Prosim za nasvet oziroma uporabne informacije. Morda je na forumu že tekla ta debata, a je sam nisem uspel najti

Imam VW golf VI 1.4TSI (90kw), letnik 2009 in 121.000 prevoženih km.
Zadnjih deset dni slišim med vožnjo, da se je klasičnemu zvoku motorja pridružilo brnenje. Po lociranju ob odprti "havbi" sem na YouTubu zasledil, da gre za ohlapno verigo. Po malce brskanja po netu in forumih sem po 6letih in 120km izvedel, da je bila to kar pogosta težava TSI-jev, ampak že pri veliko manj km (30.000 - 60.000km).
Obenem sem na VW forumu zasledil še tole glede teh motorjev:
"...Kar se novih motorjev tiče:
-90KW/122KM (CAXA), motor bo ostal v ponudbi ima pa nekaj napak:
- 3-5 sekundni ropot pri hladnem zagonu,potrebna menjava nastavka odmične gredi, če to ne pomaga sledi menjava napenjalca verige in oljne črpalke(okvarjen ventil).Ta napaka se pojavlja tudi pri CAV motorju...."
To se je meni dogajalo že skoraj od štarta (ta zvok ob hladnem motorju), a so mi vedno rekli na servisu, da je vse ok in da je to normalno. In res je vsa leta vse teklo gladko. Do sedaj, ko imam težave z verigo. In ne vem ali je to dvoje kaj povezano!
Sedaj pa me zanimajo vaši nasveti, da ne bom izpadel čisto "zelen" in da bi me ne nategnili z raznimi floskulami v smislu: še to bo treba zamenjati, pa to, ... in bom vse skupaj preplačal, čeprav ne bi bilo potrebno menjave.
Skratka:
1) Ali je ob tej težavi verige le to vedno potrebno zamenjati ali se lahko le kaj "modificira"? Kolikšen je okvirni strošek menjave verige z delom (zasledil sem, da naj bi bil okoli 350€)??
2) Glede na tisti zvok ob zagonu (nastavek odmične gredi,...) - ali je to povezano s sedanjim stanjem verige in bi bilo smiselno tudi to zadevo urediti? In če ja, kolikšen je to okvirni strošek (+ veriga)?
3) Če iz točke 2) zvok ob zagonu ni povezan s stanjem verige in je do sedaj bilo vse OK 6 let, ali se vseeno spustim v dodatni strošek ali pustim?
Ali sploh ta napaka kaj vpliva na motor v smislu uničevanja le-tega oziroma ima kakšne negativne učinke na vozilo?
Se opravičujem, če je napisano bolj laično in morda butasto, ker pač nisem iz tega "foha"!

Hvala že vnaprej vsem za pomoč!!

LP