Za vse kar ne paše pod ostale debate, prosti čas...

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Ne nov 08, 2009 9:16 pm

Sandi:Torej, ce je v igri enaka branza potem tu 15" odpade, ker je obcutno premalo za neko
resno projektiranje pri 1366 x 768 resoluciji... tu potem pride v upostev enako kot za
uporabnika mišek... 17.3" ali vec... upam pa tudi, da je v igri vecja denarna vsota, ker
potem se da vsaj korigirati colo + procesor + grafika... v splosnem lahko samo eno ali
dve... npr: imas procesor T8400 (zelo uredu) grafiko pa G100 ali 4300 (povprecje).

Konkreten predlog je npr pri cenah 800 - 900€+... HP Pavilion DV7-2250 - ASUS K70IO-TY047C
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
Sandi
Novinec

Napisal/-a Sandi Ne nov 08, 2009 10:56 pm

Ne to je že precej preveč preko mojga proračuna. pa sej tukaj ne gre za neko ful projektiranje ampak bolj za osnovno rabo toliko da se naučim te programe.. kasneje ko bi dobil službo ali pa bi resneje začel projektirati bi si pa že omislil močno mašino...
za zdej sem razmišljal bolj v tej smeri:
http://www.mimovrste.com/artikel/275020 ... lxpja0c007
http://www.mimovrste.com/artikel/275019 ... hz-nx628ea
... zdej morda sem popolnoma brcnil v temo :?
Sicr bl mal pišm, sm pa skoz tuki

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Ne nov 08, 2009 11:29 pm

Sandi: Izbral si popolnoma krizno-vezo in sicer pri modelu aspire je slabsi procesor katerega smo danes ze omenjali v Sony-ju in dobro grafiko s 500Hz in OpenGL 2.1 v drugem krizu HP pa dober procesor (v tem primeru 2MB) in slabsa grafika, ampak se vedno svetlobna leta pred GMA integrirano.

Torej zaokrozeno bosta oba za neko splosno uporabo cisto dovolj, ce ze zelis taksno smer.

Uporabniški avatar
Sandi
Novinec

Napisal/-a Sandi Po nov 09, 2009 12:04 am

Aha. torej če si pravilno predtavljam kako stvari stojijo: so prenosniki tam do 600eur ki "povprečni" potem so tisti recimo med 600- 800eur kateri imajo eno komponento precej boljšo kot drugo, tako da tista boljša ne more biti povsem izkoriščena, in še tisti 800+ kateri imajo vse boljše komponente? :? no kaj pa bi potem svetoval recimo tja do 700-750 eur? Se že da dobit prenosnik ki bi imel te "boljše" komponente podobnih zmogljivosti?

off: Samo to te še vprašam pol pa neham težit :D
Sicr bl mal pišm, sm pa skoz tuki

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po nov 09, 2009 8:07 am

Sandi imamva midva kar probleme, ker so te "mašine" vse dražje, kot pa imava midva namen zapravit. Vidim, da ciljaš na čist isti znesek kot jaz :)
Pri enem je procesor dober pa grafika slabša, pri drugem je spet kontra... :?

Se mi zdi, da je čist ista zgodba, kot sem jo imel dve leti nazaj, ko sem kupoval bicikel :)
Ko ti eden reče, ja daj 150eur zraven pa boš imel grupo boljšo opremo, pol pa se ti še splača dat malo zraven pa je še boljša gonilka, pa še malo za boljše obroče. Na koncu pa že prideš do tega, da bolje že v osnovi dat več pa izbrat boljši okvir :)
To je tak začaran krog.

Jaz ne vem, če ne bom kar pri tem ProBook- u ostal. ;)

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Po nov 09, 2009 8:27 am

Nisem bral cele teme, mogoče se je lastnik teme že odločil,
samo svoj predlog bi dal.

Pred 2 tedni sem iskal isto, prenosnik do 700 € in sem izbral 17'' HP Probook 4710s.
Še link:
http://www.mimovrste.com/artikel/275016 ... sb-kljucek

Nisem ga kupil na tej strani, to je samo za informacijo.

Zelo lep, kar lahek in masiven.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po nov 09, 2009 9:14 am

@BBS; točno tak model jaz gledam. V bližnjii trgovini kamor sem šel gledat ga imajo samo s to razliko, da nima diska 500 ampak 320GB. Ti si ga pa že kupil, daj povej malo kako se obnese, katere programe poganjaš na njemu?
Pa, če lahko poveš kje pa za koliko si ga dobil, lahko tudi na ZS, če nočeš tu reklame delat :)

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Energetik81 Po nov 09, 2009 10:24 am

mišek je napisal/-a:Sandi imamva midva kar probleme, ker so te "mašine" vse dražje, kot pa imava midva namen zapravit. Vidim, da ciljaš na čist isti znesek kot jaz :)

Se mi zdi, da je čist ista zgodba, kot sem jo imel dve leti nazaj, ko sem kupoval bicikel :)
Ko ti eden reče, ja daj 150eur zraven pa boš imel grupo boljšo opremo, pol pa se ti še splača dat malo zraven pa je še boljša gonilka, pa še malo za boljše obroče. Na koncu pa že prideš do tega, da bolje že v osnovi dat več pa izbrat boljši okvir :)
To je tak začaran krog.

Jst bi vama še enkrat svetoval, da premislita ali RES potrebujeta prenosnika. AutoCAD in 17" meni ne paše skupaj. Za 400-500€ bi dobila hudo stacionarno mašino, s 4-jedrnikom in 4-6GB RAM. Za razliko do 700€ bi si pa lahko omislila še 22" monitor.
Corolla TS 1.8 HSD: Slika

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po nov 09, 2009 10:41 am

Stacionarno mašino dobiš ja, samo veš kaj je problem, da jaz tiste mašine nimam kam postavit :? Ena taka mašina je doma, no ni ravno zadnji krik tehnike, ker je že malo v letih, ampak za še eno mašino pa ni prostora. Tega pa lahko dam v kuhni na mizo ali pa magari v pojstli na kolena :) zastopiš. To je problem, sej vem, da je problem ta majhnost zaslona, samo druga mi v trenutni situaciji ne preostane :?

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po nov 09, 2009 11:16 am

Razumem. :)
Ena varianta je še, da nabaviš 15 colarja (če kaj pridobiš na ceni) in zraven še nek 20"+ ekran, ki ga tudi lahko dokaj enostavno okoli prenašaš. Pa maš potem celo extended desktop na 2 monitorjih. Na 15" od laptopa imaš kakšna orodja, na 20" pa risbo. Recimo.

Uporabniški avatar
dejvi
Uporabnik

Napisal/-a dejvi Po nov 09, 2009 11:52 am

Energetik81 je napisal/-a:
mišek je napisal/-a:Sandi imamva midva kar probleme, ker so te "mašine" vse dražje, kot pa imava midva namen zapravit. Vidim, da ciljaš na čist isti znesek kot jaz :)

To je tak začaran krog.

Jst bi vama še enkrat svetoval, da premislita ali RES potrebujeta prenosnika. AutoCAD in 17" meni ne paše skupaj. Za 400-500€ bi dobila hudo stacionarno mašino, s 4-jedrnikom in 4-6GB RAM. Za razliko do 700€ bi si pa lahko omislila še 22" monitor.

Prosim povej mi, kje dobiš tako hudo mašino za tak denar? To je smešna cena...za 4 jedrnega pentiuma (Quad core) s 4 GB RAM in hudo grafiko 1 (GB ATI) ni pod 600 EUR (da ne rečem izpod 700 €)! Oz prosim, daj me demantiraj, ker tudi pravkar kupujem tako mašino. Pregledal sem že 100 x vse na netu in po trgovinah!
Zadnjič spremenil dejvi, dne Po nov 09, 2009 11:53 am, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Po nov 09, 2009 11:53 am

Sandi je napisal/-a:Aha. torej če si pravilno predtavljam kako stvari stojijo: so prenosniki tam do 600eur ki "povprečni" potem so tisti recimo med 600- 800eur kateri imajo eno komponento precej boljšo kot drugo

Obstajajo tudi redke izjeme (poleg moznih nadgradenj) in to sem nalepil ze na prejsnji strani... dober procesor in dobra grafika: viewtopic.php?p=1238396#1238396

mišek: Pri HP-ju ni vse odvisno samo od modela (lahko imas 1000 4710S), pac pa od kode v oklepaju katera je za to konfiguracijo oz. po kateri se vidi, da ima drugacne komponente (v tem primeru drug CPU
in disk ter pomoznosti vecjo kolicino RAM-a, ceprav moras pri Visti 32bit vedeti, da 4GB z instalacijo ne bos izkoristil (3,25GB) je potrebno se malo vec spretnosti oz. znanja.

Energetik81: Marsikomu ni do tega, da bi imel se externi LCD poleg ze nekega ekrana pred seboj... pa si ti ze sploh videl v zivo 17.3" (44cm) notebook monitor, da tako govoris? mislim, da se ne, ker ce bi ga bi malo drugace razmisljal pri resoluciji 1600x900. Je pa ze misek v zacetku tudi omenil, da ne more imeti stacionarca zaradi pomanjkanja prostora.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po nov 09, 2009 1:28 pm

dejvi je napisal/-a:Prosim povej mi, kje dobiš tako hudo mašino za tak denar? To je smešna cena...za 4 jedrnega pentiuma (Quad core) s 4 GB RAM in hudo grafiko 1 (GB ATI) ni pod 600 EUR (da ne rečem izpod 700 €)! Oz prosim, daj me demantiraj, ker tudi pravkar kupujem tako mašino. Pregledal sem že 100 x vse na netu in po trgovinah!

4-jedrnega pentiuma (še) ni... Za risanje v AutoCADu ne rabiš glih gejmerske grafične z 1 GB...
Spodaj omenjeni 4-jedrni Athlon se je odlično odrezal na nekaj testih (pri multithreaded aplikacijah) in je marsikje prišel blizu C2Q.

AthlonII X4 620 ~90€
Asus M4A78 ~60€
4GB DDR2 ~80€
ATI HD4670 ~60€
Ohišje+ napajalnik ~80€
WD 640GB AALS ~70€
DVD pekač ~20€
Skupaj ~460€ (cene so približne)

MacTron: videl sem ga, 17". Višina je problem, ne širina. 900 pik po višini pač ni nek dosežek. Sicer pa včasih delam na 15 colarju in je katastrofa, še posebno z debelim trakom v Office 2007, ki požre ohoho višine delovne površine. Pa še vrat me boli, ko buljim v tako nizko nameščen LCD.
Zame je standard za neko resno delo v Excelu vsaj 19" 4:3 ali pa 22" 16:9.

mišek
Uporabnik

Napisal/-a mišek Po nov 09, 2009 2:01 pm

No sej to je zdaj sranje, ko ne vem kaj naredit. Ali izbrat HP pa dobit zato malo slabši procesor in grafiko, ali izbrat Asus pa dobiš boljši procesor in grafiko.

Samo pri Asusu pa dobiš verjetno slabšo kvaliteto izdelave, vprašanje kak je zaslon.
Ne vem, ker se ne spoznam tako v te reči.
Če primerjam tako, kot sem že prej s bicikli je to tako kot če primerjaš dva z isto ceno, eden je Focus, drugi pa Scott. Pri enem dobiš boljšo opremo pri drugem pa je oprema slabša vendar boljši okvir, boljša geometrija. Ampak pri biciklu je okvir osnova na katerem se vse gradi, če je tisti slab ti nobena oprema ne pomaga.

Kaj je pa pri računalniku tista osnova? Komponente tako vsi iste vgrajujejo, mislim proizvajalce. Če gledam potem recimo na HP in na drugi strani Asus, te firme naredijo kaj? Naredijo ohišje, izberejo kakšno mešanico komponent bodo zložili noter? Kako je z zasloni, te spet dela nek tretji?
To so vprašanja, ki se mi porajajo ob vsem tem. Pri računalniku se mi zdi pomembno tisto jedro, procesor, grafika, osnovna plošča. Samo zgleda, da pri prenosnikih veliko vlogo odigra tudi to zunanje ohišje. Ta je le fizično v uporabi. Ne tako kot pri navadnih, ko tista kišta stoji pod mizo in je pač en mak važno kaka je.
Če se ozrem nazaj na tist test v Monitorju, tam hvalijo kvaliteto HP- ja, ravno zaradi izdelave in zaslona. Asusu pa očitajo slabšo izdelavo, slabša tipkovnica, zaslon. Zdaj pa kaj je bolj važno, ali dobre komponente ali bolje malo slabše komponente pa te kvalitetneje sestavljene v celoto in boljši zaslon. Ravno zaslon se mi zdi, da je pri "slabših" znamkah bolj zapostavljen.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Po nov 09, 2009 2:08 pm

Kako ni Quad core 4 jedrni intel???

Za 600€ ti že sestavim gamersko mašino... sigurno... za 700-800 pa že killersko.
Z super grafiko in super procom...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Čist simple... če hočeš max performanse kupiš pač kar dobiš max za 700-800€, jaz in MacTron sva ti že nekaj predlagala. Zdaj če si "slišal" da je to slaba firma in se bojiš kupit se boš pač moral zadovolit z "kvazi dobro firmo" in boš za isti denar pač dobil tretjino do polovico slabši komp... pač vse ne gre.

Ekstremi so ali noname comp kalibra Medion in boš not imel vse super za nisko ceno, ali pa super ziher comp kalibra Apple ali Dell in boš dal za povsem iste komponente namesto 600€ 1600€.

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po nov 09, 2009 2:18 pm

Prokarjon je napisal/-a:Kako ni Quad core 4 jedrni intel???
Je, zakaj ne bi bil? (Oziroma pravilno je Core2 Quad..) Ne obstaja pa (še) 4 jedrni Pentium. Sicer pa pustmo stat stacionarce, ker avtor teme hoče laptopa.

Uporabniški avatar
BBS
Uporabnik

Kraj: Kočevje

Napisal/-a BBS Po nov 09, 2009 2:44 pm

Da odgovorim končno ;)

Dobil sem ga za 670 €, naročil ga je en privatnik v Kočevju, Vili Maček, (sem iz kočevja).
Računalnik potrebujem bolj za faks, zato sem ga tudi kupil. Gor imam Photoshop, Autocad 2007, dela odlično in pa pač tiste osnovne stvari.
Jaz ga tudi ne potrebujem za nekaj več, samo tisto osnovno, Word, Excel,...

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Po nov 09, 2009 2:49 pm

Energetik81 je napisal/-a:
Prokarjon je napisal/-a:Kako ni Quad core 4 jedrni intel???
Je, zakaj ne bi bil? (Oziroma pravilno je Core2 Quad..) Ne obstaja pa (še) 4 jedrni Pentium. Sicer pa pustmo stat stacionarce, ker avtor teme hoče laptopa.

Pentium je preteklost in nikoli ne bo quad core.... Zato so bili narejeni Core2 Duo in Core2 Quad, danes pa so na vrsti i3, i5, i7, i9,...

Uporabniški avatar
Energetik81
Mojster foruma

Napisal/-a Energetik81 Po nov 09, 2009 3:08 pm

Niso stvar preteklosti, ampak so samo malce oskubljeni C2D. Tako kot se še bolj oskubljeni prodajajo pod imenom Celeron.
http://www.intel.com/products/processor ... /specs.htm
Po mojem pridejo na vrsto še oskubljeni C2Q, ki se bodo prodajali pod imenom Pentium za nižjo ceno. No, lahko da bodo to že oskubljeni I5. Ampak to bo moralo biti kmalu, ker so trenutno Athloni X4 v rangu ~100€ brez konkurence.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Po nov 09, 2009 4:50 pm

So brez konkurenca za ta denar, to je res, samo sam sem rekel da AMD-ja ne več, ker je res da ga danes kupiš za pol cene intla in da je recimor približno enaka hitrost, samo čez eno leto bi bil tisti intel še vedno dost dober medtem ko je AMD za tak denar že za zamenjat...

Tako da moj naslednji nakup bo definitivno intel če bo le situacija na trgu enaka današnji.
Vrni se na Nima veze z avtomobilizmom

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov