Nasveti in napotki ter povpraševanja...

peters
Stalni uporabnik

Kraj: PTUJ

Focus C-max 2.0 TDCI ne vžge

Napisal/-a peters So jan 14, 2012 4:10 pm

Pozdravljeni,

Po 2-dnevnem stanju sem včeraj štartal svojega Focus C-maxa 2.0 TDCI 2005.
Motor se je zagnal, vendar po 2-3 sekundah ugasnil. To mi je naredil cca. 30x potem pa je čas laufanja bil vedno daljši. Je laufal že 5-10 s, potem pa spet ugasnil. No, po cca. 10 min takega zafrkavanja se je le odločil, da ne ugasne več in nato laufal normalno. Tudi ugasnil sem ga in je bilo vse ok. Tudi danes zjutraj je normalno vžgal.
Ker ne vem kdo in kdaj je menjal naftni filter, sem ga danes menjal sam. Pri tem sem tudi spraznil posodico filtra, saj je bilo na dnu nekaj smeti. Napaka! Ko sem zadevo sestavil, je avto za pa sekund zalaufal, toliko da je spil nafto, ki je bila v ceveh, nato pa ugasnil in zdaj ga ne zaženem več. V posodo filtra sem ponovno nalil nafto, z usti nafilal cev od filtra do pumpe, vendar nič.

Morda kdo ve, kako deluje dovod goriva? Obstaja kje kakšna električna pumpa, ki bi morala gnati gorivo? Obstaja kje kaka ročna pumpica?
Kaj hudiča bi človek naredil, če bi na cesti zmanjkalo goriva? Potem za noben dnar več ne zaženeš motorja...

Vnaprej hvala za pomoč.

LP

Peter

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Kraj: Šk. L.

Re: Focus C-max 2.0 TDCI ne vžge

Napisal/-a zlica22 So jan 14, 2012 4:24 pm

Hja... Fordovi motorji so kar smotani, kar se tiče vlečenja nafte. Res, tudi filter nafte je treba znat zamenjat. Ob nestrokovni menjavi lahko pride do poškodb črpalke... Za take stvari obstajajo ljudje, ki imajo šolo ter nekaj prakse.
No ja, najprej ti svetujem, da napolniš rezervar. Nato posodo, kjer je filter do vrha zaliješ z nafto in zapreš. Odstraniš cev, ki gre iz filtra na motor in v njo naliješ nafto. Cevka je kar tanka, zato boš potreboval nekaj živcev. Ko je to opravljeno, cev natakneš nazaj in poizkusiš vžgati.
Nekateri fordi z peugeotovimi motorji pa imanjo za ta namen ročno pumpico ki se skriva za motorjem.

Ko imam sam kak podoben problem si pomagam tako, da dvignem zadnji konec in nato še z "filam" zrak v rezervoar, je pa treba to početi z občutkom, da ti ga ne raznese... Ampak menim, da to ne bo potrebno.

matayus
Novinec

Napisal/-a matayus So jan 14, 2012 5:46 pm

Isto se je meni zgodilo na Vectri 2.0dti. Avto mi je potegnil luft. Pol sem pa nekaj časa verglal in dolil nafto v naftni filter in ono cevko, ki gre proti pumpi. To sem kakih petkrat ponovil. Nato je le vžgal in naredil sem dimno zaveso na dvorišču :)
Upam, da imaš dovolj zmogljiv akumulator

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan So jan 14, 2012 6:47 pm

Pozdravljeni

Osebno take probleme rešujem z posebnim orodjem ( potlačno črpalko ), ki v ceveh ustvari pritisk. Ni bilo pa malo primerov, ki jim je zaradi nestrokovne menjave čistilca goriva, odpovedala črpalka goriva.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo So jan 14, 2012 9:47 pm

zlica22 je napisal/-a:Hja... Fordovi motorji so kar smotani, kar se tiče vlečenja nafte. Res, tudi filter nafte je treba znat zamenjat. Ob nestrokovni menjavi lahko pride do poškodb črpalke... Za take stvari obstajajo ljudje, ki imajo šolo ter nekaj prakse.
No ja, najprej ti svetujem, da napolniš rezervar. Nato posodo, kjer je filter do vrha zaliješ z nafto in zapreš. Odstraniš cev, ki gre iz filtra na motor in v njo naliješ nafto. Cevka je kar tanka, zato boš potreboval nekaj živcev. Ko je to opravljeno, cev natakneš nazaj in poizkusiš vžgati.
Nekateri fordi z peugeotovimi motorji pa imanjo za ta namen ročno pumpico ki se skriva za motorjem.

Ko imam sam kak podoben problem si pomagam tako, da dvignem zadnji konec in nato še z "filam" zrak v rezervoar, je pa treba to početi z občutkom, da ti ga ne raznese... Ampak menim, da to ne bo potrebno.

Tale ford ima francoski (PSA) motor... :roll: :roll:

@peters:
mislim, da ravno tale avto nima črpalke v rezerovarju, tako da ja,...si naredil začetniško napako. Filter se vedno napolni z nafto. Sedaj ga boš malce težje vžgal. Naredi tako, kot je napisal zlica22 in upaj, da ne bo prišlo do poškodovanja visokotlačne črpalke.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 So jan 14, 2012 10:23 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Tale ford ima francoski (PSA) motor... :roll: :roll:

Morda sem se nerodno izrazil. Mislim, da vemo zakaj se gre...
Če smo že malenkostni, kolikor je meni znano so ti motorji plod skupnega razvoja. Se pravi ni ne od enega ne od drugega. Sicer je pa navsezadnje vseeno.

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Ne jan 15, 2012 3:11 am

Tale motor bazira na PSA DW10 motorju...torej je bolj francosko kot pa karkol drugega.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

peters
Stalni uporabnik

Napisal/-a peters Po jan 16, 2012 8:20 pm

Hvala vsem za odgovore. Napaka je res bila začetniška, čeprav glih ne bi smeli biti več začetniki, glede na vso šraufarijo, ki smo jo dali skos...

Sicer pa sem zadevo rešil tako, da sem v posodo za filter skoraj do vrha nalil nafto (da je pri ceveh potem pritekla ven), z injekcijo napolnil cev od filtra do pumpe, nato pa odvil dovode na injektorjih. Po cca. 5 s verglanja je prva diza dobila nafto, zategnem, nato spet cca. 5 s druga diza, zategnem, nato še 5s verglanja še tretja diza, nato pa je kar vžgal in je špricnilo nafto iz 4. dize okrog in okrog :huh:

V glavnem, bohpomagaj, če slučajno zmanjka goriva - brez neke pumpice in malo šraufarije avta sploh ne zaženeš...

peters
Stalni uporabnik

Napisal/-a peters To jan 17, 2012 11:15 pm

Samo da poročam, kaj se dogaja...

Ugotovil sem, da filter nafte ni bil nič kriv, saj avto danes spet ni hotel vžgati. Prav matral sem ga cca. 20 min (vžgal in ugasnil takoj ali pa po 3-10 sekunadah). Poklical sem tudi mehanika, ki je gledal pod haubo in ugibal, saj računalnika na parkirišče pač ni vzel zraven.
Za test mi je posodil skoraj nove šobe, ki sem jih tudi takoj menjal in takoj je opazna razlika - lepše vžiga kot prej in še malo tišje dela. Nisem še omenil, da ima avto skoraj 160 kkm (verjamem da so realni), in osebno mislim, da šobe vseeno še ne bi smele odpovedati.
S temi šobami bom vozil nekaj dni, nato pa bom videl. Če se napaka še ponovi, pa najverjetneje zafrkava črpalka.

Uporabniški avatar
DragonForce
Stalni uporabnik

Napisal/-a DragonForce To jan 17, 2012 11:20 pm

TrijoAdijo je napisal/-a:Tale motor bazira na PSA DW10 motorju...torej je bolj francosko kot pa karkol drugega.

1.6, 2.0 in 2.2 so PSA motorji? Potem je bil samo 1.8 tapravi Fordov dizel?

Uporabniški avatar
zlica22
Poznavalec foruma

Napisal/-a zlica22 To jan 17, 2012 11:21 pm

No, preden se vse po spisku menja, preveri še tesnost celotnega sistema...

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To jan 17, 2012 11:52 pm

Pozdravljeni

Menjavali ste šobe? Kako pa ste jih brez testerja vpisali.......................
Medtem, ko vozilo lepo prižiga, pa priklopite vozilo na tester in bo napaka takoj znana.

Lep pozdrav
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

menzy
Nov uporabnik

Napisal/-a menzy To jan 17, 2012 11:57 pm

Ko si menjal šobe, si menjal tudi tesnila (podložke in "plastiko") ? Če nisi boš imel hitro probleme, tista plastika ko se enkrat stisne nikoli več ne naleže kot je treba... In govorim iz izkušenj z dotičnim motorjem ;)

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Sr jan 18, 2012 1:54 pm

DragonForce je napisal/-a:
TrijoAdijo je napisal/-a:Tale motor bazira na PSA DW10 motorju...torej je bolj francosko kot pa karkol drugega.

Lynx in Puma motorji so original fordovi motorji (Lynx je 1,8 TDdi in TDCi (focus mk1,mk2,mk3, mondeo mk4. To so motorji z močjo 90km,100km,115km,125km), Puma pa 2,0 in 2,2 TDDi in TDCi (mondeo mk3) z močjo 90km,115km,130km,155km.

1.4tdci, 1.6tdci, 2.0tdci, 2.2tdci katere najdemo v Fusionu, Fiesti (mk6 naprej), Focus (mk2 naprej), C-max (mk1 naprej), Mondeo (mk4 naprej) pa so na francoski bazi.

Fan je napisal/-a:Pozdravljeni

Menjavali ste šobe? Kako pa ste jih brez testerja vpisali.......................

Lep pozdrav

Motor pali tudi brez vpisovanja šob.

menzy je napisal/-a:Ko si menjal šobe, si menjal tudi tesnila (podložke in "plastiko") ? Če nisi boš imel hitro probleme, tista plastika ko se enkrat stisne nikoli več ne naleže kot je treba... In govorim iz izkušenj z dotičnim motorjem ;)

x2.

peters
Stalni uporabnik

Napisal/-a peters Sr jan 18, 2012 10:53 pm

Mnja, tesnil in plastike nismo menjali. Če bo avto en teden normalno laufal, bom tudi te dize moral plačati in bo že dovolj drago.
Sicer pa je danes vžigal normalno. Da dize niso bile "vpisane" v računalnik, se ni nič pritoževal. Bom pa ga dal na tester ...

Priznam pa, da se mi zdi čudno, da bi bile krive dize, saj je 160 kkm malo prekmalu, da mrknejo in bi morale držat še vsaj toliko. Izkušnje iz službenih avtov:
- Xsara HDI 109 KM - dize so crknile pri 340 kkm
- Sprinter CDI - dize so šle pri 260 kkm
- VW Sharan - dize so laufale do 520 kkm, potem pa so spustile in motor se je zadavil v lastni nafti (zaribal).

In zato bi pri tem Fordu 160 kkm moralo biti mačji kašelj...

menzy
Nov uporabnik

Napisal/-a menzy Sr jan 18, 2012 10:58 pm

Menjava tesnil (material) te stane nekaj manj kot 30€ pri pooblaščencu... Verjemi, da je pametno, da to zamenjaš.

peters
Stalni uporabnik

Napisal/-a peters Sr jan 25, 2012 12:53 pm

Evo, ugotovil sem, da je z dizami bili vse ok. Sicer sem jih dal ultrazvočno očistit, vendar se napaka še vedno pojavljala. Tester ni pokazal nobene napake, kar pa sem tudi pričakoval, saj še mi do zdaj nikoli noben tester ni pomagal.
Po nekajurnem gledanju pod haubo sem ugotovil, da ostaja zaprta loputa, ki preprečuje grobo zaustavitev motorja. Sicer loputa tudi rahlo šteka, tako da jo bomo danes vzel dol in jo očistil. Možno pa je tudi, da je v okvari el. magnetni ventilček, ki tej loputi daje pogoj podtlaka. Priporočili so mi tudi čiščenje EGR-a, tako da bom probal urediti še to.

Ko se ugotovi napaka, je opravljenega že tričert dela...

menzy
Nov uporabnik

Napisal/-a menzy Sr jan 25, 2012 1:04 pm

Ce ostaja loputa zaprta je problem ja, ker motor ne dobi zraka... Ventilcek o katerem je govora je pa elektromagnet, ki ima pri strani en majhen filtrcek. Cez tist filtrcek lahko potegne vlago katera poskrbi,da os v tuljavi oksidira in "zariba". Na drugi strani motorja imas se en tak ventil,ki krmili wastegate, lahko jih zamenjas med sabo in probas vendar ne pretiravaj z obrati... Priporocam ti, da se preveris vakuum cevke, ki tudi rade nagajajo.

Uporabniški avatar
vojkostar
Uporabnik

Napisal/-a vojkostar Sr jan 25, 2012 1:10 pm

DragonForce je napisal/-a:

1.8 tdci je pravi fordov
preveri vse ceviza dovod zraka in goriva okol mašine, malo si pomagaj z ford forumom

peters
Stalni uporabnik

Napisal/-a peters Po feb 06, 2012 11:26 pm

Samo da poročam:
Res je bila kriva loputa, ki omogoča mirnejšo zaustavitev motorja, ki je včasih zaštekala v zaprtem položaju. Sneli smo jo dol, malo pobrusili, da se ne zatika več in avto zdaj že dva tedna vžiga normalno...
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot], Google Adsense [Bot] in 4 gostov