Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

lachesis
Nov uporabnik

Družinski karavan za 10k - toyota avensis / mazda 6 / ...?

Napisal/-a lachesis Ne sep 04, 2011 5:06 pm

Pozdravljeni!

Kupujemo rabljen družinski avto, proračun je 10000 eur.
Vožen bo predvsem za daljše relacije ven iz mesta, v mestu bolj poredko (uporabljamo jpp).
Letnih kilometrov bo predvidoma relativno malo, bi pa rad da avto čim dalj traja in da so servisi čim bolj poceni.

Zaenkrat smo nekako zožili izbiro na kandidate:
- mazda 6 2.0 dizel
- toyota avensis 2.0 ali 2.2 D4D

Oba se dobi letnik 2006-2007 in okoli 90-130 000 km za to ceno.

Razmislek je bil tudi o mazdi 5, mogoče tudi peugeot 407 (ta je mi je bil nekoliko premehak ko sem ga vozil), ford focus karavan (tega se dobi tudi letnik 2008 pa 80.000 km)...

Ravno tako me zanimajo izkušnje z avti iz uvoza - bila sva pri enem prodajalcu (avto cesar v lj) kjer so rekli, da avte uvažajo od lizinških hiš z Nizozemske, pa ne vem, kaj naj si mislim o tem.
Eni drugi jih uvažajo z italije (en avensis in mazda 5 ki sva jih gledala sta bila iz italije) - pa baje da to ni najbolje, da kilometri velikokrat ne štimajo pa da niso redno servisirani kljub knjižicam... je to bolj fama ali je kaj na tem?
Zadnjič spremenil lachesis, dne Ne sep 04, 2011 5:25 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
MacAudio
Uporabnik

Kraj: Celje

Re: Družinski karavan za 10k - toyota avensis / mazda 6 / ..

Napisal/-a MacAudio Ne sep 04, 2011 5:14 pm

Pri Mazdi je servis dražji kot pri Toyoti, če je govora o vožnji na uradnega. Drugače smo meli doma Mazdo 5(2007), 2.0D in smo imeli težave z DPFom ter doživeli 2 vpoklica. Menjalnik je tudi bil zelo kritičen, saj se je zelo zatikal, ko je bil avto hladen. Pri hiši pa je bila tudi Toyota Avensis(2003), 2.0D4D, ki je čudovito služila, razen njene sprednje luči, ki smo jih menjali 3x, po faceliftu, teh težav ni bilo več. Sicer pa z nobenim izmed naštetih avtov ne moreš zgrešit.
TSI+DSG = T.N.T.!! ;-))

lachesis
Nov uporabnik

Napisal/-a lachesis Ne sep 04, 2011 5:28 pm

...Težave z DPF-om?
Ko sva vozila mazdo 5 je gorela lučka DPF, trgovec je rekel da je to od delcev ki se naberejo v filtru ker avto stoji, in da ko se pelje avto na avtocesto se ugasne... potem sem malo gledal pa videl da DPF lahko pomeni resno napako na motorju? Lahko mogoče kdo pove kaj več o tem?

Lp

Uporabniški avatar
dottore
Stalni uporabnik

Kraj: "sončna stran Slavnika"

Napisal/-a dottore Ne sep 04, 2011 7:01 pm

lachesis je napisal/-a:Pozdravljeni!

Letnih kilometrov bo predvidoma relativno malo, bi pa rad da avto čim dalj traja in da so servisi čim bolj poceni.

Ne kupuj dizla za par kilometrov, ker so servisi pri bencincih veliko bolj poceni. Pri uvoženih avtih se ponavadi pojavljajo različne težave, ki se pri 90-130 000km ne bi smele. :roll: Zato bodi ZELO previden! Dobro bi bilo poiskat kakšen avto s slovenskim poreklom in po možnosti tudi od prvega lastnika.

Gledaš pa verjetno to mazdo http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=4798547&show=1.

Dodaš še 1000€ pa imaš res lepega avensisa http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5124510&show=1 :)

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Ne sep 04, 2011 7:04 pm

ka pa opel vectra?
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 Po sep 05, 2011 1:38 pm

Za malo letnih kilometrov (o kakšni številki se sploh pogovarjamo?) tudi sam odsvetujem dizla, sploh pa Mazdo letnika 2006-2007, ki ima prvo generacijo DPF filtra, ki je povzročal nemalo težav (novejše teh problemov nimajo več). Kako je s tem filtrom pri Toyoti, ne vem. Sicer je Mazda odličen avto (sam sem imel prejšnjo šestico bencinarja), če najdeš dober primerek, ne bi smelo bit nikakršnih problemov. Izogibaj se uvoženih, ker je velika možnost, da imajo prevrtene kilometre in vprašljivo vzdrževanje. Zaradi tega jih je ene par tudi zaribal. Za več informacij pa priporočam obisk Mazda foruma. ;)

MacAudio je napisal/-a:Drugače smo meli doma Mazdo 5(2007), 2.0D in smo imeli težave z DPFom ter doživeli 2 vpoklica. Menjalnik je tudi bil zelo kritičen, saj se je zelo zatikal, ko je bil avto hladen.

Tu je treba omenit, da je imela Mazda 5 slabši menjalnik kot Mazda 6. Vozil sem tudi petico in razlika je bila kar očitna, so pa enako ugotovili tudi v raznih testih, meddrugim so zapisali tole:

Mogoče je imela Petica nekaj smole, da smo se vanjo usedli po Šestici. Brez kančka slabe vesti lahko potrdimo, da je v Mazdi6 menjalnik bistveno (res bistveno! ) boljši. Predvsem pa nežno prehaja iz prestave v prestavo, medtem ko je bilo vsaj v testni Mazdi5 to početje bolj boj s stisnjenimi zobmi kot pa prijetno opravilo.

Vir: http://www.avto-magazin.si/avtomobilski ... 3-tx-plus/
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po sep 05, 2011 1:47 pm

Za družinskega karavana bi si jaz vzel subaru legacy 2.0 z veliko opreme. In to bencinarja. Servisna ura na uradnem servisu je okoli 25 evrov, tako da sami servisi so poceni, vzdrževanja pa ni veliko - redni servisi, izrednih je zelo malo ali 0.
Avto je robusten, kvalitetno izdelan in zanesljiv. Prostora ima pa ogromno.
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5062168&show=1

Sam sem si vzel sicer malo starejšega (letnik 2000), pa sem v desetih dneh od kar ga imam naredil 2500km brez problemov.
Old subarus never die, they just get faster!

lachesis
Nov uporabnik

Napisal/-a lachesis To sep 06, 2011 6:26 am

mmikolj, si precej zadel :)
samo tole toyoto mi je nekdo včeraj zmaknil... tako da iščemo naprej.
Mogoče se celo nekoliko bolj nagibam k toyoti, našel sem še eno podobno, tudi 2007, samo ima že 160000 km... pa ne vem kaj naj si mislim. Baje da toyote imajo itak ketno ne jermena in da brez problemov delajo do 300000 km... moram malo razmislit.

Subaru... po pravici povedano ni prišel v ožji izbor, nisem ga niti vozil in nekako nimam izdelanega mnenja o znamki ali avtu...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu To sep 06, 2011 7:05 am

lachesis je napisal/-a:Subaru... po pravici povedano ni prišel v ožji izbor, nisem ga niti vozil in nekako nimam izdelanega mnenja o znamki ali avtu...

Če bi izbiral med toyoto, mazdo in subarujem, definitivno vzamem subaruja. Ker iščeš prostornost in legacy ima več prostora od obeh tekmecev (legacy 4.80m, mazda 4.77m, toyota 4.69m). Po zanesljivosti sta mazda in subaru pred toyoto, ker toyota ni več tisto kar je nekoč bila. Po višini vzdrževanja pa imata oba nižje stroške vzdrževanja kot toyota.
Sam imam s toyoto slabe izkušnje - jo sicer še imamo, ampak bolj ko ne stoji (5000km na leto), ker je vse kar crkne 3x dražje od ostalih avtomobilov, ki so doma. Crkne pa danes lahko vsak in toyota ni nič boljša. Primerljiv servis (redni - olje svečke filtri) je za subaru-ja 2.0 okoli 80 evrov za toyoto 2.0 pa 170 evrov, ker je 4 litre olja 96 evrov na uradnem servisu, medtem ko je za subaruja 35 evrov 4 litre na uradnem servisu.

Mogoče bi moral it na testno vožnjo. Probaj, ne bo ti žal.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Polo78
Poznavalec foruma

Kraj: Cockpit

Napisal/-a Polo78 To sep 06, 2011 8:27 am

To se pa tudi strinjam, Subaru je res kvaliteten avto a vse prevečkrat prezrt pri Slovencih, ki padamo na saj vemo katere znamke... :|
Antiznačkar po prepričanju

Uporabniški avatar
zgagaxxl
Novinec

Kraj: Na sončni strani Alp

Napisal/-a zgagaxxl To sep 06, 2011 9:11 am

Sam sem bil lani pred istim vprašanjem. Imel sem v planu MOndeo, Mazda6 ali Avensis letniki 2007-2008.
Vse kar je uvoženo je bilo stolčeno s sumljivi kilometri. Na koncu sem iskal samo še SLO vozila in našel
odličen primerek Octavia combi 1,9TDI. Drugače pa ti ne ostane drugega, kot pa da se voziš okoli in
izluščiš najbolj ohranjen primerek. S kilometri iz lizing hiš je tako, da so lahko realni in tudi delani servisi,
lahko pa boš naletel na goljufa. Nikoli ne veš. Imaš pa pri Toyoti od letnika 2007 elektronske servisne
knjige in lahko preverijo zgodovino na vsakem Toyota servisu. Sem tudi sam preverjal en Avensis in se
potem nisem odločil za nakup. Avto je v 1/2 leta naredil 60.000km potem pa v naslednjih 2 letih samo
še 8.000 km. Ali je avto stal 2 leti ,ali pa servisi niso bili delani is bili potem zbiti?! Glede vožnje pa se
usedi v avto in ga pelji. Če ti prodajalec tega ne omogoči, je lahko z avtom že v štartu kaj narobe...
*** Hoy do I print my voice mail? ***
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov