Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Kraj: Fant od Fare

Zimske vs. letne pozimi.

Napisal/-a X-Hair Sr okt 26, 2011 4:34 pm

Da ne bomo smetili teme med pnevmatikami, bomo tukaj vžgali eno debato, ker ste navadne ovce. :mrgreen:

http://www.siol.net/avtomoto/nasveti/va ... matik.aspx

In vi verjamete tem bedarijam. :lol: :lol: :lol: :lol: In to še na podlagi, na kateri nima ama popolnoma nobene veze z realnostjo. Adijo pamet. V tem primeru, glede magičnih 7 stopinj, na drugem forumu sem bral 15, sedaj samo še čakam številko 9,34. Imam, no ja, imamo, ker sem malo igramo s kolegi s tem, res kar nekaj izkušenj s temi zadevami. Šel sem še na tečaj varne vožnje, da vidim kaj mi bodo majstri povedal tam. Diiiooo miiooo sami teoretiki.

Evo moj primer. Na koncu bom pa zapisal zaključek. Nažalost bom dal kar video materijal, če koga moti, naj ne komentira. Ma mi bo v veliko pomoč pri razlagi. Hvala.

Teoretiki na teoriji razložijo kako je treba postopat, če si brez ABS-a in je podlaga različno drseča. Torej, desna stran na snegu, leva na asfaltu. Kulj. Pogledamo film in gremo v akcijo. Seveda sem probal po teoriji kar so povedali teoretiki. Nekak mi ni šlo. Sem pa jaz to probaval v zimi 08//09 ko sem si kupil tale fun car, po domače bosanc in je revež brez ABS-a. Ja popravic povedano me je bilo strah in sem študiral, kako bi se jaz brez ABS-a najhitreje ustavil. Nekak prišel do zaključka, kaj bi bilo najbolje.

Torej. Prvi spust. Kot sem že omenil. Ni mi šlo najbolje.
http://www.youtube.com/watch?v=fCn84eYM ... r_embedded

Probam drugi poizkus. Ma me preveč zanese desno in ajd pol. Gas, žlajf, sklopka, volan, gretje do konca, dolge luči, ročna, sedež naprej, žmigavc, ma prov NEČ. N E Č.
http://www.youtube.com/watch?v=HHJGyJNi ... r_embedded

Tretji poizkus. Primešam malo svojih primesi, ker mi stvar od teoretika ni šla najbolje. Se mi celo rata ustavit. Odlično.
http://www.youtube.com/watch?v=jLIfXrj9 ... r_embedded

V četrto pa naredim čisto po svoje, kar sem se navadil v zimi 08/09 in menim, da bi se v panik, brez ABS-a, tako najhitreje ustavil. 8)
http://www.youtube.com/watch?v=mwbZwEFE ... r_embedded

Zaključek.
1. Ne verjemite vsemu, kar vam povejo. Zimska guma se bolje odreže samo v snegu. PIKA.
2. A če se jaz prej ustavim pred vsemi mercedesi in high tech gumami (imel je gor nove TS830 in me je res fasciniral pri vožnjah), pomeni, da se kupi avto brez ABS-a (še najbolje enega bosanca in leto dni rabljene LM-22, sicer so ble pa že stare 3,5 leta, ma to nima veze :mrgreen: ) in se boš hitreje ustavil.

:huh:
Zadnjič spremenil X-Hair, dne Sr okt 26, 2011 9:00 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
SlikaSlika

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Re: Zimske vs. letne pozimi.

Napisal/-a maniaxxx Sr okt 26, 2011 4:50 pm

Kot si napisal, zimske gume so boljše samo ko je sneg in abs na snegu podaljša zavorno pot.

amen.

Sam sem velik nasprotnik zimskih gum, ampak jih zaradi potrebe po mobilnosti vsako leto kupim, se pa zavedam, da to ni to. Mi gre pa na jetra, ko kvazi strokovnjaki prepričujejo ovce naj kupijo zimske gume, ker bodo drugače pri 6 stopinjah zleteli s ceste tudi pri 30kmh.

zaradi gumi defekta sem dal predčasno zimske gume gor in je trakcija na dežju z novimi zimskimi enaka kot je bila prej z zlizanimi letnimi..to pove vse.
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr okt 26, 2011 4:54 pm

Tu je zaradi močne propagande marsikoga težko prepričat, da so letne gume toliko boljše. Proizvajalci hočejo seveda čim boljšo prodajo, nam pa tukaj v Sloveniji zaradi snega pozimi drugega ne preostane kot da vozimo z zimskimi gumami.

belkaena
Stalni uporabnik

Napisal/-a belkaena Sr okt 26, 2011 4:56 pm

X-Hair je napisal/-a:Zimska guma se bolje odreže samo v snegu. PIKA.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 26, 2011 5:06 pm

Uf kaj bi dal za priložnost, da demonstriram malo bolj agresiven štart v Ljubljani na kakšni bolj spolzki mokri cesti v istih pogojih, ko je temperatura okrog ničle z letno Turanzo 16" in zimskimi UG7+ 15". Očitno bi se lahko šele potem menili dalje z nekaterimi! :D A niso drugače takšni pogoji zelo podobni ledu? ;)
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Sr okt 26, 2011 5:18 pm

~toMmy~ je napisal/-a:Uf kaj bi dal za priložnost, da demonstriram malo bolj agresiven štart v Ljubljani na kakšni bolj spolzki mokri cesti v istih pogojih, ko je temperatura okrog ničle z letno Turanzo 16" in zimskimi UG7+ 15". Očitno bi se lahko šele potem menili dalje z nekaterimi! :D A niso drugače takšni pogoji zelo podobni ledu? ;)

Če imaš še letne gor lahko probava enkrat pa da vidimo, sam na svojem avtu ne opažam tega kar ti trdiš, je pa res da vsi pozabljamo da tudi vse letne in zimske gume niso enake, so slabše in so boljše
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Napisal/-a X-Hair Sr okt 26, 2011 5:24 pm

lizard je napisal/-a:Tu je zaradi močne propagande marsikoga težko prepričat, da so letne gume toliko boljše. Proizvajalci hočejo seveda čim boljšo prodajo, nam pa tukaj v Sloveniji zaradi snega pozimi drugega ne preostane kot da vozimo z zimskimi gumami.

Tako, biznis je biznis. In najbolj butasto pri vsem tem biznisu je, da mi bo policaj moril 16 novembra pri 10 stopinjah, če mam ketne. Pa kam ti jih zabašem? Teb v rit, da jih noben kirurg ne bo našel? Al jih tebi dam na avto? Kaj boš izbral? To je tole. In tako butast zakon je tudi zaradi neposobnih voznikov, ker tega ne vejo. Pa kaj mam jaz potem tukaj kaj veze. Pol pa zakon gor ali dol, kazni gor al dol, pa četudi bi bile milijonske, še vedno se bo zgodilo, da bo ob prvem snegu zastoj na Vrhnškem klancu. Pa koj falus ti potem pomaga tak zakon, če je vedno zastoj. Kazen bo pa men pisal, ker nimam verig pri 10 stopinjah.

Tommy, prebral tvoj post v temi pnevmatikah. Poglej koliko je bila letnik zimska in letna guma. Namreč. Meni je tast zamenjal gume in se sedaj lomim z Fulda Kristal Montero 2, prej letne Turanza ER300. Po pravici povedano, imam občutek, da je oprijema za do 20% manj. Pa dežuje že dva dni, cesta bi se pa lahko že izprala, al kako? Ne vem letnika Turanze, bom pa šel pogledat letnik Monterota. Menim da je kriva guma. Ker z mojimi LM-22 je bilo brutalno. Ma z letnimi enako. Pri meni niso doživele starost enega leta. Ma unega leta, ko piše kot DOT, ne ko jo uporabljaš. :D. Tako da menim, da maš lahko Turanzo zelo na psu. Zimske pa nove. Kupi novo Turanzo, pa novo Goodyear, pa gremo merit. ;)
SlikaSlika

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Napisal/-a X-Hair Sr okt 26, 2011 5:26 pm

maniaxxx je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Uf kaj bi dal za priložnost, da demonstriram malo bolj agresiven štart v Ljubljani na kakšni bolj spolzki mokri cesti v istih pogojih, ko je temperatura okrog ničle z letno Turanzo 16" in zimskimi UG7+ 15". Očitno bi se lahko šele potem menili dalje z nekaterimi! :D A niso drugače takšni pogoji zelo podobni ledu? ;)

Če imaš še letne gor lahko probava enkrat pa da vidimo, sam na svojem avtu ne opažam tega kar ti trdiš, je pa res da vsi pozabljamo da tudi vse letne in zimske gume niso enake, so slabše in so boljše

Veš kaj je najbolje. On naj izbere zimsko, midva pa prineseva letne po najini izbiri. 8)

maniaxxx je napisal/-a:zaradi gumi defekta sem dal predčasno zimske gume gor in je trakcija na dežju z novimi zimskimi enaka kot je bila prej z zlizanimi letnimi..to pove vse.

Tebi so stvari jasne, ampak bom še sam dodal eno malenkost, če ne boš fasal kako tožbo. :mrgreen: To velja, če ni stoječe vode, ker če je pa stoječa voda, pa vemo, da več ko je mm, bolje jo izpodriva. Sam imam izkušnje da do 4mm še gre. Ko prideš 1x pod to mejo, je treba biti pozoren. Pa ne na mokro cesto, ampak na stoječo vodo. To sem ponovil, ker eni bojo prebral mal po svoje. Lep primer take gume je bila 050A. V 3pm, manj ko jo je blo, bolj je p*****a držala. Je pa res, da za po AC 130+ ni bila več. Ma za lokalne ceste, ko sem vedel, da ni stoječe vode. Čisti zakon.

Tommy ni napad nate, da ne boš mislil. Mogoče ti kaj novega izveš, mogoče se jaz še kaj novega navadim. ;)
Zadnjič spremenil X-Hair, dne Sr okt 26, 2011 5:35 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
SlikaSlika

Uporabniški avatar
airmike
Uporabnik

Kraj: Rogaška Slatina

Napisal/-a airmike Sr okt 26, 2011 5:30 pm

Od voznika je tud dosti odvisno. Eni predvsem to pozabljajo oz krivijo vse drugo nikol pa nebi priznal da so sami smotani :)

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr okt 26, 2011 5:42 pm

Najboljša je pa tista z mejo 7°C.

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Sr okt 26, 2011 6:21 pm

X-Hair je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:

Veš kaj je najbolje. On naj izbere zimsko, midva pa prineseva letne po najini izbiri. 8)

maniaxxx je napisal/-a:zaradi gumi defekta sem dal predčasno zimske gume gor in je trakcija na dežju z novimi zimskimi enaka kot je bila prej z zlizanimi letnimi..to pove vse.

Tebi so stvari jasne, ampak bom še sam dodal eno malenkost, če ne boš fasal kako tožbo. :mrgreen: To velja, če ni stoječe vode, ker če je pa stoječa voda, pa vemo, da več ko je mm, bolje jo izpodriva. Sam imam izkušnje da do 4mm še gre. Ko prideš 1x pod to mejo, je treba biti pozoren. Pa ne na mokro cesto, ampak na stoječo vodo. To sem ponovil, ker eni bojo prebral mal po svoje. Lep primer take gume je bila 050A. V 3pm, manj ko jo je blo, bolj je p*****a držala. Je pa res, da za po AC 130+ ni bila več. Ma za lokalne ceste, ko sem vedel, da ni stoječe vode. Čisti zakon.

Tommy ni napad nate, da ne boš mislil. Mogoče ti kaj novega izveš, mogoče se jaz še kaj novega navadim. ;)

deal, midva izbirava letne gume.

Pa tisto o stoječi vodi mi je jasno, sam sem pisal o trakciji med pospeševanjem po mokri cesti, z zimskimi ( novimi ), koplje še bolj kot je prej z letnimi vredesteinkami, ki so bile čisto na koncu s profilom že.

Uporabniški avatar
crxdelsol
aka Technologic aka dejcc

Napisal/-a crxdelsol Sr okt 26, 2011 6:40 pm

Kaj če bi se rajše ustavljali, ker hitro speljevanje ni ravno življensko potrebno v križišču ljubljane pri 0°C

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 26, 2011 7:09 pm

maniaxxx je napisal/-a:

Podobno sem opazil tudi na različnih kombijih v mestu in po zelo pestrih vaških cesticah. Gume so pa oboje ene najboljših v svojih dimenzijah, le da imajo letne to prednost, da so za eno colo večje.

Primerjava med temi gumami "traja" že od decembra 2005 na istem avtu in so bile gume že oboje nove, oboje stare itd. hkrati. Na drugem avtu je pa 15" UG7(+) vs. 16" OptiGrip oz v začetku kratek 15" Continentalke.

Speljevanje je pač primer, kjer se da najbolj enostavno primerjat obnašanje, se pa včasih zaradi navora in bolj odločnega speljevanja/pospeševanja zgodi, da nehote utripne ASR lučka.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

maniaxxx
Uporabnik

Napisal/-a maniaxxx Sr okt 26, 2011 7:13 pm

~toMmy~ je napisal/-a:
maniaxxx je napisal/-a:

Podobno sem opazil tudi na različnih kombijih v mestu in po zelo pestrih vaških cesticah. Gume so pa oboje ene najboljših v svojih dimenzijah, le da imajo letne to prednost, da so za eno colo večje.

Primerjava med temi gumami "traja" že od decembra 2005 na istem avtu in so bile gume že oboje nove, oboje stare itd. hkrati. Na drugem avtu je pa 15" UG7(+) vs. 16" OptiGrip oz v začetku kratek 15" Continentalke.

Speljevanje je pač primer, kjer se da najbolj enostavno primerjat obnašanje, se pa včasih zaradi navora in bolj odločnega speljevanja/pospeševanja zgodi, da nehote utripne ASR lučka.

Pri meni je obratno, res pa je, da sem zimske testiral samo danes, moram jih še malo prevoziti, da bom lahko povedal kaj in kako. Sem pa z letnimi tudi pri temperaturah kr globoko pod 0 imel popolnoma varen obcutek in dober oprijem.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Sr okt 26, 2011 7:37 pm

Pri meni je občutek dober po suhem in po mokrem na dobrem asfaltu, na zelo slabem asfaltu je pa čisto drugače. Ne morem nekaj 100% trdit, ker gre nenazadnje za občutek, povem pa kar občutim oz. doživim.
Slika

Uporabniški avatar
domen_
Stalni uporabnik

Kraj: Varšavski lok

Napisal/-a domen_ Sr okt 26, 2011 9:20 pm

X-Hair je napisal/-a:http://www.siol.net/avtomoto/nasveti/va ... matik.aspx
Takšno poslabšanje oprijema letnih gum pri nizki temperature me preseneča. Še toliko bolj, ker smo imeli na forumu pred časom ravno to debato, in spomnim se, da so takrat testi (mislim da neke nizozemske revije) govorili drugače: namreč rezultat je bil, da je oprijem letne pnevmatike tudi pri nizkih temperaturah na suhem boljši od zimske.

Stvar ni jasna, pri SiOLu so dobili drugačne rezultate. Potrebovali bi natančnejše in kvalitetnejše teste: več ponovitev (20-30 ponovitev je minimalna še sprejemljiva norma, kadar se zaradi tehnične omejenosti ne da več stokrat ponoviti preizkusa), izračun povprečja in statističnega odstopanja, diskusijo o morebitnih slabostih testa, in šele po vsem tem delati zaključke. Zdaj, ko ima človek pred sabo dva nasprotujoča gostilniška testa (namreč tudi tisti nizozemski je bil bolj tako-tako), si je nemogoče ustvariti realno sliko. No, razen nekaterih, ki 4x probajo in mislijo da so prijeli boga za j***a.

Uporabniški avatar
X-Hair
Mojster foruma

Napisal/-a X-Hair Sr okt 26, 2011 9:35 pm

domen_ je napisal/-a: Potrebovali bi natančnejše in kvalitetnejše teste: več ponovitev (20-30 ponovitev je minimalna še sprejemljiva norma, kadar se zaradi tehnične omejenosti ne da več stokrat ponoviti preizkusa), izračun povprečja in statističnega odstopanja, diskusijo o morebitnih slabostih testa, in šele po vsem tem delati zaključke.

Ampak ne na tej podlagi, ki nima z realnostjo nobene veze. ;) Kot je rekel Tommy, se poišče slabo kvaliteto asfalta in se naredi real life test. To bi tudi mene zanimalo, da bi primerjal dobre letne z zimskimi. Namreč, Blizzak LM-22 me je presenečal. Mam tudi sam blizu nekaj zahrbtnih podlag, katere lahko primerjam dnevno, kako je z oprijemom letnih in zimskih gum.

Za nekaj predstavit in pokazati kaj je najbolje, je pa odlična (podlaga na vranskem). Ma za tole, bi bilo potrebno odpreti nov post. =P :D
SlikaSlika

Vikking
Uporabnik

Napisal/-a Vikking Sr okt 26, 2011 9:52 pm

X-Hair je napisal/-a:
Zaključek.
1. Ne verjemite vsemu, kar vam povejo. Zimska guma se bolje odreže samo v snegu. PIKA.

:huh:

Sicer se delno strinjam s tabo, a se mi zdi da samega članka nisi dobro prebral. Citiram: Letne pnevmatike se pri temperaturah, nižjih od 7 stopinj Celzija, na drsečih površinah, ki ustrezajo poledeneli oziroma zasneženi cesti, odrežejo mnogo slabše od zimskih pnevmatik.

Ali sem jaz narobe članek razumel? Mislim da so njihove ugotovitve in testiranja v zasneženi/poledenli cesti povsem pravilne. Kolikor vidim na testu ni govora o 7 stopnijah in suhi cesti.

Uporabniški avatar
lizard
Moderator foruma

Napisal/-a lizard Sr okt 26, 2011 9:53 pm

@domen_:Tale test so izvedli Goodyearovci, se pravi da ne gre za neodvisen test. Več kot jasno je da gre tule tudi za propagando zimskih pnevmatik. Tako, da ga vseeno ne bi vzemal preveč resno.
Smešna je tudi izajva možiclja v videu - kot da so letne gume pri 7,01 °C še super, pri 7,00 °C pa jih je takoj treba menjat. Tako nestrokoven pristop in izražanje zelo znižata kredibilnost že tako ali tako vprašljivemu testu.

Po drugi strani pa so zapisali da so simulirali snežno in ledeno podlago - če to drži potem je itak jasno da so zimske tukaj boljše - to pa predavamo na forumu že itak celo večnost.

Na koncu testa tudi ni podanih nobenih meritev, številk, in drugih podatkov.

Me pa vseeno zmoti nekaj - izgleda kot da pri srebrnem Passati ob zdrsu zadka takoj na pomoč priskoči ESP in ga poravna, črnega pa konkretno zavrti. ESP torej, ali ne deluje ali pa deluje pa ni učinka. Bolj verjetno hipotezo naj vsak izbere sam.

Jaz vseeno ostajam pri mnenju, da so zimske gume, razen na snegu/blatu in ledu, opazno slabše od navadnih, torej letnih pnevmatik.

@X-Hair: Daj razloži še kakšna je bila razlika pri tvojih zaviranjih na Vranskem - torej kakšni so bili napotki s strani strokovanjaka in kako si ti ravnal drugače, da si bolje zaviral. Pomojem marsikoga zanima ta razlika, pa komu lahko pride tudi prav.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Sr okt 26, 2011 10:17 pm

teli k so delal test so pa res kreteni.pa prou vid se kako pri slalomu z crnim passatom najprej zavije desno da cuke avto sele potem levo v ovinek h stozcem,pa ze na videu se vid da je zlo agresiven z volanom,samo zato da zgubi oprijem.ista slika je pri tisem ko mu rit odnese,z crnim passatom sploh ni probaj popravljat vozila,zato tut ni posnetka sprednje gume.
mamu jim j***m lopovsko.
p.s. sm pa jst tut bil zadnjic na vranskem in uni tm...ma raj nam komentiral..
Ni vse res kar napišem
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 10 gostov