mazda-mx3 je napisal/-a:pa se ena zadeva je...oz. vsaj je bla pred leti, ko smo mi meli audija 80 na plin...v plinu so prisotni majhni drobci peska.....kar je dolgorocno slabo.
No, da vzamem kolega malo v bran... V plinu res ni nobenih drobcev peska, so pa drobni železovi opilki, ki res močno spominjajo na pesek. Tanki za plin in plinske jeklenke so pač izpostavljene temperaturnim spremembam, pri tem se material razteza in krči ter se po malem kruši notranja stena rezervarja. Pri plinski jeklenki, ki se uporablja v gospodinjstvu, to ni noben problem, ker zajemaš plinasto fazo, opilki se tako zadržujejo n dnu jeklenke. Če pa jeklenko postaviš na glavo in pretakaš tekočo fazo v tank na avtu, pa zna to biti res kar problem, pri kakšni stari jeklenki se zna zgoditi, da je na dnu toliko opilkov, da ti do konca zapolnijo zbirno skodelico na filtru. Zato ima 90% filtrov za tekočo fazo plina tudi magnet, da pritegne opilke nase, tako da ne gredo naprej do samega filtra oz. celo do reduktorja. In moj rekord? Po enem pretakanju iz jeklenke v avto sem iz filtra iztresel 8ccm (izmerjeno z menzuro) opilkov.