Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Kraj: malo tu, malo tam, odvisno od vremena

prazna guma

Napisal/-a myster So maj 12, 2007 7:33 pm

včeraj se mi je naredilo da sem nekje pobral en zarjavel žrebel.guma spustla zlo hitr, sreča pa da mi je spustla glih takrat ko so cesto rihtal in nisem imel velike hitrosti.seveda zamenjal z rezervno, ki pa lahko max pelja 80km/h. vendar vam povem da je ta guma zelo nevarna za vozit.skos te zanaša ko voziš.sem pred krožnim mal bol močn zapremzal me je kr nesl pa rezerno kolo zablokiral.do doma sem imel 30km in ko sem prišel domov (kljub da sm se držal napisa :50mph or 80km/h) je bila rezerna guma tako vroča da bi se lahko opeku.

Se vam je že to kdaj naredilo?

Uporabniški avatar
Doche
Poznavalec foruma

Kraj: Ried

Napisal/-a Doche So maj 12, 2007 9:01 pm

a to z ono malo evro gumo al kak se reče? še nisem mel te nesreče da bi moral menjat, sem skoz žebelj pravočasno opazo v gumi pa hitro do vulkanizera po injekcijo

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 So maj 12, 2007 9:26 pm

A si mel dost napumpano? Mislm da je treba imet kar nabito - okoli 4,5 bar!
Verjetno si mel napol prazno, pol pa logičn da se greje.

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster So maj 12, 2007 10:19 pm

je še kr bila polna.nisem preverju.strah me je blo da se bo pregrela pa bo še rezervna urezala. ampak ta majhna je zelo nevarna :x...mal bol zapremaš pa te kr nese...slab učinek .ampak kaj morm...štos je bil v tem da so gume že zelo stare in ji tečejo 8 sezona/leto.prej je avto vozila ženska (mama).itak mašina proizvede komaj 55 KM tako da do vlke obrabe gum ni da bi recimo od pospeševanj se niso čisto nič zrabile.ko gledam na peugetu ko ga večino vozi oče (avto ima 110 KM), pa oče rad na gas pritisne so komi 4 sezono gor in so verjeto tut zadnjo sezono gor.gume na avtu so že tako preperele da je oče dal na eno gumo že šlavf ker zaradi razpok je guma v enmu tedni zgubila več kot 1 bar pritiska.bolj ko očetu dopevdujem da je čas za nove gume (varnjejše)...je tk ko bi govoru steni.jaz se vozim v šolo čez Hudo Luknjo ki so sami ovinki in mi je v krvi da rad mal po gasu stisnem.ampak včeraj mi je dalo misliti kaj če mi na kakmu ovinku ureže guma....v katero skalo se bom zaletu(v hudi luknji)???

na avtu mam še lahko 14 col gume.na avtu so 13 col, takšna je tudi rezerna.kaj bi bilo če bi imel 14 col rezerno pa 13?po logiki bi imel zelo slab stika z tlemi, jaz pa 30 km stran od doma.

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Kraj: V deželi sonca in vina

Napisal/-a HOLLAND So maj 12, 2007 11:20 pm

Ja te gume morajo bit napumpane 4.2 bara. Konec koncev niso narejene da bi nevemkako držale cesto ampak samo, da prideš do vulkanizerja ali do doma.

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Ne maj 13, 2007 4:17 pm

Ja bog pomagaj, če imaš očeta tako škrtega, da niti sebi ne privošči novih gum in tvega svoje in druga življenja na cesti. In vulkanizerja, ki mu je dal v preperelo gumo šlauf, je tudi za križat. Res neverjetne zgodbe se bere tu na forumu. Človeška neumnost res ne pozna meja.

Ti se pa tudi ne čudi, da te "nese" z rezervno gumo, če pa imaš ostale 3 tako stare, da so primerne samo še za na kakšno konjsko vprego. Tisto sploh ni več guma ampak plastika.

Uporabniški avatar
Hribo
Novinec

Kraj: Ptuj

Napisal/-a Hribo Ne maj 13, 2007 4:26 pm

daj orginal rezervo ven pa si das drugo boljso noter pa se majhna nebo pa se samo do 80 nebo.
lp
http://www.facebook.com/pages/Avtodiagnostika-in-Servis-Osebnih-Vozil/361074387295480

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Ne maj 13, 2007 4:41 pm

Ali pa kupiš (na odpadu) jekleno feltno originalne velikosti z ustrezno gumo, tisto zasilno rezervno pa v smeti.
Glede na to, da imaš 55 konjev predvidevam da tud ni neke velike razlike med zasilno in tapravo gumo po dimenzijah, tako da ti bo v najslabšem primeru v prtljažniku nastal majhen hrib.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Uporabniški avatar
Slide
Moderator foruma

Napisal/-a Slide Ne maj 13, 2007 4:52 pm

myster je napisal/-a:na avtu mam še lahko 14 col gume.na avtu so 13 col, takšna je tudi rezerna.kaj bi bilo če bi imel 14 col rezerno pa 13?po logiki bi imel zelo slab stika z tlemi, jaz pa 30 km stran od doma.

Obseg 14 colskega kolesa mora biti itak popolnoma enak kot pri 13colski...Beri: kupit moraš gume z manjšo "višino". Npr. če so prve 175/70/13 potem moraš kupit 175/65/14...srednja številka je višina gume.
Understeer is when the driver is scared, oversteer is when the passengers are scared

Uporabniški avatar
myster
Poznavalec foruma

Napisal/-a myster Ne maj 13, 2007 7:28 pm

Strokovnjak je napisal/-a:Ja bog pomagaj, če imaš očeta tako škrtega, da niti sebi ne privošči novih gum in tvega svoje in druga življenja na cesti. In vulkanizerja, ki mu je dal v preperelo gumo šlauf, je tudi za križat. Res neverjetne zgodbe se bere tu na forumu. Človeška neumnost res ne pozna meja.

Ti se pa tudi ne čudi, da te "nese" z rezervno gumo, če pa imaš ostale 3 tako stare, da so primerne samo še za na kakšno konjsko vprego. Tisto sploh ni več guma ampak plastika.

avto itak ni moj...je od fotra, sam fura ga mama ali pa jaz.mama se pela do šihta okoli 10km pa še tist čez mesto kjer je 50 ali 60 omejitev...jaz se pelam v šolo je v eno smer 30 km.gume bi šel jaz kupit če bi vedu da se bom večino jst vozu

trafo66

Napisal/-a trafo66 Ne maj 13, 2007 9:07 pm

guma ti je bila vroča zato ker je bila premalo napumpana. zato je tudi nevarno zanašala. jaz sem v nemčiji mel defekt in sem nataknu to gumo gor ampak je nosila na stran. potem sem jo napihal kakor na njej piše in sicer 5,2 bara in sem vozu 120 nauro brez težav. dobro bila je avtocesta. ampak dokler je bla napol prazna nisem mogu niti 70 km h

Uporabniški avatar
HOLLAND
Novinec

Kraj: V deželi sonca in vina

Napisal/-a HOLLAND Ne maj 13, 2007 9:39 pm

lenivec je napisal/-a:btw ozka rezerva se montira smo na zadnji par koles, nikoli an sprednjega. ni čudno da te nosi

Od kje pa tebi to? Kaj potem če ti sprednja spušča se bomo po feltni vozili? Al bi mogli dve rezervi met? :roll:

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

Napisal/-a im nobody Po maj 14, 2007 12:08 am

če je REZERVNA ni važno kam spredal ali zadaj
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Po maj 14, 2007 5:08 am

HOLLAND je napisal/-a:
lenivec je napisal/-a:btw ozka rezerva se montira smo na zadnji par koles, nikoli an sprednjega. ni čudno da te nosi

Od kje pa tebi to? Kaj potem če ti sprednja spušča se bomo po feltni vozili? Al bi mogli dve rezervi met? :roll:

V najslabšem primeru pač zamenjaš sprednjo gumo z zadnjo, zadaj pa daš rezervno. V navodilih za moj avto je to priporočljivo še posebej pozimi, da lahko daš na sprednje gume še verige (na zasilno rezervno jih ne moreš montirat).

Ni treba met dveh rezervnih, samo znajti se moraš!
Človek brez problema, to strašna je stvar!

GM
Nov uporabnik

Napisal/-a GM Po maj 14, 2007 8:40 am

Če imaš daleč do doma je fajn da jo daš zadaj. Imaš sicer enkrat več dela, samo se vsaj varno pripelješ. Za par kilometrov se da zdržat tudi če je spredaj, ni pa priporočljivo že zaradi diferenciala, če vam je zaradi varnosti vseeno.

LP, Grega

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Po maj 14, 2007 4:29 pm

GM je napisal/-a:Če imaš daleč do doma je fajn da jo daš zadaj. Imaš sicer enkrat več dela, samo se vsaj varno pripelješ. Za par kilometrov se da zdržat tudi če je spredaj, ni pa priporočljivo že zaradi diferenciala, če vam je zaradi varnosti vseeno.

LP, Grega

A zdej bom pa 2x dvigoval avto, če mi spusti zadnja guma? Če boš 50km/h vozu do prvega vulkanizerja, potem nimaš kaj skrbet za varnost.

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Po maj 14, 2007 5:25 pm

lenivec je napisal/-a:
HOLLAND je napisal/-a:

preberi si navodila od avta (če maš ozko rezervo) in boš videl od kje meni to.

Jaz sem mel v polotu zasilno rezervo in v navodilih ni nič pisalo, da je ne smeš montirat spredaj!!

Piše samo da uporaba verig na zasilni rezervi ni dovoljena in da če rabiš ketne, pač daš razervo zadaj, normalno gumo pa naprej.
Vrni se na Letne pnevmatike

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov