Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
sicco
Nov uporabnik

Napisal/-a sicco Če jan 18, 2007 1:08 pm

Ma kakšna varnostna razdalja pri kolesarjenju?! Dejstvo je, da se kolesarji, če je večja skupina vozijo 2-2 in druga dva za njima in tako dalje. Me prav zanima kako bi zgledala skupina desetih kolesarjev ali več z varnostno razdaljo pa 1-1, bilo bi jih za kak kilometr. Sami pa presodite kaj je bolj varno. Ne pa zdej primerjat varnostno razdaljo kolesarjev z avtomobili. Kolesarji, ki trenirajo so usposobljeni za takšno vožnjo in zavetrje je v tem športu pač ena poglavitnih zadev. Sicer pa pri formuli ena tud ne prehitevajo z varnostne razdalje.

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če jan 18, 2007 1:08 pm

Cash je napisal/-a:
ban je napisal/-a:Pa pri kolesarjih ni varostne razdalje ampak se pelje tesno eden za drugim da se ostalim ki vozjo za prvim oz. je na "ferngi" zmanjša zračni upor in dolžnost prvega kolesarja je tudi, da z roko ostalim za njim javlja vse morebtine ovire na cesti kot so pesek, luknje, kamni...

Mislim da mora bit tudi pri kolesarjih varnostna razdalja, ker kakor praviš ti, da si zmanšajo zračni upor, pol bom jst vozu tik za tabo z avtom, da si zmanjšam zračni upor in potem je to dovoljeno, al kaj??
Zdej ne vem, kako je bilo točno ampak če so se prvi umaknili, pa drugi ne, pomeni, da so gledali v tla, kar pa se ne počne na prometni cesti.
Pa še nekaj, 2 avta lahko zasedeta 1.5 pasa in sicer, če voznik,ki prehiteva drugo vozilo opazi nasproti vozečega in "stisne"pravilno vozečega na rob ceste, da bi se izognil trku, lahko oba avta zasedeta razdaljo od bankine pa do polovice drugega pasu, morda še manj :!:
plus še to, da so verjetno bila/so dirkalna kolesa brez luči, kar pa spet NI dovoljeno in te nasproti vozeči kasneje opazi.
Drugače sem pa nevtralen pri temu primeru.

Sej ti se lahko vozš tik za mano tud z avtom, sam ko jst zabremzam in se mi ti zaletiš v rit pol si ti kriv. Pr kolesarjih je pa to mal drgač kot pr avtobilistih ker obstaja medsebojno zaupanje.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Če jan 18, 2007 1:09 pm

kolesar je napisal/-a:takrat bi bli ko ovce :twisted:

če bi vozili z varnostno razdaljo med kolesarji

Meni osebno je vseeno, če na ravni cesti zasedejo kolesarji cel pas, če je to za njih bolj varno, tut če je varnostna razdalja med enim in drugim dvojčkom ali celo trojčkom 2 metra, mi je vseeno, ker jih na ravni cesti lahko prehitim brez da bi ogrožal njih, sebe ali koga drugega. Samo da me ne ovirajo na nepregledni cesti s tako postavitvijo. Tam pa je prehitevanje nemogoče in vožnja s 20 do 30km/h po taki cesti je bržkone nevarna, ker ti lahko kdo prileti odzadaj in nabaše celo kolono kolesarjev.
Old subarus never die, they just get faster!

kolesar_1
Nov uporabnik

Napisal/-a kolesar_1 Če jan 18, 2007 1:10 pm

Cash je napisal/-a:
ban je napisal/-a:Pa pri kolesarjih ni varostne razdalje ampak se pelje tesno eden za drugim da se ostalim ki vozjo za prvim oz. je na "ferngi" zmanjša zračni upor in dolžnost prvega kolesarja je tudi, da z roko ostalim za njim javlja vse morebtine ovire na cesti kot so pesek, luknje, kamni...

Mislim da mora bit tudi pri kolesarjih varnostna razdalja, ker kakor praviš ti, da si zmanšajo zračni upor, pol bom jst vozu tik za tabo z avtom, da si zmanjšam zračni upor in potem je to dovoljeno, al kaj??
Zdej ne vem, kako je bilo točno ampak če so se prvi umaknili, pa drugi ne, pomeni, da so gledali v tla, kar pa se ne počne na prometni cesti.
Pa še nekaj, 2 avta lahko zasedeta 1.5 pasa in sicer, če voznik,ki prehiteva drugo vozilo opazi nasproti vozečega in "stisne"pravilno vozečega na rob ceste, da bi se izognil trku, lahko oba avta zasedeta razdaljo od bankine pa do polovice drugega pasu.
Drugače sem pa nevtralen pri temu primeru.

poglej, prvi so se umaknili, ker so zagledali avto, ki jim je s pospesevalno hitrostjo prihajal nasproti, drugi je zagoovo tudi videl avto, zato ti dve vrsti nista padli. V tretji vrsti je bil kolesar, ki je utrpel samo poskodbe roke, ko je z njo zapel v stransko ogledalo (torej, najbrš je videl odmikanje kolesarjev, zato je izmaknil kolo, da ga avto nebi zapel, pri tem pa s komolcem zapel v stransko ogtledalo ter pri padcu utrpel se nekaj udarcev ter odrgnin). V zadnji vrst pa je bil kolesar, ki ga je avto zapel v nogo. Ocitno je tudi on zagledal izmikanje kolesarjev, a vendarle prepozno, saj ni imel dosti casa za odmik. tukaj ne govorimo o sekundah, temveč o stotinkah sekunde. Dva avta ne moreta nikakor zasesti 1.5 cestisca, ker ce bi bilo tako, bi se kolesarji izmaknili avtu, pa ce bi se vozili po 3 (kar se zagotovo niso). MORDA bi to uspelo pri tej hitrosti izvesti dvema izkusenema voznikoma. Nemogoce pa je, da je tak voznik, ki je sel v takem primeru prehitevati izkusen. Torej je NEMOGOCE to izvesti :)

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jan 18, 2007 1:11 pm

kolesar je napisal/-a:saj spremljamo promet sam pač včasi ni časa da se izogneš...
upoštevaj še reakcijski čas in vse...
to se zgodi v trenutku..

To je tisto. Če imaš 2 metra do tistega pred tabo imaš večji pregled, če pa si pol metra za njim pa ti zakriva pogled naprej.

kolesar_1
Nov uporabnik

Napisal/-a kolesar_1 Če jan 18, 2007 1:12 pm

nebivedu je napisal/-a:

Meni osebno je vseeno, če na ravni cesti zasedejo kolesarji cel pas, če je to za njih bolj varno, tut če je varnostna razdalja med enim in drugim dvojčkom ali celo trojčkom 2 metra, mi je vseeno, ker jih na ravni cesti lahko prehitim brez da bi ogrožal njih, sebe ali koga drugega. Samo da me ne ovirajo na nepregledni cesti s tako postavitvijo. Tam pa je prehitevanje nemogoče in vožnja s 20 do 30km/h po taki cesti je bržkone nevarna, ker ti lahko kdo prileti odzadaj in nabaše celo kolono kolesarjev.

Ce se pripelje po omejitvah je to nemogoče. Sicer pa, če bi ti v takem cestišču (nepreglednem) prehiteval kolono kolesarjev, ki se vozijo 1-1, obstaja velika moznost, da ob prihodu avta nasproti zbijes prav njih

kolesar_1
Nov uporabnik

Napisal/-a kolesar_1 Če jan 18, 2007 1:14 pm

nebivedu je napisal/-a:
kolesar_1 je napisal/-a:Poglej Nebivedu, jst bi te poslal na trening kolesarjev, pa bi videl, da ni vse tako enostavno, kot si si ti zamisli. najprej moras biti v ozadju pozoren na jame pred tabo, kar je nemogoce, drugo moras biti pozoren na kolesarje pred tabo, tretje na avtomobile za sabo, cetrte na avtomobile pred tabo, ter se na sto drugih stvari. Res nevem, kako bi ti to vse uskladil, vendar ce ti uspe, mi sporoči. :roll:

Vsakodnevno že nekaj časa se vozim po obvoznici in preko rondoja tomačevo v ljubljani z avtom. Ne boš verjel, uspe mi vsakokrat brez nesreče. A ni to čudno. Pa me avtomobili prehitevajo(nekateri celo po desni, ker nimajo prostega prehitevalnega pasu), vozijo za mano, pred mano, na cesti so lahko smeti, luknje, pesek, jame. A vseeno se odpeljem vsakodnevno v službo in nazaj brez da bi se zaletel.

Mislim da se temu lahko reče da spremljam promet okoli sebe. Točno to bi morali početi manj varni in bolj ogroženi udeleženci v prometu, samo še bolj aktivno.

Ne bos vrjel, tudi kolesarji se vozijo 2-2 vseskozi, pa jih do tedaj se ni doletela taka prometna nesreca.

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Če jan 18, 2007 1:15 pm

Ban; seveda bom kriv, če se ti nabašem v rit, bo pa tud kolesar kriv, če se nabaše prvemu kolesarju v rit, če bo ta slučajno zabremzal in potem pade in zaradi premajhne varnostne še vsi ostali kolesarji za njim in kaj pol nastane na cesti :?:
In fantje, varnosto razdaljo je treba imet, sej je že iz imena razvidno, zakaj, zaradi varnosti in ne se izgovarjat na zavetrje. Drugo je, ko zares tekmujete, ko imate spremstvo spredaj in zadaj.
Zadnjič spremenil Cash, dne Če jan 18, 2007 1:21 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jan 18, 2007 1:19 pm

kolesar_1 je napisal/-a:Dva avta ne moreta nikakor zasesti 1.5 cestisca, ker ce bi bilo tako, bi se kolesarji izmaknili avtu, pa ce bi se vozili po 3 (kar se zagotovo niso). MORDA bi to uspelo pri tej hitrosti izvesti dvema izkusenema voznikoma. Nemogoce pa je, da je tak voznik, ki je sel v takem primeru prehitevati izkusen. Torej je NEMOGOCE to izvesti :)

Ne govori, kaj je mogoče in nemogoče na cesti, ker če trdiš, da je nemogoče samo to da 2 avtomobila ne zasedeta en pas in pol, ampak več, potem že nisi dolgo časa voznik.
Na takih cestah so se dostikrat tudi po trije avtomobili skupaj srečal brez da bi počilo. Sem videl že ogromno takih primerov.

Lahko ti še primer povem, da se mi je nekoč zgodilo, ko sem sekal en hud levi ovinek, sem zapeljal komplet na nasprotni pas, po mojem pasu pa mi je nasproti prinorel avto, ker ga je odnašalo ven iz ovinka. Oba sva živa zaradi pretiravanja na tisti cesti. Če bi bil on normalen voznik, bi ga ubil jaz, če pa bi bil jaz normalen voznik, bi me ubil on. imela sva srečo - večina je nima.

kolesar_1
Nov uporabnik

Napisal/-a kolesar_1 Če jan 18, 2007 1:23 pm

Svaka ti čast, res obvladaš avto, škoda, da ga ni tudi voznik, saj bi v tem primeru Murn lahko odnesel brez 6x zloma golenice, počene stegenske kosti, pretrganih kolenskih vezi , ter vezi v zapestju, ter brez zlomljenih prstov na roki. res škoda, da nisi bil na njegovem mesto, ker pomoje, bi ti avto postavli na dve kolesi ter se brezt težav odpeljal mimo

Uporabniški avatar
TomazK
Novinec

Kraj: Radomlje

Napisal/-a TomazK Če jan 18, 2007 1:23 pm

Na treningih se zelo redko vozi z večjo varnostno razdaljo. Kaj je smisel treninga? Da se tekmovalci navadijo na situacije, ki jih bodo doživeli na tekmi. Tam je predvsem gneča. In drugače se tega ne moreš naučiti kot z vožnjo v skupini. Ja tudi manjša poraba energije je v skupini. Nebivedu, če bi vedel več o principih treniranja, ne bi dajal izjave v slogu " treniraj sam pa boš mel več kondicije". To še zdaleč ni res. V detajle ne bom šel, ker verjetno tukaj ni nikogar, ki bi ga to zanimalo. Kdor misli, da na treningih gledamo v tla pa...ah brez veze :roll:
Pa te sploh ne krivim za karkoli. Nasprotno, zdiš se mi precej objekitiven, za kar se trudim tudi sam. Zdej samo še čakam, koga, ki nas bo spet pošiljal v dvorane in parkirišča... ;) saj na ceste itak ne sodimo.

Uporabniški avatar
sicco
Nov uporabnik

Napisal/-a sicco Če jan 18, 2007 1:25 pm

Še enkrat, kolesarji so natrenirani za takšno vožnjo in vozijo s cca 30km/h. Avto je čisto druga zadeva.
Če so ti kolesarji vozili 2-2 jst ne vidim nobene krivde z njihove strani za nesrečo in . Pač se je našel en voznik, ki se ni prepričal ali lahko varno prehiti in je prišlo do nesreče oziroma je mel prijatelje s sabo katerim je hotel pokazat kolk njegov audi gre.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jan 18, 2007 1:26 pm

kolesar_1 je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:

Ce se pripelje po omejitvah je to nemogoče. Sicer pa, če bi ti v takem cestišču (nepreglednem) prehiteval kolono kolesarjev, ki se vozijo 1-1, obstaja velika moznost, da ob prihodu avta nasproti zbijes prav njih

Poglej, omejitev je 90km/h, kolesarji vozijo 20 do 30km/h. Ravno izginejo za enim ovinkom, ko se iza drugega pokaže avto, ki vozi 90km/h. Ne vidi jih. Še vedno vozi s tako hitrotjo. Ko pa pride za ovinek pa so na cesti kolesarji, ki vozijo 60km/h počasneje.
Če vozijo 1-1-1, imaš več možnosti. Lahko zaviraš in imaš zaviralno pot vštric kolesarjem in nasproti vozečem avtu.
Če pa vozijo 2-2 pa nimaš možnosti zapeljat vštric, ampak na drugi pas. Če pa je na drugem pasu avto pa boš zapeljal v kolesarje.
Na žalost je to še vedno odziv človeka samega - če je na drugem pasu nekaj velikega, kar te lahko poškoduje, na tvojem pa več manjših, ki ti razbijejo avto, poškodovati pa te ne morejo, boš izbral manjšo škodo zase.

weta
Novinec

Napisal/-a weta Če jan 18, 2007 1:32 pm

naj bo že enkrat konec tega prerekanja...kolesarji so na cesti udeleženci v prometu in morajo spoštovati predpise, ki veljajo za vse...pa ne glede ali gredo v trgovino, iz gostilne domov ali trenirajo...torej odmik od roba cestišča, varnostna razdalja, oprema koles in podobno.
tu ni mesta za izgovore o zračnem uporu, luknjah na cesti in podobnih neumnosti...v zakonu piše tudi, da je treba vožnjo prilagodit razmeram na cesti...

ali naj avtomobilski dirkači trenirajo po normalnih cestah in se pri tem obnašajo kot da so na dirki, na kateri je cesta zaprta za promet? vsi boste rekli ne.... torej, tudi kolesarji nimajo na treningu na navadni cesti kaj delat v parih, v gruči, brez opreme na kolesih in podobno.

o krivdi tega žalostnega dogodka pa še enkrat...odločilo bo sodišče.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jan 18, 2007 1:32 pm

TomazK je napisal/-a:Na treningih se zelo redko vozi z večjo varnostno razdaljo. Kaj je smisel treninga? Da se tekmovalci navadijo na situacije, ki jih bodo doživeli na tekmi. Tam je predvsem gneča. In drugače se tega ne moreš naučiti kot z vožnjo v skupini. Ja tudi manjša poraba energije je v skupini. Nebivedu, če bi vedel več o principih treniranja, ne bi dajal izjave v slogu " treniraj sam pa boš mel več kondicije". To še zdaleč ni res. V detajle ne bom šel, ker verjetno tukaj ni nikogar, ki bi ga to zanimalo. Kdor misli, da na treningih gledamo v tla pa...ah brez veze :roll:
Pa te sploh ne krivim za karkoli. Nasprotno, zdiš se mi precej objekitiven, za kar se trudim tudi sam. Zdej samo še čakam, koga, ki nas bo spet pošiljal v dvorane in parkirišča... ;) saj na ceste itak ne sodimo.

Še tebi razložim en princip, ki se lepo pokaže pri vožnji "na rit".
Če voziš 2 metra za voznikom pred tabo vidiš veliko več, kot če mu voziš pol metra za ritjo.
Ali je to res ali ni lahko preveriš, ko boš enkrat vozil avto za kamionom. Probaj mu it meter ali dva za keson in probaj videti, kaj je pred kamionom, potem pa se oddalji 100m nazaj in poglej, kaj je pred kamionom.

Uglavnem večjo ko imaš preglednost okoli sebe, bolj varen boš bil na naših cestah. kolesarji v skupini si na njihovo nesrečo zakrivajo preglednost drug drugemu - zato so tudi bolj ogroženi v strnjeni skupini kot pa v raztegnjeni.

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Če jan 18, 2007 1:35 pm

saj an nepregledni cesti so kolesarji tudi bolj previdni pa tudi se umaknemo da nas lahko kdaj kdo prehiti!

verjemi da skrbimo za svojo rit drugače nas nebi več bilo!!

nebivedu kaj je bistvo ki ga hočeš povedat?

weta
Novinec

Napisal/-a weta Če jan 18, 2007 1:38 pm

tomazk še enkrat

cesta ni igrišče in ni dirkališče...nihče ne oporeka kolesarjem vožnje po cesti, razen na tistih, kjer je to z zakonom prepovedano(cesta rez. za mot. vozila, avto cesta, hitra cesta ) ampak potrebno je spoštovat predpise.....daj tvoje mnenje in prepričanje analogno prenesti na avtomobilske dirkače pa se vprašaj ali imaš prav

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Če jan 18, 2007 1:39 pm

Kolesarji na ravnih cestah vozjo okol 40-50 km/h in ne 20-30.

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Če jan 18, 2007 1:48 pm

kolesar je napisal/-a:nebivedu kaj je bistvo ki ga hočeš povedat?

Bistvo je to da bi Murn (moj nekdanji sošolc al pa njegov brat - ne vem več točno, ker je že tok let nazaj) bil danes cel, če bi vozil 2 metra za kolesarjem pred njim, ker bi imel zaradi varnostne razdalje in večjega pregleda, čas in prostor za umaknit se.

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Če jan 18, 2007 2:17 pm

Viess in ostali kolesarji - pa dajte se malo umirit in raje 2x (po potrebi tudi večkrat) preberite nekatere poste. Ker na tak način, da skačete pokonci in bi se radi maščevali vsem po spisku, vključno s kazanjem sredincev samo kažete, kakšno toleranco imate in če se podobno obnašate pri vožnji s kolesom ter naletite na podobnega osebka v motoriziranem vozilu sploh ni čudno, da prihaja do takih reakcij in situacij, ki jih nekateri opisujete.

Ker pa vidim, da so zgleda tukaj problemi s funkcionalno pismenostjo bom še enkrat razložil moje razmišljanje.

Prvo kot prvo nikoli in nikjer ne trdim, da je voznik nedolžen, prav nasprotno, kriv je za situacijo saj ni varno prehiteval. In tako mu bo določil tudi sodnik.

Hotel sem pa poudariti nekaj drugega in to je odgovornost do svojega življenja, ki pa je naloga vsakega od nas še posebej na cestah, ki niso ne dirkališče, ne trening placi in na katerih veljajo zakoni v cestnem prometu, ki se jih moramo držati tako vozniki, motoristi, kolesarji, rolkarji, pešci - skratka vsi in tukaj ni izjem ter modrovanj tipa, da je nek način vožnje oz. obnašanja bolj varen navkljub temu, da je z zakonom prepovedan (takšen način razmišljanja hitro vodi v kaos, ki si ga verjetno ne želimo) .

Dolžnosti pa se z upoštevanjem ZVCP-ja sploh še ne končajo saj nas ta zakon NE ŠČITI pred nesrečami ampak nam samo zagotavlja neki red in neko urejenost prometa ter nas zgolj zaščiti pred pravno odgovornostjo, če nismo krivi. Zato je dolžnost VSAKEGA udeleženca, da se obnaša tako, da se skoncentrira na vožnjo in da predvideva situacije ter, da si poskuša (če je le mogoče) zagotoviti možnost umika in izogiba prihajajoči nevarnosti.

V tem primeru so se kolesarji (najbolj tisti, ki so bili ob sredini) z vožnjo v strnjeni grupi "odpovedali" tako preglednosti (tisti bolj zadaj) nad cesto kot možnosti umika proti zunanjemu robu ceste saj se verjetno zaradi gneče niso mogli umakniti tudi, če bi hoteli.

Še enkrat, da ne bo spet huda kri - seveda je kriv tisti, ki je prehiteval vendar je na koncu vseeno poskušal reševati situacijo. Kaj hočem povedati - če bi v dani situaciji kolesarji spoštovali veljavna pravila ZVCP-ja bi se verjetno vse skupaj izšlo brez poškodb navkljub veliki neumnosti nekega posameznika.

Za lažje razumevanje bom še enkrat ponovil, kar sem nekoč napisal in sicer:
1.) če se srečata dva predvidljiva normalna udeleženca v prometu je možnost nesreče strašno majhna in limitira proti nič.
2.) če se srečata en predvidljivi posameznik in en nepremišljenež je verjetnost nesrečnega dogodka še vedno majhna - če to ne bi držalo bi verjetno že davno imeli mir saj bi se vsi norci, divjaki in egoisti že davno končali po bolnicah in pokopališčih.
3.) če pa se srečata dva nepremišljeneže brez občutka za predvidevanje je pa do nesreče samo še korak in take situacije največkrat rešuje zgolj in samo naključna sreča.

Ne rečem da omenjeni dogodek spada po točko 3 ampak je resnica tam nekje med točkama 2 in 3 a v vsakem primeru bi bilo samo nesrečo in še veliko podobnih možno preprečiti tudi v trenutku nepremišljenega dejanja, če bi bilo dovolj sodelovanja in občutka predvidevanja. Je pa res tako, da žal nam predvidevanje ni prirojeno in se ga moramo šele naučiti, "sreča" da v večini z izkušnjami in napakami drugih ter dolgoletnim vozniškim stažem, nekateri pa na žalost le na svojih izkušnjah.

Je pa naloga nas vseh, ki se tukaj pogovrajamo in izražamo takšna in drugačna stališča, da se iz takih dogodkov nekaj naučimo in da jih nikakor ne ponavljamo tako in predvsem vozniki kot tudi kolesarji in drugi udeleženci v prometu.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov