Novice

Opel Astra je odvrgla odvečno breme

Nova generacija Opel Astre bo precej lažja od predhodnice – morda so jo tudi zaradi tega pri predstavniku znamke predpremierno simbolično pokazali na vrhu Krvavca.

Jesenski Frankfurt bo prizorišče še ene pomembne premiere v segmentu C, nove Opel Astre, ki se bo javnosti pokazala v vitkejši in učinkovitejši različici. Pri znamki bodo tako končno zaprli usta kritikom, ki so Astri v preteklosti zamerili preveliko lastno maso, mi pa smo si prvo lepotico nove vrste lahko ogledali ta teden v družbi predstavnikov Oplove trgovske mreže na posebnem dogodku na zgornji postaji krvavške žičnice.

Novo Astro je pred dvema letoma, prav tako v Frankfurtu, najavil koncept Monza, za katerega je Karl-Thomas Neumann takrat izjavil, da je avtomobil Oplove prihodnosti. Prihodnost je prišla, Astra pa bo v novi generaciji od 120-200 kg lažja, kar s seboj prinaša tudi bistvene izboljšave v učinkovitosti.

Pri tem ima poglavitno vlogo nova, vitkejša zgradba; za petino lažji je osnovni del zgradbe, dodatnih 50 kilogramov je bilo prihranjeno z novo zasnovo elementov podvozja iz posebej lahkega jekla, kompaktnejši je pomožen nosilni okvir, spremenjeni so elementi vpetja prednjih in zadnjih koles, obloge dna vozila pa so nadomestili z optimizacijo aerodinamike elementov podvozja in pogona. Dodatne prihranke so dosegli z manjšima previsoma, četrtino lažjim izpušnim sistemom, nižjo maso platišč in pnevmatik ter bolj kompaktnim zavornim sistemom.

K povečani učinkovitosti so prispevali sodobni menjalniki in motorji nove generacije, za premierno vgrajen znamkin motor 1.4 Ecotec Direct Injection Turbo, z blokom motorja iz aluminija, pa navajajo, da ima celo občutno manjšo maso, kot ostali primerljivi motorji.

Astra bo v sveži podobi od predhodnice skoraj pet centimetrov krajša (4,37 m), dva in pol centmetra nižja (1,48 m) ter malenkost ožja (1,81 m).  Kljub temu pri Oplu zatrjujejo, da prostora v notranjosti ne bo primanjkovalo, sami pa se boste o tem lahko prepričali novembra, ko bo model uradno predstavljen na našem trgu.

Avtomobilizem.com (Vir: Opel. Foto: Uroš Modlic, Urška Radolović, Opel.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Opel Astra je odvrgla odvečno breme"


Bucko99
8 leta 7 meseci nazaj

Zdaj bo pa spet rjavela, ko bo preslab pleh 🙂

 
Zvezdnik Le Mansa v Ljubljano pospremil novi Audi A4
Smart Fortwo s platneno streho