji 100%. ‘Na pamet’ tega ni določil, ampak je to posledica dolgotrajnega testiranja motorja v kombinaciji s primernim motornim oljem. Seveda pa mora olje ustrezati zahtevam (specifikacijam), ki jih je predpisal proizvajalec motorja. Torej katerokoli olje, ki ustreza zahtevam proizvajalca motorja bo v tem motorju zdržalo predpisan interval menjave. V debatah o intervalu menjave je moje mnenje vedno enako, držite se navodil v tehnični knjižici vozila! Najbolj so mi všeč vprašanja v stilu, koliko km pa lahko prevozim s tem in tem oljem? Žal na tako vprašanje ni univerzalnega odgovora. Določeno olje se lahko uporablja v vozilih različnih proizvajalcev, pa bo pri istem režimu vožnje npr. en proizvajalec vozila predpisal menjavo na 20.000km, drugi pa na 30.000km… Če se vrnem na konkretno vprašanje, v skrajševanju intervala ne vidim nobenega smisla, razen če vozilo res ni ekstremno obremenjeno (npr. non stop vleka prikolice, vožnja na tako kratke razdalje, da se motor niti ne segreje na delovno temperaturo itd..). Vendar so v praksi to res redki primeri. Še mogoče beseda o podaljševanju intervala menjave. Tudi to ni smiselno, pa četudi uporabljate olje ne vem katerega proizvajalca. Podaljševanje intervala pride v poštev samo s podporo laboratorijskih analiz motornega olja. Z analizo se namreč natančno določi stanje olja in njegovo uporabnost. Ta pristop se največkrat uporablja za komercialna vozila, tovornjake, avtobuse, kjer se s podaljševanjem intervala lahko doseže omembe vredne prihranke. Lep pozdrav, Aleš
19. Razširitev ponudbe
Z vprašanjem se obračam na vas, čeprav bi se moral najverjetneje na koga drugega pri Petrolu. Moje mnenje je, da bi morali razširiti ponudbo motornih olj, sploh pri znamki katere že tržite. V zadnjih letih je prišlo do sprememb pri razvoju motorjev in razširili so se močnejši, učinkovitejši trivaljniki od prejšnih in s tem potreba po drugačnem olju. Takšnih avtomobilov je v Sloveniji kar dosti. Tukaj mislim konkretno na olje Castrol Magnatec professional 5 W20. Bo v bližnji prihodnosti tudi na Petrolovih prodajnih policah?
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, na Petrolu spremljamo najnovejše trende pri razvoju motorjev in posledično tudi zahtev za motorna olja, ki so, kot ste že sami poudarili, lahkotekoča z nižjo viskoznostjo. V našem asortimanu je tako kar nekaj olj z viskoznosjo 5W-30, definitivno pa bomo v kratkem asortiman razširili tudi na specialna olja s še nižjo viskoznosjo (5W-20 oz. 0W-20), ne glede na to, da je trenutno povpraševanje po teh oljih še izredno majhno. Glede na to, da dajemo poudarek lastni blagovni znamki, bo asortiman razširjen s Petrolovim proizvodom. Petrolovi proizvodi lastne blagovne znamke pa so ti. ‘rebrand’ proizvodov Chevron Texaco. Lep pozdrav, Aleš
20. Kaj pomenijo številke pri oznaki motornega olja?
Kaj pomenijo številke pri oznaki motornega olja 5W-30. Kakšna je potem razlika med 0W-40 in 5W-30. Katero olje izbrati da pozimi pri -20 stopinj ne bo preveč gosto in da ne bo potem slabše mazalo. Hvala.
Odgovor strokovnjaka
Pozdravljeni, oznaka SAE 5W-30 je oznaka za večgradacijsko motorno olje. SAE 5W pomeni viskoznost pri nizki temeraturi (oznaka W je okrajšava za Winter), SAE 30 je pa oznaka za viskoznost olja pri delovni temperaturi motorja (100°C). Torej oznaka 5W-30 določa viskoznost motornega olja pri različnih režimih obratovanja. Konkretno to pomeni, da je olje z oznako 5W nekako ‘uporabno’ do -35°C; pri tej temperaturi je namreč dosežena mejna sposobnost črpanja olja iz karterja v motor (po domače, olje je pri tej temeraturi še dovolj tekoče, da ga oljna črpalka lahko črpa po motorju). Viskoznost pri delovni temperaturi pa določi proizvajalec motorja, pomeni pa da bo imel motor z oljem viskoznosti npr. 30 najbolj optimalno mazanje (dovolj čvrst oljni film med gibajočimi deli v motorju tudi v ekstremnih pogojih) v tistem motorju, kjer je predpisana viskoznost 30. Oznake za nizkotemperaturne viskoznosti se začnejo pri 25W (-15°C) in gredo do 0W (-40°). Nižja kot je številka, boljše nizkotemperaturne lastnosti ima olje. Oznake za viskoznost pri delovni temperaturi se začnejo pri 60 in gredo do 20. Natančne vrednosti so določene v specifikaciji SAE J300. Trend je v lahkotekočih oljih, najnovejša olja imajo viskoznost tudi npr. 0W-20. Prednost le-teh je v nizki porabi pri zagonu (0W) in nizki porabi goriva pri delovni temperaturi. Oznaka 20 namreč pomeni nizko viskozno olje (po domače, redko olje), ki zagotavlja nizko viskozno trenje, torej se manj energije (goriva) porabi za samo delovanje motorja. Vendar pozor, motorno olje z viskoznosjo SAE 20 se ne sme uporabiti v motorju, za katerega je proizvajalec določil, da mora biti viskoznost npr. SAE 40! Lep pozdrav, Aleš