Debate, ki niso vezane na ostala področja...

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Če jan 07, 2010 1:46 pm

Lumpy_: Večina halogenk ni v leči. Moj prejšnji avto ni bil torej ni cut-offa.
Nad črto ne vidš ko imaš kratke čisto nič. Če imaš cut-off kot se spodobi seveda. Medtem ko halogenka brez cut-offa meče svetlobo tudi nad točko meje snopa.

W|zz: Sveti ne čisto nič dlje kot imaš nastavljeno višino. In xenonka tukaj nima nobene veze ampak ima vezo samo tip leče/parabole, tip cut-offa (jih je več) in nastavitev višine snopa.

Če sveti luč vodoravno potem to pomeni da si skoraj ob vsaki luknji/vzboklini oslepil ostale voznike ker je avto zamajalo in je luč posvetila nad vodoravno črto. Ravno o tem govorim, da bi prava avtomatika višine snopa mogla uravnavati ravno take situacije ne pa samo štartno težo avta in s tem pozicijo višine.

Uporabniški avatar
W|zz
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a W|zz Če jan 07, 2010 2:26 pm

Prokarjon je napisal/-a:W|zz: Sveti ne čisto nič dlje kot imaš nastavljeno višino. In xenonka tukaj nima nobene veze ampak ima vezo samo tip leče/parabole, tip cut-offa (jih je več) in nastavitev višine snopa.

Če sveti luč vodoravno potem to pomeni da si skoraj ob vsaki luknji/vzboklini oslepil ostale voznike ker je avto zamajalo in je luč posvetila nad vodoravno črto. Ravno o tem govorim, da bi prava avtomatika višine snopa mogla uravnavati ravno take situacije ne pa samo štartno težo avta in s tem pozicijo višine.

Se pravi xenonka z lečo ne sveti popolnoma nič dlje in nič bolje kot halogenka z lečo?

Sej ni čist vodoravno, napisal sem skoraj vodoravno, nek kot seveda je.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Če jan 07, 2010 3:16 pm

Tako je. Xenon sam po sebi ne sveti čisto nič dlje. Torej kratka luč sveti samo toliko kolikor je nastavljen snop. In nima veze ali je notri halogenka ali xenonka če gledamo seveda na popolnoma iste pogoje (tip luči - višina nastavitve).

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če jan 07, 2010 6:49 pm

@Prokarjon:
Samo se milimeter manjka, da dobis oznako, ker zdej si pa taksno ustrelu, da ne vem
ali bi se jokal ali smejal (mesani obcutki) ...za informacijo: morda ves kaj pomeni lumen
in koliko lumnov ima halogenka 55W ter koliko lm ima xenon 35W (original 4300K)?
Vidim pa, da se bos izgovarjal na varovalko (tip luci, visina nastavitve), ki prakticno
sploh ni varovalka kajti, ce logicno pomislis kako si ti to predstavil ...torej, sama leca
ne da nobenega cut-a, ampak ta CUT naredi pleh za leco oz. pred ovalno parabolo..
sledis? ...ce OMEJIS svetlobo na tocno doloceno visino je povsem logicno, da nekje
bo svetloba nekje bo tema. Mene pa tu zanima, ce ves vse tri zgoraj zastavljena vprasanja.

Res te prosim, samo ustavi se pa preberi kaksno stran... in ne blodi mi dalje. Ocitno sem
te prej prevec (beri 50%) pohvalil, da si sedaj na podobni in ne enaki osnovi. Me pa nekaj
zelo zanima kar je ze v drugo, tretje tako zavito v tancico skrivnosti... katero vozilo si
to vozil?
(model, letnik, oprema). Za Megane II (xenon kit v navadni paraboli vem)...
Zadnjič spremenil MacTron, dne Če jan 07, 2010 8:21 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Če jan 07, 2010 8:17 pm

honda accord 2.2 i-ctdi letnik pa se mi zdi da je 2005.

To koliko lumnov ima katera luč in na kakšni vataži dela ti nič ne pomaga če luč obrneš v cesto (kamor sveti kratka luč). Če pa bi se pogovarjali o dogli luči pa bi bila stvar drugačna. Imaš lahko 500Watten reflektor pa če ga boš usmeril v tla boš osvetlil enako dolžino.

Logika je preprosta. Pri kratkih lučeh dolžino snopa določa predvsem kot svetilnosti (ker morajo biti zasenčene) in oblika luči ne pa moč ali svetilnost žarnice.

Mešate dva pojma. Svetilnost ni enaka dolžini snopa pri kratki luči. Za tako dojemanje so krive pa predvsem reklame zavse možne žarnice.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Če jan 07, 2010 8:43 pm

Prokarjon je napisal/-a:honda accord 2.2 i-ctdi letnik pa se mi zdi da je 2005.

To koliko lumnov ima katera luč in na kakšni vataži dela ti nič ne pomaga če luč obrneš v cesto (kamor sveti kratka luč). Če pa bi se pogovarjali o dogli luči pa bi bila stvar drugačna. Imaš lahko 500Watten reflektor pa če ga boš usmeril v tla boš osvetlil enako dolžino.

Logika je preprosta. Pri kratkih lučeh dolžino snopa določa predvsem kot svetilnosti (ker morajo biti zasenčene) in oblika luči ne pa moč ali svetilnost žarnice.

Mešate dva pojma. Svetilnost ni enaka dolžini snopa pri kratki luči.

PS.: Ne vidim pa razloga zakaj bi dobil napis ob ime. Jaz se ne motim in ne izjavljam bedarij. Zgleda da pa to eni vidite tako zaradi lastne zmote.

@Prokarjon: Ce ne znas prebrat vsebine ti nisem jaz kriv, ampak kakorkoli vidim, da
poleg svojega lastnega prepricanja tudi zelo rad izzivas... ne provociraj s tem.

Torej se enkrat.. kdo je tu govoril kaj o dolgi luci? jaz sem te samo vprasal, ce morda
ves razliko med halogenskimi lumni (55W zarnice) in xenonskimi lumni original 4300K
(35W zarnice) ... nisi odgovoril.

Preprost test:
Postavi dva avto vzporedno halogen in xenon in ugotovi na 60-tih m kdo ima vecjo
intenzivnost svetlobnega toka oz. kdo ima visje lux-e ...sem preprican da xenon
zakaj? sem te pa ze zgoraj vprasal... ker ima halogen 1500lm ...xenon pa 3200lm

Uporabniški avatar
Lesane Parish Crooks
Uporabnik

Napisal/-a Lesane Parish Crooks Pe jan 08, 2010 11:33 am

Pozdravljeni!

na tem linku
http://cgi.ebay.de/VW-T5-Bi-Xenon-Schei ... 3ca9094b04

me zanima kateri kabel manjka oz. še nekaj je treba dokupit.
Neznam toliko nemško pa bi rabil pomoč.

Hvala

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Pe jan 08, 2010 11:37 am

MacTron je napisal/-a:@Prokarjon: Ce ne znas prebrat vsebine ti nisem jaz kriv, ampak kakorkoli vidim, da
poleg svojega lastnega prepricanja tudi zelo rad izzivas... ne provociraj s tem.

Torej se enkrat.. kdo je tu govoril kaj o dolgi luci? jaz sem te samo vprasal, ce morda
ves razliko med halogenskimi lumni (55W zarnice) in xenonskimi lumni original 4300K
(35W zarnice) ... nisi odgovoril.

Preprost test:
Postavi dva avto vzporedno halogen in xenon in ugotovi na 60-tih m kdo ima vecjo
intenzivnost svetlobnega toka oz. kdo ima visje lux-e ...sem preprican da xenon
zakaj? sem te pa ze zgoraj vprasal... ker ima halogen 1500lm ...xenon pa 3200lm

Verjetno ti ne znaš brati... svetita obe enako dolgo.

In ne mešaj kdo ima na 60m dolžini kakšne luxe. Noben se ne pogovarja o tem komu bolje sveti na 10m ampak katera kratka sveti dlje. Odgovor je enako, ker je zakonsko predpisana "dolžina snopa" kratkih luči.
PS: 60m niti ne nese kratka luč.
Dokaz da nalašč mešaš pojme.

S čim pa provociram?! S tem ker imam pač svoje mnenje?!

S tem a.com-om očitno nekaj ni vredu... po mojem znanju je forum kraj debatiranja in menjave mnenj in ne usiljevanju le teh.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Pe jan 08, 2010 12:37 pm

Prokarjon je napisal/-a:[Verjetno ti ne znaš brati... svetita obe enako dolgo.

In ne mešaj kdo ima na 60m dolžini kakšne luxe. Noben se ne pogovarja o tem komu bolje sveti na 10m ampak katera kratka sveti dlje. Odgovor je enako, ker je zakonsko predpisana "dolžina snopa" kratkih luči.
PS: 60m niti ne nese kratka luč.
Dokaz da nalašč mešaš pojme.

S čim pa provociram?! S tem ker imam pač svoje mnenje?!

S tem a.com-om očitno nekaj ni vredu... po mojem znanju je forum kraj debatiranja in menjave mnenj in ne usiljevanju le teh.

@Prokarjon: Ocitno res, poudarjam, res ne znas prebrat celotnega zgornjega sestavka
kajti to kar ti prepricujes sem ze povedal, da, ce omejis halogenu in xenonu svetlobo
npr: na 5m (bosta svetili enako, ampak samo svetili, ker jima je omejen nadaljni tok)
Jaz te pa ze v drugo sprasujem, ce bo pri halogenu in xenonu enak svetlobni tok pri
koncih zakonsko predpisanih metrih ...ne bo, ker ima halogen premalo lumnov, da bi
svetil s taksno intenzivno svetlobo kot xenon in to ti zelis prepricat tukaj.

Preberi si se enkrat kako se je zacel tvoj prvi sestavek in kako si ga ovrednotil.
Ampak ne ti se ne ustavis, ampak nadaljujes svojo pot in prepricujes, da xenon ni nic
boljsi od halogena ...in potem se govoris, da je nekaj z a.com narobe poleg tega pa
iznicujes dejstva lumnov in posledicno tudi luxov. Ne vem, ampak, ce je originalni
xenon zate "sminka" potem je ocitno s teboj nekaj ni uredu. To kar ti pravis pa ni ravno
mnenje, ampak kot sam pravis nam (prepricevanje).

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Pe jan 08, 2010 1:34 pm

Res smešno.

Bistvo vsega je, da xenon pri kratkih lučeh ne sveti nič dlje kot halogenka. Edina razlika je v intenziteti pri katerem xenon nepremagljivo zmaga. Dejstvo pa je da njegova velika svetilna moč nastopa tudi v negativni posledici kot je prevelika kontrastna razlika med svetlobo in temo, ter tako onemogoči da vidiš kaj dlje v temo brez dolgih luči.

Ker pa gledamo samo na kratke luči bi sam skoraj raje imel nazaj halogenko v paraboli. O tem tudi resno razmišljam. Kaj mi pomaga res lepo osvetljena cesta ko pa preko te osvetlitve ne vidim nič. In tukaj mi noben lux ne pomaga, temveč kvečjem še poslabša zadevo.

Če še vedno ni jasno potem ne vem. Jaz sem lepo razložil in se mi zdi da me mora že vsak razumet.
Si pa ti šel na stran pot z dokazovanjem o superiorni svetilnosti xenona samo da bi me spodbil.

Dejstvo ostaja. Obe luči morata biti usmerjeni v tla. V tem primeru halogenka v paraboli celo zmaga, saj njen sij ni striktno omejen z cut-offom ampak prši svetlobo tudi preko te meje.

Jaz sem zaključil z debatiranjem, ker kot sem že rekel, sem bil dovolj jasen.

LP

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Napisal/-a MacTron Pe jan 08, 2010 2:56 pm

Prokarjon je napisal/-a:Tako je. Xenon sam po sebi ne sveti čisto nič dlje. Torej kratka luč sveti samo toliko
kolikor je nastavljen snop. In nima veze ali je notri halogenka ali xenonka če gledamo
seveda na popolnoma iste pogoje (tip luči - višina nastavitve).

Uredu, bil si dovolj jasen samo spregledal si dejstva, ki si jih celo sam napisal in katerim
sem tudi sledil, namrec napisal si, ce so enaki pogoji za oba zarometa... popolnoma enaki
pogoji za xenon je obicajno (leca), ceprav smo tudi povedali, da obstajajo posebne izjeme
parabol (omenjeno 3 strani nazaj) in katere z navadnimi nimajo kaj vec skupnega. Se
pravi halogenska zarnica v leci (katera ima za leco oz. pred ovalno parabolo poseben pleh
kateri naredi tudi taksen efekt _/ ) tega parabola nima, ima pa zato oblikovano ali
parabolo (notranjost) ali pa starejsa vozila - steklo (parabola pa je gladka).

Torej, ce so enaki pogoji za obe zarnici mi potem razlozi te halogenske lumne nad tem
cut-offom... ne gre, nisi sledil besedilu (kakor sem ti tudi ze 2x povedal)... oz. si v tem
besedilu sedaj popravil na parabolo... in ne iste pogoje... zanimivo kako spreminjas
besedilo. To, da sem ti pa izpostavil "superiorno" svetilnost xenona je bilo pa le dejstvo,
da je xenon s temi pogoji (z lumni in luxi) dalec spredaj.

Ja, bil si jasen (se prevec), ampak zal napak.

Uporabniški avatar
pinny
Poznavalec foruma

Kraj: Šoštanj

Napisal/-a pinny To jan 26, 2010 2:59 pm

mene pa zanima, če je že kdo v novega Bravo-ta vgradil kakšn xenon kit?
in če je, bi bil vesel vsakršne informacije, kje kako ipd. 8)

tvirus
Novinec

Katero žarnico naj kupim

Napisal/-a tvirus Ne feb 21, 2010 4:12 pm

V avtu imam trenutno xenonke 4300, pa bi jih rad zamenjal, pa ne vem ali naj dam not 6000k ali 8000k.

Zanima me ali 8000k da veliko več svetlobe kod 6000k.

LP

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Ne feb 21, 2010 4:15 pm

Manj, pa še modro svetijo.
Relax take it easY
Slika

PIKSNA007
Uporabnik

Kraj: Domžale

Re: Katero žarnico naj kupim

Napisal/-a PIKSNA007 Ne feb 21, 2010 4:30 pm

tvirus je napisal/-a:V avtu imam trenutno xenonke 4300, pa bi jih rad zamenjal, pa ne vem ali naj dam not 6000k ali 8000k.

Zanima me ali 8000k da veliko več svetlobe kod 6000k.

LP

Kot ti je že dejc odgovoril, več kot je kelvinov manj je luminov (slabša svetilnost-vidljivost). Tako da trenutno ko imaš 4300K imaš najboljšo svetilnost, tako da če boš karkoli menjal, boš samo poslabšal.

Še barvna lestvica za boljšo predstavo:
Slika

LP

tvirus
Novinec

Napisal/-a tvirus Ne feb 21, 2010 5:51 pm

Pol pa mi nej en prosim razloži, kako lahko enim luči nenormalno močno svetijo.

Uporabniški avatar
dejcc
Uporabnik

Napisal/-a dejcc Ne feb 21, 2010 5:53 pm

Bleščijo ne svetijo.
Relax take it easY
Slika

dragon22
Novinec

Napisal/-a dragon22 Sr feb 24, 2010 11:22 am

Mene zanima če je možno namesto originalnih xenon žarometov vgraditi navadne? Zanima me zaradi elektronike, če se da to predelat?

Uporabniški avatar
nevermind
Poznavalec foruma

Napisal/-a nevermind Sr feb 24, 2010 2:15 pm

dragon22 je napisal/-a:Mene zanima če je možno namesto originalnih xenon žarometov vgraditi navadne? Zanima me zaradi elektronike, če se da to predelat?

Pomoje se da, ampak brezveze... kor pravijo enkrat xenon > vedno xenon.

Prokarjon
Stalni uporabnik

Napisal/-a Prokarjon Sr feb 24, 2010 3:11 pm

nevermind je napisal/-a:
dragon22 je napisal/-a:Mene zanima če je možno namesto originalnih xenon žarometov vgraditi navadne? Zanima me zaradi elektronike, če se da to predelat?

Pomoje se da, ampak brezveze... kor pravijo enkrat xenon > vedno xenon.

Niti ne...

Ne rečem, sveti res lepo, ampak kot sem že opisoval primer ima tudi xenon svoje pomanjkljivosti.

Zaradi tako močne svetlobe je ob prižganih samo kratkih lučeh prevelik "cut-off" med osvetljenim delom ceste in naprej temnim delom, tako da voziš praktično v temo... pri obični halogenki ni mehanskega cut-off-a (govorimo o paraboli v mojem priemeru) tako da se del svetlobe avtomatično odbije tudi naprej po cesti, kar še najbolj prav pride na AC kjer če je promet nasproti ne moreš voziti z dolgimi lučmi, kar pa pri hitrostih 120kmh + pride zelo zelo prav.

...sicer bi se še našlo nekaj "sitnic" vendar je to eden večjih problemov vsaj pri meni.
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov