Novice

NEVS prejel naročilo za 20.000 električnih Saabov 9-3

National Electric Vehicle Sweden (NEVS) je podjetje, ki je kupilo propadlega proizvajalca vozil Saab, zdaj pa je podpisalo okvirni dogovor s kitajskim podjetjem China Volant Industry Co. (Volinco) za dobavo 20.000 električnih vozil v vrednosti 996 milijonov dolarjev.

Mikael Östlund, tiskovni predstavnik podjetja NEVS, je potrdil dogovor in napovedal, da bo podjetje Volinco dalo vozila v uporabo svojim uslužbencem. Naročena električna vozila bodo dobavili med leti 2017 in 2020, osnova zanje pa bo Saabov model 9-3. ”Sporazum o sodelovanju pomeni, da bomo dobili naročilo, vendar končni dogovor za nakup še ni podpisan,” je dejal Östlund.

NEVS je v letu 2012 odkupil pravice in želi preoblikovati Saab, ki je pred propadom deloval dolgih 70 let. Rekonstruiranje zajema prehod v vodilnega proizvajalca električnih vozil, smele načrte so potrdili s prvim poslom vrednim 12 miljonov s kitajskim lizing podjetjem. Saab AB, obrambno podjetje, iz katerega se je leta 1990 razvilo podjetje Saab Automobile, je preprečilo uporabo imena Saab po tistem, ko je NEVS želel zaščititi njegovo uporabo v letu 2014. Östlund ni želel komentirati podrobnosti pogovorov s Saab AB ter ni potrdil, da lahko ponovno uporabljajo ime Saab.

Z novim poslom bi NEVS pridobil dostop do dobaviteljev podjetja Volinco. ”Volinco je zelo velika skupina z veliko zanimivimi naprednimi dobavitelji komponent. Za nas je zanimivo, da imamo dostop do njih za našo proizvodnjo,” je dejal Östlund in poudaril, da NEVS še ne načrtuje novih modelov. Nov obrat, ki ga gradijo na Kitajskem bo polno operativen v letu 2020. Naročena električna vozila 9-3 bodo izdelali in pobarvali v stari Saabovi tovarni na Švedskem in jih na koncu sestavili v novem obratu.

Pred časom je NEVS prodal intelektualne pravice za izdelavo druge generacije modela 9-3 turškemu svetu za znanstvene in tehnološke raziskave TÜBITAK. Vladna agencija naj bi spremenila Saabovo limuzino v turški nacionalni avtomobil. Model Saab 9-3 naj bi do leta 2020 postal osnova za izdelavo električnega vozila s podaljšanim dosegom, ki bi okrepilo turško avtomobilsko industrijo. Slednja naj bi namreč dobavljala 85-90 % vseh komponent za izdelavo novinca.

Avtomobilizem.com (Vir: Autonews. Foto: NEVS.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford tiho predstavil (skoraj) produkcijsko različico modela GT
Tudi Renault pod emisijskim drobnogledom