Debate, ki niso vezane na ostala področja...

trafo66

Napisal/-a trafo66 Ne feb 15, 2009 6:14 pm

za 25000 res ne dobiš hiše ampak ko jih tresneš v avto jo boš kupil ali naredil še pozneje. posebej če ga vsakih par let menjaš.če bi vsi tako razmišljali ko imajo določen dnar .ah saj je premalo za stanovanje. bom ga pa zagonil za novo makino.
druga zadeva je pa ta. cene stanovanj so različne. in niso povsod po 2500 eur kvadrat

Caby je napisal/-a:
trafo66 je napisal/-a:točno tako je. največja neumnost je kupovat avte za 25000 ali več evrov in se stiskat po blokovskih stanovanjih. v avtu si zelo malo časa in tolik pomp o varnosti. kaj pa varnost v stanovanjih,. a ne bi bilo zaradi otroka bolje naredit varno hišo . na primer tako ki bo varna pred potresom in še kaj drugega. mislim da so otroci samo izgovor za otročje očkote ki imajo lep izgovor kupit novi avtek. he he pa dat zadnji cent ki ga družina premore. da ne govorim o kreditih. pa še ta varnost v ne vem kakšnih avtih je relativna. ko te nabere kamion potem več ne rabiš osem airbagov. nikoli

Torej ti praviš, da ljudje iz blokovskih naselij delamo samo za avto in da življenje ni tako zelo spodobno kot v hiši? Naprej še praviš, da blok ni varen? Pred potresom?
Mimogrede, bloki so potresno varno zgrajeni, struktura zibajoča itd. Hiša pa ker je pri tleh, po navadi ni proti ničemur varno zgrajena, pa misliš da bo stala ob isto hudi stopnji potresa kot blok? Madonca si pameten. Kasneje govoriš da je brezveze kupovati avto z ogromno airbagi, a zagovarjaš hišo, kot protipotresno varne. Potres te bo dobil mogoče max 1krat na leto, pa še ta ne hud. Z avtom, pa mislim da si vsak dan na cesti. Za kar obstaja večja verjetnost, da se ti kaj zgodi. Pa ni nujno da tovornjak "nabasa" dovolj je da se drug avto zabije vate, pa če nimaš dovolj airbagov se lahko zgodi marsikaj. Ne rečem ob primeru hude nesreče, tam je spet drugo. Govorim za 50km/h+-10km/h, ko se LAHKO kaj zalomi.
Da pa si kupiš nov avto ne rabijo biti izgovor otroci, nikogar ne zanima zakaj si kupil nov avto, razen mogoče tiste, ki zganjajo slavno fovšarijo.
Kredite pa boš dal tako in tako, če nisi ravno med bogatejšimi, če ne drugega za otroško sobo. Pomisli, preden kaj napišeš...

hišo sem naredil novo leta 2007 in točno vem kako je grajena. vem pa da stavbe iz šezdesetih let ali pa tudi pozneje niso glih neki zadnji krik gradnje. takrat še sanjali niso o takšnih količinah železa. in ne mi solit pamet ,ker sem delal hišo tudi v osemdesetih letih in je bilo to vse nekaj drugega kot sedaj.
glede varnosti v avtomobilu je pa tako. jaz se vozim že več kot dvajset let in tudi dva otroka sem brez airbagov ohranil pri življenju kljub vsakodnevni vožnji.nesreče pa res nisem imel, in veš zakaj . zato ker pazim. in ne mi reč da to ni pomembno.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Ne feb 15, 2009 6:19 pm

Dosti nesreč je tudi takih, ko ti nič ne nuca, če paziš. Se lahko pelješ 40 čisto po bankini, pa ti pride nasproti tele po levi strani in s stotko čelno v tebe.
To če paziš ni garancija, da se izogneš nesreči. Pač nažalost nisi samo od sebe odvisen :?
Drugače se pa 100% strinjam, da dokler nimaš bajte porihtane, nimaš kaj razmišljat o avtu za 25.000 eur.

Uporabniški avatar
adamovc
Stalni uporabnik

Napisal/-a adamovc Ne feb 15, 2009 6:22 pm

malo za hec:

Trenutno bo verjetno v enem letu manj izgubil, če bo kupil avto kot če bi kupil stanovanje v LJ :lol: . Jaz sem recimo predlani jeseni hotel kupiti avtodom za cca 40k€, pa se mi je bilo škoda prodati delnice, letos pa si lahko kupim le še Cliota... Če pa bi lani s tem denarjem (za preostanek pa bi npr. vzel kredit) kupil stanovanje, pa bi že do danes zapravil celoten lastni vložek, pa še prodati ga ne bi mogel. Tako da - avto je bil v zadnjem letu v primerjavi s stanovanji in delnicami še najboljša naložba.

Uporabniški avatar
Caby
Novinec

Napisal/-a Caby Ne feb 15, 2009 7:28 pm

V prvem postu si govoril o NEvarnosti blokov. Očitno bi moral še blok kakšen zgraditi. Kot je že nekdo pred mano napisal, ni vedno vse v previdnosti, ko se ti nekdo pripiči 100 na uro v čelo. Tudi mene je oče ohranil pri življenju brez airbagov, ker je sposoben voznik.
Jaz sem govoril o tem kje je večja nevarnost. Ali v avtu, ko dnevno prepelješ tudi po več 100 km ali v hiši/bloku, ko te enkrat na leto MORDA strese rahel potres. In kje je bolje poskrbeti za varnost: v avtu, ko je možnost nevarnosti mnogo večja, ali v hiši, ko je nevarnost skoraj nična, razen če si rojen pod nesrečno zvezdo in v takšni okolici/naravi, kot je Log pod Mangartom. In dobro veš da se varnost zelo dobro plača, torej varen avto, najbrž ne bo poceni.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a sonic Če mar 05, 2009 3:37 pm

Družina morda ne nuca enoprostorca obvezno, občasno pa ga je gotovo fajn imeti.

Z mojo sva razmišljala o nabavi kakega tourana ali C4 Picasso, ampak bi bilo treba en avto prodati in še nekaj doplačati (za tourana sploh).

Pa sem se spomnil, da bi tak večji avto zares potreboval večinoma samo poleti, ko se gre na morje, na vikend.
In je potem ceneje, če dodatno kupim enega starega enoprostorca tipa espace - ravno tako pripelje dol, prostora še več kot v touranu, pa še dol mi visi če ga bo kdo popraskal.

Podrobneje o tem pa lahko debatiramo tukaj:
http://www.avtomobilizem.com/forum/viewtopic.php?p=1137133#1137133
1997 Chevrolet Tahoe LT 5.7 V8
2010 VW Touran 1.4 TSI DSG

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 15, 2009 3:14 pm

Da malo obnovim temo.
Mala štručka je že en cajt na svetu, smo že malo sprobali tudi transportne vidike.
Glavna ugotovitev: Golf V in Toyota Auris se obneseta približno enako.
In sicer tako, da za krajše vožnje (obisk staršev, izletki) ni nobenega problema: na zadnjem sedežu luinca, voziček s košaro zložen v prtljažniku. Do tu vse krasno.
Problem nastane, če bi rad (varno) peljal karkoli več od tega. Zlaganje nakupljene robe (ali česa drugega) na zadnji preostali prosti sedež zame ne spada pod 'varno'. Pa še tudi to itak odpade, če se poleg naju dveh in dojenčka pelje še kdo (npr tašča).

Saj bi šlo tudi s kakim cliotom (k sreči nama tega ni treba prakticirati), ampak ne me hebat no, to je res samo izhod v skrajni sili.

Zato preučujemo naslednje variante:
a) ona proda Aurisa in kupiva nekaj v stilu tourana (ampak ji je škoda prodajat le dobro leto starega aurisa, pa še cene so padle)
b) obdrživa vsak svoj avto in dodatno kupim starega večjega enoprostorca za cca 5-6000 EUR
c) jaz prodam golfa in kupim nekaj v stilu passat karavan

Verjetno bo zmagala varianta c)
:)

"Everything in life is somewhere else, and you get there in a car." (E. B. White)

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus Pe maj 15, 2009 3:44 pm

Ccccccccccccc! :D

Auris je čist kul in kvaliteten avto, in če bi že kej prodajal, bi js osebno brez dvoma prodal Golfa, ker bi zanj več dobil.

Kaj bi kupil? Izbiral bi (tudi) med Pass.Variantom, pa med Škodo Octavio Combi, Seat Alteo etc.

b) točka se mi zdi nesmiselna, saj se (zame) prostorsko in finančno ne splača. a) točka pa pomoje sploh odpade.

Uporabniški avatar
sonic
Poznavalec foruma

Napisal/-a sonic Pe maj 15, 2009 8:06 pm

Hja, z Aurisom sem precej prevozil in če bi moral sam izbirati med njim in golfom, bi se absolutno raje odločil za obdržati golfa.
Ampak zamenjavo golfa za passata karavan bi pa kar prenesel :)

Tako da najbolj verjetna možnostje res c), možnost b) pa dejansko nima nobenega smisla, brezveze dajati denar za tretji avto in plačevati še eno zavarovanje.

Najverjetnejši kandidat, ki bi zamenjal mojega trenutnega golfa, je pa prav passat variant. Škoda nekako ne pride v poštev, ker med rabljenimi ni neke pametne izbire, če hočem DSG. Naslednji moj avto bo namreč definitivno imel avtomatski menjalnik.
Altea tudi nikakor ne pride v poštev, ker mi ge odvratna, v tej kategoriji srednjih enoprostorcev pa bi itak imel kvečjemu tourana in nobenega drugega. Od malo večjih enoprostorcev pa S-Max...

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply So maj 16, 2009 9:22 am

Naslednji moj avto bo namreč definitivno imel avtomatski menjalnik.

:tomidelej:

Uporabniški avatar
Daedalus
Poznavalec foruma

Napisal/-a Daedalus So maj 16, 2009 12:25 pm

sonic je napisal/-a:Hja, z Aurisom sem precej prevozil in če bi moral sam izbirati med njim in golfom, bi se absolutno raje odločil za obdržati golfa.

Tako da najbolj verjetna možnostje res c), možnost b) pa dejansko nima nobenega smisla, brezveze dajati denar za tretji avto in plačevati še eno zavarovanje.

Najverjetnejši kandidat, ki bi zamenjal mojega trenutnega golfa, je pa prav passat variant. Škoda nekako ne pride v poštev, ker med rabljenimi ni neke pametne izbire, če hočem DSG. Naslednji moj avto bo namreč definitivno imel avtomatski menjalnik.
Altea tudi nikakor ne pride v poštev, ker mi ge odvratna, v tej kategoriji srednjih enoprostorcev pa bi itak imel kvečjemu tourana in nobenega drugega. Od malo večjih enoprostorcev pa S-Max...

No, v tem primeru pa nej bo Passat. ;)
Prostora zadosti, prtljažnik ogromen...pomoje bo čist vredu. Naša Astra F karavan...mislim, da bi bla zame naslednja stopnja kar se tiče prtljažnika kr kombi. :P Zdej pa sam poskrbi, da ne bo uvožen iz x države z realnimi 400k km!

Uporabniški avatar
AudiBoy
Poznavalec foruma

Kraj: Severna Primorska

Napisal/-a AudiBoy So maj 16, 2009 2:09 pm

Clio? Ibiza?!
Se volvo V70 mi je premali!
[size=75]Volvo. For life.[/size]

vwlike
Nov uporabnik

Napisal/-a vwlike Po sep 21, 2009 8:41 am

sonic je napisal/-a:Hja, z Aurisom sem precej prevozil in če bi moral sam izbirati med njim in golfom, bi se absolutno raje odločil za obdržati golfa.

Jaz sem trenutno v podobni situaciji - menjam avto (golf-karavan) za nekaj v stilu touran... kaj pa tale situacija... imas otroka ravno tolko starega, da bi rad, da peljes njega in njegove prijatelje v kino/igrisce/zoo... zraven seveda se kak odrasel, ali pa ko tast ali fotr, ne more voziti, pa bi skupaj radi nekam sli... imel sem ze 100 priloznosti, ko bi 7 sedezev zelo prav prislo. In trenutno najatraktivnejsa opcija je touran.

Aja... meni je s-max sicer bolj vsec od zunaj, ko pa sem se noter vsedel... me je pa vse minilo. Gumbi sredinske konzole so slabsi od tistih na nasem kavomatu ali pralnem stroju. Kolk so pa tam zajebali, ne mores verjet. Edina varianta je,d a vzames 3.500 drag navigacijski sistem... halo!!!

vwlike
Nov uporabnik

Napisal/-a vwlike Po sep 21, 2009 8:48 am

vwlike je napisal/-a:Jaz sem trenutno v podobni situaciji - menjam avto (golf-karavan) za nekaj v stilu touran... kaj pa tale situacija... imas otroka ravno tolko starega, da bi rad, da peljes njega in njegove prijatelje v kino/igrisce/zoo... zraven seveda se kak odrasel, ali pa ko tast ali fotr, ne more voziti, pa bi skupaj radi nekam sli... imel sem ze 100 priloznosti, ko bi 7 sedezev zelo prav prislo. In trenutno najatraktivnejsa opcija je touran.

Aja... meni je s-max sicer bolj vsec od zunaj, ko pa sem se noter vsedel... me je pa vse minilo. Gumbi sredinske konzole so slabsi od tistih na nasem kavomatu ali pralnem stroju. Kolk so pa tam zajebali, ne mores verjet. Edina varianta je,d a vzames 3.500 drag navigacijski sistem... halo!!!

Aja... se to, definitivno ne bo vec dizel. Glede na ceno goriva (ki je skoraj ista), in karakteristike TSI-jev, ceno avta in vzdrzevanja... mislim, da ni vec racunice. Motor je pa dosti tisji in prijetnega zvoka... se posebaj 170 konjski :-) DSG obvezen!

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan Po sep 21, 2009 9:11 am

Razlika diesel-bencin je pogojena od letno narejenih km. TSI je pač požrešnejši od TDI, VW pa je prešel pri novih TDI na common rail tehnologijo, pri katerih ni več opazen "traktorski" zvok (čeprav, roko na srce, pred cca 10-12 leti, s prihodom prvih TDI-jev smo pa vsi vzdihovali, češ kako tih je lahko diesel :P ). Registracija ob 170km motorju pa tudi ni več med ugodnejšimi. Se pa strinjam z obveznim DSG!
Drugače pa je oblikovno S-Max napram Touranu pravi lepotec, z notranjostjo pa se strinjam, da je v prednosti VW - tudi uporabnejši zaradi škatlosti oblike.
Kljub vsemu predlagam detajlni pregled obeh modelov, kateri je uporabnejši (sedežna postavitev, prtljažnik,...). Mogoče še razmišljanje - prihajajoči Peugotov model 5008 zna biti pozitivno presenečenje, tudi prostorsko.

vwlike
Nov uporabnik

Napisal/-a vwlike Po sep 21, 2009 9:18 am

CHAN je napisal/-a:Razlika diesel-bencin je pogojena od letno narejenih km. TSI je pač požrešnejši od TDI, VW pa je prešel pri novih TDI na common rail tehnologijo, pri katerih ni več opazen "traktorski" zvok (čeprav, roko na srce, pred cca 10-12 leti, s prihodom prvih TDI-jev smo pa vsi vzdihovali, češ kako tih je lahko diesel :P ). Registracija ob 170km motorju pa tudi ni več med ugodnejšimi. Se pa strinjam z obveznim DSG!
Drugače pa je oblikovno S-Max napram Touranu pravi lepotec, z notranjostjo pa se strinjam, da je v prednosti VW - tudi uporabnejši zaradi škatlosti oblike.
Kljub vsemu predlagam detajlni pregled obeh modelov, kateri je uporabnejši (sedežna postavitev, prtljažnik,...). Mogoče še razmišljanje - prihajajoči Peugotov model 5008 zna biti pozitivno presenečenje, tudi prostorsko.

Ampak teh novih dizlov pri turanu se ni? Vozil sem 2.0 TDI 140ps modelsko leto 2010... in je glasnejsi (ali tam-tam) od mojega skoraj 8 let starega golf-dizla.
Razlike v porabi med 170 TDI DSG in 170 TSI DSG skoraj ni, oz. je pri mestni voznji celo manjsa pri TSI (napaka na uradni VW strani?). Poleg tega je TSI EURO 5 razred, medtem ko so TDI-ji se vedno EURO 4.

smash
Nov uporabnik

Napisal/-a smash Po feb 08, 2010 5:24 pm

pozabil ste, da če imaš 3 otroke, da je treba imeti v avtu tudi 3 otroške sedeže...že pri tem pade vsaka debata o primernosti kliota

Uporabniški avatar
Ivan36
Mojster foruma

Kraj: Primorska je lepa. 100 ljudi 100 čudi !

Napisal/-a Ivan36 Po feb 08, 2010 7:35 pm

Evo v Mareo ne grejo 3 je otroci brez, da se sredni stiska :? Torej 2 avto sedeža + en mali v sredino komaj je prestal pa še vtaknit pas v zatič je muka :( Sem rekel, kako bi bilo lepo imeti 6 + sedežev je tako komot.

Uporabniški avatar
eclipse_R
Poznavalec foruma

Napisal/-a eclipse_R To feb 09, 2010 8:40 pm

Mah, tudi jaz se isto sprašujem, ko ljudje dobijo prvega otroka in takoj paniko, prva stvar je menjat avto za vsaj enoprostorca, če ne že skor kombi..

Razen če si prej vozil Seicentota ali pa fičota, pomojem ni nobene panike s prostorom, ko si pri enem otroku.. Ok lažje je vzet otroka iz enoprostorca, kot iz cliota to že, glede prostora pa ni debate..

Še posebej mi je zanimivo, ker ljudje ki so prej vozili npr. Audi a4, octavije itd. frantično kupujejo enoprostorce ko je prišel prvi otrok. Fak? V Audi a4 ne spraviš opreme za 1ga otroka?

Če lahko jaz spravim v mojega accentu 4 ljudi na Pag s pivom, vodkami, sokovi in hrano za cel teden + cunje pa še kake termoforje in zračne blazine, potem lahko človek tudi vozi enega otroka na dopust v takem avtu..

Sej ne rečem, če bi jaz imel Cliota pa bi dobil otroka, se mi nekako dozdeva da bi mogoče menjal avto na malo večjega, ne bi pa to bil enoprostorec ali terenec. To bi se zgodilo pri npr. 4. otroku, kjer ti fizično zmanjka sedežev za več kot 5 ljudi.. Vsekakor mi ne bi bila prva stvar menjati avto..

Meni se zdi, ko da moški izgubi dušo, ko se mora enkrat odpovedat svojemu avtu za full-blown family car.. (enoprostorci and stuff). Sem se vozil že v veliko njih, pri kolegu doma so nori na njih pa mi ni bilo nikol preveč všeč.

Pa vidim, da je cela debata se obesla da 3je otroški sedeži ne grejo v navaden avto. To se strinjamo vsi, takrat kupiš takega da grejo, ni point teme v tem.

lp
Slika

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply To feb 09, 2010 8:45 pm

Imaš otroka-e?

Uporabniški avatar
GoGo
Uporabnik

Kraj: Severna Primorska

Napisal/-a GoGo To feb 09, 2010 9:59 pm

Kot sem že večkrat rekel...
Familija z enim ali dvema majhnima otrokoma ne rabi nujno enoprostorca, je pa vsekakor bolj prsaktično. Trenutno z dvema otrokoma (1 in 3 leta) brez težav shajamo s karavanom in sedanom (v enega ali drugega gre vse kar rabiš), pri treh otrocih pa ni šans. Jeseni pričakujemo tretjega in bom definitivno spet nabavu enoprostorca velikosti sharan. Trije avtosedeži v manjšega ne grejo - sprobano v scenicu - tisti srednji sedez je tam zaradi lepsega...
Do katereb starosti morajo bit froci v avtosedezih pa vemo, ane...
Lep dan!
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost