Debate, ki niso vezane na ostala področja...

zzitop
Uporabnik

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a zzitop Po feb 10, 2014 4:15 pm

Ne poznam tvojih dogodivščin čisto podrobno, a dobro bi bilo, da G1 za začetek pisno utemeljiš svoje zahteve. Da ne boš spet večkrat tja hodil.
Če se ne motim, se te tvoje težave že dolgo vlečejo oz. vsake toliko časa pojavljajo.

LP

evilfury
Uporabnik

Napisal/-a evilfury Po feb 10, 2014 4:20 pm

Jim že pišem dopis seveda. Itak imam pa za dva lista reklamacijskega zapisnika.

Nejko
Novinec

Napisal/-a Nejko Po feb 10, 2014 10:11 pm

evilfury je napisal/-a:Jim že pišem dopis seveda. Itak imam pa za dva lista reklamacijskega zapisnika.

Zanimivo. Čakamo na nadaljevanje...osebno pa ti želim, da zadevo rešiš čim prej...upam, pa, da jih bo izučilo. Vseeno pa (mogoče v prihodnosti) razkrij, kaj je bilo narobe in kaj so na G1 za?ebali.

Uporabniški avatar
žuža
Nov uporabnik

Napisal/-a žuža To feb 11, 2014 8:58 am

Zavoli sistem.
Vse super delalo, brez cukanja brez težav ... zamenjani so bili pred kratkim injektorji. Slišal da je to zimo bilo dost problemov s tem.
Super delalo - do včeraj.

Vozil se domov, šel spotoma na Petrol tankat (čeprav imel še za cca 50km plina v tanku), napolnil do konca ... tik preden sem prišel do doma (ravn nekje 50km, naključje!?) mi je izklopilo plin, začelo hitro piskat (kot to naredi, ko zmanjka plina in preklopi na bencin). Poskušal sem ročno nazaj preklopit na plin, pa ne gre. Če sedaj preklopim, mi počasi izmenično piska, hkrati izmenično utripa lučka za plin in za bencin na indikatorju.

Morda kdo ve kaj bi lahko bilo narobe?

Sicer sem klical serviserja, ga bom danes peljal tja da priklopi na računalnik, da vid kva bi lahko bilo ...

No do popoldneva me firbec matra, pa če ima kdo kakšne izkušnje tle ... :)

lp,
žuža
Vozim na plin ter za okolje in denarnico skrbim.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To feb 11, 2014 8:04 pm

Ekonomika plinske vgradnje na hrvaškem (očitno se ne izplača):
http://www.presretac.com/automobili/vij ... -1562.html

Je tudi pri nas višja cestnina, če voziš na avtoplin?

EDIT:
Vidim, da je izračun napačen: Enostavno so vzeli, da porabi 2 l več plina, kar ni ravno pravilno. Računati bi morali v %. Torej 6,4 * 1,22 = cca 7,8 l.

Torej:
6,4l bencina/100km
7,8l plina/100 km

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl To feb 11, 2014 8:19 pm

zzitop je napisal/-a:Je tudi pri nas višja cestnina, če voziš na avtoplin?

A to je na Hrvaškem? :shock: Ker če je, potem so še bolj Balkanci kot mi.
V Italiji imaš recimo manjšo takso (ali olajšavo ob vgradnji, sem že pozabil), ker je vozilo bolj ekološko.

Sicer pa je bil par let nazaj plin dol res bistveno cenejši in je bila kalkulacija jasna. Sedaj pa ni več vse tako čisto.
Še več pametovanj na Mtl blog.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To feb 11, 2014 8:26 pm

" da ćete godišnje platiti 500 kuna više kod registracije (jer u cijenu plina nije uračunata cestarina kao kod ostalih goriva)"

Tako jaz to razumem. 500 kun dodatka. Ampak to je res preveč, skoraj 70 EUR :shock: Res pa je bil tam še pred kratkim liter plina 10 centov ceneje.

notic
Nov uporabnik

Napisal/-a notic To feb 11, 2014 8:27 pm

Poraba plina je cisto odvisna od avtomobila do avtomobila. tudi sam imam porabo na plin z lahkoto 2 litra visjo pri ne prevec divji voznji (120/h max) in vseskozi avtocesta, ampak se zaradi tega ne sekiram, ker se zmeraj porabim dosti dosti manj € kot pa bi jih za bencin.
pri cca. 4500-5000km na mesec zal nisem uspel najti nobene druge pametne in cenovno sprejemljive resitve.

Edina slaba stran,ki jo ima plin je ta,da morem zdaj vsaj 3krat na teden tankati. =P
Zadnjič spremenil notic, dne To feb 11, 2014 8:31 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To feb 11, 2014 8:29 pm

2 l več pri porabi bencina 10l/100 km je normalno. Pri porabi 5 l/100 km pa več ni normalno. Nam zaupaš porabo na bencin in porabo na plin?

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl To feb 11, 2014 8:35 pm

notic je napisal/-a:pri cca. 4500-5000km na mesec zal nisem uspel najti nobene druge pametne in cenovno sprejemljive resitve.

Pri taki kilometrini je edina rešitev dizel. Sicer moraš res vsak drugi dan tankat. Tudi cenovno si po moje zelo blizu. Razen, če gre za kakšne eksote v smislu A8, ki jih z bencinskim motorjem za teboj mečejo, z dizlom pa se še vsaj za silo prodajo za približno normalno ceno.
Še več pametovanj na Mtl blog.

notic
Nov uporabnik

Napisal/-a notic To feb 11, 2014 8:37 pm

Recimo pri mojem stilu voznje 100-110/h po avtocesti vsak dan ista trasa cca.180km je poraba sledeca 6,5l pri bencinu, 8,5l plin.
Pri voznji 110-120/h so stevilke sledece 7,1 bencin; 8,9 plin.

gre pa za hyndai elantro (115KM) z vgrajenm prins sistemom (53L tank).
Zadnjič spremenil notic, dne To feb 11, 2014 8:48 pm, skupaj popravljeno 3 krat.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To feb 11, 2014 8:38 pm

Edino če imaš mlinček. Pri Puntotu je toroidni tank za 600 km. :D

notic
Nov uporabnik

Napisal/-a notic To feb 11, 2014 9:08 pm

Tudi sam ponavadi ciljam na 600km z podaki iz prejsnjega posta. torej 53L tank in zmerna umirjena voznja.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Sr feb 12, 2014 12:50 am

Ampak skok porabe iz 6,5 na 8,5 pri umirjeni vožnji je vsekakor prevelik. Mislim da nekaj ni kot bi moralo biti. Kaj bi bilo narobe, ne vem. Morda si že kaj opisal, a teme ne sledim stalno.
Upam da nimaš večpolnih svečk, da so dokaj nove in da so kabli v tip top kondiciji. Če bi znali biti stari, jih zamenjaj z dobrimi (Bougicord, Beru,..)
Pol pa na servis na natančne kalibracije.

Uporabniški avatar
žuža
Nov uporabnik

Napisal/-a žuža Sr feb 12, 2014 7:54 am

žuža je napisal/-a:Zavoli sistem.
Vse super delalo, brez cukanja brez težav ... zamenjani so bili pred kratkim injektorji. Slišal da je to zimo bilo dost problemov s tem.
Super delalo - do včeraj.

Vozil se domov, šel spotoma na Petrol tankat (čeprav imel še za cca 50km plina v tanku), napolnil do konca ... tik preden sem prišel do doma (ravn nekje 50km, naključje!?) mi je izklopilo plin, začelo hitro piskat (kot to naredi, ko zmanjka plina in preklopi na bencin). Poskušal sem ročno nazaj preklopit na plin, pa ne gre. Če sedaj preklopim, mi počasi izmenično piska, hkrati izmenično utripa lučka za plin in za bencin na indikatorju.

Morda kdo ve kaj bi lahko bilo narobe?

Sicer sem klical serviserja, ga bom danes peljal tja da priklopi na računalnik, da vid kva bi lahko bilo ...

No do popoldneva me firbec matra, pa če ima kdo kakšne izkušnje tle ... :)

lp,
žuža

Rešena stvar. Magnetni ventil pr uparjalniku je bil hin.

Pohvale servisni ekipi Trilar v Kranju. Hitro in fajn rešeno. :bow

Avto dela kot je treba. ;)

lp,
žuža

haimer
Nov uporabnik

Napisal/-a haimer Sr feb 12, 2014 8:34 am

Lep pozdrav!
Že nekaj žasa spremljam vaš forum in opažam da kar veliko veste o avtoplinu. Upam da boste tudi meni pomagali rešiti moj problem. :D
Pred dobrima dvema letoma sem tudi sam kupil avto na plin - Golf 2 1.6b z vgrajeno plinsko napravo BRC venturi. Sistem je neverjetno enostaven in ves čaš deluje brez težav. Avto večino časa užigam kar na plin brez težav (razen pozimi kadar je -15 oziroma poleti ko je +35 takrat moram avto vžati na bencin =P). Problem se mi je pojavil ko sem zamenjal filter za zrak in potem sem še malo prestavljal ventil s karetim spreminjaš razmerje plina in zraka. Prej sem imel porabo okrog 8l/100km zdaj pa je poraba narasla na 10l oziroma še malo več. Zanima me kolikšno je pravo razmerje zrak/plin da je izgorevanje najboljše in kako bi lahko jaz to nastavil. Ima mogoče kdo kakšne izkušne s temi napravami?

Uporabniški avatar
žuža
Nov uporabnik

Napisal/-a žuža Sr feb 12, 2014 9:04 am

notic je napisal/-a:Recimo pri mojem stilu voznje 100-110/h po avtocesti vsak dan ista trasa cca.180km je poraba sledeca 6,5l pri bencinu, 8,5l plin.
Pri voznji 110-120/h so stevilke sledece 7,1 bencin; 8,9 plin.

gre pa za hyndai elantro (115KM) z vgrajenm prins sistemom (53L tank).

Preveč ...
Jaz sem imel prej na bencinu porabo 6,8l sedaj na plinu pa cca 8 do 8,1l

lp,
žuža

veqlargh
Nov uporabnik

Napisal/-a veqlargh Sr feb 12, 2014 9:41 am

žuža: mogoče veš, kolk pride pri Trilarju redni servis? Če slučajno tja furaš :)

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop Sr feb 12, 2014 11:29 am

haimer je napisal/-a:Lep pozdrav!
Že nekaj žasa spremljam vaš forum in opažam da kar veliko veste o avtoplinu. Upam da boste tudi meni pomagali rešiti moj problem. :D
Pred dobrima dvema letoma sem tudi sam kupil avto na plin - Golf 2 1.6b z vgrajeno plinsko napravo BRC venturi. Sistem je neverjetno enostaven in ves čaš deluje brez težav. Avto večino časa užigam kar na plin brez težav (razen pozimi kadar je -15 oziroma poleti ko je +35 takrat moram avto vžati na bencin =P). Problem se mi je pojavil ko sem zamenjal filter za zrak in potem sem še malo prestavljal ventil s karetim spreminjaš razmerje plina in zraka. Prej sem imel porabo okrog 8l/100km zdaj pa je poraba narasla na 10l oziroma še malo več. Zanima me kolikšno je pravo razmerje zrak/plin da je izgorevanje najboljše in kako bi lahko jaz to nastavil. Ima mogoče kdo kakšne izkušne s temi napravami?

Ne vem točno za tvoj primer, ampak gotovo se ti je premenilo razmerje s pretočnejšim filtrom zraka.
Nastavlja pa se verjetno podobno kot včasih frgazer. Recimo vem za Landi Renzo. Dati ga je bilo potrebno na 3.000 do 3500 obratov/min, ob tem pa si zapiral dotok plina. Na neki stopnji se je zgodilo, da so obrati padli. Nato si zavrtel nazaj, in točno tam, kjer so obrati prišli na prejšnjo vrednost, je bil optimum (lamda faktor =1). Če dodaš še malo plina, ni več efekta na preformanse, poraba pa je večja. To se ti verjetno sedaj dogaja. Isto si ponovil še z drugim vijakom za prosti tek. Avto mora biti pred tem ogret na delovno temperaturo.

Še bolje pa je, če imaš možnost merjenja izpušnih plinov. Spet segreješ avto, da je delovna temperatura, nato pa gledaš izpust CO. Ko pade pod 0,5 %, si precizno zadel. Tako narediš pri 3000 obratih in potem še v prostem teku.
Tukaj boš dobil najlepše delovanje in obenem najnižjo porabo.
Lahko se zgodi, da boš moral potem prižigati na plin, lahko ne, ampak ti bo potem pozneje gotovo toliko privarčevalo, da pokriješ razliko stroška v zagonu na bencin.

LP

EDIT:
Tisto z izpušnimi plini velja če nimaš katalizatorja.

haimer
Nov uporabnik

Napisal/-a haimer Sr feb 12, 2014 11:52 am

Verjetno bi bila metoda z merjenjem izpušnih plinov najboljša. Katalizatorja nimam enino problem je ker avto nima obratomera =P Treba bi bilo nekaj improvizirat pa narest mal po občutku.
Verjetno si mislil da bom potem mogoče moral vžigat avto na benzin.
Po vsej verjetnosti bi bilo dobro razmislit tudi o obnovi uparjalnika. Verjetno tudi to kaj vpliva na delovanje.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 26 gostov