Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

VW Polo 1.4 lučka za izpuh (motor) ter lambda sonda

Napisal/-a LeQuack Po jul 04, 2011 9:30 pm

Torej avto je VW Polo 9N3, letnik 2005, bencinski motor BKY 55kW 16V, 4-st. avtomatični menjalnik, prevoženih 69.000 km in do sedaj redno servisiran.

Pred slabim mesecem se je pojavila lučka za izpušni sistem oz. za motor. Slikca (klikni za povečavo):
Slika

Ko se je enkrat pojavila je gorela stalno in se ni ugašala vmes. Kar se tiče težav z avtom jih dejansko ni, motor teče v redu, nobenih čudnih zvokov ni slišati pri vseh obratih, poraba goriva je normalna, ni zmanjšanja moči, obrati so stabilni in ne nihajo. Se pravi razen same lučke ni opaziti nič.

Pred kratkim sem imel še redni servis, kode sicer niso mogli prebrat (ali je samo pač niso), so pa nadgradili software ter resetirali opozorilo. Zmerili so izpušne pline, ki so bili v redu, isti dan sem šel potem še ne tehničnega zaradi registracije, tudi tam je izmeril izpušne pline in so bili normalni.

Zdaj po nekje 300km prevoženih kilometrih se je lučka spet prižgala in konstantno gori, kot že prej. Sem zopet naročen za diagnostiko v četrtek, ampak bi rad že prej malo izločil kakšne stvari. Sam sicer nimam testerja (ga mislim naročit), ampak nekako predvidevam glede na simptome, da bi lahko bila lambda sonda, ki je za katalizatorjem, se pravi tista, ki je samo diagnostična, ker bi najbrž težave s sondo pred katalizatorjem že opazil v performansah, vsaj tako je moje mnenje. Predvidevam pravilno ali ima kdo drug kako idejo? :?:

Zadnje čase nobenemu servisu ne zaupam kaj preveč, sploh pooblaščenim, to je tudi eden od razlogov, da si nabavim vag-com kabel, čeprav je seveda to le del diagnoze. Ali se da lambda sonde testirati (se pravi real time) z VCDS, vem da je možno samo sondo priklopiti na voltmeter oz. osciloskop, ampak to je že malo več dela?

Torej, v primeru da bo treba zamenjati sondo, kaj priporočate:
- original VW, pride 260€ :shock: (nori so s temi cenami)
- NGK, Bosch, Meat & Doria direct-fit univerzalne sonde, nekje 70-80€
- original novo VW preko eBay (priznan prodajalec z dobrim ratingom), tam okrog 80€ s poštnino vred
Glede na to, da naj bi šlo za tisto drugo sondo za katalizatorjem, ki ne kontrolira zmesi, se mi ne zdi tako kritična, a je kaka možnost, da bi s to sondo za katalizatorjem slabše kvalitete kako poškodoval katalizator? Sam katalizator je glede na meritve plinov v redu, niti mi ga ni v interesu menjati, grem raj na enomesečni dopust za ta denar. :)

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Re: VW Polo 1.4 lučka za izpuh (motor) ter lambda sonda

Napisal/-a tiguan Po jul 04, 2011 9:59 pm

Ista lučka se je meni na 1.4 16v 101km, prižigala in, čez čas sama ugasnila, na testerju sem bil a so mi sam resestiral lučko (na mojo željo), ki pa se je spet prižagala in sama ugasnila, zadnjič sem bil namenejen na tester pa se je pred trgovin po zagonu motorja ugasnila, zato nisem šel, sedaj ne gori, tud pri meni je vse normalno.
Mal sem bral splet, pa je lahko sonda, EGR ventil, loputa, ....marsikaj je lahko.
Samo lahko se mi je prižigala za nivo olja, ker mi ga porabi in je bilo ravno na sredini.
Sonda, če je zanič bo najbolje kupiti orginal.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Po jul 04, 2011 10:05 pm

tiguan je napisal/-a:Ista lučka se je meni na 1.4 16v 101km, prižigala in, čez čas sama ugasnila, na testerju sem bil a so mi sam resestiral lučko (na mojo željo), ki pa se je spet prižagala in sama ugasnila, zadnjič sem bil namenejen na tester pa se je pred trgovin po zagonu motorja ugasnila, zato nisem šel, sedaj ne gori, tud pri meni je vse normalno.
Mal sem bral splet, pa je lahko sonda, EGR ventil, loputa, ....marsikaj je lahko.
Samo lahko se mi je prižigala za nivo olja, ker mi ga porabi in je bilo ravno na sredini.
Sonda, če je zanič bo najbolje kupiti orginal.

Kakšno pa si imel napako na testerju sicer? Meni se lučka sama od sebe ne ugasne, no mogoče bi se čez nekaj časa, težko reči.

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Po jul 04, 2011 10:18 pm

Naj bi javilo dve napaki.
Drugače pa se naj bi lučko ugasnilo s tem, da se odklopi akumolator, a je brezveze, ker se bo prižgala nazaj. Na Vrhniki naj bi nekdo FREE priključil na tester je nedaleč stran od pekarne.
Meni se je ugasnila tam po 200km....že dvakrat tako.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Po jul 04, 2011 10:22 pm

Res so fajn te lučke ni kaj. Vsakič ko se kakšna prižge se za denarnico primem. :)
Ena ideja je, da ti računalnik namesto lučk kar v evrih napiše napako.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter Po jul 04, 2011 10:59 pm

Lambda za katalizatorjem ti ne dela škode, ker je samo za nadzor kako dobro dela katalizator. Če daš tam neorginalno ne moreš narediti škode, razen če ne bo delala (nekateri imajo tam širokopasovne oz. priklop na 5 kablov).
Lahko pa imaš tudi kje kako puščanje vakuuma (cevke) ali ti pa kak senzor ne dela in ga z kako mapo za zasilno delovanje kak drug senzor nadomešča, uporabnik pa ne opazi spremembe.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Po jul 04, 2011 11:06 pm

LinuxFuter je napisal/-a:Lambda za katalizatorjem ti ne dela škode, ker je samo za nadzor kako dobro dela katalizator. Če daš tam neorginalno ne moreš narediti škode, razen če ne bo delala (nekateri imajo tam širokopasovne oz. priklop na 5 kablov).
Lahko pa imaš tudi kje kako puščanje vakuuma (cevke) ali ti pa kak senzor ne dela in ga z kako mapo za zasilno delovanje kak drug senzor nadomešča, uporabnik pa ne opazi spremembe.

Hvala za informativen odgovor. kar se tiče priklopa je 4 pinski (za katalizatorjem), pred pa 5 pinski. Kaj pa za te druge zadeve (puščanje vakuuma ter odpoved kakega senzorja), kako bi se kaj takega prikazalo na testerju, so jasne kode ali dvoumne?

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan Po jul 04, 2011 11:18 pm

S tole lučko je lahko XX problemov, zato je treba peljat na tester, so sama ugibanja, če ne zaupate mehaniku, peljite drugam.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Po jul 04, 2011 11:24 pm

Se strinjam. Ampak tudi potem, ko se izve koda napake jo mora znati kvaliteten serviser interpretirati. En bo rekel samo zamenjaj to in to, drug pa bo še kake stranske vzroke preiskal.

LinuxFuter
Stalni uporabnik

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a LinuxFuter To jul 05, 2011 12:03 am

Ni nujno da bo sploh pokazalo kako napako na testerju če boš imel kak bolj obskuren problem.

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb To jul 05, 2011 9:37 am

Jaz sem na tile lučki že skoraj doktoriral.

Preberi tole temo (ko sem kupoval OBD tester), kjer je v zadnjem prispevku tudi opisano, kako preveriš delovanje sonde
viewtopic.php?f=6&t=85695

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack To jul 05, 2011 9:46 am

svadreb je napisal/-a:Jaz sem na tile lučki že skoraj doktoriral.

Preberi tole temo (ko sem kupoval OBD tester), kjer je v zadnjem prispevku tudi opisano, kako preveriš delovanje sonde
viewtopic.php?f=6&t=85695

Vidim, da tudi tebi ni dolgčas z avtom :D
Meni se sicer prej v 6 letih ni prižgala, šele sedaj je postala trmasta.

Uporabniški avatar
Sendx
Novinec

Kraj: Posavje - Dobova

Napisal/-a Sendx To jul 05, 2011 11:05 am

Za original VW 260e? malo čudno, ker jaz sem pred tednom dni menjal original sondo na 1.8t za 170e.
Jaz sem tako bogat, da ne poližem pokrovčka od jogurta.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack To jul 05, 2011 11:58 am

Sendx je napisal/-a:Za original VW 260e? malo čudno, ker jaz sem pred tednom dni menjal original sondo na 1.8t za 170e.

Res je, sem preveril na pooblaščenem servisu. Pri Porsche Ljubljana je sonda še malo dražja, in sicer 280€, ne glede na to ali je tista pred ali za katalizatorjem.

Uporabniški avatar
RobberDuck
Novinec

Napisal/-a RobberDuck To jul 05, 2011 12:27 pm

Če si prišel skozi tehničnega, potem bi mogla biti Lambda sonda ok ali ne? Pazi, da ne boš to po nepotrebnem menjal. Pri nas doma je bil podoben primer, sicer se je šlo za drug avto - ravno tako bencinar. Sicer je tester pokazal napako povezano s sondo. Se je pa ravno tako prižigala (in tudi kdaj ugasnila) ta lučka. Seveda je serviser menjal najprej Lambdo sondo, pa se je lučka kmalu prižgala. No, pri nas je bil krivec napačni bencinski filter, samo smo to ugotovili kar precej po tem, ko je bila menjana sonda. Če si pred kratkim delal servis na avtomobilu je lahko krivec tudi to.

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack To jul 05, 2011 12:39 pm

RobberDuck je napisal/-a:Če si prišel skozi tehničnega, potem bi mogla biti Lambda sonda ok ali ne? Pazi, da ne boš to po nepotrebnem menjal. Pri nas doma je bil podoben primer, sicer se je šlo za drug avto - ravno tako bencinar. Sicer je tester pokazal napako povezano s sondo. Se je pa ravno tako prižigala (in tudi kdaj ugasnila) ta lučka. Seveda je serviser menjal najprej Lambdo sondo, pa se je lučka kmalu prižgala. No, pri nas je bil krivec napačni bencinski filter, samo smo to ugotovili kar precej po tem, ko je bila menjana sonda. Če si pred kratkim delal servis na avtomobilu je lahko krivec tudi to.

Kako pa ste kasneje prišli do diagnoze, da je filter? Je to serviser ugotovil ali ste sami predvidevali? Je pa seveda spet ena takih stvari, ki jo tester ne bo zaznal, razen napake na sondi, pa pravijo da so pametni avtomobili ;)
Na žalost je bila lučka že pred servisom, čeprav so sedaj menjali tudi filter za gorivo. Načeloma tudi jaz mislim, da bi morala biti sonda (vsaj pred katalizatorjem) ter katalizator v redu, možna bi bila napaka na tem zadnji sondi, da bi bila pač fuč in bi sporočala napačne pline, čeprav so v redu. Čakam sedaj na diagnozo na pooblaščencu v četrtek, čeprav se še odločam, kje bom dejansko popravil, če bo kaj zamenjati. V ZDA ter UK pravijo tem pooblaščenim dobaviteljem stealers (igra na besedo dealers), se pravi kradljivci, kar ni daleč od resnice. :)

Uporabniški avatar
tiguan
aka Sonček

Napisal/-a tiguan To jul 05, 2011 9:35 pm

Meni se je danes spet prižgala in sem prišel do sklepa, da se to dogaja, zaradi porabe olja, mal več mi pije motor olja in, ko grem navzdol se vrjetno takrat najbolj olje fila v zgorevalni prostor in nezgori in posledično sonda zabeleži nepravilno mešanico, zato lučka, čez čas sama ugasne, ko ponovno vžgem avto ali pa se kje peljem. Nisem mehanik, daleč od tega, ampak tak naj bi bilo pomojem, zavorne luči delajo, poraba je med 6.5-7l, avto lepo lanfa, nobenih cukanj.
Član od leta 2004

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Sr jul 06, 2011 12:09 pm

Kako je potem kaj s temi aftermarket sondami, je Bosch za 80€ res toliko slabši kot original VW za 260€?

trasher
Nov uporabnik

Napisal/-a trasher Sr jul 06, 2011 12:47 pm

Meni na Cliotu gori že cca 4 leta. Pa ni bilo nikoli nekih problemov :) Enkrat sem ga za štos peljal pooblaščencu na original tester, pa mi je rekel da bi blo treba menjati računalnik vbrizgavanja. Pa še to verjetno zard tega, ker mu je tester pokazal 142 napak, in je na osnovi 4ih missfire cilindorv mislu da zafrkava računalnik. No, ko je resetiral napake, ni avto javil nobene napake več. Njegov odziv je bil rahlo čohanje po glavi in vrtanje po ušesu. In nobenega popravila. Skratka cela komedija.
Čez 50 km se mi je lučka spet prižgala. In mi srečno gori od takrat naprej.
Problem pri teh lučkah je, če ti kaj začne zafrkafat po tem... npr. avto mi je začel tresti v prostem teku in kamorkoli grem zdaj, noben ne ve, kaj je narobe, ker računalnik javi 1000 možnih napak. Je pa to tresenje spet tako, da me spet ne moti tolk fejst :) :) :) Tako da... :)

Uporabniški avatar
LeQuack
Novinec

Napisal/-a LeQuack Če jul 07, 2011 11:17 am

Zdaj sem dobil informacijo s testerja, po njihovih informacijah naj bi bila napaka v katalizatorju, pravijo da so ga vizualno pregledali in naj bi bilo poškodovano satovje in pretok zraka naj bi bil omejen, čeprav kot sem povedal že prej, avto sam deluje brez težav, nobene izgube moči ni opaziti.. Potem so mi dali še informativni izračun popravila - okoli 1300€ :shock:

Tako da sedaj grem samo po avto, ker tale cena je že četrt cene celotnega avtomobila. Poleg tega je avto pred enim tednom šel normalno skozi tehničnega in merjenje plinov, tako da bi dal ta denar v bistvu samo zato, da se lučka ugasne. :)
Kakšne ideje kaj naresti?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov