uros11 je napisal/-a:Vmesno vprašanje - je morda imela klanec iz garaže?
gusti85 je napisal/-a:Kaj pa če bi steral mehanika, da vse skup malo razstavi in pogleda? Mater mi grejo na živce mehaniki, ki bi sam neki na pamet ugibali in čakali, da bo res nekaj konkretno usekalo. Če tester nič ne pokaže sploh ne znajo nič več nagruntat in popravit. Tak mehanik sem lahko jaz tudi, da vsakič ko bo kaj crknilo, bi kr celo mašino zamenjal in vse skup. Ziher bi odpravil napako. lol
joztom je napisal/-a:Menjava vztrajnika se izvede šele, ko se ugotovi, da je stari dvomasni crknil, če ne zaradi drugega, zaradi stroškov. To je velika napaka servisov, ki bi to morali preventivno pregledovat, niso redki primeri odpovedi pri 40kkm, razlog je način vožnje. Odpreš plehnat deklc in preveriš zračnost z velikim izvijačem. Zakaj? Ko se elastična zveza podre, klasična sklopka ima na lameli ponavadi 4 fedre, ki kompenzirajo udarce v vseh režimih in stalno, tudi pri spuščeni sklopki na avtocesti. Te fedre potem nadomestijo fedri med obema ploščama v vztrajniku in ko to zaradi obrabe odneha in začne opletati po svoje, dobiš praktično trdno rigidno zvezo, ki potem prenaša tudi udarce blajerc na glavni gredi na piramido in vležajenje le-te. Ker v območju prostega teka vztrajnika, ki ni več mehko povezan s fedri, dobiš frejlauf par cm po obodu, ti praktično polovična teža vztrajnika (cca 6kg od oka) nabija naprej na menjalnik in nazaj na ojnične ležaje kakor 6-kilska macola po obroču. To je potem tista glavna jeba te pogruntavščine. Sicer če bi to delalo, bi človek ne imel pripomb, mogoče je ideja dobra. Na kombijih z DMF od VAG-a je poznan pogost lom menjalnika, računajte na stalno rabo največjega navora, ker leti en Transporter ko munjen. Recimo na Renaultu pa nazaj na motor v ojnične ležaje ubriše, saj poznate 2.2dci in 1.9dci
Za VAG sem v nekaterih primerih slišal, da so prestavljali nekaj v ECU zaradi omenjenega cukanja. Po moje pa gre za prestavitev senzorja, ki čita dolga dva zoba za fazo. Ob montaži vrli mehaniki ne pokrijejo obeh starega in novega vztrajnika in ne opazijo, če gre za minimalni zamik impulznega zoba. Redko kdo tudi meri globino hoda drucklagerja, kar na pamet ti pa težko kaj rečem. Novejši drucklagerji stalno z rahlo močjo pritiskajo na košaro in se vrtijo brez sile, človek ne bi verjel, lahko je slučajna napaka na ležaju. Menda je manj težav če stalno laufa, kot pa da ga vsakič zagoniš ob kontaktu iz nule na hitrost gredi. Tudi obstoja pravilo, kako se mažejo ripne, da se ja ne poškoduje tesnilo ali drucklager. Nekateri mehaniki vztrajno odklanjajo tehnična navodila, ker "jaz sem majstr, mene pa ne boste učili, ker sem stotine kuplung v miže zamenjal". Ne želim nikomur soliti pamet, zato se prizadetim opravičujem.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 16 gostov