Debate, ki niso vezane na ostala področja...

NoFear85
Novinec

Napisal/-a NoFear85 Po jan 04, 2010 5:54 pm

Ravno prejsnji teden mel tak primer. Avto ima 1560kg, najvecja dovoljena masa 2050kg, prikolica 570kg, skupna dovoljena masa 2500kg, skupaj 4550kg. Ce bi sel na tehtanje bi bilo 1560+2 osebi (cca 180kg)+570prikolica+500tovor, skupaj 2810kg. Vendar po zakonu se steje NDM ki je bila 4550, zato sem moral dobit voznika z E kategorijo

Replica: mislim da lahko, vendar mora imet zavoro

Uporabniški avatar
NoSpeedNoFun
Novinec

Napisal/-a NoSpeedNoFun To jan 05, 2010 10:28 pm

saso5
kar nekaj neumnosti si rekel.
Povem iz prve roke, ker od tega zivim (ne, nisem policaj :) )

Steje se bruto masa prikolice NDM. To pomeni na koliko je prikolica registrirana. Vsaj pri nas so najmanjse registracije 2000kg!!!!Za prevoz avtomobila) Pa tja do 3500kg SKUPNE!!!
ce je skupna masa prikolice 2000 in npr jeep grand od Liskota, ki ima skupno 2200 kg (ce se prav spomnim), to pomeni, da brez EkB NE gre, pa tudi, ce je prazna. Ne smes je peljati...
Vsakemu pa tudi v homologaciji pise, koliko veliko prikolico dovoli avto. Kombiji imajo po vecini 2000kg, to pomeni, da ne smes peljati prikolice, ki ima skupne 2700kg, TUDI CE JE PRAZNA.

Pa se na en komentar iz zacetka teme, kako vse plese, ce je prevec nalozeno naprej itd... Mislim, da ni priklopa avtomobilain tudi ne priklopa prikolice, ki ima lahko vec, kot 150kg obremenitve VERTIKALNO, torej pritisk dol. Sem ze videl na lastne oci, kako je odlomilo kljuko.
Sploh pa tisi, ki vozite tezke prikolice veste, da to ni tako enostavno in je potrebno kar nekaj izkusenj, da lahko reces, da si dober in da ne delas skode...

Koliko pa ima pa osi je pa vseeno, lahko jih ima kot patria!!!

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To jan 05, 2010 11:08 pm

NoSpeedNoFun je napisal/-a:saso5

REPLICA je napisal/-a:Zanima me konkretno, recimo da imam avto mase 1000kg ali lahko potem vlečem prikolico največje dovoljene mase 900kg?

lahko; vendar na to prikolico lahko naložiš 10 vreč cementa in to je to...

Kaj je tukaj neumnost?
prikolico, ki ima NDM 900 kg in je sama prazna težka cca 300kg lahko naložiš, kot sem dal primer - 10 vreč cementa...
Zadnjič spremenil sašo5, dne To jan 05, 2010 11:10 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
zuzek
Uporabnik

Napisal/-a zuzek To jan 05, 2010 11:08 pm

andrazzupan je napisal/-a:Z B kategorijo lahko voziš:
prikolico ki je lažja od 750kg in ni registrirana

???
Alergičen na rjo

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Napisal/-a sašo5 To jan 05, 2010 11:19 pm

...čist enostavno: skupna teža prikolice + tovora(avta) ne sme presegat maso vlečnega vozila.....

seeman66 je napisal/-a:
vozniki z vozniškim dovoljenjem kategorije, v katero spada vlečno vozilo.
Vozniki motornih vozil kategorije B imajo pravico voziti motorno vozilo te kategorije tudi, kadar mu je dodano priklopno vozilo, ki ni lahki priklopnik, njegova največja dovoljena masa pa ne presega mase vlečnega vozila in če največja dovoljena masa teh vozil ali skupine vozil ne presega 3.500 kg.

in kaj je narobe??? v prvem odgovoru liskotu?
NoSpeedNoFun je napisal/-a:saso5

še 1x razloži, kaj sem narobe napisal??? potem je tudi zakon narobe.....
NoSpeedNoFun je napisal/-a:Koliko pa ima pa osi je pa vseeno, lahko jih ima kot patria!!!

ne more, ker potem je automatsko (tudi logično)NDM prevelika in rabiš eKB kategorijo....

Uporabniški avatar
NoSpeedNoFun
Novinec

Napisal/-a NoSpeedNoFun To jan 05, 2010 11:48 pm

zuzek je napisal/-a:
andrazzupan je napisal/-a:Z B kategorijo lahko voziš:
prikolico ki je lažja od 750kg in ni registrirana

???

Prikolic do skupne mase 750kg NI potrebno registrirati, saj zavarovanje skode le te krije zavarovanje od avtomobila.
Ce ni registrirana nima svoje tablice, uporablja se tretja tablica.

Uporabniški avatar
NoSpeedNoFun
Novinec

Napisal/-a NoSpeedNoFun Sr jan 06, 2010 12:01 am

[/quote]
še 1x razloži, kaj sem narobe napisal??? potem je tudi zakon narobe.....
[/quote]

sašo5 je napisal/-a:
lisko je napisal/-a:Prikolica je dvo osna.....tako da mislim da 600kg težek avtek ne bi smelo bit problema peljat na njej :)

..E. TUKI JE PA PROBLEM: rabiš, tako imenovano EkB kategorijo za vleko le te... :!:

P.S piše ti tudi na prejšnji strani....

sašo5 je napisal/-a:
danny je napisal/-a:Če znese vse skup 3500kg je ok, ampak važno je tudi, da je prikolica enoosna....

Če pelješ dvoosno prikolico (četudi prazno) potrebuješ EkB ali E izpit.

...evo je že danny pred dvema letoma napisal.....

Res ne piše nikjer, ampak policaji se upiknejo brez da gledajo papirje, češ če je dvoosna prikolica in os. avto ali kombi iščejo tisto famozno samo slovencem poznano EkB kategorijo

P.S malo morje ljudi je šlo delat to kategorijo zaradi počitniških prikolic in prav zaradi avtovlek......

Meni je se vsakic pogledal prometno in nikoli koliko osi ima, ne razumem zakaj vsi mislite, da so policaji budale...???

sašo5 je napisal/-a:
REPLICA je napisal/-a:Zanima me konkretno, recimo da imam avto mase 1000kg ali lahko potem vlečem prikolico največje dovoljene mase 900kg?

lahko; vendar na to prikolico lahko naložiš 10 vreč cementa in to je to...

ze sam komentar kaj lahko nalozi je nesmiseln. V vednost, 80% VSEH prikolic so prikolice do 750kg skupne!!!!!!!!!
P.S. lahko nalozi tudi 40 bal sena!!! Kam jih bo pa dal???

sašo5 je napisal/-a:še 1x razloži, kaj sem narobe napisal??? potem je tudi zakon narobe.....
NoSpeedNoFun je napisal/-a:Koliko pa ima pa osi je pa vseeno, lahko jih ima kot patria!!!

ne more, ker potem je automatsko (tudi logično)NDM prevelika in rabiš eKB kategorijo....

se ena neumnost... take do 3500kg sploh ne obstajajo. Tridemko pa ti lahko naredim homologacijo na 1300, ki pa jo lahko peljes :)
Maticna firma v avstriji jo je tudi imela in to zato, da so jo vozilo okoli kot reklamno na osebnem avtomobilu :)
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 17 gostov