Novice

»Branilec« se poslavlja v stilu

V letošnjem letu se končuje era enega najbolj legendarnih terenskih avtomobilov na svetu – Land Roverjevega Defenderja. Pri angleškem specialistu za terenska vozila ga obeležujejo z ogromno peščeno sliko, narisano v Red Wharf Bayu v Walesu s pomočjo šestih Defenderjev ter s tremi posebnimi modeli.

Leta 1947 je Maurice Wilks, glavni oblikovalec pri podjetju Rover, na obali valižanskega otoka Anglesey narisal prve skice legendarnega terenca, ki je bil na začetku mišljen kot kmetijski stroj v povojni Veliki Britaniji; 67 let kasneje je na istem mestu umetniška skupina »Sand In Your Eye« ustvarila s pomočjo šestih Defenderjev na obali silhueto legendarnega Land Roverja, a je umetnino že v nekaj minutah sprala plima.

Ker zaradi vse strožjih okoljevarstvenih in varnostnih standardov Defender ni več zmogel slediti toku sodobnega časa, so se pri angleškemu proizvajalcu, ki je sicer pod okriljem indijskih lastnikov, odločili, da ga koncem letošnjega leta pošljejo v pokoj. Direktor podjetja, Nick Rodgers, pa že obljublja, da bodo še letos pokazali njegovega naslednika.

Hkrati so na trg poslali tri posebne modele, imenovane »Celebration Series«. V začetku aprila bo na trgu model Defender Autobiography v omejeni seriji 180 vozil. Kratka različica bo imela še posebej luksuzno notranjost, oplemeniteno z usnjem Windsor, 2.2-litrskemu turbodizlu pa bodo povečali moč iz 122 na 150 KM. V Nemčiji bo limitirana verzija stala 64.000 evrov.

Ljubiteljem prvih serij bo na voljo Defender Heritage, ki bo prepoznaven po bledo zeleni barvi karoserije ter beli strehi (kot prvi modeli). Proizvedenih bo 2.654 avtomobilov, cena pa se bo gibala med 40 in 45.000 evri. Avgusta bo na voljo še Defender Adventure s 122-“konjskim” motorjem, ki bo še bolj terensko nastrojen (Goodyear-MT/R terenske pnevmatike, dodatne zaščite karoserije, …). Proizvedenih bo 2.277 modelov, s ceno med 40.000 in 45.000 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: motor-talk.de. Foto: Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "»Branilec« se poslavlja v stilu"


xandrej
9 leta 2 meseci nazaj

Pa to ni za avtocesto to je terenec v pravem pomenu besede ne pa avtocestna križarka… To je terenec ne tile plastični ala SUV-i ko je od terenca samo dimenzija gum.

J.McLane
9 leta 2 meseci nazaj

In spet Blinder ves pameten. Je pa res da sem tudi sam imel bližnje srečanje na AC z enim takim defenderjem, ki mi je meni nič tebi nič zapeljal direktno na prehitevalni pas, seveda pri njegovih polžjih 100 kmh.

xandrej
9 leta 2 meseci nazaj

daj ne sanajaj

Blinder
9 leta 2 meseci nazaj

Bi bila ura. to zadevo niti nebi smeli več puščat na cesto, ker dela zastoje za seboj. S tem avtom tudi vozniki 90-50 vozijo 60-60

 
Za Renault Espace v Franciji vsaj 34.200 evrov
Rolls Royce uspešno že peto leto zapored