Predstavi postopek predelave/dodelave na avtu (v sliki in besedi)

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Kraj: gorenjska

Kako zamenjati radio Ford

Napisal/-a =swen= So feb 05, 2011 9:03 pm

Pozdravljeni!
Upam da vam bodo naslednje slike in besede v pomoč pri montaži vašega radija. ;)
Torej how to je namenjen lastnikom FORD Fiest, model pete generacije, ki so jih izdelovali med 2002 in 2005. (http://en.wikipedia.org/wiki/Ford_Fiest ... generation)
Ford radio 2500, ki je trodelni bomo zamenjali za aftermarket radio velikosti 1-din.

(Opis z slikami bo objavljen v naslednjem postu, zaradi spam zaščite)
Zadnjič spremenil =swen=, dne So feb 05, 2011 9:13 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Re: Kako zamenjati radio Ford Fiesta

Napisal/-a =swen= So feb 05, 2011 9:03 pm

Serijsko vgrajeni radio.
Slika
Kaj potrebujemo za menjavo:
Radio Pioneer, ISO-Ford kabel adapter, masko za armaturno ploščo, ter mali adapterček za anteno, ki ga pa ni na sliki.
Slika
Pa se lotimo dela. Najprej odvijemo 5 vijakov z navadnim križnim izvijačem, ki se nahajajo na plošči pod volanskim obročem. Dva se skrivata v predalčku za rokavice.
Slika
Tako razkrijemo dva vijaka, ki držita levi del sredinske konzole. Ju odvijemo.
Slika
Gremo na sovoznikovo stran in odstanimo dva vijaka, ki držita tečaje predala. Ko ju odvijemo predal malo obrnemo ter ga izvlečemo ven.
(Morda komu pride prav podatek,da s tem razkrijemo tudi vse varovalke vozila.)
Slika
Odvijemo dva vijaka, ki držita desni del sredinske konzole.
Slika
Naslednja sta vijaka pod sredinsko konzolo.
Slika
Odstranimo ploščico s stikali za gretje stekel... ki jo le preposto izvlečemo. Konektor iztaknemo.
Slika
Razkrili smo še dva nova vijaka za odvitje.
Slika
Sredinsko konzolo potegnemo naravnost proti sebi, saj jo zgoraj drži le še nekaj zatičev.
Slika
Gumbi za uravnavanje prezračevanja-klime, so povezani vsak na svoj način. Prostora je malo, a z malo truda odstranimo pletenico na skrajno desnem gumbu le z potegom rumenega dela proti sprednjem koncu vozila. POZOR: Ker boste morali vse priključiti tudi nazaj vam priporočam da vse tri gumbe obrnete navzgor. V takšen položaj jih boste dali tudi, ko boste vse sestavljali nazaj, tako boste prihranili kar nekaj časa ob sestavljanju.
Slika
Sredinski gumb ima pletenico katero dvignemo čez kaveljček, jo odstranimo iz svojega ležišča. Rumeni del pa stisnemo, saj ima zaskočki, ter ga porinemo iz ležišča. Pri tem gumbu ni pomembno kako ga imate zavrtenega, saj ga lahko sestavite le na en način.
Slika
Levi gumb lahko pustite priključen, saj ste z odstranitvijo priključkov na desnih dveh, pridobili dovolj prostora za nadaljno delo.
Slika
Serijsko vgrajeni radijo odstranimo po odvitju dveh vijakov zgoraj, ter dveh spodaj.
Slika
Po vsem tem, sem se sam lotil rezanja sredinskih dveh prečk; tistih ki sta potekali pred radijem. Lotil sem se ju z rezilom žage za železo, saj ima majhne zobce, da ne naceframo preveč plastike ob prečkah. Rez sem olepšal z pilo. Nato se lahko lotimo sestavljanja maske, ki smo jo kupili. Predalček po želji lahko namestite zgoraj ali spodaj. Jaz sem zadevo sestavil z predalčkom zgoraj. V masko vstavimo še pločevinasti okvirček v katerega se kasneje radijo zatakne.
Slika
Ob strani je na vsaki strani potrebno privijačiti po en vijak, da se predalček trdno drži pročelja maske.
Slika
Lotimo se montaže. Konektor, ki smo ga dokupili priključimo na konektor, ki smo ga pri demontaži potegnili iz radija. Opomba: Serijsko sta bila vgrajena le dva zvočnika spredaj. Zaradi želje po še zadnjih dveh sem po ogledu navodil novega radia, na prave žice prilotal še kable zanju. Torej v navodilih novega radija najdete katera barva žice je za kateri zvočnik. Za konektorjem, ki je na sliki lahko opazite te dodatne kable.
Slika
Masko s predalčkom postavite na svoje mesto, ga privijačite kot je bil stari radio.
Sedaj priključite še novi radio. Ne pozabite na anteno. Čas je da stestirate če vse deluje kot mora. Nastavite si par nastavitev v radiju, jih shranite ter odvzemite vozilu kontakt. Kontakt zopet vzpostavite in če so nastavitve še vedno tako kot ste jih nastavili greste lahko na naslednji korak, sliko. Če radijo ni obdržal nastavljenih vrednosti, zamenjajte kabla rdečega z rumenim.
Slika
Masko s predalčkom postavite na svoje mesto, ga privijačite kot je bil stari radijo
Slika
Sestavite še vse ostalo v obratnem vrstnem redu kot pri razstavljanju.
Čestitke! Prišli ste do konca in takšne podobe. :)
Slika
Slika

PS: Moj avto je na slikah glede čistoče v obupnem stanju, a zato je za današnjim dnem naslednji.

Uporabniški avatar
Kegl
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Re: Kako zamenjati radio Ford

Napisal/-a Kegl So feb 05, 2011 9:45 pm

kot naročen si tole predstavu. Moja sestra je kupla ta avto in me je glih dans prosila če ji lah enkrat pogledam če se da zamenjat avtoradio...in vidm da je kr jeba oz velik dela :D bojo pa napotki prou pršli...

Torro666
Nov uporabnik

Napisal/-a Torro666 Če feb 17, 2011 1:22 pm

super tole svaka čast ....vse povedano in prikazano v sliki... :D :D 8) :mrgreen: :mrgreen:
I May Not Always Be Right,But I Am Never Wrong

Stup0
Nov uporabnik

Napisal/-a Stup0 Po feb 21, 2011 11:54 pm

Super predstavitev, takih postov bi moralo biti še več! 8)
Kje si pa kupil 2x DIN "masko" za avtoradio?

Uporabniški avatar
=swen=
Uporabnik

Napisal/-a =swen= Ne apr 17, 2011 10:59 am

Oprosti da sem post videl šele sedaj.
Kupil sem jo tu:
http://www.supersound.si/maska-ford-fie ... okvir.html

maxy33
Nov uporabnik

Napisal/-a maxy33 Če jun 16, 2011 8:04 am

Super navodilo.
Mene pa zanima kje si dobil Ford - ISO adapter?

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Če jun 16, 2011 8:23 am

maxy33 je napisal/-a:Super navodilo.
Mene pa zanima kje si dobil Ford - ISO adapter?

Za kateri avto rabiš? Imam doma še enega novega (nerabljenega) za Mondeo mk3. Verjetno paše tudi za druge modele, lahko slikam ... poceni!

TRCizzle
Nov uporabnik

Napisal/-a TRCizzle So jul 30, 2011 8:13 pm

Kot lastnik Ford Fieste '05 bi prvo pohvalil avtorja tega posta za step-by-step navodila, ki so mi občutno olajšala delo pri moji menjavi serijskega radia. Ta je roko na srce eden izmed bolj štorastih radijev, kar se tiče osnovne opreme avta. Sedaj bi dodal par stvari za totalne anti-mehanike kot sem sam :

1. Vse potrebno se da lepo naročit preko ZOOM MARKETA na netu, in po prevzemu plačat (pod iskalnimi pogoji lahko vstaviš tip in letnik avta in tako preprečiš napačen nakup)

2. Adapter za anteno, ki ga ni na sliki, RABIŠ ! Da se ga dobit za 2.99€ v vsakem Big Bang-u

3. RABIŠ tudi žagico in pilico, če ne lahko samo neumno gledaš tiste plastične prečke na maski, se enostavno mora odžagat

4. Glede kontektorjev za klimo ko odstraniš masko (ker se malo slabo na sliki vidi) tukaj podrobnejši opis :
-HITROST (ima čisto navaden vtič, kot npr. stari printer, samo izvlečeš, priklopiš)
-TEMPERATURA (z izvijačem odstraniš "zajlo" ven iz plastičnega stika (na koncu stičišča), nato s kleščami stisneš rumen nasadek skozi katerega potuje "zajla" in ga na ta način spraviš skozi luknjo v plastiki. Na strani te luknje sicer je odprtina v plastiki, a skozi njo ne gre na stran potegniti rumen nastavek) :D ni tako komplicirano kot je ta opis
-SMER (z odvzemom maske ta vtič avtomatsko odskoči in se le s težavo da nazaj. priporočam uporabo zrcalca (za dobro obrnjen vmesnik). dolg plastičen vtič je na eni strani nazobcan, na drugi raven. na ta način obstaja le ena smer da zaskoči nazaj (kot že opisano) ja pa problem v tem, da je zraven mali zatič (v plastičnem vhodu), ki včasih preprečuje povezavo in ga je treba s prsti malenkost pridržati. ponavadi se roke ob tem krepko opraskajo, ker ni toliko prostora za manevriranje.

5. Tudi radio ma svoje ležišče ki ga treba upogniti na masko preden se sploh lotiš vsajat masko nazaj v novo armaturo

6. Se opravičujem vsem ki avte šraufate že nekaj let in sedaj zavijate z očmi, ta opis je namenjen predvsem tistim, katerim slikce in navodila niso bla zadost, ter nimajo izkušenj :)
Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost