Debate, ki niso vezane na ostala področja...

mobilprodaja
Nov uporabnik

Uporaba polimernih materialov v vozilih

Napisal/-a mobilprodaja To mar 15, 2011 6:40 pm

Pozdravljeni

Sem študent, ki delam seminarsko nalogo o polimernih materialih, ki so v vozilih in bi lepo prosil vse , ki karkoli vedo o tej temi, da mi povedo kje lahko najdem gradivo o tem, ter kateri so vsi deli v vozilu, ki so iz polimernih materialov( seznam vseh sestavnih delov vozila , ki so iz polimernih materialov). Zanima me tudi, če je že kdo morda delal podobno seminarsko nalogo?

Že vnaprej se Vam zahvaljujem

Lep pozdrav
Zadnjič spremenil mobilprodaja, dne To mar 15, 2011 6:59 pm, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Re: Uporaba polimernih materialov v vozilih

Napisal/-a mihaing To mar 15, 2011 6:52 pm

Zadnjih 8 let sem striktno v tem poslu. Trenutno sem vodja proizvodnje brizganja plastičnih delov za avtomobilsko in ostalo industrijo.

Sam spisek delov, ne verjamem da boš dobil, sicer pa je to zelo odvisno od samega proizvajalca. Mehansko obremenjeni deli so ponavadi iz PA66 30GF in ABS, zobniki in deli kateri morajo imeti obstojnost so iz POM, tesnila TPU, leče in prozorni deli iz PC, v glavnem lahko razlagam naslednje celo leto. :mrgreen: :mrgreen:

Gradiva imam kar nekaj, vendar ga je večina v nemščini. Poglej si knjigo od Navodnika. Tam je napisano kar nekaj, vendar še vseeno zelo posplošeno.

Če te kaj konkretnega zanima samo vprašaj ;) ;)

mobilprodaja
Nov uporabnik

Napisal/-a mobilprodaja To mar 15, 2011 7:05 pm

Pozdravljeni

Hvala, knjigo si bom izposodil.

Problem imam samo v tem, da rabim nekakšen seznam delov vozila, ki so sestavljeni iz polimernih materialov, saj ko bom imel seznam teh delom, bom lahko sam iskal točno sestavo posameznega dela in podobno. Lepo bi Vas prosil, če mi lahko poveste vse dele, za katere veste da so iz polimernih materialov, da bom imel vsaj nekakšen okvirni seznam, saj vem da točnega števila teh delov nebom mogel izvedeti. In točno vseh delov tudi ne rabim obravnavati, saj se kot ste omenili to število razlikuje od proizvajalca do proizvajalca.

Hvala in lep pozdrav

Uporabniški avatar
mihaing
Uporabnik

Kraj: Slovenc

Napisal/-a mihaing To mar 15, 2011 7:21 pm

Iz polimernih materialov v avtomobilu je narejeno vse kar ni iz stekla, blaga in železa.

Polimerne materiale delimo še na duroplaste, elastoplate in najbolj pogoste termoplate (PA66, ABS,PP...) iz katerih je večina avtomobilskih delov. Povprečno vozilo sestavlja cca 1500 različnih plastičnih delov. Tak spisek ti enostavno nimam volje delati.

Ti mi naredi spisek delov za katere želiš vedeti, jaz ti bom napisal iz katerega materiala so ponavadi

Sem sedaj videl da imaš na googlu (napiši polimerni materiali) tudi eno PDF datoteko iz uni-mb. Tam je tudi nekaj gradiva

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh To mar 15, 2011 7:47 pm

Vem da ima DeLorean DMC-12 narejeno školjko iz steklenih vlaken - fiberglass. Na njo so priviti nenosilni paneli (vrata, blatniki, havba, streha...) iz nerjavečega jekla SS-304, vse skupaj pa je nasajeno na podvozje - dvojna Y šasija.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

mobilprodaja
Nov uporabnik

Napisal/-a mobilprodaja To mar 15, 2011 8:04 pm

Pozdravljeni

Bom dobil jaz seznam delov, potem Vas bom pa prosil, če bi boste povedali iz kakšnega materiala so.

Hvala in lepo pozdrav

Uporabniški avatar
FoxTer
Novinec

Kraj: kp

Napisal/-a FoxTer To mar 15, 2011 8:07 pm

Mogoče to? :klik
My dream: Ford Mustang Shelby GT500

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Sr mar 16, 2011 1:32 am

Sicer zelo dvomim, a morda bi ti tu dali kak seznam

mobilprodaja
Nov uporabnik

Napisal/-a mobilprodaja To mar 22, 2011 9:35 pm

Pozdravljeni!

Tukaj imam nek okvirni seznam delov avtomobila, ki so iz polimernih materialov( seznam seveda ni popoln) in bi Vas lepo prosil, če mi lahko poveste iz kakšnih polimernih materialov je pozamezni del ( za tiste dele, za katere veste) . Priporočam se tudi za dopolnitev seznama.

Hvala vnaprej in lep pozdrav

Seznam:
NOTRANJOST AVTA( ohisje vzratnega ogledala, volan, zračniki v avtu, senčniki, armaturna plošča, gumbi na armaturni plošči, avtomobilske preproge, ohisje za vrata na notranji strani, sedeži, ventilatorji, kabli, posoda, tesnila v motorju, posoda za vetrobransko tekočino, posoda za hladilno tekočino, zračni filter, ohišje akumulatorja, ventilatorji,

ZUNANJOST AVTA( odbijači, blatniki, ohišja zarometov, ohisja za ogledala, kljuke na vratih avta, guma na briaslacu avta, pnevmatike, ohisje za registrsko tablico,....)

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh To mar 22, 2011 9:52 pm

Volvo S40, letnik 2003:

-Spojlerji spredaj in zadaj, oba odbijača, pragovi: <PP/EPDM>

-Plastika pod motorjem, ohišja luči, podnožja žarnic v lučeh: <PP>

-Plastika v notranjosti, predvsem klimatske komande: večinoma <ABS>
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

mobilprodaja
Nov uporabnik

Napisal/-a mobilprodaja Če mar 24, 2011 12:06 am

Pozdravljeni

Morda kdo pozna kakšno literaturo kjer bi lahko dobil podatke o polimernih materialih za vozila?

Pa še to: Ali ve kdo zakaj mi ne gre pošiljati zasebnih sporočil, saj se vsako sporočilo, ki pošljem shrani pod mapo odhajajoče in ne pod mapo poslano!
Je to kaj narobe ali se motim?

hvala in lep pozdrav

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem Če mar 24, 2011 12:20 am

V mapi "odhajajoče" je, dokler naslovnik ne odpre ZS-ja, ko ga odpre, gre ta ZS avtomatsko med "poslano". In BTW - naslovnik vidi ta ZS, čeprav se tebi morda zdi, da ga kot "odhajajočega" ne vidi, torej nič bat. Eni pač ne odpirajo pogosto ZS-jev, zato "ostaja" v odhajajočih.

Pošlji mi ZS, da preveriva in te pomirim.

Temo o tem sem zbrisal, saj sta ta dva posta (in dva ZS-ja?) dovolj.

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Če mar 24, 2011 12:20 pm

Luči: PC

mobilprodaja
Nov uporabnik

Napisal/-a mobilprodaja Če mar 24, 2011 9:33 pm

Sem videl, da se mi je eno sporočilo preneslo pod poslano, kar pomeni, kot ste rekli, da deluje

Hvala!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov