Nasveti in napotki ter povpraševanja...

LaMar
Nov uporabnik

Kraj: Ptuj

Hladilna tekočina...

Napisal/-a LaMar Če okt 05, 2006 9:25 am

...OK, to vprašanje(oz. moj problem) se bo komu zdel banalen, ampak sem pač lajik (in novi lastnik prvega avta) kaj se teh stvari tiče in nebi rad zaj**** zadeve.

Stvar je namreč, da sem gledal nivo hladilne tekočine in je malo nad minimumom...ok, sploh ni problem...grem kupit antifriz in že hočem nalit noter, ko vidim, da je v keselcu v avtu hladilna tekočina roza barve, jaz sem pa kupil antifriz rumene barve!!! :? A je več vrst teh tekočin, oz. če je za različne avtomobile različna ta tekočina, al lahko kar pomešam tisto roza zadevico z kupljeno rumeno?!?

hvala za odgovore, lp L.

p.s. Pa ne me prosim k****t, ker tega ne vem!!!

svadreb
Uporabnik

Napisal/-a svadreb Če okt 05, 2006 9:31 am

Če boš malo pobrskal po forumu, boš našel odgovor na tvoje vprašanje, ker je debata na enako temo že pred kratkim bila.

Sam je nisem spremljal natančno, mislim pa, da so nekako zaključili, da morajo biti hladilne tekočine enake barve.

Sam nisem tega mnenja. Različne barve so le zaradi različnih proizvajalcev, vse tekočine pa so narejene po istem kopitu. Sam zlivam v motor kar mi pride pod roke, da je le pravilna hladilna tekočina. To prakticiram že v četrtem avtu, pa še v nobenem ni bilo niti najmanjšega problema. Zatorej sem mnenja, da se hladilne takočine različnih barv lahko mešajo med sabo.

Uporabniški avatar
Volvo5er
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Volvo5er Če okt 05, 2006 9:32 am

LaMar
Nov uporabnik

Kraj: Ptuj

Napisal/-a LaMar Če okt 05, 2006 12:39 pm

Hvala za odgovore!!!

Volvo5er, imaš prav...priznam, malo sem bil len, malo pa mi manjka časa...služba pač!!!

Še enkrat hvala za pomoč!!!

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 Pe okt 06, 2006 11:51 pm

Mene pa zanima, ali je originalno zapakirana, nerabljena hladilna tekočina, ki je stala zunaj recimo 10-15 let še uporabna? Danes sem namreč zamenjal pumpo za vodo in v avto natočil omenjeno staro zalogo hladilne tekočine (INA).

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare So okt 07, 2006 1:27 am

a je težko dat 3 jurje za 3 litre antifriza?drugače pa ja spremeni svoje lastnosti z leti.Glede barve antifriza pa tud ni res da je samo barva drugačna nekateri ne ustrezajo materialom bloka motorja ,drugi razžirajo tesnila(sploh petrolov) tako da je fajn vedet kaj je not in tisto stvar dolivat sploh pa je na mešanje občutljiv renault menda,pa spomnite se prvih škod favorit kjer je v večini primerov antifriz požrl tesnilo glave in posledično načel tudi glavo če nisi pravočasno menjal

Primoz_86
Stalni uporabnik

Napisal/-a Primoz_86 So okt 07, 2006 8:52 am

Potem se splača zamenjat? Ni težko dat 3 jurje, ampak zakaj bi dajal, če imam doma še cca 7L hladilne tekočine, ki izgleda OK, le leta jo dajejo. Sem mislil, da z leti spreminja svoje lastnosti le, ko je v motorju.

Pravkar sem ugotovil, da na dnu kantice plava neka bela usedlina :? Tekočina pa je stara max 7 let, sem se pozanimal. Verjetno bo najbolje da jo kar zamenjam, bo vseeno ceneje, kot da mi spusti kakšno tesnilo
Zadnjič spremenil Primoz_86, dne Ne okt 08, 2006 8:31 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Lumpy_
Poznavalec foruma

Kraj: Miklavž pri Mb

Napisal/-a Lumpy_ So okt 07, 2006 11:57 am

Ni samo razlika v barvi antifriza...tak ko je čare napisal je čist res
Autobahnbomber......Freude am fahren
BMW f10 535i Sapphire Black Metallic

Uporabniški avatar
Nejko87
Poznavalec foruma

Kraj: Loka

Napisal/-a Nejko87 Ne okt 08, 2006 6:50 pm

sploh pa se izogibajte rdečega, če avto ni VAG ;)
s zastopm d štorkla prnese otroka... sam d pajk odnese avto... tega pa nam nkol zastopu....

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Po okt 09, 2006 1:49 pm

V moji škodi je rdečkast. In v čem je fora te barve?

čare
Mojster foruma

Napisal/-a čare Po okt 09, 2006 5:38 pm

ne vem v čem je fora barve vem pa da naj bi bil v avtomobilih VW koncerna izključno rdeč anzifriz z oznako G12

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Re: Hladilna tekočina...

Napisal/-a mrtwelvetrees Če dec 16, 2010 9:02 pm

lahko kdo razloži zakaj so različne barve antifriza ? se razzlikojejo zaradi barve ? je to standart ? sestava te tekočine ?
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

kamal
Novinec

Napisal/-a kamal Če dec 16, 2010 11:46 pm

mrtwelvetrees je napisal/-a:lahko kdo razloži zakaj so različne barve antifriza ? se razzlikojejo zaradi barve ? je to standart ? sestava te tekočine ?

Danes ni več takih razlik v sestavi po barvah kot nekoč. Prej je veljalo, da je bila modra in zelena tekočina za železne bloke in glave motorja, rdeča pa za aluminijaste glave, hladilnike. itd. Ena glavnih razlik danes je, da je rdeča za daljše obdobje (5 let), modra pa 2-3 leta-ponavadi. Zelo pomembno je, da tekočin različnih barv ne mešaš med seboj, če ne poznaš njihove sestave, ker lahko z tem poslabšaš zaščito proti keroziji motorja, hladilnika itd.
Se vidmo ko se zagledamo.

ppt
Nov uporabnik

Napisal/-a ppt Pe apr 19, 2013 9:38 am

Mene pa zanima, če je že kdo slišal za novo generacijo hladilne tekočine, ki ne vsebuje vode. Baje ni korozivna, normalno deluje pri -40, zavreje pa pri 180°C. Pravijo tudi, da je ne bi bilo treba menjati. Kaj si mislite o tem in ali ste jo že preizkusili.

http://www.youtube.com/watch?v=s-NfA17q0MQ
http://www.youtube.com/watch?v=t7PykrgzWPQ
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov