Debate, ki niso vezane na ostala področja...

cotax
Nov uporabnik

Kraj: Nova Gorica

Varna Vožnja

Napisal/-a cotax Po nov 22, 2010 6:16 pm

Zakaj sploh to pišem?

Zato, ker vidim da se na cestah pojavljajo ena in isti problemi. Zato, ker hočem poudarit določene bistvene stvari, ki lahko veliko vplivajo na vožnjo in dogodke na njej. Zato, ker bo lahko napisano mogoče komu rešilo življenje. Zato, ker je cesta naš vsakdan in smo veliko na njej. Zato, ker vožnja ni le samo proces premikanja vozila. Zato, ker bi vam rad predstavil moje mnenje.

Najprej bi rad razdelil kaj sploh pomeni hitra vožnja in neumna vožnja.

Vozit neumno ni enako vozit hitro.

Kaj sploh je hitra vožnja? Za začetnika je že 80 km na uro grozljiva hitrost,
za izkušenega voznika je 150 km na uro dokaj vsakdanja hitrost,
profesionalni dirkač pri 200 km na uro počiva.

In kako vedeti kdaj vozimo hitro, kdaj pa neumno?

Tukaj se gre predvsem za "mejo".
Če se vam v prehitro izpeljanih ovinkih in pri visokih hitrostih tresejo roke, greste čez svoje meje. Če vam avto drsi izven kontrole, je to vse prej kot zdravo. Ne vozite tako, ker niste prepričani vase. Takrat vozite neumno.
Ne dokazujte se pred prijatelji, ker poletite lahko čez svoje meje kot ptiček. In dobro vemo kaj se lahko takrat zelo hitro zgodi.

Spoznajte svoje sposobnosti in sposobnosti svojega avta. Zavedajte se kje je meja obojega.

Zelo pomembno je opazovanje in imeti oči na pecljih. Skenirajte informacije s ceste dosti metrov vnaprej.
Razno telefoniranje, pošiljanje sms-ov odpade, če se želite prevažati varno. Alkohola sploh omenjal ne bom.

Predvidevanje igra pomembno vlogo.

Predvidujte dejanja drugih udeležencev.
Če vidite babico za volanom/prehitrega voznika/vijugavo vožnjo.. pazite na nasproti vožeči avto.
Vedno mejte oko na drugih udeležencih, saj so večinoma dosti bolj nevarnejši od vas.

In tudi če smo pazljivi, nas lahko vedno udarijo neprevidljivi dogodki.

A tudi te dogodke se da predvidevat.
Predvidevajte neprevidljivo.
Septembra in oktobra lahko pričakujete traktoriste izza ovinka.
Spomladi in poleti lahko pričakujete kolesarje + motoriste.
V mraku lahko pričakujete srne, še posebno na določenih lokacijah kot so jase in gozdovi.
Ob petkih in sobotah zvečer lahko pričakujete pričakujete vinjene voznike.

Potem je tukaj spoštovanje omejitev.
Omejitve niso hec. Niso napisane in postavljene zaradi tega, da država služi.
Za omejitvami je veliko izračunov iz področja fizike. Določeni časi ustavljanja, kvaliteta cest, razni odseki..

V naselju vozite vedno po omejitvah, vendar ne zaradi policajev, ampak zaradi ljudi ob cesti. V trenutku lahko kdo skoči na cesto.
Ni problema voziti 110km/h izven naselja po ravni cesti, se je pa zamislit če je za it 110km/h mimo kakega odseka s križiščem pravtako izven naselja.

Potem so tukaj vremenski pojavi in fizika.

Svojo vožnjo vedno prilagajajte vremenskim razmeram in stanju cest ter prometa ter dnevnemu času (vidljivost). Ne misliti, da se avto obnaša isto po suhem ali mokrem. Ob snežnih razmerah in močni burji velja extra previdnost.
Še posebno je problem, ker dosti ljudi špara na gumah in jih kupuje poceni, če ne celo nalite ali rabljene. Gume so edini stik s cestiščem. Pazite kaj je na cestišču. Vedno pazite na pesek in razlite stvari. Če guma izgubi stik s cestiščem, je lahko hitro katastrofa. Ne ravnajte se po avtomobilu spredaj. Ne misliti da bo mamin avto v ovinek šel isto kakor limuzina pred tabo.

Potem je tukaj še nekaj osnovnih načel.

Pri vožnji bodite odločni. Če prehitevate, ne cincajte in se odločati počasi ali bi prehiteli, ali ne. Kadar reagirate, reagirajte hitro in učinkovito. Vedno držite varnostno razdaljo. Ostanite strpni v prometu, v afektu jeze in živčnosti se hitro zgodi kakšna neumna.

In nazadnje..

Ne misliti napačno o hitri vožnji. Hitrejša vožnja (dinamična) je večinoma bolj varna od počasne, ker ti ne pusti časa za razmišljanje drugih stvari. Pri dinamični vožnji si ves čas koncentriran na dogajanje na cesti.

Seveda pa ni vsak za dinamično vožnjo.

Ne zmore vsak voziti hitro. Če se preprosto ne čutite, niste za to. Ne se silit, če niste rojeni za določene stvari. Z glavo skozi zid se pa daleč ne pride.

Predvsem pa pamet v roke in če nameravate voziti hitro, vozite hitro dobro in kvalitetno. Vozite hitro tako, da ste 100% prepričani v svoja dejanja.
In predvidevajte. Stalno. In vedno.

Za konec bi pa rad še nekaj povedal o sebi.

Kdo pravzaprav sem jaz, ki vam to polagam. In zakaj sem to zanalašč pustil za konec?

Zato, ker večina ljudi misli zmotno, ko izve kakšno tako informacijo.
Predkratkim sem dopolnil komaj 20 let. Od nekdaj obožujem promet in vožnjo. Vozim avto z 230 konjskimi močmi. Če bi vam to povedal takoj na začetku, bi izpadel avtomatsko mlad divjak in objestnež. Resnica je, žal spadam v starostno
skupino, ki ima najvišjo smrnost na cestah. A to ne pomeni, da smo vsi mladi vozniki takšni. Zato polagam v srce tudi mojim vrstnikom, umirite adrenalin, ker ni nujno potreben. Bodite odgovorni za svojo vožnjo in svoja življenja.

Za seboj imam približno 50.000km. Nič v primerjavi z izkušenimi vozniki, nekaj pa vendarle je. Določene izkušnje sem pridobil. Zgoraj napisano so izključno moje izkušnje in razmišljanje. Na avtomobilih do sedaj nisem naredil niti praske. Nočem se samohvalit, le vozil sem tako, kakor sem zgoraj opisal. In tudi priznam, ne bom se igral angelčka. Izven naselja ne vozim vedno po omejitvah. Lahko pa rečem da vozim odločno in preudarno.

Vozim varno.

In se trudim predvidevat neprevidljivo.

Ker nesreča nikoli ne počiva.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Re: Varna Vožnja

Napisal/-a tristan01 Po nov 22, 2010 6:52 pm

Temo sem samo na kratko preletel. V glavnem se strinjam s tvojim razmišljanjem. Predvsem pa si premalo poudaril predvidevanje dogajanja na cesti. Le to pa je posledica doslednega opazovanja dogajanja okrog tebe in razmišljanja, ter seveda upoštevanja lastnega znanja/izkušenj.

Pred dvema letoma sem bil na zanimivem tečaju. Namesto preganjanja po poligonu in vadbe izmikanja v takšnih in drugačnih situacijah nam je predaval psiholog, ki že nekaj desetletij proučuje vedenje voznikov pri ADAC. Sporočilo je čisto preprosto. Opazuj dogajanje okrog sebe, določi morebitne faktorje tveganja in prepreči da nastane kritična situacija, vse to za 10 sekund v naprej. Konec dneva pa smo naredili preprosto vajo. V vozilu smo bili trije vozniki in inštruktor. Tisti ki je vozil je med vožnjo na glas opisoval potencialno nevarne situacije (npr: otrok brez spremstva na pločniku desno....). Ostali pa smo beležili katere situacije je kdo spregledal. Prav neverjetno kako tako preprosta vaja pripomore k dojemanju okolice. Sam sem rabil kakšne pol leta da sem se privadil še bolj intenzivno opazovati kaj se dogaja okrog mene. In moram priznati, da se na račun te dobre navade lahko izognem vsaj 75% nevarnim situacijam v katerih bi se lahko znašel, moja vožnja pa je bolj tekoča in mirna.

Če bi le to vajo redno prakticiralo vsaj 10% voznikov bi bilo na naših cestah precej bolj znosno.

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R Po nov 22, 2010 9:32 pm

@cotax:
najprej pohvale za tvoje mišljenje pri teh letih. takoj zatem naj pokritiziram to, da teh tem je vse preveč ratalo na tem forumu, s praktično isto vsebino z vedno novim avtorjem z novo izkušnjo in svojim razmišljanjem. pravzaprav te teme dosti ne naredijo, saj če sam pri sebi v glavi ne "skontaš" kaj je prav, ti ne pomaga noben forum.

kot drugo pa naj pripomnim, da vse to je v teoriji lepo. imaš se za varnega voznika, dokler se ti nič ne zgodi. do takrat si pameten. misliš, da predvidevaš prav in voziš dobro. tako kot si sam napisal, vse lepo in prav. tudi sam sem v tvojih letih, imam sicer vsaj še enkrat toliko kilometrov za sabo, pač preživim ogromno kilometrov na cesti, bil sem tudi motorist in naj ti povem nekaj: ko misliš, da si dal svoje čez, da vse že veš in si nekaj preživel, zavedaj se, da ravno v tistem trenutku tudi tebe doleti in vidiš, kako dejansko si nebogljen.

veliko voznikom se zgodi prometna nesreča kmalu po končanem izpitu, mislim pa da jih je ogromno več, ko imajo izpit že ene 2-3 leta. to je najslabše obdobje po mojem, takrat ko misliš, da maš že dovolj za sabo.

vsem svetujem poligon varne vožnje. sem naredu tisto skrajšano verzijo od triglava za 33 EUR pa resno razmišljam, da bi se udeležil še kakšnih bolj izpopolnjenih tečajev, kakšnih nadaljevaljnih. tam šele vidiš, kako malo znaš in kako slabo obvladaš svoje vozilo. pa morda niti ne gre toliko za obvladanje avta, to z nekaj vaje že osvojiš, problem je preprečit, stvari predvidevat in vedt, kaj to pomeni 50, 70, 100 kilometrov na uro.

Uporabniški avatar
cruiser1
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a cruiser1 Po nov 22, 2010 9:56 pm

tristan01 je napisal/-a: Sporočilo je čisto preprosto. Opazuj dogajanje okrog sebe, določi morebitne faktorje tveganja in prepreči da nastane kritična situacija, vse to za 10 sekund v naprej.

Ja! To je to! Žal je pa veliko voznikov, ki se komaj sami sebe zavedajo, kaj šele, da bi opazovali ostale! Potem so pa še druga vrsta voznikov, ki pa mislijo, da so sami in edini na cesti!

In z debato na forumu še vedno ne bomo nič rešili, kot je to že C4V4L13R omenil.

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Po nov 22, 2010 10:08 pm

Cotax, respect za takšno razmišljanje pri teh letih. Nimam nič za dodat, ker si vse povedal, kratko in jasno, upam, da bo komu vsaj malo koristilo ;)

tristan01: A bi lahko malo bolj na široko opisal to vajo? Slišati je koristno.

Uporabniški avatar
tristan01
Poznavalec foruma

Kraj: Štajerska

Napisal/-a tristan01 To nov 23, 2010 12:17 pm

BBS je napisal/-a:Cotax, respect za takšno razmišljanje pri teh letih. Nimam nič za dodat, ker si vse povedal, kratko in jasno, upam, da bo komu vsaj malo koristilo ;)

tristan01: A bi lahko malo bolj na široko opisal to vajo? Slišati je koristno.

Ni kaj dosti opisovati. Cel dan smo poslušali predavanja o predvidevanju in podobnem. Na koncu je sledila enourna vožnja (3x20 min) kjer smo sedeli 3 tečajniki v avtomobilu skupaj z inštruktorjem. Svojih 20 minut vožnje sem moral na glas ostalim v avtomobilu pojasnjevati katere potencialno nevarne situacije sem zaznal. Po vožnji je sledila debata z inštruktorjem in ostalimi udeleženci v vozilu. Predvsem opažanja drugih ali sem kaj spregledal, prepozno videl.... in seveda še strokovno mnenje inštruktorja ki te tečaje izvaja že več let.

Osebno sem opazil da je prvih 5 min zelo težko zbrano voziti in še komentirati vse kar se dogaja naokrog. Je precej situacij ki jih moraš pokomentirati. Zanimiva pa se mi je zdela opazka inštruktorja po končani vožnji. Nekje v roku 3 do 5 min po začetku vožnje smo vsi zmanjšali količino govora in začeli predvidevati dogajanje v bolj oddaljeni okolici. Ko se vsedeš za volan in spelješ najprej opazuješ stvari ki se dogajajo pred tabo v roku sekunde do treh - torej tiste situacije ki so tik pred tem da se zgodijo in ti je ostalo še komaj dovolj časa da odreagiraš. Po nekaj minutah pa se tvoja pozornost preusmeri v dogodke ki so bolj oddaljeni. Se lahko zgodijo v roku 8-10 sekund. Ko začneš svojo vožnjo prilagajati tem dogodkom si v sekundi do treh sekund pred dogodkom že pripravljen (noga je na zavori, hitrost si zmanjšal, izbral si pot izogibanja oviri...) in zadnji trenutki ti ostanejo za izvedbo manevra. Ko dosežeš to stanje pri sebi postane vožnja mehka, tekoča in varna. Saj predvidevaš kaj se bo zgodilo in se na to pravočasno pripraviš, istočasno pa izvajaš manevre ki si jih že predvidel in si nanje prilagodil vožnjo.

Presenetljivo pa je da lahko tak način vožnje z malce vaje ostane vsaj tako dinamičen kot prej, v marsikateri situaciji pa se lahko povprečna hitrost na celi poti celo malce poveča, poraba vozila pa opazno zmanjša (ni več toliko ostrih zaviranj in močnih pospeševanj, razen kadar so potrebna).

LP Tristan01
Iskalec resnice in modrosti. Lahko si videl svojo prihodnost. Ostali so te dojemali kot idealista, ki jim sveti pot do lepše prihodnosti.
Naloga, ki si jo prinesel iz prejšnjega življenje:
Dovršitev tvoje naloge s pomočjo starejšim in otrokom. V prejšnje življenje si prišel z namenom pomagati ubogim in nemočnim.

Uporabniški avatar
C4V4L13R
Poznavalec foruma

Kraj: Pod Gorjanci

Napisal/-a C4V4L13R To nov 23, 2010 5:42 pm

sliši se zanimivo. vsekakor bi blo to tudi za uvest med tečaje varne vožnje

Uporabniški avatar
a4
Uporabnik

Napisal/-a a4 To nov 23, 2010 7:26 pm

besede so eno, dejanja pa drugo. ko boš naredil kako neumost, se spomni kaj si pisal tu...

s takim avtom je enostavno nemogoče delat neumnosti

bojch1980
Nov uporabnik

Napisal/-a bojch1980 Sr nov 24, 2010 10:04 am

POHVALNO! Super razmišljanje isto kot moje... Čimveč takšnih... Ne napišem veliko tem ali odgovorov ampak tale se mi je pa zdel vreden pohvale.
Mene sploh ne zanima kakšen avto in koliko let ima človek, če tako razmišlja. Še veliko varnih km vsem skupaj!

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Sr nov 24, 2010 12:12 pm

Saj, samo za to gre, kako vsak človek dojema okolico in vožnjo. Večina ne dojema ali pa noče dojemati, da se v ostalih avtih vozijo človeška bitja, ki jim lahko vzamejo življenje s samo majhno napako. Folk ne dojema, da vozi s sabo 1-2 toni pleha, ki je potencialno ubijalski že pri majhnih hitrosti.
Če bi se samo to zavedali, bi bilo povsem drugače na cestah. Ni potrebno, da so vsi ljudje šumaherji, ki v nulo poznajo obnašanje vozila. Že če bi se zavedali zgoraj napisanega, bi avtomatično postali bolj varni, ker ne bi več telefonirali, izsiljevali, vozili 1 dm za ritjo in šli prehitevat v nepregleden ovinek.

Ampak to so samo pobožne želje. Vozniki so povečini hudi egoisti, ki se jim j*** za ostale in spravljajo v potencialno smrtno nevarno situacijo tudi po 10 ostalih ljudi, samo da bodo prišli 5 min prej do cilja ali pa da bodo dobili svojo dozo adrenalina.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

Uporabniški avatar
BBoss
Poznavalec foruma

Napisal/-a BBoss Sr nov 24, 2010 4:09 pm

Vse skupaj se da praktično strniti v en sam stavek:

Ne počnite drugim tega, kar ne bi želeli, da drugi počnejo vam.

Če bi se držali tega bi bil na cestah red, žal pa večina ljudi ne zna najprej razčistiti pri sebi (izredno slaba samokritičnost), poleg tega pa so ponavadi še notorični egoisti. Rezultat je pa pol to kar se dogaja na cestah.

MateSLO
Novinec

Napisal/-a MateSLO Pe nov 26, 2010 11:28 pm

Uh... lepo napisano ...
Škoda, da tole ni prebral k****n, ki se me je spravil prehitevat malo pred ovinkom, kjer je vidljivost skoraj na nuli ... res res nespametno ... in kaj se je zgodilo? Ko je bil vštric z menoj pripelje nasproti tovornjak in se je tip komaj rešil drugače bi bilo po njem ...

Ironija? Tako se mu je mudilo, skoraj je oba ubil in potem sva na križišču stala skupaj na rdeči en zraven drugega in vidim enega mulca 18-19 let starega ko je cel posran in s tresočimi rokami sedel za volanom. Tegale pa verjetno ne bo še dolgo pozabil ... vsaj upam no :)

Uporabniški avatar
matey18
Novinec

Kraj: kranj

Napisal/-a matey18 So nov 27, 2010 8:09 am

Pravilno razmišljanje avtorja teme. Takih je zlo malo. Večini se po domače rečeno j..e za avto kaj šele za ostale na cesti važno da se pelje. Potem mamo take ki so že skoraj v grobu pa se še vedno picajzlajo po cesti in delajo dren ko so za volanom panični itd. Da ne govorim o takih ki so antitalenti za vožnjo, poznam par kolegov in kolegic ki po dveh letih odkar imajo izpit še vedno gledajo v prestavno ročico med pretikanjem :roll: kaj šele da bi bli pozorni za 10 sek vnaprej na cesti. Moje mnenje je da čeprav je opravljanje izpita postal drag špas je preveč lahko priti do njega. Takim ki majo več kot 40 ok recimo 50 ur bi življensko prepovedal opravljanje izpita ker taki so potem ko le tega enkrat opravijo najbolj korajžni na cesti in tudi najbolj neumni.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 14 gostov