Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Re: vw passat ali mazda 6

Napisal/-a Polo78 Pe mar 01, 2013 2:06 pm

Če zmoreš, dodaj še nekaj malega € in pri Mazdi poglej za 2.2 dizla. Pojavili so se v začetku leta 2010 še pred faceliftanim modelom. Ta motor ima več navora, je bolj uglajen, tišji, ima manjšo porabo, DPF filter novejše generacije in kar je najpomembneje ima verigo, torej odpade dokaj drag veliki servis. Sam si lastim "šestico" s takim motorjem in ga lahko samo pohvalim. Po skoraj 30.000 prevoženih km brez enega samega problema, poraba pa malenkost pod 6 litrov.

Nekdo je omenil drage servise: Za običajen redni servis sem dal dobrih 190 €, s tem da sem se zmenil, da olje prinesem s sabo. Za tak avto se mi to ne zdi veliko oz. povedano drugače, evropska konkurenca (tudi Passat) tu ne bo kaj dosti cenejša, če sploh.

Seveda pa je pri rabljenih potrebno biti zelo pazljiv. Za Mazde je znano, da so jih včasih na veliko uvažali iz Italije, jim prevrtavali km, rednih servisov ti avti niso nikoli videli, potem pa je folk jamral zakaj jim je motor zaribal pri 150.000 km (na 200.000 podlage). Vsak avto mora imeti t.i. elektronsko servisno knjižico oz. na razpolago morajo biti podatki od prvega kilometra dalje. Če jih ni, potem je velika verjetnost, da je prodajalec nategun in od takega samo proč! :idea:

Če te še kaj konkretnega zanima glede samega avta pa le z vprašanji na dan, da ne bom sedajle predolg in razlagal vse živo. ;)
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Pe mar 01, 2013 2:21 pm

Teh 190€ je z oljem vred? Kakšni so kaj intervali in kdaj ima kakšne večje servise?
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Pe mar 01, 2013 2:27 pm

kaines je napisal/-a:@fare hvala za pojasnila se bom pazil... sem pa ze zacel malo razmislati o bencinarju, vendar je samo 1 bencinar na internetu :)

@~toMmy~ avto mislim imeti vsaj 5 6 let ce bo delal tako kot treba, ker se mi neda na vsake 2 3 leta zajebavat z tem zadevam :) je pa tako da bom avto kupil cez kake 2 mesca, vendar sem ze sedaj zacel gledati ponudbo da vidim ce je kaj pametnega in ce se bo najdlo kaj bom vzel... vendar kakor spremlam je teh maz 6 karavanov bore malo na avto.net ...

Seveda je samo 1 benzinc na netu ker je normalno da se v sloveniji vozijo samo dizli. Varčen narod. Dokler ne pride do pizdarij! Potem pa vik in krik. Koliko pa je Pasatov benzincev? Glede na ponudbo pomoje zanemarljiv procent. Jaz se dnevno vozim 100km že več kot 10 let. Skoz sem imel dizle. In skoz delal velike in podobne izredne servise zaradi dizelske "občutljivosti". Pri Mazdi se lahko hudo opečeš še kupiš uvožen avto z 150tkom "podlage". Velika večina teh niti nima vodene el. knjižice in je bila servisirana kar tako po domače. In še ena zadeva je. DPF! Če je bilo noter vlivano ne ustrezno olje te čaka večen križ in strošek da se ti zmeša okoli tega. Izbira je skromna in od tega je pomoje le nekaj dobrih avtov. Zato pri benzincu pa čeprav je le eden lahko takoj izključiš večino "skritih dizelskih" napak ki se ponavadi pojavijo že 1 teden po nakupu. Kod pa pravi da ne moreš fijakati benzinca 5-6 let in ga potem prodati? Pa svetujem ti da se oglasiš kaj na Mazda forumu http://www.mazda-si.net/ in se sam prepričaš koliko je težav z dizli in koliko z benzinci!
lp.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe mar 01, 2013 6:53 pm

Po prebiranju Mazdinega foruma me ne mine volja do dizla, ampak do Mazde! =P Ena stvar, ki jo pozabljaš pri primerjavi dizel vs. bencinar, je to, da je bencinarjev bistveno manj (sploh takšnih z magičnimi kilometri) in imajo bistveno manj prevoženih kilometrov. Če bi bil cel kup uvoženih bencinarjev s čudežnimi števci in pomanjkljivim vzdrževanjem, dvomim, da bi bil tako prepričan v njihovo zanesljivost! ;)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Pe mar 01, 2013 8:42 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Teh 190€ je z oljem vred? Kakšni so kaj intervali in kdaj ima kakšne večje servise?

Tako je, toliko je bilo vse skupaj z oljem vred. Intervali so 1x letno ali 20.000 km, pač kar prej pride. Štos je v tem, da je olje za te motorje z DPF filtri na pooblaščenih servisih precej drago, drugje se ga dobi 2x do 3x ceneje (gre za identično olje). In kakor slišim je situacija precej podobna tudi pri drugih znamkah. Pač servisi služijo na veliko s temi maržami.

Velikega servisa v obliki menjave jermena pri 2.2 dizlu ni, če se prav spomnim pridejo nekatere stvari pri 60k km oz. po 4 letih ali nekaj takega, bom ob priliki malo bolj natančno pogledal v servisno knjigo...
Antiznačkar po prepričanju

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx Pe mar 01, 2013 8:45 pm

Polo78 je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Teh 190€ je z oljem vred? Kakšni so kaj intervali in kdaj ima kakšne večje servise?

Tako je, toliko je bilo vse skupaj z oljem vred. Intervali so 1x letno ali 20.000 km, pač kar prej pride. Štos je v tem, da je olje za te motorje z DPF filtri na pooblaščenih servisih precej drago, drugje se ga dobi 2x do 3x ceneje (gre za identično olje). In kakor slišim je situacija precej podobna tudi pri drugih znamkah. Pač servisi služijo na veliko s temi maržami.

Velikega servisa v obliki menjave jermena pri 2.2 dizlu ni, če se prav spomnim pridejo nekatere stvari pri 60k km oz. po 4 letih ali nekaj takega, bom ob priliki malo bolj natančno pogledal v servisno knjigo...

Kje si to servisiral? Meni so rekli da ne smem svojega olja prinesti s seboj
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare Pe mar 01, 2013 9:14 pm

maniaxxx je napisal/-a:
Polo78 je napisal/-a:

Kje si to servisiral? Meni so rekli da ne smem svojega olja prinesti s seboj
Za te 2.0 dizle je "edino pravo" olje Mazda Dexeli DPF 5w-30 pa čeprav so poročali o precejšnjih pomanjkljivostih te čmige. Na uradnih jo prodajajo za vsaj 30€ liter če se ne motim. V prosti prodaji se dobi tudi za 7€ liter. 2.2 pa ima verigo in seveda nima velikega servisa je pa bilo pri prvih letnikih dosti težav z raztezanjem le te kar so seveda pod garancijo potem uredili. Zdajšnji Mazdin 2.2 pa je po moje eden najboljših dizlov kar jih je! lp.

thunderbolt
Uporabnik

Napisal/-a thunderbolt Pe mar 01, 2013 9:46 pm

Kaines - predlagam ti, da čim manj bereš komentarje, ker te bodo samo prestrašili in zmedli, da ti bo na koncu edini smiseln prevoz kolo. Za 20-25 tisoč km na leto je dizel čisto OK, sploh če se držiš določenih zadev. Ne vem, kje bi imeli drugi ekonomsko računico? Pri 40?? Če boš našel lep primerek (tudi iz uvoza se ga da - preverjeno!) in ga boš lepo vozil, potem z avtom nima bit kaj narobe - pa tudi če je, z razliko v porabi in ceni goriva (letno si vsaj 700€ v "plusu") imaš vsa popravila krita vnaprej. Po vseh možnih pravilih tega foruma, bi moralo 140 konjski dizel pri kolegovi mazdi čez havbo pognat, pa do zdaj ni imel niti ene težave.

kaines
Nov uporabnik

Napisal/-a kaines So mar 02, 2013 12:40 am

to sem se najbol bal, da ko bom bral komentarje da bom se bolj zmeden ;) ampak bom preveril te avtomobile ce so bili redno servisirani itd pa bomo potem videli kako in kaj.

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare So mar 02, 2013 7:44 am

Pa če pogledaš 6ke letnik 2009-2010 ki ti gredo noter v ceno ni niti ene Slovenske ali pa take ki jo prodaja kak koliko toliko "pameten" prodajalec. Če pa se že odločiš za nakup ti svetujem da jo pelješ a preventivni pregled na mazdo A-Cosmos ki so še dokaj resni pri mazdaških zadevah. lp.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic So mar 02, 2013 10:15 am

Polo78 je napisal/-a:Nekdo je omenil drage servise: Za običajen redni servis sem dal dobrih 190 €, s tem da sem se zmenil, da olje prinesem s sabo. Za tak avto se mi to ne zdi veliko oz. povedano drugače, evropska konkurenca (tudi Passat) tu ne bo kaj dosti cenejša, če sploh.

Sicer imam Golfa TDI, ampak za običajen redni servis (olje + filter) plačam na uradnem pooblaščenem VW servisu cca 100 EUR, s tem da ne nosim svojega olja tja (čeprav bom najbrž kar začel, pol bo pa sploh precej pod 100 EUR)... In ne vem, zakaj bi bilo za Passata kaj dražje, mašine so iste (no, jaz imam 1.9 TDI, v 2.0 TDI je najbrž kake pol litra olja več, kar pomeni dodatne stroške v rangu 10 EUR)...

Tako da ne vem kako vas pri drugih znamkah lahko tako svinjsko lupijo pri osnovnih servisih... (pogosto za vsakoletne servise slišim cifre v rangu 200-300 EUR, zdaj pa ne vem ali menjajo še kaj poleg olja - ko ljudi sprašujem, ne znajo nič konkretnega povedat, kaj vse so jim menjali, če je bilo še kaj poleg olja..)

P.S: aja drugače pa ne glede na to, pri izbiri Passat vs. Mazda 6, svetujem oba sprobat kateri ti bolj ustreza v vožnji itd. potem pa kupi tistega, kjer ti bolj ustreza in dobiš bolje ohranjen in vzdrževan primerek...
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So mar 02, 2013 10:20 am

Za polota TSI so mi iskali za PRVI servis na 15kkm cca 180€ na pooblaščene servisu. Da pa ima Mazda relativno drage servise se pa vseeno strinjam.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic So mar 02, 2013 10:33 am

maniaxxx je napisal/-a:Za polota TSI so mi iskali za PRVI servis na 15kkm cca 180€ na pooblaščene servisu. Da pa ima Mazda relativno drage servise se pa vseeno strinjam.

Kako to? A ni po prvih 15.000 km samo menjava olja (in filtra)? Ali so menjali še kaj? (sicer dvomim).

Recimo pred dnevi smo plačali podoben znesek (176 EUR) za servis Tourana (1.4 TSI), ampak je bila poleg olja menjana še zavorna tekočina, menjan protiprašni filter klime, pa še par malenkosti.. Če bi gledal samo menjavo olja in filtra, bi prišlo ene 110-120 EUR (vse skupaj, vključno delo in DDV).
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Marek_
Poznavalec foruma

Napisal/-a Marek_ So mar 02, 2013 10:40 am

@maniaxxx: X2, sicer Ibiza...

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx So mar 02, 2013 10:47 am

sonic je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:Za polota TSI so mi iskali za PRVI servis na 15kkm cca 180€ na pooblaščene servisu. Da pa ima Mazda relativno drage servise se pa vseeno strinjam.

Kako to? A ni po prvih 15.000 km samo menjava olja (in filtra)? Ali so menjali še kaj? (sicer dvomim).

Recimo pred dnevi smo plačali podoben znesek (176 EUR) za servis Tourana (1.4 TSI), ampak je bila poleg olja menjana še zavorna tekočina, menjan protiprašni filter klime, pa še par malenkosti.. Če bi gledal samo menjavo olja in filtra, bi prišlo ene 110-120 EUR (vse skupaj, vključno delo in DDV).

Samo olje in filter, ostalo so menjali že na izrednih servisih :mrgreen: . Bilo je to na a2s servisu v Celju. Sicer sem potem sam prinesel olje in šel na drug servis, kjer sem prišel skozi dosti ceneje ampak taka je bila cifra, ki so jo zahtevali, češ, da avto potrebuje posebno olje ( 5w 30 je res super duper posebno olje ja :roll: ) in je zato servis malo dražji....

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So mar 02, 2013 11:22 am

Bencinarja kupi in ga predelaj na plin pri profi majstrih, pa bo. ;)

Uporabniški avatar
fare
Poznavalec foruma

Napisal/-a fare So mar 02, 2013 11:28 am

Daedalus je napisal/-a:Bencinarja kupi in ga predelaj na plin pri profi majstrih, pa bo. ;)
:ne :ne :ne Mazda in plin nista dobra prijatlja. Tako, dolgoročno gledano!

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So mar 02, 2013 12:24 pm

fare je napisal/-a:
Daedalus je napisal/-a:Bencinarja kupi in ga predelaj na plin pri profi majstrih, pa bo. ;)
:ne :ne :ne Mazda in plin nista dobra prijatlja. Tako, dolgoročno gledano!

Preverjeno? Če je tako, potem res ni za delat to...

kaines
Nov uporabnik

Napisal/-a kaines So mar 02, 2013 2:46 pm

no malo sem se gledal in v rang 11k eu pride se citroen c5. Kako je pa kaj z tem avtom?

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ So mar 02, 2013 3:52 pm

Če ti je Mazda bolj všeč za vozit od Passata, potem resno dvomim, da ti bo C5 ustrezal, prej kak Mondeo ;)
Slika
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov