Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Uporabniški avatar
RedBull™
Moderator foruma

Napisal/-a RedBull™ Če jul 20, 2006 10:16 pm

Nekateri res zelo radi letijo še čez rdečo. No zadnjič ko sem šel v kranj,sem tri rumene luči prevozu (še dobr da provida ni za mano vozila :) ) ampak da bi pa do sedaj kdaj rdečo prevozil,se pa res ne spomnim.
Ko grobar s ceste me bo pobral,vedite da redbull smrti se ni bal.

Uporabniški avatar
Gricko
Poznavalec foruma

Kraj: ljubljana AR156SW

Napisal/-a Gricko Če jul 20, 2006 10:17 pm

reber je napisal/-a:Bravo, tako je prav, naj to postavijo v vsako križišče.
Ceste za montažo induktivnih zank ni potrebno razkopavat, treba je le narediti utor širok nekaj milimetrov, globok nekaj centimetrov, noter se vstavi zanka in zalije z bitumensko smolo. Te je vsa kunšt, pa še poceni je in zelo enostavno.

predvsem tole je super :roll: :roll: :roll: :roll:
kot da je ni že dovolj po cestah.... :evil:
poleti , ko je vroče ta naša masa rata ful mehka in nekako "sploska"....kar sicer v avtu ne občutiš....občutiš pa toliko bolj z motorjem :evil:
tako da ta naša masa je no good.....v Avstriji (verjetno še kje druge) je zmes nekoliko drugačna ali pa je drug material, tako da je zadeva dosti bolj prijazna do vseh uporabnikov cestišča ;)

Uporabniški avatar
dobek
Mojster foruma

Kraj: MarburgAnDerDrau

Napisal/-a dobek Če jul 20, 2006 11:17 pm

Gricko je napisal/-a:po ljubljani je že kar nekaj teh "zank" če se ne motim....postavljali so jih že dolgo nazaj....vsake tolko na kakem senaforju....taktat verjetno zaradi štetja prometa....vsaj tako sem mislil, pa je bilo verjetno to že veliko prej načrtovano.... :roll:

niti ne..induktivne zanke so do zdaj uporabljali za "pametno" semaforizacijo krizisc, predvsem ponoci in ob manjsi frekvenci prometa

res je, da se te dajo uporabiti se za kaj druga, kjer pa tega ni, je definitivno ceneje z uporabo fotocelic ali cesa podobnega naredit nadzor prometa
SlikaSlika
Ce v svojih postih slucajno koga uzalim - prisezem, da je bilo nalasc!

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Če jul 20, 2006 11:28 pm

Če bo samo po LJ, kar naj bo....
Upam, da ne bodo dali takšne sisteme kam v kakšno Krtino, ko moraš ob fuckin' 2h zjutraj v nedeljo stati na rdeči, ko ni nikjer žive duše. Potem grem prvi dan pritožit se naj semaforo od 22:30 do 5:20 zjutraj ugašajo! :evil:
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe jul 21, 2006 7:53 am

Vozilo, ki je pretežno iz jekla, "zmoti" magnetno polje te induktivne zanke (tuljave) in ta to "motnjo" razume kot prisotnost vozila. Kako zgleda ne vem, vem pa, da je to v bistvu le tuljava - navita bakrena žica, v kateri se inducira tok ob prisotnosti avta..
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Mate
Poznavalec foruma

Kraj: Dolsko

Napisal/-a Mate Pe jul 21, 2006 8:33 am

Ta ideja bi bila čisto dobra, če bi bili semaforji pametno nastavljeni in bi bila ponovno uvedena utripajoča zelena.

Se da ustavit tudi na rumeno v 3eh sekundah, za zmogljivosti avtomobila to ni noben problem, kar se pa tiče pretočnosti, udobja in tekoče vožnje pa ne. Pri utripajoči zeleni ti je bilo jasno ali boš prišel skozi križišče, ali pa boš spustil gas in na koncu malo zabremzal.

Druga stvar so pa semaforji, kot je nekdo že omenil na Krtini in v Šentjakobu. Če nimaš sreče prideš iz AC na semafor ob 2h ponoči in čakaš 2 minuti rdečo... pa nikjer nobenga. Se čisto strinjam, da so dolgi intervali koristni, če že ne nujni za pretočnost in jih tudi podpiram tekom večje gostote prometa, ponoči pa nimajo nobene prednosti.

In sedaj se bodo naši prometni veljaki spravili to problematiko reševati z napačne strani, kot običajno.
Da ne bo tale objava zvenela kot da odobravam vožnjo skozi rdečo, sploh ne skozi čisto rdečo, samo naj najprej uredijo razloge za vožnjo običajnih ljudi skozi začetek rdeče ali predolge, potem pa naj kaznujejo objestneže, ki to počnejo namerno neglede na prometno stanje.
Slika

mucek
Novinec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a mucek So jul 18, 2009 3:22 pm

LP!

Testiramo in razvijamo naš sistem v Škofji Loki (da ne bo panike, prekrški ne grejo dalje ...) in lahko odgovorim par stvari s prve roke:

Induktivne zanke:
V asfalt s cca. 3mm debelo šajbo vrežemo okvir dimenzij cca. 2x1 m in vanj potem napeljemo 3 ovoje žice. To žico potem napeljemo na elektroniko, ki meri spremembe v induktivnosti te zanke (ki jih povzroči vozilo) in ki da signal, da je na njej vozilo. Reže se včasih zaliva res z bitumnom, kar pa se zadnje čase bolj kot ne opušča zaradi nepraktičnosti (gretje bitumna, svinjarija) in se uporabijo specialna eno in dvo-komponentna polnila (nanašamo kot silikon, s pištolo). Takšna masa tudi v vročih poletnih dneh ne spremeni svojih karakteristik (trdnost, lepljivost), mislim da je garantirano delovno temperaturno območje -45 do +100 stopinj.

Rumena/rdeča luč:
Konkretno na tem semaforju (verjetno na večini) je trajanje rumene luči 3 sekunde. Nato, preden vozilo označimo kot da je v prekršku, počakamo še pol sekunde (torej rdeča luč sveti že pol sekunde) in če po tem času avto prevozi senzor (montiran 1,5 m za stop črto - toliko naprej, da tudi nekdo, ki le malo leze naprej ni zaznan), je prekršek dokumentiran (več slik, pred stop črto, za stop črto, par slik v križišču (posnetek morebitne nesreče).

Lp, Gregor

p.s. Če ima kdo še kakšno pametno (!) idejo, jo bomo z veseljem vključili v delovanje sistema :)

gti85kw
Novinec

Napisal/-a gti85kw So jul 18, 2009 3:46 pm

neverjetni ste zagovarjate ropanje na zakonit nacin...........50 na uro pa take....pa sem mislil da folk ki je clan nekih avtomobilisticnih forumov ne kvasi o nekih omejitvah..pa valjda se ve da so omejitve narejene tako da jih zvozi se tako glup sofer ..tudi tisti kateri nebi smeli nikoli sesti za volan..je to da se policija postavi na celovski za znakom 60 ceprav je pred tem omejitev 70...nobenega zozanja nobene spremebe..je to varnost al je to ropanje..... :/:o:/ pa kaj res ni jasno da so uvedli ta nacin priziganja rdece in ne utripanje samoforja prov zaradi lazjega odiranja ljudi...unicevanja avta....

Uporabniški avatar
the_man
Novinec

Kraj: all around

Napisal/-a the_man Po jul 20, 2009 3:39 pm

gti85kw je napisal/-a:neverjetni ste zagovarjate ropanje na zakonit nacin...........50 na uro pa take....pa sem mislil da folk ki je clan nekih avtomobilisticnih forumov ne kvasi o nekih omejitvah..pa valjda se ve da so omejitve narejene tako da jih zvozi se tako glup sofer ..tudi tisti kateri nebi smeli nikoli sesti za volan..je to da se policija postavi na celovski za znakom 60 ceprav je pred tem omejitev 70...nobenega zozanja nobene spremebe..je to varnost al je to ropanje..... :/:o:/ pa kaj res ni jasno da so uvedli ta nacin priziganja rdece in ne utripanje samoforja prov zaradi lazjega odiranja ljudi...unicevanja avta....

omejitve v prometu so postavljene zaradi ropanja ljudi in ne zaradi naše varnosti? dobro mišljenje res, mislim da je čas da si kupiš avtobusno karto. nič ne rečem če stojijo policaji na mestih kjer je očitno da se samo kasira, razumem da se ljudje razburjamo, ampak misljenje o tem da so omejitve taksne da jih je sposoben vsak obvladovati in jih celo podcenjuješ je pa kritično. poleg tega te pa nikoli nihče nikjer ne sili da jih prekoračiš. če veš za omejitev, če jo zavestno prekoračiš moraš biti pripravljen prevzeti odgovornost za to.
Lp
za prepoznavnost športnosti avtomobilske firme tekmujejo v formuli 1, rally-u, nascar,...vw pa svojim izdelkom preprosto nadane oznako GTI

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver To jul 21, 2009 8:38 pm

BBoss je napisal/-a:
PureTNT je napisal/-a: Da se, vendar moraš zavirat precej močno, tudi pri vožnji po omejitvi. Naj ponovno uvedejo utripajočo zeleno ter namestijo kamere na vsa semaforizirana križišča, pa bodo za varnost naredili ogromno.

se strinjam, ker s tem bi odstranili še najmanjši razlog, da je nekdo zapeljal v rdečo... potem pa res strogo kaznovanje brez usmiljenja

Tam kjer so omejitve 70 sem tudi jaz že prevozil rdečo, če ful strogo gledamo. Namreč jaz gledam, kaj se dogaja pred mano. In to pomeni, da gledam 100 metrov naprej. Se mi je že zgodilo, da se je užgala rumena, ko sem bil recimo zelo blizu semaforja in sem prepozno opazil zadevo, da bi lahko normalno ustavil. če bi kakšni policaji nadziral promet, bi najbrž dobil kazen, ker preden sem zapustil križišče se je sigurno že rdeča prižgala. Nimam pa nobenega namena mojih bremz kurit za brezveze, če ima država fuknjeno prometno signalizacijo. Ko je bila utripajoča zelena mi je le-to precej bolj odgovarjalo in nikoli nisem zapeljal čez rdečo. Odkar so naštimali rumeno tisti, ki so prej vozili skozi rdeče to počnejo še naprej, z razliko, da so en kup davkoplačevalskega denarja vrgli v smeti s tem, ko so se dali v stroške, da so po celi državi izvedli menjavo režima. Bedaki kakorkoli se vzame.
Zadnjič spremenil sundaydriver, dne To jul 21, 2009 8:43 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
sundaydriver
Novinec

Napisal/-a sundaydriver To jul 21, 2009 8:42 pm

gti85kw je napisal/-a:neverjetni ste zagovarjate ropanje na zakonit nacin...........50 na uro pa take....pa sem mislil da folk ki je clan nekih avtomobilisticnih forumov ne kvasi o nekih omejitvah..pa valjda se ve da so omejitve narejene tako da jih zvozi se tako glup sofer ..tudi tisti kateri nebi smeli nikoli sesti za volan..je to da se policija postavi na celovski za znakom 60 ceprav je pred tem omejitev 70...nobenega zozanja nobene spremebe..je to varnost al je to ropanje..... :/:o:/ pa kaj res ni jasno da so uvedli ta nacin priziganja rdece in ne utripanje samoforja prov zaradi lazjega odiranja ljudi...unicevanja avta....

jaz sem vesel, če v naselju dosežem 50 km/h, ker je en kup folka, ki rabi pol minute, da pospeši do tja. zadnič sem vozil za alfo 2,4jtd, katere voznik je rabil skoraj 10 sekund, da je prišel do 40 ob omejitvi in nato na ta način oviral promet do nadaljnega. če bi ga prehitel s 50 km/h bi bil pa objestnež in norec :lol:

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko To jul 21, 2009 9:29 pm

sundaydriver je napisal/-a:
BBoss je napisal/-a:
PureTNT je napisal/-a: Da se, vendar moraš zavirat precej močno, tudi pri vožnji po omejitvi. Naj ponovno uvedejo utripajočo zeleno ter namestijo kamere na vsa semaforizirana križišča, pa bodo za varnost naredili ogromno.

se strinjam, ker s tem bi odstranili še najmanjši razlog, da je nekdo zapeljal v rdečo... potem pa res strogo kaznovanje brez usmiljenja

Tam kjer so omejitve 70 sem tudi jaz že prevozil rdečo, če ful strogo gledamo. Namreč jaz gledam, kaj se dogaja pred mano. In to pomeni, da gledam 100 metrov naprej. Se mi je že zgodilo, da se je užgala rumena, ko sem bil recimo zelo blizu semaforja in sem prepozno opazil zadevo, da bi lahko normalno ustavil. če bi kakšni policaji nadziral promet, bi najbrž dobil kazen, ker preden sem zapustil križišče se je sigurno že rdeča prižgala. Nimam pa nobenega namena mojih bremz kurit za brezveze, če ima država fuknjeno prometno signalizacijo. Ko je bila utripajoča zelena mi je le-to precej bolj odgovarjalo in nikoli nisem zapeljal čez rdečo. Odkar so naštimali rumeno tisti, ki so prej vozili skozi rdeče to počnejo še naprej, z razliko, da so en kup davkoplačevalskega denarja vrgli v smeti s tem, ko so se dali v stroške, da so po celi državi izvedli menjavo režima. Bedaki kakorkoli se vzame.

Praviš da ko si zapustil križišče je gorela že rdeča.....torej nisi prevozil rdeče ampak si prevozil rumeno....rumena pa je ravn zato če še se ne moreš verno ustavit.....
In to z utripajočo.....lepo so vas razvadli.....v Mb-ju tega nikoli nismo imeli pa noben ni imel nikol težav z rdečiemi ali rumenimi lučmi. Bunli ste se samo ljubljančani ko so se utripajoče zelene umaknile.....
Najraje se pa vozim skozi Velenje kjer je nad semofrjem lepo označeno koliko sekund bo še gorela katera izmed luči. Ko gori zelena veš koliko časa še imaš.....ko pa gori rdeča pa veš koliko časa še imaš da se pripraviš.
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
LoCo
Uporabnik

Napisal/-a LoCo Sr jul 22, 2009 2:12 pm

Merjenje hitrosti neodvisno od tega če greš v rdečo ali ne?

To pomeni da te kamera slika vsakič ko pelješ mimo. Posledično greš čez 10 takih križišč na poti čez mesto in ima policija brez utemeljenega suma podatke o tem kje se giblješ in kje si bil ob določenem momentu? Tole bo v vodo padl... Človekove pravice pa to... Snemal vas bomo na vsakem koraku?

Cez 3 mesce bojo pa še TV Show nardil "SEMAFOR Big Brother" kjer boš za 39€ na mesec lahko 24 ur na dan spremljal semaforizirana križišča in tisti ki največ rdečih prevozi dobi 10.000 nagrade, ostali bodo pa izločeni iz prometa en pa po en?

Kretenizem. Vsem tistim k pa podpirate ta sistem boste pa pol povedal kok vam je sistem všeč k boš ob 3h popoldne rabu čez center 2 uri in ne 1 tko kot zdaj, ker bo vsak bremzu kr na zeleno, vsi bojo v krizisce zapeljal pr 8 na uro da ne bo prehitr kdo... Zmaga res.
Edmunds.com je napisal/-a:Mitsubishi made a decision when developing its Evo X to go upscale. No longer was it good enough to kick Subaru's ass. Now it wanted to go after the big players in the sport sedan market.

Slika

Uporabniški avatar
lisko
Moderator / upravnik foruma

Napisal/-a lisko Sr jul 22, 2009 3:28 pm

LoCo je napisal/-a:Merjenje hitrosti neodvisno od tega če greš v rdečo ali ne?

To pomeni da te kamera slika vsakič ko pelješ mimo. Posledično greš čez 10 takih križišč na poti čez mesto in ima policija brez utemeljenega suma podatke o tem kje se giblješ in kje si bil ob določenem momentu? Tole bo v vodo padl... Človekove pravice pa to... Snemal vas bomo na vsakem koraku?

Cez 3 mesce bojo pa še TV Show nardil "SEMAFOR Big Brother" kjer boš za 39€ na mesec lahko 24 ur na dan spremljal semaforizirana križišča in tisti ki največ rdečih prevozi dobi 10.000 nagrade, ostali bodo pa izločeni iz prometa en pa po en?

Kretenizem. Vsem tistim k pa podpirate ta sistem boste pa pol povedal kok vam je sistem všeč k boš ob 3h popoldne rabu čez center 2 uri in ne 1 tko kot zdaj, ker bo vsak bremzu kr na zeleno, vsi bojo v krizisce zapeljal pr 8 na uro da ne bo prehitr kdo... Zmaga res.

Kje se giblješ in kje ne je že zdaj zelo lahko ugotovit....ni več noben problem izsledit preko fona.....Pri satelitskem cestninjeju bo to ustaljena praksa....na AC imaš mrežo kamer katere te snemajo in vsak trenutek lahko za to pristojni organi preverijo kje se nahajaš....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Sr jul 22, 2009 5:13 pm

mucek: Rad bi te spomnil na to temo spodaj v kateri se ni odgovora, ce deluje vas sistem
enako? http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 76#1187176

V kolikor deluje, potem mislim, da je to za odcitavanje prevoza rdece luci in prav tako
zelene le, da mora biti pri slednji prevelika hitrost kot je omejena na tisto kategorijo ceste.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
Kiss.Kiss.Gossip.Girl
Nov uporabnik

Napisal/-a Kiss.Kiss.Gossip.Girl To okt 27, 2009 4:00 pm

the_man je napisal/-a:

omejitve v prometu so postavljene zaradi ropanja ljudi in ne zaradi naše varnosti? dobro mišljenje res, mislim da je čas da si kupiš avtobusno karto. nič ne rečem če stojijo policaji na mestih kjer je očitno da se samo kasira, razumem da se ljudje razburjamo, ampak misljenje o tem da so omejitve taksne da jih je sposoben vsak obvladovati in jih celo podcenjuješ je pa kritično. poleg tega te pa nikoli nihče nikjer ne sili da jih prekoračiš. če veš za omejitev, če jo zavestno prekoračiš moraš biti pripravljen prevzeti odgovornost za to.
Lp

Aja? Ej, to pa je izjava leta! Veš kaj, če policaji ne bi ustavljali takšnih kot si ti, bi bili že vsi mrtvi na cesti. Jaz tudi rada včasih malo pospešim, ampak še nikoli me niso ustavili! Nikoli... In poleg tega raje vidim, da dajo kazen tistim, ki vozi npr. 180 pred mano kot pa da jaz kasneje nastradam z njim vred! In to ni ropanje denarja... Koliko pa zaslužiš človek? 300€ mesečno? No, pol pa ni čudno...

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid Sr okt 28, 2009 4:22 pm

Beden zakon, zdej bom jest šu 70km/h skozi rumeno, me bo slikal in bom zgubu izpit. Tisti ki se pa po nasprotnem pasu po avtocesti pele pa dobi 120€ kazni

ravno včerej ob 1h ponoči sem šel iz LJ proti Bledu me je na avtocesti slikal tist radar k vem da je notri ze 5 let. Šel sem 160km/h in se tako rdeče pobliska da 2 sec sploh ne vidiš. Ogrozil sem saj 50 zivljenj

Da bi blo res fer glede kazni in omejitve hitrosti, bi na tehničnem pregledu določali omejitev hitrosti. Npr clio 1.2 omejitev na avtocesti 120km/h, Audi S6 npr. 180km/h.
Ker tisti z boljšim avtom več prispeva k varnosti drugih kot tisti z jajčkom
Slika Slika

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. Sr okt 28, 2009 4:53 pm

Bel-Tirid je napisal/-a:Beden zakon, zdej bom jest šu 70km/h skozi rumeno, me bo slikal in bom zgubu izpit. Tisti ki se pa po nasprotnem pasu po avtocesti pele pa dobi 120€ kazni

ravno včerej ob 1h ponoči sem šel iz LJ proti Bledu me je na avtocesti slikal tist radar k vem da je notri ze 5 let. Šel sem 160km/h in se tako rdeče pobliska da 2 sec sploh ne vidiš. Ogrozil sem saj 50 zivljenj

Da bi blo res fer glede kazni in omejitve hitrosti, bi na tehničnem pregledu določali omejitev hitrosti. Npr clio 1.2 omejitev na avtocesti 120km/h, Audi S6 npr. 180km/h.

mal zadihi pa še enkrat preber kašne neumnosti pišeš...

Uporabniški avatar
ban
Mojster foruma

Napisal/-a ban Sr okt 28, 2009 4:57 pm

Bel-Tirid je napisal/-a:Beden zakon, zdej bom jest šu 70km/h skozi rumeno, me bo slikal in bom zgubu izpit. Tisti ki se pa po nasprotnem pasu po avtocesti pele pa dobi 120€ kazni

Kaj pa če bi dal tistim k majo S6 omejitev na 130, tistim k majo cliote pa na 150? Zakaj pa bi delal sploh razlike?

Uporabniški avatar
Bel-Tirid
Poznavalec foruma

Kraj: Bled

Napisal/-a Bel-Tirid Sr okt 28, 2009 5:10 pm

ja ker sem se peljal 160 in se mi je zdela potovalna hitrost, števca nisem gledal.

Glede določanja hitrosti je pa pravilno, res da se omenil cliota, bi moral renault 5, clio si zasluži večjo omejitev. (npr. RS bi isto imel večjo omejitev od osnovnega)
Varneje je pa ker ima boljši avto močnejše zavore, večjo stabilnost-lego, boljše gume + tega pa še več plača za cestnino.

mav zares
mav za hec
Slika Slika
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gostov