ishtmail je napisal/-a:To opažam tudi na cesti, kjer je divjanje normalno in družbeno sprejemljivo, varčna (torej tudi počasnejša) vožnja pa je skorajda zločin.
J.McLane je napisal/-a:Če mislite, da je hitrost edino kar lahko naredite za nižjo porabo se močno motite. In če mislite, da boste z zaletavo vožnjo nekomu čisto za ritjo ves čas na gas/bremza kaj prej prišli domov, se motite še bolj.
Trik je v tem da svojo dnevno furo naštudiraš v nulo, kaj boš pa drugega delal za volanom, jaz se drugače dolgočasim. Prvi in glavni trik je vožnja kjer ne boš niti enkrat stopil na zavoro, potem si že zelo blizu optimuma za določeno povprečno hitrost.
1. in 2. redno uporabljam, 3. se mi zdi pa preveč orto. Ok, če res uporabiš to zadevo le pri približevanju semaforjem - pa še tu te lahko preseneti kakšen pešec, ti pa brez servo bremz. Kjerkoli drugje pa je vožnja brez servo volana in bremz milorečeno "neugodna" in pri tej točki boš verjetno doživel na tem forumu napad forumašov.ishtmail je napisal/-a:Princip št. 2: TEHNIKE 'DRSENJA'
Drsenje ali angleško 'coasting' je ena od glavnih tehnik, ki jo lahko hypermiler uporabi za zmanjševanje porabe.
Tu se ločijo tri različne tehnike coastinga:
1. Nevtralno drsenje (neutral coasting): na rahlem klancu navzdol lahko pritisneš na sklopko (ali celo pretakneš v ler), in se voziš z minimalno porabo, pri čemer ti gravitacija (klanec navzdol) ohranja hitrost avtomobila. Pri mojem avtu je trenutna poraba ob taki vožnji nekje 0,6 litra na 100km.
2. Drsenje z motorjem (engine break coasting): če je klanec navzdol večji, lahko enostavno spustiš pedal za plin. S tem se prekine dovod goriva v motor, sprotna poraba je 0,0 litra na 100km. Motor v taki situaciji zavira, vendar je gravitacija vsaj tako močna, kot sila zaviranja motorja, zato se hitrost ohranja.
3. Drsenje brez motorja (engine off coasting): pri rahlem klancu navzdol (kot za nevtralno drsenje) lahko izklopiš motor, daš v ler (pritisneš sklopko) in preklopiš na 'kontakt'. T
DePalmo je napisal/-a:In še tole, kako ti je ratalo z 1.6 16V stisnit 12l porabe??? 6.5 je možna če ga šparaš, ampak 12??
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov