Nasveti in napotki ter povpraševanja...

dabor
Nov uporabnik

VAG 1.9 TDI cuka

Napisal/-a dabor Če maj 10, 2012 11:33 am

Pozdravljeni,

pred kratkim sem kupil Škodo z motorjem BXE (1.9 TDI 105 KM, letnik 2006), prevoženih 144.000 km, servisna knjiga - Porsche MB, od prvega SLO lastnika - službeni avto večjega podjetja. Temo sem že objavil tudi na VW forumu, ampak so rešitve bolj indici (kar sem sicer tudi pričakoval).

Pojavlja pa se naslednji problem: pri blagem pospeševanju (najraje v klanec navzgor, predvsem 3. prestava in naprej, pritisnjenega nekje pol gasa - za ponovitev napake je treba pritisniti vedno točno enako gasa), ko motor doseže 2000 o/min, pa dokler zaradi pospeševanja ne doseže nekje 2400 o/min, avto na gosto opazno "pocuka". Če takrat na polno pohodim gas, avto takoj normalno potegne in v trenutnku neha cukat. Če je klanec ravno pravi, da tistega pol gasa ne dviga hitro obratov, lahko cukanje traja tudi več sekund. Zvok motorja takrat ni nič posebnega, pač kot bi mu zelo na hitro jemal in dodajal gas.

Tester ne kaže nobene napake, čeprav izgleda, kot da gre za "električen" vzrok. Nekih res hudih odstopanj na posameznih šobah ni bilo videti. Razdrl in očistil sem EGR in loputo vstopnega zraka (na vzvodu EGR je bilo videti, kot da odpira kak mm, v sesalnem kolektorju so saje, torej EGR verjetno dela normalno), zamenjal pa sem tudi letev s kabli do šob v glavi motorja. Odklopil sem LMM (MAF), ampak vse skupaj ni pomagalo - isti simptom ostaja.

Avto drugače dela OK, lepo vleče, ne kadi opazno, poraba okrog 6l, kar je na moji relaciji čisto zgledno. Zvok motorja in turbine je videti ok, pri testu "zakrilc" turbine je bilo videti, da delujejo (turbina se je že v prostem teku zagnala in ustavila).

Zanima me, če je kdo rešil podoben problem. Servis mi v takem primeru ne diši najbolj, saj ponavadi menjajo stvari, dokler pač ni bolje, človek pa plačuj (noben ti ne bo vrnil denarja za vgrajeni del, ki ni bil kriv za napako)! Kulanca tu verjetno ne pride v poštev. Ali pač? Dogovarjam se tudi že s prodajalcem, da mi nekako povrne stroške odprave te napake (obvestil sem jih takoj naslednji dan po nakupu), čeprav to lahko pomeni veliko ciklanja po servisu in dolgotrajen postopek. Tudi vračilo avta sem jim že predlagal, čeprav bi avto raje obdržal... Veliko sem googlal, ampak čisto konkretnega nič - vsaj ne nič več, kot sem že naredil.

Prosim za kako idejo, komentar, mnenje, napotek...
Hvala in lp,
DB

dabor
Nov uporabnik

Re: VAG 1.9 TDI cuka

Napisal/-a dabor Če maj 10, 2012 11:52 am

Še to: dvomasni vztrajnik mi ni preveč verjeten krivec, ker avto ne potrese, ampak pocuka, kot bi mu v tistem trenutku popolnoma odvzemal gorivo...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če maj 10, 2012 12:09 pm

Pozdravljeni

Priklopite tester na vozilo in na vožnjo, snemajte parametre delovanja motorja, v vsakem primeru vozite nekaj minnut ( cca 10 ) pred in po "cujanju". V koliko pa ima vaš mehanik/mojster/popoldanec OBD čitalec, vam ga naj priklopi in se normalno vozite kakšne tri dni ........................... na čitalcu se bo posnelo vse delovanje motorja.
Osebno pa sumim na nepravilno delovanje EGR ventila, območje vrtljajev je kar pravo.................. se pa to lepo vidi na testerju.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
abbe
Mojster foruma

Kraj: Jesenice

Napisal/-a abbe Če maj 10, 2012 12:17 pm

tut jsz mislim da je kriv egr ventil.
jaz svetujem da ga blindiraš in se pelješ da vidiš če je to vzrok.
s testerjem sicer lahko vidiš "delovanje" egr ventila vendar to ni glih cist 1005 ker dejansko vidis v paraametrih delovanje vakum ventila ki krmili egr,dejanskega položaja egr pa ne vidiš,ker je vakumsko kriljen.
vztrajnik tukaj nebo krivec,napeljava do šob bi znala bit,vendar si jo že zamenjal.šobee tudi niso.edino kar mi še osstane v glavi je pedalo za gas,kar se tudi da videti s testerejm( v procentih koliko je pritisnejno) sam bos rabu ornk tester ki ima visoko osveževaanje da bo zaznal nihanje in ga prikazal v GRAFU
Ni vse res kar napišem

dabor
Nov uporabnik

Napisal/-a dabor Če maj 10, 2012 1:21 pm

Hvala, parametre nameravam posneti med vožnjo, ko avto pocuka (zdaj sem se naučil napako ponoviti praktično pri vsakem pospeševanju, tako da s tem ne bo težav).

Ne vem sicer, kako bi EGR lahko vplival na tako očitno cukanje - neposredno po moje zagotovo ne. Sicer je bil tudi zunaj kar konkretno masten (olje, pomešano s sajami, je teklo tudi že po sesalnem kolektorju). Tudi zdaj, manj kot 500 km po čiščenju, je okoli tiste luknje že masten.

dabor
Nov uporabnik

Napisal/-a dabor To maj 22, 2012 4:46 pm

Zdravo,

da malo osvežim tole temo. Cukanje se nadaljuje, ni bolje, ni slabše. Vmes sem začasno blindiral še EGR, ampak ni nič drugače. Našel pa sem tole: http://www.briskoda.net/forums/topic/82 ... 00rpm-ish/

I'm afraid I don't know why your Skoda dealer isn't aware of this. Maybe it's not an official "fix" in the UK? Beats me.. I work at Skoda a dealer in Norway, and the flash update for the BXE engine I use is on the latest update CD and is intended for use in the Octavia II. Haven't seen any Fabias with the BXE engine over here..

I have testdriven several cars both before and after the update, and it has done what it is supposed to do (fix the stuttering/hesitation between 1800-2200 rpm and a light load or change of load on the engine) on all the cars I have updated. :)

Je kdo pri nas to delal na motorjih BXE - nekakšen "software update"? Simptom je točno isti, kot ga navaja tale norveški serviser... Očitno je nek "bug" v mapah, da potem update (remap?) pomaga...

Hvala in lp,
DB

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 To maj 22, 2012 5:03 pm

Če kdo kaj ve o tem, je to -----> RSR Motorsport.
Sex turns gay people into Mexicans.

dabor
Nov uporabnik

Napisal/-a dabor To maj 22, 2012 5:17 pm

primozek68 je napisal/-a:Če kdo kaj ve o tem, je to -----> RSR Motorsport.

Mogoče, ampak zanima me tudi kaka izkušnja z uradnih servisov, če naj bi VAG dal ven popravek...

Uporabniški avatar
primozek68
Poznavalec foruma

Napisal/-a primozek68 To maj 22, 2012 5:36 pm

Pokliči ga, te ne stane nič, je na tekočem in ti bo povedal.
Sex turns gay people into Mexicans.

Uporabniški avatar
4vale6
Stalni uporabnik

Kraj: Notranjska

Napisal/-a 4vale6 To maj 22, 2012 6:12 pm

Men je golf 5 1.9 TDI BXF (66kw), isto delal od 30.000km(od kar je prišel k bajti), vmes se je na 90.000 menjal EGR, pa je blo isto. Po čipanju pri RSR letos, cukanja praktično ni več.
Se pa je prej dogajalo ob zelo različnih pogojih rahlo cukanje med 2000 in 2300rpm recimo, pa bolj pogosto ko je bilo zunaj vroče.
Zadnjič spremenil 4vale6, dne To maj 22, 2012 7:47 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

maniaxxx
Uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a maniaxxx To maj 22, 2012 7:36 pm

A ni TDI super duper breznapak motor? :mrgreen:

Drugače pa meni focus pri 1800 obratih pri rahlem plinu cukne za delček sekunde, samo takrat in pod takimi pogoji, se ne sekiram več, baje, da je normalno ( vem za še vsaj dva z istim simptomom).

ON. Si menjal naftni filter? Drugače pa pokliči RSR, ne more škodit
Podpis je besedilo, ki se samodejno doda na koncu vsake vaše objave. Dolžina besedila je omejena na 355 znakov.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To maj 22, 2012 7:41 pm

dabor je napisal/-a:

Mogoče, ampak zanima me tudi kaka izkušnja z uradnih servisov, če naj bi VAG dal ven popravek...

Pozdravljeni

Vsi uradni servisi vam lahko naložijo popravek.....................kakor tudi večina neuradnih serviserjev ( seveda v koliko imajo interes ). Pred posegom preverite kakšen strošek to predstavlja - nekateri so nehumani.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

dabor
Nov uporabnik

Napisal/-a dabor To maj 22, 2012 7:58 pm

Naftni filter je bil menjan na pred 25.000 km (veliki servis), tako da ga ne sumim. Poleg tega tudi mislim, da bi pri zamašenem filtru z več gasa cukanje kvečjemu naraščalo, tako pa je obratno...

Zdaj grem torej najprej v smer nalaganja popravka oz. zadnjega izdanega softvera, karkoli že to pomeni...

dabor
Nov uporabnik

Napisal/-a dabor Sr maj 23, 2012 8:36 pm

Danes popoldne sem na uradnem servisu dal nadgradit software motorja na zadnjo verzijo (naložena je bila verjetno še prva, originalna, torej je pri nobenem servisu niso nadgradili). Od takrat nisem več uspel ponovit cukanja, čeprav sem zelo zverziran in sem prej praktično vsakič zadel gas, kjer je avto pocukal. Jutri testiram naprej, ampak zaenkrat kaže, da je stvar rešena.

Hvala vsem za sodelovanje.

Lp,
DB

igorkotnik
Nov uporabnik

Napisal/-a igorkotnik Sr sep 12, 2012 7:30 pm

dabor je napisal/-a:Danes popoldne sem na uradnem servisu dal nadgradit software motorja na zadnjo verzijo (naložena je bila verjetno še prva, originalna, torej je pri nobenem servisu niso nadgradili). Od takrat nisem več uspel ponovit cukanja, čeprav sem zelo zverziran in sem prej praktično vsakič zadel gas, kjer je avto pocukal. Jutri testiram naprej, ampak zaenkrat kaže, da je stvar rešena.

Hvala vsem za sodelovanje.

Lp,
DB

Se je napaka glede cukanja še pojavljala ali si rešil problem le z nalaganjem novega (posodobljenega) programa. Kakšna je kaj cena ?? Servis, popoldanc?

LP

dabor
Nov uporabnik

Napisal/-a dabor Če sep 27, 2012 7:54 pm

Da malo osvežim: napaka s cukanjem se zdaj skoraj 10.000 km ni več nikoli ponovila, čeprav je bila prej zelo očitna in moteča, tudi vsakič ponovljiva. Nalaganje nove verzije softvera sem opravil na pooblaščenem servisu in to zastonj. Ne vem, a je šlo za kako časovno omejeno akcijo ali je to nasploh pri koncernu VAG.

Lp
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov