Zavarovalnice, kasko, cene, nasveti, registracija, tehnični pregledi...

Smurf
Nov uporabnik

Vračilo zavarovalnine in cestnine pri prodaji avta za dele

Napisal/-a Smurf Sr jun 13, 2012 10:50 am

Pozdrav.

Prodajam avto, ki je zavarovan praktično še celo leto in me zanima kako je z vračilom moje zavarovalnine. Vem, da če kupec sklene novo zavarovanje, svoji zavarovalnici predložim kopijo nove police in dobim znesek povrnjen. Kaj pa, če novi lastnik avta sploh ne zavaruje in ga prodaja po delih?

Zanima me tudi, kako je v tem primeru z vračilom sorazmernega dela cestnine? Ali sem prav razumel, da se cestnina po novem prodajalcu vrne avtomatsko že takoj ob prodaji (npr. na tehničnih pregledih) in da sploh ni več možno novemu kupcu "pustiti" svoje cestnine? Je enako v primeru, da gre avto za dele in torej kupec avta sploh ne registrira ponovno?

Še to - kje je najceneje opraviti prepis: na tehničnih pregledih, kje drugje, ...?

Hvala in LP.

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Re: Vračilo zavarovalnine in cestnine pri prodaji avta za de

Napisal/-a f.taunus Sr jun 13, 2012 11:22 am

Pri prodaji se vozilo v vsakem primeru odjavi iz prometa. Ti obdržiš kopijo odjavljene prometne, ki ti je osnova za prekinitev in vračilo zavarovalne premije.
Novi lastnik pa ga lahko obdrži odjavljenega, ali pa na novo registrira.

Smurf
Nov uporabnik

Napisal/-a Smurf Sr jun 13, 2012 12:13 pm

Si prepričan?

Ker pri zavarovalnici pravijo, da potrebujem tudi kopijo nove zavarovalne police, ki pa jo v primeru prodaje po delih seveda ne bo. Ali je to pomembno le zaradi prenosa "bonusa" na novo zavarovanje?

Smurf
Nov uporabnik

Napisal/-a Smurf Sr jun 13, 2012 1:12 pm

Pa še to - v primeru, da se prodanega avta ne bo registriralo+zavarovalo ampak ga bo kupec prodajal po delih: je bolje, da avto odjavim jaz in ga potem "odjavljenega" prodam brez prepisa na UE oz. tehničnih, ali da se normalno naredi prepis na?

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus Sr jun 13, 2012 5:40 pm

Smurf je napisal/-a:Si prepričan?

Ker pri zavarovalnici pravijo, da potrebujem tudi kopijo nove zavarovalne police, ki pa jo v primeru prodaje po delih seveda ne bo. Ali je to pomembno le zaradi prenosa "bonusa" na novo zavarovanje?

Zagotovo prepričan. Delam na zavarovalnici, tako da ti pišem zanesljive informacije. Tudi pri prenosu bonusa ne potrebuješ nič drugega, kot dokazilo da je vozilo na predhodni polici odjavljeno (oziroma je polica prekinjena).

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus Sr jun 13, 2012 5:45 pm

Smurf je napisal/-a:Pa še to - v primeru, da se prodanega avta ne bo registriralo+zavarovalo ampak ga bo kupec prodajal po delih: je bolje, da avto odjavim jaz in ga potem "odjavljenega" prodam brez prepisa na UE oz. tehničnih, ali da se normalno naredi prepis na?

Vozilo v vsakem primeru odjaviš ti. Od julija 2011 je spremenjen postopek prepisa vozil (prej se je vozilo lahko prodalo tudi neodjavljeno). Od 7/2011 pa prodajalec in kupec napišeta kupoprodajno pogodbo (katera se več NE overja, obrazec se lahko kupi v knjigarni), potem pa morata biti oba prisotna na UE ali tehničnih, kjer prodajalec odjavi vozilo, kupec pa se izjasni ali ga bo registriral ali pa pustil odjavljenega (v tem primeru mora podati izjavo o lokaciji vozila).
Vrni se na Zavarovanje in registracija vozil

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov