Debate, ki niso vezane na ostala področja...

brs
Novinec

Re: Avtoplin - stari znanec?

Napisal/-a brs To feb 25, 2014 11:05 am

Jaz tudi opažam nekoliko višjo porabo olja odkar sem avto predelal na plin.
Porabi mi nekje od deci od dva deci olja na 1000 km.
Meni so povedali, da naj uporabljam tako kot prej olje, ki je predpisano za moj avto s strani proizvajalca.
Ker imam mercedes e200 kompressor uporabljam olje MB229.3.
Če te prav razumem, ti priporočaš uporabo olja MB229.5. (ki je tudi priporočeno s strani mercedesa)
Jaz se na te zadeve ne spoznam in ne vem kakšna je razlika med oljema teh dveh oznak.

murkoslavko
Novinec

Kraj: Maribor

Napisal/-a murkoslavko To feb 25, 2014 11:18 am

Najnovejši standard je itak mb229.51, ki pa je nazaj primeren za MB229.5 (priporočajo za plinske avte) in MB229.31...
Od MB229.3 gor je itak vse super roba.

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To feb 25, 2014 11:21 am

Hvala za informacijo o oljih!!

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To feb 25, 2014 11:31 am

Total quartz 9000 ima sledeče standarde:

ACEA A3/B4
API SM/CF
• PSA B71 2296 • VW 502.00/505.00
• MB-Approval 229.3 • BMW LL-01
• Porsche A40

ACEA in API sta OK. Ostalo ni čisto po predpisih. @murkoslavko, mi lahko prosim pokomentiraš, če koliko je/ni v redu to olje za avtoplin?

Hvala in LP

brs
Novinec

Napisal/-a brs To feb 25, 2014 11:32 am

Torej če prav razumem, je olje Mobil Super 3000 X1, ki ga sedaj uporabljam tudi ustrezno.

murkoslavko
Novinec

Napisal/-a murkoslavko To feb 25, 2014 1:08 pm

zzitop je napisal/-a:Total quartz 9000 ima sledeče standarde:

ACEA A3/B4
API SM/CF
• PSA B71 2296 • VW 502.00/505.00
• MB-Approval 229.3 • BMW LL-01
• Porsche A40

ACEA in API sta OK. Ostalo ni čisto po predpisih. @murkoslavko, mi lahko prosim pokomentiraš, če koliko je/ni v redu to olje za avtoplin?

Hvala in LP

Total quartz 9000 je po novem v MB229.5.
Vendar je bolj pomembno BMW LL-04.
Drugače pa je itak dobro olje to.

Torej po vrsti, gre tako za LPG:
1. ACEA C3
2. API SM ali SN
3. BMW longlife 04
4. MB229.5 ali MB229.51

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To feb 25, 2014 1:25 pm

Prednost ostalih, ki zadostijo tem standardom, je samo v manjši porabi? Recimo tale je:
http://www.silux.si/izdelki/dodatna-opr ... ew-5w40-1l

Piše High Tronic New. Malo me bega, ker do sedaj sem slišal samo za High Tronic. Po podatkih za standarde na spletni strani ni pravo olje, ampak lahko da so podatki napačni.

murkoslavko
Novinec

Napisal/-a murkoslavko To feb 25, 2014 2:26 pm

zzitop je napisal/-a:Prednost ostalih, ki zadostijo tem standardom, je samo v manjši porabi? Recimo tale je:

Piše High Tronic New. Malo me bega, ker do sedaj sem slišal samo za High Tronic. Po podatkih za standarde na spletni strani ni pravo olje, ampak lahko da so podatki napačni.

http://www.eissing-schmierstoffe.de/download.php?file=pdf_files/Produktbeschreibungen/ara-produktkatalog_dez_2013_englisch.pdf

str.5, v trgovinah se imajo staro zalogo.
Mislim da bom sam tudi uporabljal ARAL, ker je najceneje.

Uporabniški avatar
Zmaj78
Novinec

Kraj: Mazda Mx-6 2.5i 24v LPG

Napisal/-a Zmaj78 To feb 25, 2014 5:05 pm

Tudi sam lahko potrdim pri VSEH dosedanjih vozilih, ki se vozijo tudi na LPG, da se je po vgradnji potrošnja motornega olja nekoliko povečala. No to se mi ne zdi ravno neka težava, naj le podmazuje. :lol:

plinaš
Uporabnik

Napisal/-a plinaš To feb 25, 2014 6:34 pm

olje .. mora biti ... tud če je rabljen ...a fitre je treba menjat ? =P
plin je cnej k bencin

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To feb 25, 2014 6:41 pm

murkoslavko je napisal/-a:
zzitop je napisal/-a:Prednost ostalih, ki zadostijo tem standardom, je samo v manjši porabi? Recimo tale je:

http://www.eissing-schmierstoffe.de/download.php?file=pdf_files/Produktbeschreibungen/ara-produktkatalog_dez_2013_englisch.pdf

str.5, v trgovinah se imajo staro zalogo.
Mislim da bom sam tudi uporabljal ARAL, ker je najceneje.

Hvala! Si me prepričal, kupoval bom točno ta Aral. Do sedaj sem dal dve rundi tega olja:
http://www.silux.si/izdelki/dodatna-opr ... 00-5w40-1l

Se da kje videti podatke od novega Totala Quartz 9000?

LP

murkoslavko
Novinec

Napisal/-a murkoslavko To feb 25, 2014 7:42 pm

www4.total.fr/Bulgarie/documents/eng/Passanger%20cars_EN.pdf

Leto 2013

zzitop
Uporabnik

Napisal/-a zzitop To feb 25, 2014 8:39 pm

Vidim, da si ful naštudiral olja. Če celo ti praviš, da je Aral dobra izbira, potem ni kaj za študirat.

Še enkrat HVALA!

jurexy
Nov uporabnik

Napisal/-a jurexy Sr feb 26, 2014 1:37 am

Živjo, odločam se za nakup Sanderota s serijsko vgrajenim plinom. Danes sem bil pri mehaniku, pa je rekel, da če nimam 1x tedensko kakšne daljše relacije (cca 40km v eno smer), da plin ni najboljša izbira, ker naj neko izgorevanje ne bi bilo pravilno in da se zaradi tega prižigajo lučke za nepravilno delovanje motorja.

Relacije imam po večini dobrih 20km v eno smer skoraj vsak dan, včasih tudi po 2x. Lahko kdo kaj več pove o tem, če je res kaj odvisno od relacij? Po možnosti, da ima še Sanderota na plin, pa da mal pove, če se obnese zadeva?

Thx

cc09
Uporabnik

Napisal/-a cc09 Sr feb 26, 2014 7:17 am

Za take relacije je plin in sandero idealen. Sploh če ni to po avtocesti, ne zaradi plina, ampak zaradi malo švoh mašine. Če te to ne moti, je vse v redu. Moraš pa obvezno na testno vožnjo s plinom, da vidiš kako gre, drugače ne kupuj, da ne bo joka.

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Sr feb 26, 2014 8:14 am

jurexy je napisal/-a:Živjo, odločam se za nakup Sanderota s serijsko vgrajenim plinom. Danes sem bil pri mehaniku, pa je rekel, da če nimam 1x tedensko kakšne daljše relacije (cca 40km v eno smer), da plin ni najboljša izbira, ker naj neko izgorevanje ne bi bilo pravilno in da se zaradi tega prižigajo lučke za nepravilno delovanje motorja.

Relacije imam po večini dobrih 20km v eno smer skoraj vsak dan, včasih tudi po 2x. Lahko kdo kaj več pove o tem, če je res kaj odvisno od relacij? Po možnosti, da ima še Sanderota na plin, pa da mal pove, če se obnese zadeva?

Thx

Spet ena "cvetka", mehanika, ki ga je povozil čas in se ne želi dodatno "izobraževati".

Potem tudi diesel ni najboljša izbira, saj so stroški vzdrževanja višji kot pri bencinu in lahko "crkne" turbo, pumpa, dize, itd...

Kolega je imel Lodgy-ja z naknadno predelavo na plin in je zadeva po nekaj dodatnih nastavitvah delovala BP. Če je zadeva s serijsko vgrajenim plinom bi moralo delovati brez dodatnih posegov, seveda če imaš mehanika, ki trdi "da plin ni najboljša izbira" predlagam, da zamenjaš mehanika.

Vsi v družini razen "moje boljše polovice" vozimo na plin in smo zadovoljni, ne glede na to ali vozimo po mestu, na relacije oz. po avtocesti.

Edino kar lahko pripomnim je to, da se vozimo več kot pred predelavami, saj je ceneje in nihče več ne glede na stroške.

:vrum
Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika

jurexy
Nov uporabnik

Napisal/-a jurexy Sr feb 26, 2014 9:33 am

Bom vsekakor probal dobit še enega testnega na plin, da ne bo kakšnih pretiranih presenečenj, čeprav sem vsega hudega navajen s trenutnim avtom (Punto 1.2). :)

Ok, če je šla zadeva tolk naprej toliko bolje. Zato sem rajši še kle vprašal.

Thx obema.

Uporabniški avatar
mtl
Stalni uporabnik

Kraj: Vetrovno mesto

Napisal/-a mtl Sr feb 26, 2014 7:18 pm

jurexy je napisal/-a:Bom vsekakor probal dobit še enega testnega na plin, da ne bo kakšnih pretiranih presenečenj, čeprav sem vsega hudega navajen s trenutnim avtom (Punto 1.2). :)

Ok, če je šla zadeva tolk naprej toliko bolje. Zato sem rajši še kle vprašal.

Thx obema.

Če gre za serijsko predelavo se temeljito pozanimaj o stroških servisiranja LPG avtomobila v primerjavi z bencinskim modelom npr. do 150.000 km. Da ne bo potem kakšnih neljubih presenečenj v tem stilu:
http://www.zurnal24.si/brez-servisa-slika-ni-popolna-clanek-209670
Nakupna cena avtomobila in poraba namreč nista celotna zgodba.
Pa če dobiš te informacije, se priporočam, da jih deliš z nami.
Še več pametovanj na Mtl blog.

Uporabniški avatar
Avtocona
Nov uporabnik

Kraj: Dol pri Ljubljani

Napisal/-a Avtocona Če feb 27, 2014 7:17 am

jurexy je napisal/-a:Živjo, odločam se za nakup Sanderota s serijsko vgrajenim plinom. Danes sem bil pri mehaniku, pa je rekel, da če nimam 1x tedensko kakšne daljše relacije (cca 40km v eno smer), da plin ni najboljša izbira, ker naj neko izgorevanje ne bi bilo pravilno in da se zaradi tega prižigajo lučke za nepravilno delovanje motorja.

Thx

Pozdravljen,

Glede na to da se odločaš za nakup vozila, ki je serijsko oz. naj bi bil tovarniško predelan na plin, potem ne vidim razlogov zakaj bi bile težave. V kolikor ponujajo možnost izbire vozila na avtoplin morajo zagotoviti tudi, da zadeva deluje brezhibno. Skoraj ne verjamem da bi se šli tako blamažo, da bi ti zaradi vožnje na plin kar skos se prižigala lučka za kontrolo motorja... Moje mnenje je, da praktično vsak avtoplinski sistem lahko deluje dobro v kolikor je le to dobro nastavljeno in da so vgrajene pravilne komponente.

Uporabniški avatar
japanac
Novinec

Napisal/-a japanac Če feb 27, 2014 8:18 am

mtl je napisal/-a:Če gre za serijsko predelavo se temeljito pozanimaj o stroških servisiranja LPG avtomobila v primerjavi z bencinskim modelom npr. do 150.000 km. Da ne bo potem kakšnih neljubih presenečenj v tem stilu:
http://www.zurnal24.si/brez-servisa-slika-ni-popolna-clanek-209670
Nakupna cena avtomobila in poraba namreč nista celotna zgodba.
Pa če dobiš te informacije, se priporočam, da jih deliš z nami.

Bom poskusil "stopiti" v stik z avtorjem članka, primerjava med stroški servisa za bencinsko izvedbo (905,6 €), plinsko izvedbo (1691,88 €) in diesel izvedbo (773,35 €) so po naših izkušnjah čisto mimo, sploh glede na 9 letne izkušnje vožnje različnih vozil na plin (več kot 10 različnih predelanih vozil), so bili stroški vzdrževanja minimalni. Tako da . . . :ue
Golf Plus 2.0 TDI (chiptuning)
Slika

BMW 320d (chiptuning)
Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov