Novice

Kia Optima meri visoko z dimenzijsko rastjo in izboljšano kvaliteto

Četrta generacija Kie Optime bo svoj debi doživela septembra v Frankfurtu. Z novim zunanjim videzom, izboljšano notranjostjo, sodobnimi tehnologijami in ekonomičnimi motorji bo na ceste zapeljala v zadnjem četrtletju letošnjega leta.

V primerjavi z nedavno predstavljenim konceptom na newyorškem avto salonu je evropska Optima le malo spremenjena. Najbolj očitne razlike so vidne na sprednjem in zadnjem odbijaču, spremenjeni pa so tudi zadnji žarometi LED.

Nova Optima je 10 milimetrov daljša, 10 milimetrov višja in 25 milimetrov širša kot predhodnik, za 10 milimetrov (zdaj 2.805 mm) pa je daljša tudi medosna razdalja. Zahvaljujoč povečanim meram naj bi bila potniška kabina bistveno bolj prostorna in udobna, potnikom bo na voljo več prostora za glavo, ramena in kolena na zadnjih sedežih. Zaradi povečanja dimenzij je za pet litrov zrasel še prtljažni prostor, ki bo zdaj ponudil 510 litrov prostornine.

Po zagotovilih korejskega proizvajalca je potniška kabina sedaj bolj prestižna in orientirana na voznika, pri izdelavi pa so se obsedeno predali vsakemu detajlu. V primerjavi s predhodnikom ravno potniška kabina kaže največji preskok, uporabljeni so kvalitetni materiali in boljša zvočna izolacija.

Karoserija je zaradi uporabe visoko trdnostnega jekla za 50 odstotkov bolj toga in 8,6 kilogramov lažja. Za boljše vozne lastnosti, poleg manjše mase, skrbi še novo podvozje.

Motorno paleto bosta sestavljala 1,7-litrski dizelski in dvolitrski bencinski agregat. Dizelski agregat so prenesli iz obstoječega modela in ga malenkostno posodobili, zato se ponaša z večjo močjo (104 kW), navorom (340 Nm) in za 14 odstotkov manjšimi emisijami CO2. Poleg šeststopenjskega ročnega menjalnika bo na voljo tudi sedemstopenjski samodejni menjalnik DCT. Dvolitrski bencinski agregat ostaja nespremenjen, vendar pri Kii pravijo, da bosta v letu 2016 ponudbo dopolnila priključni hibrid in nov močnejši agregat.

Kia Optima naj bi dobila tudi karavansko različico, ki bo sledila videzu koncepta SportSpace.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Kia)

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prenovljeni DS4 v dveh karoserijskih izvedenkah
Končan spor med Suzukijem in Volkswagnom