Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

ovinkar
Nov uporabnik

Kraj: Bela krajina

garancija rabljenega avta

Napisal/-a ovinkar So mar 31, 2007 1:19 pm

Avtohiše dajo za nekatere rabljene avte popuste 1 mesec. Dajo te popuste na avte za katere mislijo da je manj možnosti da se bodo pokvarli?

Uporabniški avatar
sandek
Uporabnik

Kraj: maribor-metropola

Napisal/-a sandek So mar 31, 2007 2:04 pm

po mojem ne

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem So mar 31, 2007 6:53 pm

To je samo marketinška fora. V resnici pripada vsakemu rabljenemu avtu, kupljenemu v avtohiši, minimalna garancija 3 ali 6 mesecev na kasnejše oz skrite napake, ne glede na to, kar oni obljubljajo. Zakon o varstvu potrošnikov. O tem je bilo že precej napisanega na forumu.

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Ne apr 01, 2007 12:25 pm

Esem (in še kdo drug), res vas prosim, da pripnete link, kje ste dobili podatek o min. garanciji. Sem klicala na zvezo za varstvo potrošnikov - garancijo morajo avtohiše dati za avte, mlajše od letnika 1998, minimalni gar. rok ni določen. Skrite napake - pri novem avtu dve leti, pri rabljenem eno leto.
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
INFINITI
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a INFINITI Ne apr 01, 2007 12:31 pm

Minimalna garancija ki ti jo morajo dati AH na nakup rabljenega je EN DAN.
2000 Hyundai Coupe 2.0 → 2003 Hyundai Coupe 2.0 → 1999 BMW 740i → 2009 BMW 530d M
→ 2010 Škoda Superb TDI → 2008 Renault Laguna Coupe GT 2.0T → 2016 KIA Sportage CRDi → 2021 KIA Xceed 1.5 T-gdi

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Po apr 02, 2007 8:39 am

18. člen
Garancijski list mora vsebovati zlasti naslednje podatke:
1. firmo in sedež proizvajalca,
2. podatke, ki identificirajo blago,
3. izjavo, da proizvajalec jamči za kakovost oziroma za brezhibno delovanje v garancijskem roku, ki začne teči z izročitvijo blaga potrošniku,
4. trajanje garancijskega roka,
5. firmo in sedež prodajalca ter datum izročitve blaga potrošniku,
6. najkrajši garancijski rok, ki ne sme biti krajši od enega leta, razen če gre za rabljeno blago, za katerega lahko prodajalec določi krajši garancijski rok;
7. čas po preteku garancijskega roka, v katerem je proizvajalec dolžan zagotavljati vzdrževanje, nadomestne dele in priklopne aparate, ki mora biti vsaj trikrat daljši od garancijskega roka.

37b. člen
Prodajalec ne odgovarja za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mineta dve leti, odkar je bila stvar izročena.

Če je predmet pogodbe med prodajalcem in potrošnikom rabljena stvar, ne odgovarja prodajalec za stvarne napake na blagu, ki se pokažejo potem, ko mine leto dni, odkar je bila stvar izročena.

Šteje se, da je napaka na stvari obstajala že v času izročitve, če se pojavi v roku šest mesecev od izročitve.

Tole je prekopirano iz zakona o varstvu potrošnikov. Torej, v primeru rabljene stvari lahko prodajalec določi gar. rok, ki je krajši od enega leta, nikjer pa ni določeno, kakšen je ta rok, se pravi, da je dejansko lahko en dan....
Res, prosim, če ima kdo drugačen podatek, naj ga prilepi, jaz sem pobrskala po zakonu in našla samo to. Bo verjetno marsikdo vesel.
Protonika ima bullbar.

minimiško
Nov uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a minimiško Po apr 02, 2007 11:18 am

Če je tako potem lahko avto v šestih mesecih razbijem, pa mi ga morajo popravit v garanciji. Ali v avto vgradim slab del , saj ga mi bo prodajalec zamenjal za novega?
V zakonu že piše tako, samo v praksi pa je bolj komplicirano ravno zaradi takih primerov kot sem napisal zgoraj in moraš vsako stvar dokazovat največkrat ti ostane inšpekcija, v najslapšem primeru sodišče, kar pa nanese toliko stoškov in živcevda moraš dobro premislit če se splača. :x
LP

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Po apr 02, 2007 12:19 pm

minimiško je napisal/-a:Če je tako potem lahko avto v šestih mesecih razbijem, pa mi ga morajo popravit v garanciji. Ali v avto vgradim slab del , saj ga mi bo prodajalec zamenjal za novega?
V zakonu že piše tako, samo v praksi pa je bolj komplicirano ravno zaradi takih primerov kot sem napisal zgoraj in moraš vsako stvar dokazovat največkrat ti ostane inšpekcija, v najslapšem primeru sodišče, kar pa nanese toliko stoškov in živcevda moraš dobro premislit če se splača. :x

Ne vem, če je sploh vredno, da ti odgovorim. Če si kdaj v življenju kupil novo stvar, poglej, kaj piše v garancijskih pogojih.
Dokazovanje skritih napak je določeno obdobje na strani prodajalca (zdaj iz glave ne vem, kakšen je ta rok), potem pa na strani kupca.
Garancija in skrite napake sta dva pojma.
Protonika ima bullbar.

minimiško
Nov uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a minimiško Sr apr 04, 2007 9:16 pm

Ja če gre za novo stvar, z garancijo ni problema, če pa kupiš rabljen avto so pa vsi ti zakoni bolj metanje peska v oči kupcov, saj je avto potrebno preiskusit in pregledat , iskati skrite napake pred nakupom in ne potem. In če ti prodajalec pove za neko napako potem pa ga ti čez nekaj časa kličeš, da ima avto napako gre po mojem mnenju zgolj za izsiljevanje.
LP

Uporabniški avatar
Dariooo
Poznavalec foruma

Kraj: Koper

Napisal/-a Dariooo Sr apr 04, 2007 9:40 pm

nisem bral cele teme, ampak samo prvi post.fora v garanciji rabljenih avtomobilov je v zakonu, da ko kupis pri uradnem prodajalcu mores po zakonu dobit nekaj garancije...ta nekaj je minimalno 1 dan do neskoncno.....tko da odvisno od avtohise, koliko ti da ;)
LP
Slika

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Če apr 05, 2007 7:28 am

minimiško je napisal/-a:Ja če gre za novo stvar, z garancijo ni problema, če pa kupiš rabljen avto so pa vsi ti zakoni bolj metanje peska v oči kupcov, saj je avto potrebno preiskusit in pregledat , iskati skrite napake pred nakupom in ne potem. In če ti prodajalec pove za neko napako potem pa ga ti čez nekaj časa kličeš, da ima avto napako gre po mojem mnenju zgolj za izsiljevanje.

Prodajalci so znani po tem, da ti odkrito priznajo, kaj vse se je dogajalo z avtom in kaj vse bi bilo treba poštimat.
Eno je kupovanje rabljenega avta (o tem bi lahko kdo napisal doktorat), drugo so pa zakoni v zvezi s tem. Prodajalec ima določene obveznosti in dobro je, če kupci to vemo. Amen. Ne velja samo za avte.
Protonika ima bullbar.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če apr 05, 2007 7:38 am

Protonika, daj link na zakon

protonika
Stalni uporabnik

Napisal/-a protonika Če apr 05, 2007 10:45 am

Protonika ima bullbar.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov