Serijsko vgrajeni radio.

Kaj potrebujemo za menjavo:
Radio Pioneer, ISO-Ford kabel adapter, masko za armaturno ploščo, ter mali adapterček za anteno, ki ga pa ni na sliki.

Pa se lotimo dela. Najprej odvijemo 5 vijakov z navadnim križnim izvijačem, ki se nahajajo na plošči pod volanskim obročem. Dva se skrivata v predalčku za rokavice.

Tako razkrijemo dva vijaka, ki držita levi del sredinske konzole. Ju odvijemo.

Gremo na sovoznikovo stran in odstanimo dva vijaka, ki držita tečaje predala. Ko ju odvijemo predal malo obrnemo ter ga izvlečemo ven.
(Morda komu pride prav podatek,da s tem razkrijemo tudi vse varovalke vozila.)

Odvijemo dva vijaka, ki držita desni del sredinske konzole.

Naslednja sta vijaka pod sredinsko konzolo.

Odstranimo ploščico s stikali za gretje stekel... ki jo le preposto izvlečemo. Konektor iztaknemo.

Razkrili smo še dva nova vijaka za odvitje.

Sredinsko konzolo potegnemo naravnost proti sebi, saj jo zgoraj drži le še nekaj zatičev.

Gumbi za uravnavanje prezračevanja-klime, so povezani vsak na svoj način. Prostora je malo, a z malo truda odstranimo pletenico na skrajno desnem gumbu le z potegom rumenega dela proti sprednjem koncu vozila. POZOR: Ker boste morali vse priključiti tudi nazaj vam priporočam da vse tri gumbe obrnete navzgor. V takšen položaj jih boste dali tudi, ko boste vse sestavljali nazaj, tako boste prihranili kar nekaj časa ob sestavljanju.

Sredinski gumb ima pletenico katero dvignemo čez kaveljček, jo odstranimo iz svojega ležišča. Rumeni del pa stisnemo, saj ima zaskočki, ter ga porinemo iz ležišča. Pri tem gumbu ni pomembno kako ga imate zavrtenega, saj ga lahko sestavite le na en način.

Levi gumb lahko pustite priključen, saj ste z odstranitvijo priključkov na desnih dveh, pridobili dovolj prostora za nadaljno delo.

Serijsko vgrajeni radijo odstranimo po odvitju dveh vijakov zgoraj, ter dveh spodaj.

Po vsem tem, sem se sam lotil rezanja sredinskih dveh prečk; tistih ki sta potekali pred radijem. Lotil sem se ju z rezilom žage za železo, saj ima majhne zobce, da ne naceframo preveč plastike ob prečkah. Rez sem olepšal z pilo. Nato se lahko lotimo sestavljanja maske, ki smo jo kupili. Predalček po želji lahko namestite zgoraj ali spodaj. Jaz sem zadevo sestavil z predalčkom zgoraj. V masko vstavimo še pločevinasti okvirček v katerega se kasneje radijo zatakne.

Ob strani je na vsaki strani potrebno privijačiti po en vijak, da se predalček trdno drži pročelja maske.

Lotimo se montaže. Konektor, ki smo ga dokupili priključimo na konektor, ki smo ga pri demontaži potegnili iz radija. Opomba: Serijsko sta bila vgrajena le dva zvočnika spredaj. Zaradi želje po še zadnjih dveh sem po ogledu navodil novega radia, na prave žice prilotal še kable zanju. Torej v navodilih novega radija najdete katera barva žice je za kateri zvočnik. Za konektorjem, ki je na sliki lahko opazite te dodatne kable.

Masko s predalčkom postavite na svoje mesto, ga privijačite kot je bil stari radio.
Sedaj priključite še novi radio. Ne pozabite na anteno. Čas je da stestirate če vse deluje kot mora. Nastavite si par nastavitev v radiju, jih shranite ter odvzemite vozilu kontakt. Kontakt zopet vzpostavite in če so nastavitve še vedno tako kot ste jih nastavili greste lahko na naslednji korak, sliko. Če radijo ni obdržal nastavljenih vrednosti, zamenjajte kabla rdečega z rumenim.

Masko s predalčkom postavite na svoje mesto, ga privijačite kot je bil stari radijo

Sestavite še vse ostalo v obratnem vrstnem redu kot pri razstavljanju.
Čestitke! Prišli ste do konca in takšne podobe.

PS: Moj avto je na slikah glede čistoče v obupnem stanju, a zato je za današnjim dnem naslednji.