Rabite avto-nasvet obiskovalcev foruma?

Uporabniški avatar
KARL ABARTH
Stalni uporabnik

Alkotest - "klasika" vs etilomer

Napisal/-a KARL ABARTH To nov 04, 2008 8:09 am

Zgodba, ki jo vsi poznamo - policija ustavi voznika, postopek poznate, sledi alkotest.

Oseba je najprej opravljala "klasičen" alkotest - rezultat meritve imate v priponki levo.

V primeru, strinjanja z rezultatom opravljene meritve, bi bila oseba najverjetneje kaznovana z 18 kazenskimi točkami, kar pomeni prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Ker pa se z rezultatom ni strinjala, so osebo odpeljali na preizkus z t.i. etilometrom. Rezultat meritve je pokazal koncentracijo, ki je po ZVCP še dovoljena. Oseba torej ni kršila zakona in ni bila "zrela" ( beri : dovolj "nadelana" ) za kazen.

Zanimajo me vaše morebitne praktične izkušnje s to "zadevo", pa tudi splošna mnenja o tem.

LP
Priponke
Alkotest in Etiometer.jpg

gofra
Uporabnik

Napisal/-a gofra To nov 04, 2008 8:27 am

tole bom bleknil na pamet ampak prva stvar, ki mi pade na pamet je, da je bil test z etilometrom izveden s casovnim zamikom?

LpF

Uporabniški avatar
SENATOR
Stalni uporabnik

Kraj: near Nova Gorica

Napisal/-a SENATOR To nov 04, 2008 8:37 am

Ta časovni zamik je 15 min, saj lepo piše ura. :shock:

Lepa finta za pobirat denar, če se strinjaš boš plačal, tudi če nisi bil ''pijan''.
30 STYLING AWARDS

http://www.youtube.com/watch?v=fZYbGHM5WY0

Uporabniški avatar
AuDi™
Nov uporabnik

Kraj: GO

Napisal/-a AuDi™ To nov 04, 2008 8:38 am

gofra je napisal/-a:tole bom bleknil na pamet ampak prva stvar, ki mi pade na pamet je, da je bil test z etilometrom izveden s casovnim zamikom?

LpF

Moram rect, da sem tudi sama na to najprej pomislila. Samo! ce je verjet natancnosti ure, ki je napisana na obeh izvidih, se mi zdi malo verjetno, da bi v piclih 15 minutah padla koncentracija alkohola s 0.79 na 0.12. Torej, mozno da prvi test res ni pokazal resnicno stanje..
Zadnjič spremenil AuDi™, dne To nov 04, 2008 8:40 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
kljukec
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a kljukec To nov 04, 2008 8:38 am

gofra je napisal/-a:tole bom bleknil na pamet ampak prva stvar, ki mi pade na pamet je, da je bil test z etilometrom izveden s casovnim zamikom?

LpF

ja samo samo 20 minutnim
lp

Uporabniški avatar
Templar
Poznavalec foruma

Kraj: Savinjska regija

Napisal/-a Templar To nov 04, 2008 9:14 am

obstaja tudi več ostalih možnosti:
- da je oseba imela srečo in je res popila za 0.12mg/l ampak je pila malo pred preizkusom
-okvara/napačna kalibracija/napačno rokovanje osnovnega alkotesta
-okvara/napačna kalibracija/napačno rokovanje z etilometrom
Če lahko bereš tole si preblizu! Drži varnostno razdaljo!

Karletto
Novinec

Kraj: KP

Napisal/-a Karletto To nov 04, 2008 9:26 am

še ena možnost za tako razliko je, da je testirani zamolčal drugo točko, ki pravi najmanj 15min pred testiranejem ni niti pil, niti kadil. drager je pokazal veliko večjo alkoholiziranost. etilometer pa ne, saj je že poteklo 15 min od zadnjega zaužitja alkohola/ pokajene cigarete.

druga možnost pa je ta, da je drager enostavno nenatančen ali sfriziran.

Uporabniški avatar
Matevz S.
Novinec

Kraj: vsepovsod

Napisal/-a Matevz S. To nov 04, 2008 5:44 pm

Najverjetnejša razlaga je, kot je že nekdo omenil, da ni minilo 15 minut od popite alkoholne pijače.

Alkotesti namreč ne zaznajo t.i. ustnega alkohola in temu primeren je 1. rezultat, naprava kot je etilometer, ki jih uporablja slovenska policija pa to ločijo in tudi časovno oddaljenost drugega preizkusa je ustrezna. Tudi, če bi še enkrat pihal na alkotest bi bi rezultat nižji od prvega.

Nauk zgodbe: policistu povejte, da ni minilo 15 minut od popite alkoholne pijače, tudi če je deset minut, recite, da je 5 minut. To velja, če ste res spili samo eno pivo ali npr. 2 dcl vina (za štajerce 0.5 litra).

Uporabniški avatar
|kr_en|
Novinec

Kraj: Šentjur

Napisal/-a |kr_en| To nov 04, 2008 6:43 pm

razlika med alkotestom pa etilometrom je ta, da alkotest meri koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, etilometer pa koncentracijo alkohola v krvi.

ko so ga VP preizkušal so pojedl tavlko vrečko rumovih kroglc. po 15 minutah je na alkotestu napihu preveč, na etilometru pa nič. po 2 urah pa na alkotestu nič na etilometru pa preveč.

alkotest analizira zrak od začetka pihanja do konca pihanja, etilometer pa samo del izpihanega zraka.

etilometer najprej vzame (zdi se mi da) 2 vzorca okoliškega zraka, šele nato je skalibriran za meritev. to pomeni, da se za vsako merjenje skalibrira. nato oseba piha 2krat, kar še dodatno potrdi meritev.

najverjetnejša možnost je ta, da je pač oseba ko so jo vprašal ali je pred kratkim zaužila alkohol misla da neki močnega ni alkohol in odgovorila ne. ker se je dost alkohola še zadržal v ustih in grlu, je alkotest pokazu tulk več.
imam peticu........nije beemve......ali troši ko beemve!!

Uporabniški avatar
AuDi™
Nov uporabnik

Kraj: GO

Napisal/-a AuDi™ To nov 04, 2008 8:08 pm

|kr_en| je napisal/-a:razlika med alkotestom pa etilometrom je ta, da alkotest meri koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, etilometer pa koncentracijo alkohola v krvi.

Alkotest analizira zrak od začetka pihanja do konca pihanja, etilometer pa samo del izpihanega zraka.

"Etilometer je merilni instrument za ugotavljanje koncentracije etanola v izdihanem zraku." (uradni list RS)

Torej, po moji logiki, bi za izracun knoncentracije alkohola v krvi potrebovali kri, se pravi odvzem krvi in nato testiranje vzorca.. al ne? Sej oba merita glede na izdihani zrak, v cem je torej razlika med alkotestom in etilometrom?

Uporabniški avatar
Badmike
Novinec

Kraj: Tu pa tam

Napisal/-a Badmike To nov 04, 2008 8:41 pm

Evo pa če se z Modrijani ne strinjaš kolk si napuho pa te dajo pač na pregled krvi,a se to potem kaj doplača al kak je to!
Zanima me ker vedno ko piham (najraje policajčku v kapo ;) ) pa če je malo preveč tolko glih pa mu rečem da se ne strinjam mi nekaj mutijo potem!
In seveda mi ne dajo kazni!
Make my day

Uporabniški avatar
|kr_en|
Novinec

Kraj: Šentjur

Napisal/-a |kr_en| So nov 08, 2008 2:56 pm

tuk kulker nam je en VPjevc razlagu je lih v tem finta, da ti etilometer vzame "srednji curek". tak da je bolj natančn ravno zaradi tega. ker navadni alkotest analizira ves izdihan zrak. tudi tistega v ustih in grlu. tam je namreč koncentracija alkohola po zaužiti pijači večja kot če vzame sredino zraka (to pomeni da vzame vzorec direktno iz pljuč, kjer je koncentracija alkohola v zraku nekje takšna kot v krvi (molekule alkohola prehajajo skozi stene kapilar v pljučih in izhlapevajo v izdihan zrak.

če pa ldo bolj natančno ve naj pa še to razloži. tole kar sm napisu sm namreč povzel to, kar so nam na enem dnevu odprtih vrat povedl VP.
imam peticu........nije beemve......ali troši ko beemve!!

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 To nov 18, 2008 9:23 am

Kot že samo ime pove obeh zadevc ki jih tu omenjate - alko-TEST in etilo-METER.
Alkohol in etil alkohol je ena zadeva. Ostane še test in meter.Se pravi alkotest je samo indikator alkohola v izdihanem zraku, se pravi pokaže prisotnost alkohola. In če bi država potrdila da kot alkotest velja tisti ki ga kupiš v Conradu bi pač tisti bil merodajen. Edino etilometer ali odvzem krvi lahko da verodostojen podatek o alkoholiziranosti. Edino kar lahko odkloniš pa je odvzem krvi,ker nihče ne sme posegati v tvoje telo brez privoljenja.

lp

Bor
Uporabnik

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Bor To nov 18, 2008 11:33 am

Sam če odkloniš avtomatsko zgubiš izpit. Tk, da prov velik možnosti ti ne dajo.

Legoless
Novinec

Napisal/-a Legoless To nov 18, 2008 1:39 pm

Od kdaj je pa etil in alkohol ista zadeva?!

Uporabniški avatar
seeman66
Stalni uporabnik

Napisal/-a seeman66 Pe nov 21, 2008 9:28 pm

Legoless je napisal/-a:Od kdaj je pa etil in alkohol ista zadeva?!

Od nekdaj

http://sl.wikipedia.org/wiki/Etilni_alkohol

lp :lol:

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Po mar 16, 2009 2:32 pm

no, bom še jaz dodal izkušnjo od kolega izpred parih dni...policaji ga ustavijo in napiha 0,7...zahteva test z etilmetrom, ga odpeljejo in ta pa pokaže 0,44...kaj policaji sploh lahko uporabljajo in kaznujejo ljudi s temi alkotesti, če kažejo take napake?
Zase vem, da ko me naslednjič ustavijo in bo slučajno kaj pokazal bom sigurno zahteval tudi test z etilmetrom! :?
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
_YUGO-GVX_
Poznavalec foruma

Kraj: Črnomelj

Napisal/-a _YUGO-GVX_ Sr mar 18, 2009 8:26 pm

Badmike je napisal/-a:Evo pa če se z Modrijani ne strinjaš kolk si napuho pa te dajo pač na pregled krvi,a se to potem kaj doplača al kak je to!
Zanima me ker vedno ko piham (najraje policajčku v kapo ;) ) pa če je malo preveč tolko glih pa mu rečem da se ne strinjam mi nekaj mutijo potem!
In seveda mi ne dajo kazni!

to pa zato, ker ve, da ti bo pa tam pokazalo ravno pod mejo. in oni ne kasirajo, temveč plačajo še ta test :P
litr bencina, litr olja ;)
Vrni se na Pravni nasveti

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost