IMG_7175
Tema: RABLJENA VOZILA

Kostja Prihoda

Trgovanje z rabljenimi avtomobili je vedno zanimivo. Ne glede na to ali kupujete ali prodajate, kot posameznik ali podjetje, je na koncu rezultat obeh vpletenih strani neločljivo povezan.

Za odgovore na vprašanja, povezana z nakupom, prodajo, postopki, jamstvi, primeri dobre prakse in drugo, smo k sodelovanju povabili priznanega poznavalca in strokovnjaka za rabljena vozila, g. Kostjo Prihoda, vodjo prodaje rabljenih vozil v podjetju Summit Motors Ljubljana, kjer je zadolžen za program Preverjeno vozila z jamstvom.

Našim forumskim uporabnikom bo v naslednjih tednih odgovarjal v posebni forumski temi za rabljena vozila, za uvod pa smo mu jih kar nekaj zastavili tudi v našem uredništvu.

Ekipa Avtomobilizem.com
Prikaži več Skrij
1. Minimalna garancija
Kakšen je najkrajši garancijski rok, ki ga mora zagotoviti trgovec z rabljenimi vozili (pravna oseba)? Kaj tovrstna garancija sploh krije (glavne komponente), v čem se recimo razlikuje od tovarniške? Kaj pa v primeru, da trgovec kljub temu ne želi odpraviti napake, kaj kupca ščiti v tem primeru? Je možno uveljavljati tudi stvarno napako?
Odgovor strokovnjaka
Najkrajši garancijski rok, po zakonu, je 30 dni od nakupa vozila. V primeru, da vam trgovec ne da, pri prodaji rabljenega vozila, podaljšano jamstvo. V tem primeru podaljšanega jamstva pa velja jamstveni rok, kakor je določeno s pogodbo. V 30 dnevnem garancijskem roku so, načeloma, zajeti vsi sklopi vozila (normalno delovanje vozila) , podobno kakor v tovarniški garanciji. Če prodajalec ne želi odpraviti napake na vozilu, ščiti kupca Zakon o varstvu potrošniku. Možno je seveda uveljavljati tudi stvarno napako.
2. Zakaj vozilu ni priložen zapisnik točkovnega pregleda?
Veliko je ponudnikov, ki ponujajo rabljena vozila z jamstvom in z zagotovilom, da je avto bil pred prodajo pregledan na 100+ točkah. Zanima me, zakaj vozilu ni priložen seznam pregledanih točk z opisom ali vsaj števično oceno, v kakšnem stanju so pregledane točke? In pa še to, kljub temu, da se npr. odločamo za nakup takšnega vozila ali vseeno priporočate še dodatni pregled npr. pri AMZS?
Odgovor strokovnjaka
Zakaj ti ponudniki ne priložijo pregleda pri vozilu, vam ne morem odgovoriti, saj je to politika vsakega posameznega prodajalca. Predlagam, da pri ogledu vozila zaprosite za tak pregled, še posebej, če ponudnik to oglašuje. V primeru, da imate, po vpogledu v vso dokumentacijo vozila, še vedno dvom, predlagam, da vozilo peljete na preventivni pregled k AMZS-ju, seveda v dogovoru s trgovcem vozila.
3. Je višja cena rabljenih japonskih vozil upravičena?
Zanima me, ali je nekoliko višja cena (pregovorno) zanesljivih japonskih vozil upravičena v primerjavi s kakšnimi ostalimi "manj zanesljivimi" znamkami? Se na dolgi rok splača dati nekaj več denarja za rabljen japonski avto z bencinskim motorjem v primerjavi z npr. kakšno francosko znamko? Moj mehanik mi svetuje, da kmalu zamenjam svojega 16 let starega dizla (v zadnjem času s kar nekaj okvarami) za bencinarja japonskega porekla. Malce sem v dvomih, ker verjetno noben avto ni povsem brez okvar, ko je star 10-15 let in razlike v ceni med znamkami še vedno so, jaz pa bi si želel predvsem zanesljivo vozilo. Verjetno pa se zanesljivost razlikuje od primerka do primerka.
Odgovor strokovnjaka
Zanesljivost se res razlikuje od primerka do primerka. Važno je, kako je vozilo vzdrževano. Če je vozilo redno vzdrževano (po standardih proizvajalca), se boste izognili nepredvidenim stroškom. Je pa dejstvo, da strošek vzdrževanja, pri vseh znamkah, narašča s prevoženimi kilometri. Pozanimati se je potrebno pri uradnih prodajalcih vozil, kakšen plan (standard) vzdrževanja ima proizvajalec za posamezen model vozila. S tem boste pripravljeni oz. obveščeni, kakšni stroški vas čakajo za vaše vozilo v prihodnje. Menim, da ni več pravila, katera znamka je »manj zanesljiva« in katera »bolj zanesljiva«.
4. So cene rabljenih avtomobilov pretirane?
Opažam, da se vsesplošna draginja v avtomobilskem svetu občuti tudi na trgu rabljenih vozil. So cene rabljenih avtov, po vaše mnenju, še kolikor toliko realne? Ali gre že za pretiravanje s cenami? Je v tem trenutku bolje počakati z nakupom rabljenega avtomobila, če ne gre za nujen nakup, in počakati, da se trg malce umiri?
Odgovor strokovnjaka
Dejansko so prodajne cene rabljenih vozil realni odraz trenutnega stanja na trgu rabljenih vozil. Na evropskem trgu se cene hitreje višajo kot v Sloveniji, tako da pričakujemo, da se cene v Sloveniji še niso umirile. Sigurno se bodo cene rabljenih vozil umirile ali bodo tudi padle v prihodnje, vendar se ne ve, kdaj in če, koliko bodo cene padle. Vse je odvisno od produkcije novih vozil. Je pa za pričakovati, da cene ne bodo padle na nivo izpred 2-3 let.
5. (Avto)cestni preizkus rabljenega vozila, je možen pregled pri izbranem mehaniku?
Mene pa zanima kako je s testnimi vožnjami rabljenih vozil, ki so v prodaji in praviloma neregistrirani. Ali obstajajo kakšne testne reg. tablice z vključenim "bianco" zavarovanjem za ta vozila - po možnosti tudi z vinjeto (glede na to da je zdaj vezana na registracijo), da se lahko avtomobil preiskusi tudi na avtocesti. Prav tako me zanima za primer, da kupec želi pregled avtomobila pri svojem mehaniku oz. strokovnjaku, ki mu zaupa - je to izvedljivo?
Odgovor strokovnjaka
Take preizkusne tablice obstajajo in jih tudi trgovci uporabljajo za razne namene. Take tablice imajo seveda tudi plačano vinjeto, če je to plačal oz. naročil lastnih takih tablic. Vse testne vožnje naj bi bile opravljene v spremstvu prodajalca. Seveda je možno vozilo peljati na katerikoli neodvisni servis, vedno v dogovoru s prodajalcem/lastnikom vozila.
6. Pisno potrdilo o prevoženih kilometrih?
Prodajalci oglašujejo da dajejo pisno potrdilo o prevoženih kilometrih. Ali to sploh kaj velja ali je samo kos papirja. Recimo da avto po nakupu pelješ na pooblaščeni servis in tam ugotovijo da ima več kilometrov, potem pa se obrneš na prodajalca. Ali sploh lahko kaj dosežeš?
Odgovor strokovnjaka
Načeloma morajo biti kilometri vpisani na kupoprodajni pogodbi in računu. Zato so ti podatki verodostojni in dodatnih potrdil o prevoženih kilometrih kupec ne potrebuje. Svetujem, da preverite pri podpisu kupoprodajne pogodbe, da so kilometri res vpisani v pogodbi. Zato je pomembno, kje vozilo kupite in se izognete nepotrebnim zapletom.