Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

mišek
Uporabnik

Katerega prenosnika izbrati do 700 eur?

Napisal/-a mišek Sr nov 04, 2009 8:17 pm

Pozdravljeni!

Tukaj gor je tudi dosti poznavalcev računalniške tehnike, zato imam eno vprašanje.
Namen imam kupit prenosnika v cenovnem rangu do 700 eur.
Lahko bi rekel, da more bit 17 col oz. 17,3 kot je večina, za ostalo pa niti ne vem kake zahteve bi postavil. Se mi zdi, da kolikor malo gledam bi morali biti vsi dovolj zmoglivi.

Uporabljal bi ga za internet, Office, AutoCad, SolidWorks

Tale mi je padel v oči
http://www.mimovrste.com/artikel/275019 ... 261ea#tech
Kaj pravite, bi bilo kaj takega dobra izbira?

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Re: Katerega prenosnika izbrati do 700 eur?

Napisal/-a MacTron Sr nov 04, 2009 9:49 pm

Glede na to, da se bo bolj vrtelo okoli CAD programja, ki uporablja OpenGL bo to kar prava izbira, ceprav ni v certificirana G103M bo z ver. 2.1 peljalo, kajti taksne Quadro certificirane kartice v notebooku so v Dell-ih Latitude in Precision, ampak so pa zato tudi visje cene (x2). Ko si ravno rekel, da bi bili vsi zadovoljivi naj te opozorim da Intel GMA ni ravno za taksna CAD programja, pa ima vecino notebookov taksno share-ano grafiko z obstojecim ramom.

Poleg tega imas freedos kar pomeni po zelji namestljivo xp 32, 64bit ali vista32, 64bit ali win 7 (odvisno od ver. in hp podpore gonilnikov)

Kaj potrebujes za: http://www.solidworks.com/sw/support/Sy ... ments.html
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Če nov 05, 2009 8:37 am

@MacTron; če zdaj prav razumem je pri uporabi Cad programom treba biti pozoren na grafiko ne?
Mi lahko še bolj po domače razložiš ;)
Kaj zdaj to pomeni, če ta grafika ni certificirana? Da ne podpira najbolje teh programov, ali v čem je problem? Katera grafika je drugače boljša GeForce ali ATI?
Kako je s procesorji AMD, Intel Dual-Core, Intel Pentium Dual-Core?

Kaj si mislil z Intel GMA? To je integrirana grafika ne? Tale HP ima ločeno ne?

Hvala

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Če nov 05, 2009 11:15 am

Jaz bom čist tako rekel... Na mimovrste jaz notebooka ne bi kupoval iz preprostega razloga ker so večinoma dragi...

Smo kupovali za soseda (kupoval je pol leta!!!) tako da smo pregledali vse možno.

Z davkom za 700€ bi moral ravno ujeti dober proc + dobro grafično.

PS: Primeri na hitro (zato žal do 800€):

Odličen proc, dovolj rama in prostora in relativno najboljša grafika kar jo dobiš za "male pare", 17 zaslon,...
http://www.ceneje.si/racunalnistvo/pren ... um?tab=pod

Podobno dober le nekoliko cenejši in za moje pojme dosti slabši pa vseeno:
http://www.ceneje.si/racunalnistvo/pren ... hp?tab=pod

Skratka prva opcija je odličen računalnik na vseh področjih tako da te sigurno ne bi razočaral s performansami. Je pa treba gledat da prenosnik kupuješ za minimalno 2, 3 leta, kar pomeni da je 100€ več za prenosnika dolgoročno dobra naložba.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Če nov 05, 2009 1:04 pm

mišek: Tako je, pri taksnem programju je pomembna grafika in to pomoznosti locena od share-ane memorije (torej ne sme biti integrirana) Ce grafika ni certificirana se ne pomeni, da je ne mores uporabljati v teh CAD programih pac pa nima neke dodatne podpore od programa. Vseeno pa mora podpirati OpenGL in Nvidia G103M pri 640Mhz podpira 2.1 za 50Hz visja je G105M (to so posamezne nvidia grafike v notebookih). Katera je boljsa v notebookih nima veze ravno proizvajalec, ker je vse bolj ali manj v podobnem, vendar pa moram tu izpostavit Nvidia quadro katera pa je certificirana za taksne programe.

AMD in Intel vecno rivalstvo... ko AMD naredi neko tehnologijo na procesorju jo istocasno izboljsa Intel in obratno... nekoc je bil AMD na zelo slabem glasu (krusila so se jedra, pregrevanje itd) sedaj je tega veliko manj zahvaljujoc nanotehnologiji... ampak vseeno bolj prisegam na intel (v tem primeru je to za notebook dual core (dva jedra).

Z intel GMA sem mislil prav to kar si tudi sklepal... je integrirana to pa pomeni, da share-a toliko spomina kot ji ga naklonis v BIOSu (mislim da najvec 512MB) jo ima vecina notebookov in za tvoje programe ti je ne priporocam.

Vseeno pa je tudi kje kupis, kajti mimovrste kot spletna trgovina mora tudi kupiti pri uradnem uvozniku za HP opremo Compaq.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Pe nov 06, 2009 2:55 pm

Danes grem malo vržt uč na takega, kot je tale http://www.mimovrste.com/artikel/275020 ... a-hp-torba

Ga imajo v bližnji trgovini. Je pa po zmogljivostih tale na mimovrste boljši (več rama in večji disk), dražji je pa samo za 20 eur. Potem, če bi takega bi raje prek mimovrste naročil. Pogledat še morem tudi po drugih straneh, to je mimogrede.
Zanima me kaj bi poznavalci rekli na tega? Po opisu se mi zdi, da je ta boljši kot prešnji, ki sem ga prilepil. No sej je tudi dražji. Čeprav procesor se - po mojem laičnem mnenju, zdi pri prejšnem boljši, kaj pravite?

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Pe nov 06, 2009 4:44 pm

Jaz bi ti rekel da daj še tistih 80€ zraven in kupi tistega ki sem ti ga linkal...

Boljši proc, kar pa je praktično vredno pol računalnika... ostalo so pa drobnarije...

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron So nov 07, 2009 12:01 am

Prokarjon je napisal/-a:Jaz bi ti rekel da daj še tistih 80€ zraven in kupi tistega ki sem ti ga linkal...

Se enkrat dobro preveri kaj si mu svetoval in kaj so njegove zahteve... napacna cola pri obeh.

Kvecjemu pride v upostev tale: Prenosnik ASUS K70IO-TY020 ...tudi grafika je kompatibilna torej podpira OpenGL 2.1 s podobnimi MHz in performansami kot G103M

mišek: Ta izbira je tudi dovolj vredu, prav tako podpira ta ATI grafika OpenGL 2.0 in glede na procesor je september 2008 (65nm) - nano medtem ko sem ti prilepil ta link, ki pa ima januarski 2009 (45nm) boljsi in hitrejsi za laike.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon So nov 07, 2009 11:20 am

G103M grafično jaz ne bi priporočal nikjer za kakršno koli bolj resno delo. Sicer ima tvoj Asus 120 GT-jko, ki pa je ravno nekje enako kot 9600GT. Še vedno pa je proc pri mojemu boljši.

Rekel je da hoče 17 col ekran, ta je 16, vendar to ni opazna razlika.

Še vedno raje colo manj na monitorju in "3 cole" več na procesorju in grafični...

Zaradi mene je vseeno kaj kupi. Bi mu pa rad raje svetoval dobro kot slabo.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron So nov 07, 2009 2:39 pm

Prokarjon: Odvisno, 16" > 17,3" je razlika ze v 16:9 in 4:3 pri 16" poleg tega pa nezanemarljivih 3,3cm in res. 1600x900.

Ce ze pravis, da mora biti boljsi procesor (in tu istocasno jaz pravim tudi zeljena cola) potem bi mu lahko predlagal tudi tega v kolikor si mu ze linkal manjso colo. (razlike 6€)
HP prenosniik PROBOOK 4710S ...sedaj vidis, da ne navkljub 267MHz hitejsemu procesorju spada se vedno v rang visje res... sicer sem pa ze povedal vse, kar je performancno je nad cenami, ki se jih isce (prvi post).

Uporabniški avatar
dhajse
Nov uporabnik

Napisal/-a dhajse So nov 07, 2009 2:58 pm

Morda kaj takega:
http://www.so-doo.si/detail.php?page_la ... da=NG287EA

Je pa res da je "samo" 15,4"

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon So nov 07, 2009 4:36 pm

MacTron: Ja, dobra mašinca (jaz osebno se edino držim GeForca; proti 9600GS je cca malo manj kot pol slabša ta ATIjeva 4330; ampak še vedno daleč od integrirane)

dhajse: Proc super, grafična ravno tako.... zdaj če ga pa moti da je le 15,4" je pa njegova odločitev.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne nov 08, 2009 3:59 pm

Ja sem mnenja, da 17" more bit, ker če je manj je že to kriza za kakšno risanje. Že to je malo, če gledamo, da se pri namiznih računalnikih sedaj večinoma za take zadeve uporabljajo 22", to je že standard v pisarnah. Če pogledaš poleg 19" je že kar mali, ko pa iz tega presedlaš na prenosnika je pa še večja kriza. Pač danes smo že navajeni, da je vse veliko; od računalniških zaslonov do Tv aparatov.
Zato mislim, da manj od 17" je škoda jemat. Prenosnika pa iščem zato, ker za klasični rač. nimam prostora. S tem bi se pa potem selil po bajti kakor bi mi pasalo :)

Kar se pa sedaj same izbire tiče pa še nič nisem odločen. Samo pač malo mi tudi svetuje en sestrin sodelavec, ki ima v službi posla z računalniki, vodi računalniške tečaje, nalaga programe...Tudi meni ga bo nalagal - ko bom nabavil ;) In ta je rekel, da kakega Asusa ali pa Acerja se naj raje izogibam, da ima on slabe izkušnje z njimi - crkujejo. Zato gledam bolj na HP., čeprav ne vem, če je zdaj to upravičen razlog, mogoče se motim.
Vidim, da Asusi so definetivno cenejši pri isti opremi, Hp je višje cenjen, vem pa ne, če je zdaj to čist upravičeno ali ne?
Tega Hp- ja ProBook 4710s 2GHz sem še na brzino gledat, se mi je mudilo, tako da nisem šel v podrobnosti. Na prvi pogled mi je tipkovnica ne preveč všečna, tipke so bolj ramaknjene med seboj. Mogoče to ni slabo, ni vse tako stisnjeno, kaj pa vem.

Ima mogoče kdo takega doma, kako se obnese?
Za enkrat sem še čisto ne odločen, predlogi, nasveti so dobrodošli.

Uporabniški avatar
Sandi
Novinec

Napisal/-a Sandi Ne nov 08, 2009 6:16 pm

Jaz tudi sedaj kupujem prenosnika in sicer za podobno rabo kot mišek torej auto cad internet, kdaj kak film.. in sem bil zadnjič v harvey noramanu in mi je prodajalec predlagal fujitsu siemens ali toshibo ali sonyjevega vaiota ( ampak tisto je že druga cen) za ostale mi je rekel da imajo narejen slab spoj, izpostavil pa je predvsem hp-ja.je to re?? no vglavnem me je čisto zbegal in sedaj se nikakor ne morem odločit kaj bi kupil... sploh pa me zanima če je vredno zaupati tem trgovcem ki tam delajo in svetujejo?
lp,
Sicr bl mal pišm, sm pa skoz tuki

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne nov 08, 2009 6:17 pm

lenivec je napisal/-a:v zadnjem (al predzadnjem) monitrju maš test teh poceni prenosnikov. lepo si preberi in se odloči

Zanimivo, zdajle prebral ta test.
Tega ProBooka (sicer je 15- tka, verjetno bi bilo isto za 17- tko) hvalijo po kvaliteti izdelave, tipkovnico, ekran, dodatne priklope; grajajo pa zmogljivost :?
Zdaj pa ta je bil z AMD procesorjem, ti procesorji pa tudi pri drugih na testu niso pohvaljeni glede zmogljivosti. Tega, ki jaz gledam pa ima Intelov procesor, če si jaz prav razlagam ta test bi potem ta varijanta s Intelom mogla bolje laufat, grafiko pa tudi hvalijo. Kaj mislite na to moje razmišljanje?
Če upoštevam tale test in predpostavka, da Intel dela bolje kot AMD potem mislim, da tak HP sploh ne bi bila slaba izbira. Sama izdelava je pohvaljena.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Ne nov 08, 2009 6:41 pm

mišek je napisal/-a:Če upoštevam tale test in predpostavka, da Intel dela bolje kot AMD potem mislim, da tak HP sploh ne bi bila slaba izbira. Sama izdelava je pohvaljena.

Kaj sem zgoraj napisal glede AMD procesorjev (da imajo slabso zgodovino) ne vem cemu se je potrebno se med tem odlocati... pogelj imas vse mozne odgovore in poleg tega imas tudi visje modele, cemu potem se vedno balansiras med kvaliteto in kvantiteto. Lahko ti se napisem zgodovino vsake komponente, ampak ti ne bo pomagalo... povedal sem ti, da mora biti za tvoje programje precej sposoben prenosnik (pri taksni coli katero opisujes je to v tem pogledu Dell Precision)... torej to je kvaliteta s kvantiteto, ti pa moras najti srednjo pot ce zelis ostati pri cca. 700€ + ...vec kot desetletje sem ze v tem pa vem kaksni
so ti trgovci v velecentrih (implementirano masovno prepricevanje) ...to se je pokazalo ze tu nekoc pri nabavi stacionarnega PCja.

Uporabniški avatar
Sandi
Novinec

Napisal/-a Sandi Ne nov 08, 2009 7:48 pm

Mactron jaz bi te pa vprašal ( če si torej že 10 let v tem poslu je vredno tebe poslušati!) torej kaj misliš o Sony-ju, konkretno temu:
http://www.mimovrste.com/artikel/275019 ... ef-s-21ghz
je vredne nakupa ali ne?
hvala

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Ne nov 08, 2009 8:05 pm

Sandi: Ni me potrebno, lahko delate po svojih obcutkih samo nekaj so izkusnje in nekaj je tisto kar ti ponudi katerikoli velecenter... torej glede na tvoje vprasanje bi najprej izpostavil grafiko, kajti primerljiva je z 9600M GT in boljsa od GS, ampak je pa tu v slabsem procesor ima le 1MB L2 cacheja kar je obcutno premalo tu ga resuje 45nm tehnologija. Toda, ce ti je dovolj le to, da ima dvojno jedro in da imas brand potem lahko recem da.

Ker si ravno izpostavil enako ceno ti lahko tudi predlagam dhajse-vo varianto (primerjave v procesorju ni, kajti ima 6MB L2 cacheja in 400MHz hitrejsi clock) primerjata se le v grafiki.
Zadnjič spremenil MacTron, dne Ne nov 08, 2009 8:37 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Sandi
Novinec

Napisal/-a Sandi Ne nov 08, 2009 8:37 pm

morda se nisva najbolje razumela. Morda bi moral vprašanje drugače zastavit. Torej, kar se tiče prenosnikov sem popoln laik!:oops: zato sem vprašal. Študiram pa gradbeništvo in bi si naložil na prenosnik autocad kasneje verjetno tudi archicad, zato me je oz. ma še zmeraj zanima kateri prenosniki bi mi najbolj ustrezali? :? Ker sem skeptičen glede teh ponudb in velecentrov, zato raje vprašam tukaj na forumu vas ki imate izkušnje z računalništvom, kot pa prodajalce. Ker bi delal v autocadu in archicadu verjetno 15 incni nebi bili najbolj priporočljivi, zato se bolj nagibam k 17". Kar se pa tiče ostalih komponent torej procesorja in grafične pa nevem kaj izbrati :? Zato bi bil vsak konkreten predlog dobrodošel.
kaj menite?
lp,
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov